Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Руска баня...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Руска баня...

Първоначално публикуван от KamAZadjiq Преглед на мнение
    Да изтупам темата от прахта. Минали са доста години, някой дали се е престрашил да си направи това легендарно съоръжение?
    Нещо описанието куца тук:
    Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
    ...
    Ако на някой му е интересно ще разкажа за какво става въпрос..
    Минимум две помещения - но от едното помещение се хакат дърва в печката, която е в другото помещение и там е банята (т.нар. от Фолк по-горе "адско помещение").
    В голямото, освен, че имаш гледка към жив огън (зареждането на печката за съседното помещение), има голяма маса за колективно пиене и мезене, за купон общо взето. Река в близост или малък басейн, но с дълбочина поне човешки ръст, с ледено студена вода, е задължително.
    Стаи "за дневен отдих" , билярдна маса, масажна маса (в комплект с масажистка, но не участваща в "дневния отдих" - "Я знаю о чем вы думаете, но не получится, бросьте. Если хотите могу вызвать тут одних подруг...") и т.н. вече са екстра на "недомашните" руски бани. Експлоатирайки соц-носталгията много БГ спа-хотели предлагат "руска баня", нооооо яко побългарена: температурата е около 60- макс.70 градуса. За сравнение във финландските сауни е закована на 90, а руските другари, както знаем, са екстремисти - в оригиналната руска баня термометър няма, щото ще се стопи или пръсне от горещината . По същите причини руска баня не можеш да ползваш... с бански - ще се разтекат и залепнат по г@за като разтопен найлон. За изнежени еврогейски задници другарите дават чаршаф за постилане.
    В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Да, мерси! Аз имах впредвид чисто технически и конструктивно някой правил ли е. Сега гледах са почнали руснаците да правят бани, по ниско бюджетно изпълнение в морски контейнер, което ми се връзва като идея за вила. Има си парно помещение, баня и стая за отдих, вътре ламперия, печка на дърва, топла вода от печката, даже има схеми с един радиатор гравитационно вързан към печката за отопление на др помещения. Тука въпросът е каква изолация се ползва за самото помещение, ламперията до колкото разбрах бор или ела, пейките липа. Вече нз дали с минерална вата го правят, разни изолационни материали от рода на фибрани и сродни май са опасни при висока температура?
      Танки грязи не боятся!

Коментар

Оптимальная температура для русской бани – 60-70 градусов Цельсия, а влажность воздуха – 90%.
        Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

Първоначално публикуван от KamAZadjiq Преглед на мнение
          Вече нз дали с минерална вата го правят, разни изолационни материали от рода на фибрани и сродни май са опасни при висока температура?
          Доколкото знам, трябва да се използват само естествени материали, рендосано дърво, но по никакъв друг начин необработено. Уплътнение - мъх. В Тубата е пълно с клипове за най-често допусканите грешки при строителство на руска баня:
          https://www.youtube.com/watch?v=FL_oGeWoMTw
          https://www.youtube.com/watch?v=NE2__rNGbsU
          https://www.youtube.com/watch?v=3WolgPZsNUQ

Коментар

Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнение
            Оптимальная температура для русской бани – 60-70 градусов Цельсия, а влажность воздуха – 90%.
            Е, толкова е по българските спа-хотели. Но моите наблюдения от Матушка се доближават до тези на автора на темата - ужасно горещо, пейките са като скара, общо взето нищо здравословно (поне за българин) не виждам в такава атмосфера и повече от 5 минути не съм могъл да издържа.

Коментар

Трябва да погледна документите какво дърво карахме за едни руснаци, които си ремонтираха руската баня тук (май бе лиственица)...
              Особеното на руската баня е не температурата (доста по-ниска е от сауните), колкото комбинацията и с влажността...
              Тази, на която съм ходил (градска руска баня) бе със следното разположение - помещение за събличане, помещение за масаж/пиене (още там ми се стори, че е голяма жега ), помещение за да си вземеш студен/леден душ или кофа студена вода, и накрая - парилката....Там на нагорещените камъни хвърляха от време на време (когато решат, че рязко е застудяло до +80-90С ) по някоя кофа вода, и вътре вече не можеше да се диша (абе миришеше си на чай заради метличките )...
              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                Особеното на руската баня е не температурата (доста по-ниска е от сауните), колкото комбинацията и с влажността...
                ....Там на нагорещените камъни хвърляха от време на време (когато решат, че рязко е застудяло до +80-90С ) по някоя кофа вода, и вътре вече не можеше да се диша (абе миришеше си на чай заради метличките )...
                Нещо си противоречиш. В сауните (финландски) температурата е 90 градуса. Какво е по-ниско в руските?

Коментар

Повечето 'сухи' сауни са над 100С... При повишена влажност температурата е по-ниска отколкото при 'сухите'..
                  Сега гледам, че правилната температура в руската баня е до +60С, и влажност до 70%, като обаче камъните трябвало да бъдат нагрети поне до +350С за да се получи характерната фина пара.... Явно наистина температурата е била по-ниска, ама на мен ми се струваше все едно съм на повърхността на слънцето
                  Ето едно линкче: http://rbany.ru/
                  Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Повечето 'сухи' сауни са над 100С...
                    Не става. Достатъчно е да отвориш вратата за да влезнеш и излезнеш и хоп - температурата отива на 90. Наличието на греещи се "телеса" в сауната също отнема температура. Напоследък масово в сауните има дървена кофа с вода и черпак и народо бодро плиска върху електрическата печа с камъни (е, тя си има защита, де), щото много руски филми гледа. Ама ако ставаше температурата над 100, тази вода не трябваше ли да закипи?

Коментар

По-горе е споменат, но който случайно не го е гледал, препоръчвам Малко са се престарали след "Особенности нац. охоты / рыбалки" но определено имат попадения:

Коментар

Боголюбе, сухите сауни имат и над +100С, но те и затова са сухи - там вода няма
                        Затова и по-горе споменах, че се учудих от ГОЛЯМАТА жега в руската баня заради парата - уж температурата не е толкова висока, но високата влажност прави усещането за горещина почти непоносимо ...

Коментар

Боголюбе, сухите сауни имат и над +100С, но те и затова са сухи - там вода няма
                          Затова и по-горе споменах, че се учудих от ГОЛЯМАТА жега в руската баня заради парата - уж температурата не е толкова висока, но високата влажност прави усещането за горещина почти непоносимо ...
                          Те много работи могат да имат на теория, но аз за 40 г. посещения на най-различни сауни, като се почне от о'Бозе починалото НРБ, мине се през съвременна Клета Майка и една плеяда чужди държави, температура над 90 градуса именно в "суха" сауна не съм виждал. Просто не може да се задържи такава. В баните в Матушка никой не гледа температурата, там са на принципа "колкото повече - толкова повече". В имитациите на руска баня в България си има термометър, който стои обикновено на 60 градуса. Дъни "группа Любэ", лее се водка и те галят Фнимателно с едни финландски (пише си на стягащата ги лента) неизкиснати както требе полу-сухи брезови метлички. Според нашите спа-оператори, явно чели в "Гугъл" - това е руска баня. Истината обаче, както и всичко в Матушка е груба и екстремна

Коментар

[QUOTE=Bogoljub Gagic;3112840] Истината обаче, както и всичко в Матушка е груба и екстремна [/QUOTE

Божо, Божо!
                            Защо не се засилиш към матушката, ами седиш у КМБ?
                            Поне баните са им истински.
                            Ама на село, че в комуналките са все още по една на етаж.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                              Божо, Божо!
                              Защо не се засилиш към матушката, ами седиш у КМБ?
                              Поне баните са им истински.
                              Ама на село, че в комуналките са все още по една на етаж.
                              Те, таквиз бани (като на филма по-горе) със сигурност има и в КМБ, ама я съм дрЪт и вече не ме водят Едно време, ама преди повече от 20 години често ме черпеха в една кръчмА, "Стария генерал" се казваше, на името на собственика, генерал от УБО-то, приватизирал дипломатическия кореком в кв. "Изток" и прилежащото клубче... след години се мъчиха да го правят на "Дивака", сега гледам, че не работи. Та, клубчето явно беше предвидено за руски другари - имаше си и две сауни, дълбоки вани със студена вода и... стаи за "дневен отдих" Предприемчиви наематели го експлоатираха "комплексно" - и като заведение за хранене и като база за "дневен отдих", т.е. баш как си требе. Та едва ли руската "(*)банная культура" е била затрита в Клета Майка. Не се гаси туй що не гасне.

Коментар

Боголюбе, впечатленията ми са от руска руска баня (с парилка за един взвод войници), и от българска суха сауна (имаше термометър, а сауничката бе малка триместна с термометър до +120С, и показваше около 100С)...
                                Та сухият въздух съвсем не се усеща толкова горещ... Най-малкото би трябвало да си усещал въздуха в автомобила лятото, когато е нагрят до над +85С

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X