Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Индивидуално отопление на газ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Индивидуално отопление на газ

Ето един примерен калкулатор.

Необходима мощност (kW) 18.0
    Средна височина (м) 2.5
    Отопляема площ (м2) 120

Енергоносител Лева за ден Лева на месец
    Въглища 7.02 210.60
    Нафта 24.99 749.74
    Природен газ 9.55 286.42
    Пропан-бутан 26.25 787.64
    Електроенергия 16.01 480.17
    Топлинна енергия

Коментар

Да колега, има нещо сбъркано, аз топля 210 кв.м с 6 тона въглища. Тук са по 250лв/т. = 1500лв на сезон. Един мой приятел се топли с пропан-бутан, 250 кв.м до сега 2 месеца = 3000 лв. с 12см изолация стиродур и 1 тухла стена, дървена немска догарма и стъклопакет.
      подаръци за мъже от FACOM
      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

В Изолацията е Истината
        Миналата година (апартамента вече има изолация) смених Стъклопакетите от две стъкла, на 3 стъкла с Инертен Газ и Ка- Стъкло отвътре...
        За сега Сметките ми за газ намаляха драматично, а комфорта се повиши (ходя бос).
        Помагам си обаче в не особено студените дни и с климатици - по-евтиният начин

Коментар

Прави изолация и това е. На газ ще ти е по скъпо от това в момента и няма да ти е по топло. Имам приятел който има същата къща, само че по малка, около 80 квадратни метра на етаж. Също е без изолация, само мазилка. Направи си такава система за която говориш на метан. Донасят си му бутилките и ги сменяват от фирмата. Сега не знам не ги ли пълнят съвсем бутилките, ама той под 500 лева на месец не плаща. Може и да го ебават, не знам. А и ние сме в Благоевград, знаеш за какво време и какви температури става въпрос. Днес беше +10 например.
          Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

Коментар

Първоначално публикуван от lazarlk Преглед на мнение
            Сега в момента грея около 350литра вода, докато ако съм с нови радиатори и маркучи, водата ще намалее доста като количество, а това също има значение.
            Ако сегашните радиатори ти стигат като площ (греят помещенията) можеш да си спестиш и този разход.
            Големият обем вода има връзка само с времето за първоначалното подгряване. Щом като казваш, че постоянно работи, загубите са толкова, колкото и при новите системи, а надежността на старата система е с пъти по-голяма (няма ги милионите фитинги, гарнитурки, оставени ръчички на майстори, помпи, UPS-и).
            Единственият проблем е, че жените вече мрънкат при вида на чугунените радиатори.

Коментар

Стефане, за това не съм се сетил, просто защото не знам какво е. Ако обичаш, поясни. А иначе, относно разхода на въглища-системата на парното ми е доста остаряла вече, все пак е на повече от 20 год, с дебели радиатори и тръби, които съдържат доста вода, без помпа, просто навремето така са се правили нещата. Понеже сега ще го преправям, тъй като е неефективно, се чудя новото на какво гориво да го планирам-газ или твърдо гориво. Сега в момента грея около 350литра вода, докато ако съм с нови радиатори и маркучи, водата ще намалее доста като количество, а това също има значение. Всъщност мен ме интересуваше дали цената на газта в бутилките е колкото на газта с централното газоподаване или е сигурно малко по-скъпа. Ако цената на отопление с газ е колкото на въглища, или даже малко по-скъпа /300-500лв / на сезон, ще си сложа газ, просто защото е по-чисто и по не е свързано с разправии. А фирмата, която прави инсталацията предлага също да върже газовото котле в паралел с котела ми на твърдо гориво и да се топля с каквото искам гориво. Което за мен е най-удачния вариант.
              Колега,че ти ако си накупиш ел.печки и се топлиш на ток(както провехме преди когато електромерите бяха в дворовете и бяха ''развалени'')ще си по на далавера.При тебе е тотално сбъркана системата:първо -трябва ти циркулационна помпа,второ не се знае какъв ти е котела,т.е.дали топли водата или комина(щото преди 20 години не се сещам да съм виждал някъде да се продават свестни котли),трето не се знае колко котлен камък имаш в системата.Ако обичаш подай малко информация-колко ти е работната температура на водната риза на котела,какъв вид ти е котела(някакво чертержче хвърли),колко е температурата в стаите при съответна външна,т.е.много са неизвестните в задачата ти.Впрочем аз живея в къща 90 кв.м.-2 етажа+мазе+таван.Котела ми е в мазето,разширителния съд на тавана,топля двата етажа.Горя приоритетно донбаски кюмюр,който разпалвам с газова горелка,имам помпа,капилярен термостат,който управлява притока на въздух и така малко автоматизирам процеса-зареждам на 3-4 часа.Мисълта ми е че в най студените дни горя по един чувал 40 кг за 12 лв.Това по най песимистични полярни прогнози 10,11,12,1,2,3 месеци по 12лв/дневно прави 2160 лв със транспорта.Така че при теб нещо куца.Досега този отоплителен сезон съм купил 40 чувала по 40 кг за 480 лв-тази зима беше мека досега.Къщата ми не е изолирана(мисля че това малко се надценява),дограмата е дървена добре изолирана....а забравих да кажа че бойлера е закачен и той и въобще не пестим водата.
              МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

. А фирмата, която прави инсталацията предлага също да върже газовото котле в паралел с котела ми на твърдо гориво и да се топля с каквото искам гориво. Което за мен е най-удачния вариант.
                Сега вече мога да попиша малко повече
                Да обясня малко. Ако сте свикнали на твърдо гориво и сте били досега на гравитационно отопление и искате /искат/ да ви вържат газовия котел в паралел... просто ще стане много лоша финансова комбинация.
                До преди 1 година се занимавах с газови инсталации и имам малък поглед върху нещата. Когато се проектира и прави гравитачно отопление диаметрите се избират такива, които да позволяват циркулация на база разликата в плътностите на топлата и студена вода. Диаметрите зависят от общата мощност на инсталацията, като за вашия случай предполагам, че диаметъра при котела е минимум 2". Мога да предполагам колко е нужната мощност за къщата....не би трябвало да е повече от 12 киловата. Сумирайте мощностите на радиаторите който ви служат. Ако е повече или равно... преди смяна на гориво ви препоръчвам хубава външна изолация, ще има много добър ефект. Сега да кажа някои неща за котела. Обикновенно масата от фирмите които предлагат такива монтажи в паралел и особено в вашия случай не действат коректно и професионално. В най-общия случай те гледат само нужната ви мощност и ви казват....ето едно малко хубаво котле 24КВ стенно с ориентировъчна цена от 900 до 1500лева. Това котле ще работи,но на какво натоварване... от което разхода се качва зверски. Ако са ви предложили такава схема ви препоръчвам да попитате и други фирми за мнение и оферта.
                Ако ми е поставана вашата задача как бих постъпил:
                -Разбирам каква е системата на клиента в подробности и основната - атмосферна или затворена система под налягане, от какво материали е направена и какви радиатори захранва. Ако е атмосферна с метални тръби и чугунени радиатори, не бих сложил никога стенен котел на газ- има финни филтри и клапанчета и ръждата и буклуците в системата биха го повредили. Отделно газовите стенни котли за създадени за работа под налягане с вграден разчирителен съд който би обезпечил определен обем вода в отопллителната инсталация. Ако клиента настоява бих предложил глидерен или стоманен котел с еквивалентна мощност с по големи присъединителни сечения и газова горелка. Преработка на системата от атмосферна в такава под налягане е задължителна. Което налага монтаж на разширителни съдове, помпа и тн и тн. Има безброй решения, но според мен разумен вариант за съвместяване на гравитачно отопление с газов котел е много труден за намиране така, че да гарантира безпроблемна работа.
                И да ви дам една проста формула за пресмятане на разход на газ. Така грубо пресмятаме колко газ трябва да се изгори за определени киловати. 1кВ х 0.11 = м3 газ. Това важи само за конкретна мощност.
                Имайте предвид,че ще ви бъде изградена газова система, която е поднадзорно съоръжение и се иска разрешение за строеж, проект съгласуван с лицензиран технически надзор и приемане на обекта от същия. Има изисквания към помещенията където ще се монтира газовия уред в зависимост типа му. Това е една от причините за предлагане на стенния котел. Той може да се сложи почти навсякъде, защото е с коаксиален димоход / смуче въздух отвън и изхвърля навън/. Котела с горелка е друг тип за който се изисква отделно помещение, комин и др подробности.
                Обикновенно захранването се осъществява с бутилкови групи. Една група е от 9 бутилки. За вашия обект фирмата трябва да предложи сметки колко често ще трябва да се идва за подмяна на бурилките. Те не се пълнят на място а се подмена цялата група, което предполага нужно място за поставянето и и лесен достъп на камион до нея...
                Ако имате въпроси ще помагам...
                Land Rover Defender 110SW 300tdi

Коментар

Симокорекс

Благодаря за изчерпателното мнение. Само да уточня:
                  1. Аз ще сменя цялата система. Просто сегашната ми не е ефективна. Ще изхвърля чугунените радиатори и тръбите. Тя е някаква руска система, при която в къщата минава само една тръба 2 цола, която върви по пода и на нея са закачени радиаторите. Ще сложа алуминиеви радиатори и маркучи и ще монтирам помпа. Това ще бъде привързано към сегашния котел, който е достатъчно мощен и надежден, но ми се иска и да поставя газова инсталация, а котела да ползвам в изключителни случаи, или ако нещо стане с цената на газта.
                  2. Бутилките са по 5 наистина, но не се подменят а се пълнят на място. Достатъчно е само да има връзка с камиона, който може да е дори на 10-15 метра от бутилковата група.
                  3. Днес разбрах, че в нашия град има една изградена такава инсталация, ходих там да видя, но нямаше хората за да вляза вътре и да разпитам. Една жена ми показа само бутилките и газоизмервателното устройство, нищо друго не видях. Къщата е едноетажна, към 150квадрата, утре ще са там собствениците и ще говоря с тях. Но от бабката разбрах, че на 4 дни идва газовоз да ги зарежда, сега дали е истина-нз. Ще уточня и ще пиша тогава.

Коментар

Чета
                    но има много противоречиви неща които пишетее... или аз съм изостанал нещо. Ако бутилковата група е за метан, то се подмена цялата батерия 9 бутилки- вътре налягането е 150 бара на бутилка и не съм виждал още цистена за метан с компресор. Ако е Пропан-бутал тогава това което пишете е възможно. Ако е пропан-бутан сметката няма да излезе никога, въобще се започвайте. Пишете газоизмервателно устройство. КОгато се слага бутилкова инсталация не се слага измервателно устройство. Купуват се бутилки с тяхното пълно съдържание- гледа се манометъра колко бара показва. Обаче има регулаторна арматура от 150 бара на 22милибара. Ако е пропан-бутан се слага регулаторно-подгревателна група. Ако ще сменяте инсталацията то имате 2 варианта за тръби полиетиленови или полипропиленови и двата модела са с вложка. Ако се монтира газов котел то той е под налягане и максималната температура е 85-90 градуса на около 1.5 бара. Ако вържете стария котел ще напълните системата с ръжда и тн ако случайно е предвиден за работа под налягане. Ако ли не е не го връзвайте... Има и една друга опастност. До сега ако сте препълвали котела нищо не се е случвало кой знае какво, но ако с новата система го изпуснете то тръбите омекват много сериозно и ако ли не ведната то след изстиване се получават масови течове. Според мен е по разумно да махнете и стария котел. Ако става дума за пропан-бутан се откажете и си купете нов пиролизен котел.

Коментар

Симокорекс

За доста неща, които пишеш, не се бях сетил. Ще ги имам предвид. Но газта е метан, а бутилките ги пълнят на място, самият доставчик ми каза. Под газоизмервателно устройство имах предвид това, което отчита разхода на газ, закрепено е на стената на къщата. Колко ли кубика има в една бутилка нямам представа, но явно има устройство, което намалява налягането, така е, но не съм го виждал, не успях да разгледам подроБно. Все още има доста неща, които не са ми ясни, но ще ги разбера преди да започна.

Коментар

Амии като научите повече пишете тук , че ми стана интересно за подробностите
                        Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от YOSIF Преглед на мнение
                          Ето един примерен калкулатор.

Необходима мощност (kW) 18.0
                          Средна височина (м) 2.5
                          Отопляема площ (м2) 120

Енергоносител Лева за ден Лева на месец
                          Въглища 7.02 210.60
                          Нафта 24.99 749.74
                          Природен газ 9.55 286.42
                          Пропан-бутан 26.25 787.64
                          Електроенергия 16.01 480.17
                          Топлинна енергия

Тези цифри какво показват? Че нещо не е ясно.

Коментар

Извинявам се че не е точно по темата, но: Вярно ли е, че от комина (зидан от тухли единички в къща) едновременно както излиза топлия въздух, пак през него надолу влиза и студен въздух. Така се получавала тягата. Нещо ми се стори абсурдно, но все пак да питам?
                            Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

Коментар

Първоначално публикуван от NOTY Преглед на мнение
                              Извинявам се че не е точно по темата, но: Вярно ли е, че от комина (зидан от тухли единички в къща) едновременно както излиза топлия въздух, пак през него надолу влиза и студен въздух. Така се получавала тягата. Нещо ми се стори абсурдно, но все пак да питам?

Не, не е вярно. Тягата е нагоре по комина. Студен въздух се засмуква през отворите на котлето, въздуха подпомага горенето и газовете отиват през комина. Това е.

Коментар

Първоначално публикуван от NOTY Преглед на мнение
                                Прав си, абсурдно е.
                                Коминът не е двупосочен.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X