Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Двор на къща

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Двор на къща

"Съгласен", обаче още не пробвал...

Нито ще си първият, нито последния!

Аз ти давам от седмица, до месец живот на село..

Лесно се наема къща на село, въпреки че всички се смеят на такъв наем.. Вземи я за половин година и ще видиш как ще запалиш гумите обратно към града! С разликата, че ще има къде все още да спиш!

Коментар

Няма да ме разкандардисаш. Всеки ден се убеждавам в това. Ако избягам от село след няколко месеца и дойда в София след 30 минути ще съм наясно с правилното си решение. Е, на годината 2-3 пъти лекарството София ще ми стига, макар че ще е доста по-начесто...
      Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
        ....С разликата, че ще има къде все още да спиш!
        Оставам с чувството, че си от новите "граждани".

В София имам 3 апартамента. Единият в Лозенец на Персенк, до парка. Имам и една вила в дефилето. От 10 години не съм се сщал да за тях...

ПП От мойта къща на село до центъра на Пловдив (пощата) се стига за 15 минути дори при натоварено движение. ....ти колко далече живееш от пощата?

ППП 90та год. София беше 800 000жители. Сега говорят за 2мил. Светни ме моля тия, 1,2 мил. разлика, какви са?
        Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
        Вальо. О888 557Ч7Ч
        Silverado 1.3 i

Коментар

Аз живея в еднофамилна къща,двора е 880 кв. метра,но място за басейн няма.Според мен е важно мястото да е сравнително равно и апетитите за озеленяване да са умерени,защото мойте не са-постоянно ми идват идеи за засаждане/преместване на храсти и цветя,изграждане/разрушаване на алпинеуми и пр.

Коментар

Е това е мойта къщурка.
            Отпред е двор на бивша детска градина,сега шивашки цех,а отзад имам два декара.Да е жива и здрава мама,и жената,и нейните приятелки-те ги гледат.Щото аз мотика хващам,само ако има да се бърка бетон.
            Животни нямам,сега ще почвам гъби кладници да гледам,ама има и лук и чесънец и зеленце ,и доматки,абе всичко.А,и вино има...Пред къщата пък,имам цветна градинка с люлка...
            И въпреки това,съм на 5 минути пеша от центъра,цивилизацията демек.
            Прикачени файлове

Коментар

Да спомена само че надморската височина не е без значение.По възможност бих избрал над 600м и родопската яка,към където и автора се е насочил.Като пример с."Белащица" и с."Брани поле"-когато ги погледнеш от високо лятото, някъде между тях се вижда смока и маранята. Имам къща в полето-много равно,много вода,ма и много комар' .Моето место е 600кв.м-за коп'ане голямо,за басейн ...бе става ,ама не остава......Според мен 1 декар е добрия компромис между силни и слаби(не дай си боже )години .

ПП И си е вярно за Пловдив-атмосферата тук е сравнително спокойна.Изкарах 6 студентски години в София-не е моя град просто ,марач че истинските, кореняците Софианци са много добри и възпитани хора(на жаргон-готини).
              Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Коментар

Колегата е налучкал накъде се движа. Макар че не е трудно де. Марково е марково и известно, но не ми хареса.

Коментар

Ако имаш избор колкото по-голям парцел толкова по-добре!Това е моето мнение от 5-6 годишна борба да се селянизирам! Ще разкажа накратко как стигнах до това мнение;
                  Преди 6 години получих по наследство няколко парцела /един до друг/ с обща площ около 2.5декара , стара къща и стара стопанска постройка. Първите години докато се борех с ремонта на къщата жена ми успя да засади де що види около къщата с цветя.Остана място колкото да вкарвам колата в двора!Площ заедно с къщата около 350 кв.м. Всичко останало беше полу-ливада и полу-нива. На следващата година засадих няколко овошки и с целият си акъл разкопах 50 кв.м. уж за някой и друг зеленчук. Комшията ме пързулна като пита;
                  -Ти мед не ядеш ли бре?!
                  -Е, защо да не ям? Ама си нямам каца с мед!
                  Така ме и зарибиха - първият кошер ПОДАРЪК!

На следващата година казвам на жената;
                  -Миналата година марулите ,лука и морковите някак си бяха по-вкусни от тези на пазара! Да взема да копна малко повече?
                  Отговора беше нито да, нито не! Значи копнах, ама бая се поувлякох!
                  Взехме да ходиме през ден! Съответно се появиха в стопанската постройка и зайци. Последва - куче,пуйки ,гъски и кокошки. Въобще зоопарка стана пълен!
                  Да, обаче другата земя стои някак си празна! Купих още овошки и направих две асми но като споделих с жената че мисля и по-сериозна зеленчукова градина да имаме бидех посрязан;
                  -Не може по цял ден да сме на работа а вечер, та и събота, и неделя да блъскаме с мотиките!
                  Права беше жената ама аз ината си не давам! На следващата пролет получих подарък - мотокултиватор! От жената разбира се!
                  И като се почна едно окопаване около дръвчета, унищожаване на бурени, подравняване на терен, нови места за грах,за картофи и каквото ти идва на ум.Получи се нещо като луд с картечница!
                  Произведохме повече от колкото може да изконсумираме!Съответно се появи и прасе!
                  Та да си дойдеме на въпроса! Можеше да ме устраят и 350кв.м. но нямаше как да си почешам крастата ако двора беше само толкова. Не казвам че ти ще правиш същото като мен, но като я имаш земята може и рибарник да сътвориш,може и писта да си направиш, а и нищо да не я правиш пак е място на което ще се чувстваш на място!
                  Спорът ражда истината, а нуждата - изобретението!

Ако тръгнеш след муха, непременно ще стигнеш до лйно! /партийна поговорка/

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                    Оставам с чувството, че си от новите "граждани".
                    Има такова нещо... Работя на село, но спя в града! Пия си кафето с новините, мяркам се в офиса да сплаша гаргите и към 10,30 съм сред гората и полето с трактора! На обед едно яко шкембе, с кюфтаци, 1 час сън на хамака или пред камината /сиеста/, привечер натоварвам стоката и обратно в София! Вечерните новини с чаша уиски в елитен квартал, в който съм израстнал /не Луксозенец/... Точно обратна схема на всички стандарти!

Така че и ние като гледаме домати, не ги ядеме с колците!

Майтапа настрана, селото е място, където се откриват най-основните жизнени ценности! Там трябва да се ходи, след като си се наиграл с глупостите на града, не за друго, а защото ако се отъркаш, може да загубиш тотален интерес към градските изгъзици, а това означава наистина да не се върнеш в града!
                    Примера на Vanka.ta е повече от показателен!

Определено е игра с огъня! Да не говорим, че точно за 2 години, дори и да искаш, да се върнеш, няма да се адаптираш!

Затова спя в София, за да не срежа "пъпната връв"! Иначе децата ще трябва да станат кравари...Или да се виждаме веднъж седмично и да ги водя в Макдоналдс или някой мол...

А и всеки селянин е силно устойчив в рамките на храна, покрив, отопление... Стигне ли се до здравеопазване или пари, обикновенно "няма сила да диша", докато градските тарикати, поне тия неща неща ги владеят!
                    Последно редактирано от Volk; 02-03-10, 22:38.

Коментар

То темата тръгна от едно място и съвсем закономерно си смени малко посоката, май. Според графика понеделника, вторника и понякога срядата се ги прекарвам в София. Останалите дни - беж да ме няма. Без този график няма да стане, затова и бягството е някак си непълно. Но колегата е прав - няма как да не минавам да си правя срещи тука в София, защото всички ........ са тука и на едно място, а са ми нужни в бизнеса.

Коментар

Двора е най-малкият проблем...

Тук общо взето изсипваме "опит", всеки търси като във вторични суровини, кое ще му свърши работа...

Градовете са се формирали от стадното чувство на хората да се съберат на едно място...

За щастие, ние сме толкова дребна територия, че в сравнение с други, всички села би трябвало да са предградия!

В ЮАР примерно е нормално "да живееш в София, да работиш в Пловдив и да ходиш вечер при приятели в Сливен на гости" по отношение на дестинациите!

Града има много опции! Проблема му е че са отровени от минусите!

Ако елиминираш минусите, става нещо като Древния Рим!

Има и красиви неща!

Коментар

И аз да споделя. направих си преди 4 години вила на 30 км от София (моя сбъдната мечта). започнах все по-често да преспивам там. после взех да оставам и за по-дълого. на втората година само зимата си прекарах в апартамента в София.сега изкарах вече втора зима тук на вилата.просто прекараха интернет и по селата и си работя от вилата(повтаря се това "вилата" ама да е ясно.извинете за което). почти всеки ден съм в София и нямам търпение да се прибера на вилата която започнах да наричам "вкъщи". на 38 години съм и живея само със приятелката си (латвийка на 26 години.много й харесва на село.и тя е от голям град).деца нямам.дори ме плаши сега идеята ако имам деца,че трябва да се върна в града.тайничко се надявам да се оправи инфраструктурата и у нас и да има училищни автобуси от селата и до София.двора ми е 1500 кв.м. за поддръжката,е мъка си е. косене- 2 часа (бензинова косачка 52 см), поливане пак 2 часа.ринене на сняг няма и да казвам.събиране на листа пак яко работа... трудно си е.а като си правя сметка за масивна ограда направо ми настръхва косата (въпреки че съм гола глава . още не съм успял да си оправя всичко....
                          да но плюсовете..... сутрин си пия кафето или навън или гледам природа през прозореца.работим на пълна тишина.започнахме да се учим и на селски труд (винаги съм живял в апартамент в София преди това).любител диджей съм и си имам професионален буут със 2.5 киловата саунд.свиря си когато си поискам.вече си имахме и малко,но собствено производство зеленчуци .типичния сити сликър съм бил през целия си живот.дори по чужбина съм живял винаги в големи градове с много шум и движение. и сега обичам големия град.ама за малко.и като ми писне да имам къде да избягам.е пазя си и апартамента в София,но вече се замислям да го продам и си взема една гарсониера само за "спешни" преспивания.във малко село ми е вилата.вида ми е доста странен по може би дори българските разбирания.татуировки,обеци (флешове), ходя със къси гащи и през зимата (е с термо клин отдолу де,ама народа се "шокира").въпреки всичко вече познавам по-голямата част от местното население и те започнаха да ме приемат.помагам им със компютри,софтуер и т.н... а те ми дават яйца и др .като ни доскучае палим колата и сме в града.наблюденията ми са,че все повече и повече Софиянци започнаха да живеят постоянно наоколо (две вилни зони са във рамките на селото- Саранци). всякакъв тип хора- има едно семейство което също като нас се занимава със софтуер,има политици (сещате се кой),има хора пътуващи всяка сутрин до града на работа.и не е като във периферните села на София- гранит от Италия и зидове с камери навсякъде.има си напълно селския дух все още.има даже едно момче на 21 години от София което живее с приятелката си вече постоянно тук! та не съм съгласен,че се "изперква" много бързо на село.може би на мен големите градове вече няма какво ново да ми предложат.знам ли.ама ми харесва.трябва да се пробва.е не е лошо да се остави и отворена врата за път назад де.
                          извинявам се за липсата на големи букви и объркания словоред.и малко емоционално писах де. ама може да е от чистия въздух . иначе приятелите ми разправят,че откакто живея на село съм изглеждал много щастлив.знам ли.ама и природата е велика сила.а бях отвикнал да я виждам освен на излети....
                          а и за двора.според мен оптималния вариянт е около декар. нататък идва в повечко...
                          висете отпуснато

Коментар

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
                            та не съм съгласен,че се "изперква" много бързо на село.може би на мен големите градове вече няма какво ново да ми предложат.знам ли.ама ми харесва.трябва да се пробва.е не е лошо да се остави и отворена врата за път назад де.
                            Поздравления колега!

Обаче не играеш съвсем по правилата!

Има едно тънко кабелче, дето се провира в къщата ти и през него получаваш целият свят на тепсия, даже няма нужда да ходиш до кръчмата!

Ако го резна, до две седмици ще си в града! Или ще седиш на пейката пред къщата, да гледаш преминаващите коли за да се разнообразиш!

Притеснява ме, че ние /хората които се наслаждаваме на живота на въздух/, може да подведем без да искаме някой, да си продаде жилището в града и после цял живот да ни "благославя"! Та затова представям и обратната страна на монетата...

Коментар

О! Това даже не го обсъждам! Ако не мога да прекарам нет на мястото ще си включа всички БРП да помагат. Ако и това не помогне - има някакви безжични, а ако и това на стане - чао парцел...

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                                Със сигурност основното ми занимание няма да е по двора - ще си наема помагачи.
                                Това с наетите помагачи май не го разбирам.
                                При мен 99% от удоволствието от притежаването на двор се дължи на възможността да не ми се мотаят чужди хора из него. Сама да си ровя из пръстта - да си садя, плевя и поливам цветята. Поддръжката - косене на трева, рязане на храсти, дървета и пр. - само от членове на семейството и благосклонно допуснати (на бригадирски начала ) приятели.
                                Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X