Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отопление с електрическо котле?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Отопление с електрическо котле?

Първоначално публикуван от Kozzzec Преглед на мнение
    А нали уж отоплението с климатици излизало най-евтино. А те са на ток.
    Мисля, че е препоръчително да прегледаш начина на работа на климатиците и другите отоплителни системи, щом мислиш за отопление.

С климатици е най-евтино, да. Но те нямат нищо общо с котлето, като разход на енергия. Говорим за съотношение 1:3 до 1:5.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Мисля, че е препоръчително да прегледаш начина на работа на климатиците и другите отоплителни системи, щом мислиш за отопление.

С климатици е най-евтино, да. Но те нямат нищо общо с котлето, като разход на енергия. Говорим за съотношение 1:3 до 1:5.
      Колега и аз имах предвид, че начина на работа е най-важен, а не на какво гориво(е и това е важно разбира се).

А наистина ли е толкова скъпо? Моето инфо беше, че докато затопли апартамента отива много ток, а като поддържащо еди каква си температура харчело малко. Но това е от "оня чул кво друг казал". Да кажа само, че блока е нов, с изолация, дограма ПВЦ, 3 стаи общо, с по една външна стена.

Коментар

Колега и аз имах предвид, че начина на работа е най-важен, а не на какво гориво(е и това е важно разбира се).

А наистина ли е толкова скъпо? Моето инфо беше, че докато затопли апартамента отива много ток, а като поддържащо еди каква си температура харчело малко.
        Всички отоплителни системи работят еднакво (вземат енергия от енергоносителя и ти я вкарват в стаята), всички термопомпи (вкл. климатиците) също работят еднакво - вземат енергия от ел. мрежа, вземат и отвън и сбора от двете го вкарват в стаята. Толкова за принципа, иначе оная табличка решава всичко.

Това за харченето докато стопли и после малко е вярно за ВСИЧКИ начини на отопление. И колкото е по-хубава изолацията, толкова по-малко е "малкото".

Коментар

Всички отоплителни системи работят еднакво (вземат енергия от енергоносителя и ти я вкарват в стаята), всички термопомпи (вкл. климатиците) също работят еднакво - вземат енергия от ел. мрежа, вземат и отвън и сбора от двете го вкарват в стаята. Толкова за принципа, иначе оная табличка решава всичко.

Това за харченето докато стопли и после малко е вярно за ВСИЧКИ начини на отопление. И колкото е по-хубава изолацията, толкова по-малко е "малкото".
          Колега, дай алтернатива. Няма ТЕЦ, т.е. има, но сградата не е вързана и няма инсталация за ТЕЦ, няма газ... Ако може различно от климатик , че те са ясни ама не ми допадат много.

Коментар

Термопомпа въздух-вода?

Коментар

Нашият апартамент е 110 кв.м. в монолитна кооперация.На първи жилищен етаж,от долу под хола е тунел да влизат колите в гаражите.Котлето на парното ми е 7 квт.производство Чехия,справя се чудесно.Плащам 2 месеца от 300 до 400 лв.през другото време100 до 150лв.На всеки радиатор си слагаш терморегулатор,във всяка стая може да си гласиш температурата.След като имаш 3 фази,задължително го връзваш отделно!Имал съм и парно на камина с водна риза,хубаво е също обаче голяма хамалогия.
              Тюркеджиев старши
              sigpic

Коментар

Термопомпа въздух-вода?
                Колко харчи имаш ли представа?

Коментар

Не ти трябва представа. Котлето, разделено на 3.

Коментар

Не ти трябва представа. Котлето, разделено на 3.
                    Колеги, благодаря за бързите отговори и специално на Ясен за насоката, която ми даде . Не ги бях чувал тези термопомпи - само вода-вода знаех. Тъй като тепърва започвам да проучвам видовете топло ще питам и за друг вид, на който попаднах - инфрачервено отопление?

Коментар

Термопомпа въздух-вода?
                      Аз съм с такава ......

Викат му чилър, ама .... за топло и студено.....

По стаите е това:http://www.aermec.ru/Article_19.html

А машината е те това.... най-голямата монофазна!
                      http://www.aermec.ru/Article_104.html

Отоплява и охлажда около 120 кв. .... цена на месец не повече 250 лв.
                      Освен това имам и газов котел .... за всеки случай, ама там сметките започват от 300 ... нагоре.

Доставка монтаж ... и т.н. ... всичко от мен.
                      Ако някой има мерак .... да казва ....

Аааа ....и не ми е това биснеса. Не си правя реклама!
                      Последно редактирано от CarTest™; 10-02-10, 18:53.
                      Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Лъчистото отопление е едно от най-комфортните.
                        Трудноста е в предварителния монтаж на нагревателите.
                        Според мен е най-добре те да са в пода.
                        При лъчисто, топлоизточника не е задължително да са електрически нагреватели. Може да се вгради и серпентина по която да циркулира вода. Въпрос на избор е как ще се затопля. Интересен вариант е с "чилър", но освен че е скъп има технологични трудности при монтажа му ,които не навсякъде могат да се решат.
                        Интересен вариант видях преди година на Стройко. Климатик затопля вода, която се ползва за топлоносител. С нея вече може да се подгряват радиатори, лъчисто или каквото се сетите.
                        Относно климатиците. Това което най ме дразни е усещането на непрекъснатото движение на въздуха. А и колкото и да са безшумни, все пак се чуват като си легнеш да спиш.
                        ПП. Виждам че човека преди мен е показал точно варианта с "климатика". Чилър не е ли когато термопомпа извлича енергията от вода?

Коментар

Колега, дай алтернатива. Няма ТЕЦ, т.е. има, но сградата не е вързана и няма инсталация за ТЕЦ, няма газ... Ако може различно от климатик , че те са ясни ама не ми допадат много.
                          Най-добрата алтернатива е да си сложиш изолация и отвътре (лично мнение).И няма да имаш нужда от отопление,освен ако не си зиморничав.
                          Аз така направих на моя (на последен-8 етаж,панелен) апартамент-в края на миналото лято,и сега съм доволен.Включвам "духалка" само когато се къпя (и то за 5-6 минути).
                          Какви разлики има спрямо предишните ГОЛИ стени:
                          Доста по-топли стаи.
                          Постоянна температура(не се усеща предишното ГОЛЯМО влияние на външната температура-вътре в стаите).Няма начин да няма разлики и сега,но не се усещат,както преди.
                          Ако има нужда от по-голямо затопляне,не се налага включване на отоплител-за повече от 5-6 минути.
                          Задържане,а в някои случаи и повишаване на температурата.
                          Температурата се повишава от присъствието на 2-ма човека в една стая,особенно осезаемо се повишава по време на семейни сбирки,когато се събираме по повече от-8/9 човека.

Естественно има и НЕДОСТАТЪК-трябва ДА СЕ ПРОВЕТРЯВА ПО-ЧЕСТО,иначе се получават наченки на КОНДЕНЗ.Вечер преди лягане задължително се проветрява,и въпреки това на сутринта като стана въздуха се усеща леко влажен.За сега проветрение 5-6 пъти на ден,от по 10 минути-дава ефект (няма конденз).
                          Изолацията е показана на,прикрепения аматьорски чертеж.Над таванната плоча има насипан 10см-перлит.
                          Прикачени файлове
                          Количеството разум на планетата е постоянна величина,а населението непрекъснато се увеличава.

Коментар

Има чешки котлета 9-12кВ,но ако си решил да е ел.котел по-доброто решение е да се използват конвекторни радиатори.Виж в сайта на ЕРАТО.

Коментар

Първоначално публикуван от alexandrov_rz Преглед на мнение
                              Има чешки котлета 9-12кВ,но ако си решил да е ел.котел по-доброто решение е да се използват конвекторни радиатори.Виж в сайта на ЕРАТО.
                              Като им добавиш разширител и защитите стават котлета. Иначе са си чисти модули 10KW -1500лв....егати??
                              0888543685 Валери

Коментар

Леле, престраших се да пиша в тази тема, не е за вярване Не разбирам много, но ще си позволя да си изкажа мнението.
                                Ние се отопляваме с електрическо котле, 9кв, българско. Живеем в двустайно жилище, в панелен блок, на първия етаж. Имаме вътрешна изолация (заприлича на стрелбище у нас), изолация на пода, ламинат, PVC дограма. До миналата година отоплявахме само спалнята, кухнята и банята. Сметките ни за ток през зимата бяха около 250 лв, като сме поддържали температура от 19 градуса. Парното се включваше в 17 часа, за да е топло като се приберем в 18 часа, и се гасеше сутрин в 6.
                                Тази пролет купихме климатик за хола и поне тази стая се стопли. С бебето обитаваме предимно хола. Още не мога да преценя дали ни излиза по-евтино, защото с тези прогнозни суми и засичане на три месеца изгубих представа.
                                Не знам, може би проблемът е в мен, но направо се намръзнах. Дано това да е последната ни зима тук.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X