Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как отоплявате своята къща?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Как отоплявате своята къща?

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
    Не ти ли намирисва на "крадено"?
    То това топло не мирише .... само си топли
    RAV 4
    F650GS

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
      От ТЕЦ-а по-убаво нема!

Само не разбрах, защо липсва в анкетата, та се морите с тия изгъзици?!
      Липсва, защото анкетата е по-скоро за еднофамилни жилищни сгради
      (Вж. Заглавието) . Има и опция ''други''...
      Да, лъчистото отопление е най-комфортно, но съдейки по отговорите често се комбинира с климатични сплит-системи поради финансови и охладителни причини.
      Александър

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
        Котела и за твърдо гориво, сменена му е вратичката и на нея е монтирана пелетна горелка 22 Квт. на Ерато! Ако няма пелети /не дай си боже/, за 10 мин сменям вратичката и си паля на дърва например!
        Тъй като и аз се ориентирам към такъв вид отопление, та да попитам - трябва ли котлето да е в отделно, специално за него помещение или може да е в една от стаите, примерно всекидневната?
        Не мисли като човек!

Коментар

Отопляваме се с камина с водна риза и към нея са свързани четири радиатора. За сезона ни трябват 12-15 кубика дърва.

Коментар

Отоплявам се за сега на ток с масленни радиатори и ел.печки.Миналата година пробвах с ел.печка (духалка) и останах напълно разочарован най-вече от сметката за тока.Мисля да се ориентирам към климатиците.
            Аз съм българче.Обичам наще планини зелени.

Коментар

Котел на двърдо гориво.Придвижването на топлата вода става с помпа.За сезона ноември-март включително 3т. домбаски въглища и около 1,5куб.дърва отделно 1куб.разпалки от различен вид.Къща на два етажа разгъната площ 110кв.м. Отопляема площ на къщата 90кв.м. плюс сервизно помещение от 8кв.м. и баня от 4кв.м., бойлер 80л. Средната продължителност на работа е 18часа на денонощие при t 17-21градуса.Къщата е само измазана от вътре и вън без допълнителна изалация.Дограмата,част ПВЦ,част дървена.

Коментар

В моят Апартамент със семейството ми се утопляваме на ел.уреди ( една печица), тъй като пролета ще се местя във къща Нямаше смисъл да слагам климатик. А във къщата има климатиче, Камина.
                Много е скъп тоя ток с тая ел.печкаа , но няма друг начин. Друго си е Дръв-цата!
                Поздрави.

Коментар

Отопляваме се на ток. 100 квадрата апартамент в кооперация на втори етаж отопляваме с климатици /два броя/ + един платков радиатор в детстката. Мисля да заформя още един климатик и да премахна платковия радиатор и да останем само на климатици. При непрекъснат режим на работа през зимния период мисля, че е едно чисто и лесно отопление /и не чак толкова скъпо - при избор на един добър климатик/.
                  Yamaha Ttr250

Коментар

Първоначално публикуван от diuks Преглед на мнение
                    Панелка 86 квадрата изолация 5см. минерална вата запечатана с гипс-картон,дограма дървена.Отоплението е с 2 климатика и един радиатор "ADAX" през деня работят на 19 градуса а вечер като се приберем ги вдигаме на 23.средно за сезона на месец излиза към 100-120лв.

И как го докарвате този нисък разход на ел. енергия?

Къщата в която живея е застроена площ 90 м2,, като се състои от приземен, основен и тавански етаж и се отопляват основния напълно и приземния и таванския частично. Отоплявам ги с пиролизен котел на дърва и поддържам 19С от 23 до 07ч. и от 07 до 23 ч. 21С. Средно за отоплителен сезон 15-25 м сухи дърва. Къщата е термоизолирана с 5 см. стиропор от вън, а някои стаи имат и изолация гипскартон, вата или фибран отвътре. ПВЦ дограма, а някои от стъклопакетите са с нискоемисионно стъкло.
                    Плащам ел. енергия м/у 50-60лв. през лятото и до 120 лв. в отоплителния период. Последния месец платих 89 лв., като дори пералната машина има вход за топла вода. Болшинството лампи са енергоспестяващи, TV-та са LSD, има и светодиодно осветление в детската стая.
                    Кухнята се снабдява с топла вода от слънчев колектор и тази зима не съм затоплял този бойлер от котлето.

Една зима бях с климатик и 2 радиатора с термостат и часовник, които работеха само вечер и сутрин в спалнята и детската. В зимните месеци под 200 лв. не паднах за ел. енергия. А как става това с 2 клматика и ел. радиатор и само 100 лв месечно за ел. енергия не мога да си го представя...
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

И аз не мога да си го представя как става този номер с плащането на Електрическа енергия, която е супер ефтина. А ний с толко по малко уреди от тях, плащаме повече.
                      Е, обяснете ми! Благодаря.

Коментар

Здравеите, моят етаж от къщата го отоплявам с
                        камина с водна риза около 8-10 кубика дърва в
                        зависимост от зимата 75кв.м.е етажа.

Коментар

От: До: Как отоплявате своята къща?

Здравейте колеги.Предстои ми оборудване на къща с отопление.Като цяло искаме аз и майка ми да сложим локално парно.Отопляемата площ е около 100кв.м.Въпросите обаче са следните:
                          1.Котел, котел с пелетна горелка или печка с водна риза на дърва?
                          2.Какви са разходите на дърва, пелети, въглища?
                          3.Като цени може ли някой да ми обясни защо аджеба котлите с пелетна горелка са толкова високи?

Малко разяснения по въпросите.В къщата живеят баба ми и дядо ми.Искаме да го направим по възможно най-лесният начин за тях и да не се налага да го обслужват с много труд.Самото парно ще работи на 50% през целият отоплителен сезон, останалите 50% ще се включват само когато им отидем на гости.Ясно е, че системата ще е пълна с антифриз, иначе ще стане весело.Размерите на отопляемите стаи са при мен и лесно може да се пресметне каква мощност ни трябва на котлето-просто гледаме кое е по-евтино и ефективно.

И финален въпрос:Има ли майстори в района на Монтана и Враца, които могат да го изградят това нещо, тъй като ако се заема аз после може и нищо да не стане?
                          Renault Koleos, Dinamique, 175hp http://www.youtube.com/watch?v=lq3eCuMXeEw

Коментар

От: Как отоплявате своята къща?

Пелетния котел "предлага" по-малко хамалогия, което еважно, особено когато хората, заради които се прави отоплението са възрастни.
                            Доколкото знам вместо пелети хората купуват костилки от консервните фабрики, което е по-евтино.
                            Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
                            ... turn on your A/С !

Коментар

От: До: Как отоплявате своята къща?

Първоначално публикуван от Димитър Насков Преглед на мнение
                              И аз не мога да си го представя как става този номер с плащането на Електрическа енергия, която е супер ефтина. А ний с толко по малко уреди от тях, плащаме повече.
                              Е, обяснете ми! Благодаря.
                              Ами има климатици и климатици, едните излизат евтино като ги купуваш, пък другите са скъпи за купуване ама евтини за ползване! Като бях на дърва горях за 4 месеца 10 кубика дъб по 75 до 85 лв. за кубик. Това са по 187 до 212 лв. на месец плюс хамалогията по рязане, цепене, носене и палене. Отделно, че като съм 12 часа на работа, няма кой да запали и вечерта е студено. С 3 климатика топля същия обем + още една стая и месечната ми сметка за отопление е доста по-малка, а хамалогията ми е никаква - цък копче топло, цък копче студено. Не ща и да чуя вече за твърдо гориво!
                              "Do not correct a fool, for he will hate you;
                              Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

От: Как отоплявате своята къща?

Определенно интересна тема. На мен ми се наложи да действам по въпроса миналата есен и сега положението е следното.

Двуетажна къща (два етажа по около 120 кв.м.) На първият етаж половината е все още на гредоред и там не се отоплява, следователно дърпа много от топлината зимата и влияе на разхода. Другата половина от етажа е с 5см стъклена вата, PVC и качествена дървена дограма, три стаи, баня+тоалетна се отопляват с камина Прити с водна риза (17 + 5 кВ) като за поледната зима при пълна натовареност (почти не е гасена камината) са отишли около 13 куб. дърва за около 70 кв.м. площ и температура на въздуха около 25 градуса (има бебе и майката е свръх зиморничева). Това, което не ми харесва в камините "Прити" е ниското им КПД, но въпреки това отоплението на този етаж е на ниво и странното е че помещението, в което е разположена камината е най-студно докато е запалена.

Втория етаж е с изолация от каменна вата (8 см) на три от пет стаи като липсва изолация и на банята. Висококачествено PVC на целия етаж. Отоплява се с два инверторни климатика (18 и 12 кВ) само докато съм си вкъщи (около 10-12 часа на ден максимум). През зимата не съм изключвал 18ката, сметката ми за ток (заедно с боилер, печка, хладилник) максимум е била 120 лв. Отделно има и локално парно за втория етаж, което е с ел. котле на 18 кВ - не съм го включвал, за да не се самоубивам като видя сметката за ток. Сега подготвям вътрешна изолация на още една стая и мисля за външна на банята. Отделно искам да изолирам тавана чрез замаска върху плочата, комбинирана с 5 см. Фибран за подова изолация (за да се преустрои тавана в бъдеще и да се ползва за жилищно помещение).

Относно външната изолация - по средата на февруари бях в най-южното немско село, което се пада в подножието на северният сколн на Алпите. Къщите там са на средна възраст от около 150 години (има и по-стари, но селото е горяло в началото на 19 век и малко са се запазили) Къщите там са от порядъка на 500 -800 кв.м. РЗП като зимата е изключително студена някой години. Метода им на изолиране не се използва тук - върху външната мазилка се прави нещо като дървена скара върху която напречно се коват дъски, изолира се със стериопор и се прави вече фасада. Не съм техничско лице, но ефектът е поразителен и навсякъде е доволно топло (между 20 - 22 градуса). Този метод се ползва и за планинските им хижи.

Ако някой има въпроси за изолацията или отопление мога да помогна, защото много се зарибих есента и май няма да се спра докато не направя къщата пасивна Отделно и минах целият трънлив път по програма "Енергиина ефективност"
                                Ако няма къде да отидеш, ела на себе си!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X