Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как са заплатите към днешна дата?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Re: От: Как са заплатите към днешна дата?

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
    Първата работа на един печен специалист е да се превърне в незаменим.
    Тоест да набърка такива бъркотии, с които само той единствен може да се справи.
    ...понеже REM-овете те издадоха кога последно си писал код, нека и аз ти опонирам:
    Способният човек и без да иска, става незаменим. Даже и при най-добро желание за подреденост. Просто сложните неща почва да ги върши той, поправките, промените и акъла по сложните неща - пак той и единственият шанс на шефа е да осигури поне някаква взаимност във зависимостта. Ако и привидна.

Коментар

• От: Как са заплатите към днешна дата?

Добрият шеф има задача да не се получи точно такава дупка в един колектив.
      Незаменими хора няма ,въпрос на време е появяването на нов човек с необходимите способности.Зависи дали екипът има това време.

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
        Добрият шеф има задача да не се получи точно такава дупка в един колектив.
        Незаменими хора няма ,въпрос на време е появяването на нов човек с необходимите способности.Зависи дали екипът има това време.
        Зависи каква е работата. На някои шефове просто им се налага да работят с незаменими хора. Някои даже го могат.

Коментар

Гърбили са ме с почти всички възможни стандарти за производство и софтуер. Едно от посланията им е точно да не се допускат незаменими хора. Практиката показва, че задължително се случват - поне по един във всеки екип. Също практиката показва, че взема най-малко пари. Вече и Бай Ганьо се научи на минижмйент!

Коментар

Тук се заформи нещо като "спам и чат" и поведенческите примери ще заблудят много млади хора, вкарвайки ги в опасно и завършващо с катастрофа поведение ( нещо като да напишеш, че при надрани цилиндри се сипва абразив в бензина и караш докато се изшлайфат)
            Ако шефа го е страх от персонала, значи не е за това място (все едно да те е страх от твоите си дворни кучета пазачи)
            Да се чувстваш незаменим....няма такова животно, всички са заменими, само е въпрос на цена и методи.
            Да създаваш впечатление на много зает...от 10г. съм безработен и едвам намирам пари за хляб, именно защото когато съм работил съм "поразтребил" бюрата на(с) не един парашутист или пълзящ нагоре кариерист и от тогава ми е влезло името в черните списъци.....
            По темата - по-нагоре е писано че има разминаване между обявената от статистиката заплата и реалното - не няма. Заплатата си е тази, но раята умишлено е оставена да краде в определени граници за да си допълни до екзистенц минимума, по този начин тя живее в постоянен страх, че тамън си е направила "тъкачница" и е взела да блажи и може да излети на улицата срещу 250 лв.на месец и тогава гладомор т.е. да си наляга парцалите и да си трае....
            0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Ясно е, че това, което Volk пита, няма как да научи тук, затова темата клони към най-близкото, което е интересно на участниците.

И, Владо, не си прав. Заплатата (минималната) си е съвсем честно тази, просто човек трябва да се отдалечи на 200км от София. Вариациите на тема "да разрешим умереното крадене" са твърде скъпи за един разумен ръководител - в краденето хората често губят умереност.

Коментар

Понеже призовавате за цифри - селския пияница ходи да замазва къщи, покриви ... такива лесни и груби ремонти. Взема 30 лв. надница и не мож се дореди до него. 7-8 часа раб. ден. Не си измислям, щото съм го търсил и съм му плащал. В най-дълбоката провинция, няма даже и училище, вече няма и хоремаг. Това са чисти 600-700 лв. на месец с осигурени почивни съботи и недели. Това за нямането на работа и 250 те лева.
                п.с. на село може да си произвеждаш храната и пукницата. Нямаш и транспортни разходи.
                п.с.2. Като отсечеш 2-3 изсъхнали дървета и 1 тон въглища - и отоплението ти е на тънка лайсна.
                Последно редактирано от Rabin; 22-10-10, 11:25.

Коментар

Незаменими хора няма. Въпрос на цена и време.
                  Понякога цената е благополучието и/или бъдещето на фирмата/бизнеса/организацията/семейството (или каквото там е). Избора на това дали да се пристъпи към замяна или не - е въпрос на приоритети.

Аз също смятам, че най масовия подход някой да си вдигне заплатата е да разиграва театър, че е претоварен и е супер нужен. При някои минава. Къде повярвали, къде минал метър, къде на общо основание...няма значение. Факт е, че работи в повечето случаи, и то не само тук...

Театър обаче има както при служителите, така и при мениджърите. Практиката показва, че почти всеки мениджър поел вече създаден екип има проблем с налагнето на авторитета си. За това се иска време и търпение, като има два лимита - търпението на мениджъра от една страна, и търпението на собственика/инвеститора - от друга. Масова практика е новоназначени мениджъри да разчистват до корен, за да изпреварят изчерпването на търпението на собственика. В този случай старото монтьорско правило "Работи ли - не го пипай" тотално се игнорира и се стига много често до разтуряне на нещо работещо, за да се спечели време и да се овладее позицията. Понякога се прави по инерция - без даже да са разгледани алтернативните варианти.

От собствения си опит мога да споделя, че ако поради някаква причина отново поема мениджърска позиция - най вероятно ще чистя без да чакам да ми свикват... Не с целта да се разтуря нещо работещо, а просто защото след като са ми гласували доверие отгоре - има един път, и това е моя път... Иначе ще стигнем до този извод горе долу заедно с изчерпването на тъпрпението на този, който ми е гласувал доверие...

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
                    ...
                    От собствения си опит мога да споделя, че ако поради някаква причина отново поема мениджърска позиция - най вероятно ще чистя без да чакам да ми свикват... Не с целта да се разтуря нещо работещо, а просто защото след като са ми гласували доверие отгоре - има един път, и това е моя път... Иначе ще стигнем до този извод горе долу заедно с изчерпването на тъпрпението на този, който ми е гласувал доверие...
                    Като изградиш нов екип - ще имаш ли уважението им с brute-force? Един наемник ако може да си намери лесно работа - и границата на търпението му е по-ниска.

Коментар

При изграждането на екип - проблемите са други. Там свикваш с хората, от една страна, и от друга - те свикват с теб и рано или късно ти намират цаката. Никой не е защитен от манипулиране, за съжаление. Е, усещаш се по едно време, но може и да е минало малко повече време от необходимото.
                      В нов екип - най важното е авторитета, защото се работи под часовник. Ако въпросния наемник му е чак толкова ниска границата на търпението, че не може да приеме нов шеф - той никога няма да го приеме.

Говоря като човек, който е бил и в двете ситуации: Да изградиш екип и да правиш промени в него, и да ти дадат готов екип, който не те приема, но част от него работи (и не те приема основно защото спират да са толкова незаменими...).
                      И да - във втория случай, цената за замяната може и да е голяма, но собственика може да се навие да я плати само в началото на упражнението. После нещата изглеждат доста различно.

Не бих го нарекъл брутална сила - просто в някои случаи е въпрос на избор - или мениджъра, или служителите. Ако ситуацията е такава - по-добре е работника да си тръгне в началото, защото иначе мениджъра ще си тръгне в края.

Авторитет се налага по много начини, доверието и уважението се печели с времето. В крайна сметка - на работното място има и нещо като дисциплина и chain of command, нали?

Коментар

Някак не мога да си представя нов мениджър на средно или високо ниво да почне чистки. Като разтикаш цял екип от специалисти в каквато и да е област - работата спира. Вероятността да намериш други да поемат веднага - клони към нула. Бяха ни довели едно парашутистче - чужденец с такива идеи. Отворил едни книги - чете стандарти и прилага на практика. Диаграми на Йошикава - рибя кост, Парето анализи, Пока-Йоки - ум да ти зайде! Тогава беше на 22 г. и го доведоха на много високо ниво. Не успя да разкара и един, въпреки, че имаше идеи. Замина си на третия месец, разкара го този, който го доведе - един дядка от големите акционери. Заплатата му (на доведения) беше колкото на целия ни екип, пък не знаеше дума български.
                        Последно редактирано от Rabin; 22-10-10, 11:50.

Коментар

Аз мога да ти разказвам за чистки, колкото искаш. И да - работата спира, но чистещия си печели време... Повярвай ми - доста по често срещано явление е отколокот си мислиш - основно в акционерни компании и фамилни бизнеси, където членовете на фамилията не участват оперативно в бизнеса (т.е. бизнеса е отишъл в ръцете на наследниците). А дали след като работата спре - нещата ще се сговнясат до точка на закриване, не е сигурно - понякога кеша е твърде много за да имат значение няколко милиона загуба, а и от време на време - идва нещо като криза, което се явява идеално извинение за всякакви провали...

...а случая с 22 годишен пикльо на управленска позиция - нема нужда... Трудно можеш да очакваш някой, който току що се е научил да си връзва вратовръзката да управлява хора със стаж, понякога колкото целия му съзнателен живот...а понякога колкото и целия биологичен...

Коментар

Не разбрах как наемник кандидат-мениджър ще оправдае почти 100% вероятност за спиране на производството... заради уважението към самия него.
                            Синът на собственика го може. Питам за наемник на заплата, която се очаква да си заработи (колкото и абсурдно да звучи за някого - шефовете от всички нива си ги заработват). Ако са на място. Ако не са - могат да носят невероятни поразии.
                            Последно редактирано от Rabin; 22-10-10, 13:11.

Коментар

Принципа разделяй и владей е стар като света, а що се отнася до оправдаването на заплатата - силно зависи от това кой го контролира, колко често, каква информация стига до него и изобщо колко му пука.
                              Вероятността за спиране на производството за определен период е близо до 100%ва, но това при голямя ресурс - не е гаранция за затваряне на фирмата - просто е гаранция за трупане на нови разходи...

Заплатата се заработва до едно ниво, оттам нататък е тера инкогнита - дали си ги заработват или не - не е от значение, важно е колко добри артисти са и на кого са изгодни. Недей да мислиш, че тези хора са влезли на това ниво, защото са били твърде добри специалисти - те просто са били в правилните среди достатъчно дълго време и са влезли в полезрението на когото трябва...

Коментар

Не разбрах как ще ги убедиш на интервюто, че идеята ти (да уволниш всичко живо, за да те уважават новите) ще им донесе полза (на собствениците) . Ти като външен човек. Останалото, което казваш е вярно. Вътрешните дворцови отношения са непознаваеми за науката "логика". Не подценявам силата на "brute-force", прилагат ми я ежедневно и от всякъде. Ненапразно турих черта на т.нар. цивилизация, и си ми е доста добре! Заради такива безсмислени прояви на насаждане на уважение си бих камшика на работното място, което коментирах. "Човек като печели - не знае колко губи" - това от една чалга!
                                Последно редактирано от Rabin; 22-10-10, 16:03.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X