Може! На последния обект ЖСК - сме на последния етаж. Купен от човек който иска да обедини две стаи (премахне тухлена стена) и го е поставил като условие. По принцип няма проблеми.Но аз познавам купувача(чешит) и си знам че като махна тухлите остава долно висяща греда (като трегер).Викам конструктора и му казвам че или трябва да правим скрита греда(в плочата) или да я обърнем нагоре.(отгоре необитаем таван)
Друг случай: Заварвам готов проект пак за ЖСК. И те имат тераси издадени около 1.2метра. И гледам че са проектирани с горна армировка (май усилители му викат) и викам конструктора и му казвам кво ми се е случило на предния обект и искам да изкараме греда отдолу между два апартамента.
трети случай (това се случва на всеки мой обект) Гледам - архитекта начертал един покрив- чудо красота.Ама ако се гледа от самолет.Съоветно като стигна до последна плоча - викам конструктора на място и директно му казвам че искам да изгладя всички издатини и чупки на последната плоча с цел покрива да няма чупки и улами.Защото уламите са потенциални язви.Освен това многото чупки правят голям проблем при улуците и прочие.Естетвено се ми се отказва щото било голяма промяна. Ми няма проблеми - контрирам аз.Продал съм последния етаж на една мутра и като има проблем с покрива - ще го оформя писмено- да търсят вас.И чак тогава склоняват.Естетвено отнасям куп ругатни от архитекта.Трябвало екзекутив да прави - красотата отивала на кино.
Аз обаче съм бит и ебан вече от такъв покрив(първия) и си знам своето.Правя прост покрив без улами като задължително улука е по далеч и по ниско от последната плоча. Защита от лед защита от препълване и защита от топлинна възглавница(или както му викат)
И оттогаз мой покрив протекъл нямам! Проблеми с мой обект на последния етаж и предпоследния етаж също нямам!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване
Свий
X
-
Абе не ми ги хвалете тея проектанти . На една сграда двата фундамента , са проектирани върху съществуващата канализация, а новата канализацията , минава през стълба с ел. захранването на обекта.
-
[QUOTEmishomishev коментира
Днес, 08:44
И аз мисля като ак101.
Строих над 10 години.И никога не съм се зъбел на проектанта - тоест на конструктора.Влизал съм често в спорове с него но обикновенно той е бил прав накрая..Конструктора винаги мисли за безопастност и сигурност - ама то и това е целта.Защото иначе ти рискуваш.
П.П
В Добрич има два вида конструктори- едните седят по бюрата и не излизат от ателиетата. И като излезе проблем някакъв и ги паташ отговора е:Абе виж си папката там всичко си пише. Другия вид са тези дето проектират на маса ама после са по обектите.Наравно с мене.И доста неща ги решаваме на място.
Твоя от кои е??][/QUOTE]
Стана ми интересно....кои неща решавате на място, може ли пример...
Остави коментар:
-
И аз мисля като ак101.
Строих над 10 години.И никога не съм се зъбел на проектанта - тоест на конструктора.Влизал съм често в спорове с него но обикновенно той е бил прав накрая..Конструктора винаги мисли за безопастност и сигурност - ама то и това е целта.Защото иначе ти рискуваш.
П.П
В Добрич има два вида конструктори- едните седят по бюрата и не излизат от ателиетата. И като излезе проблем някакъв и ги паташ отговора е:Абе виж си папката там всичко си пише. Другия вид са тези дето проектират на маса ама после са по обектите.Наравно с мене.И доста неща ги решаваме на място.
Твоя от кои е??
-
Това са съвсем нормални отвори за гредова и безгредова плоча, нищо специално. Колегата ти е дал жокер с хурдите, правени са и касетирани плочи с пресечени пирамиди, ама ме съмнява да намериш такъв кофраж някъде. Това от линкчетата е ташак.
Като всички останали и ти добре тръгваш с проектантите, след време ще разбереш колко си в грешка, но ще е късно.
-
Аз Дискавъри вече не гледам Мите ама ти май в техникума само телевизия си зяпал вместо учебниците, защото хурди НЯМА нищо общо с това за което аз питам, хурди са едни креамични елементи за под аз питам за стоманобетонни плочи с куха сърцевина. Аз зададох конкретни въпроси, ако не знаеш и не може да отговориш би следвало да си мълчиш и да се учиш от тия, които знаят за какво иде реч
-
Точно големи(6-7м+) отвори искам да правя, големи помещения без никакви колони и т.н. в средата.
Явно знаеш доста по материята, моля те дай малко повече информация за кофража, за армировката е ясно, че е специална.
Аз на проектантите се меся до толкова, колкото да не ми казват примерно - аз с дърво и с желязо къщата ти няма да строя, ами ако искам, ще сложа примерно изцяло дървен балкон и ми дреме за какви предпочитания има проектанта, негова работа е вместо бетон да не поискам да ползвам стириопор
-
Позволени са, не се ползват защото са нерентабилни. Армировката е скъпия компонент в стоманобетона. Този тип плочи са обосновани при големи отвори, каквито няма в жилищното строителство, за сметка на това са по-сложни за изпълнение, с много скъп кофраж и по-висок разход на армировка.
Един съвет, не се налагай на проектантите в никакъв случай, ако го направиш ще е само в твой ущърб.
- 1 like
Остави коментар:
-
Това по Дискавъритата ли си го гледал. Една сграда, май в Холандия, май гараж - и паднала... За по-реалистично щракни "хурди" и почети.
Остави коментар:
-
Бих желал да поискам съдействие и съвет за точно конкретен въпрос - каква е практиката и нормативната база в България за ползване на стоманобетонни плочи с кухини или т.н. "voided concrete slabs"?
Ето какво означава това -> ЛИНК и това ЛИНК- Позволени ли са в съвременното строителство в България?
- Има ли някаква масова практика и какво се предпочита за оформяне на кухини, сферични елементи или готови панели с надлъжни хоризонтални кухини или други?
- Искам да ползвам такава практика за плочи между етажите на еднофамилна монолитна сграда изпълнена предимно със стоманобетон, целта е намаляне на общото тегло на сградата, не толкова но все пак търсено е и намаляване на цената(обема бетон), също търся и подобрена звуко и виброизолация. Има ли хора ползвали такива плочи?
- Може ли да се посочат конкретни документи където се обсъждат този вид плочи, разрешаващи или ограничаващи ползването им и т.н. за да се самоограмотя в конкретната материя?
Остави коментар:
-
A.. много добре си знам.. Кухничката на 1вият етаж където живееха родителите ми когато ходят на къщата исках само да я разчистя и едни нови шкафове да сложа, че старите захабени.
Работа колкото за един уйкенд и хилядарка с пържолите.. е да .. ама не.. та вече всичко е утроено.
-
Опазил ме Господ да правя нещо в София. Става дума за едно "модерно" напоследък пернишко село.
-
Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнениеЕбати сложнотията... подпокривното не е жилищно.
Разбрах, че нищо не разбрах. Ясно е само ,че се хващам с проект от който ще ми побелее косата, значи е време за нова тема.) да видиш тогава веселие и динамика
Споко и само напред и нагоре, и ще станат нещата, но от сега си удвои бюджета и утрои времето за постигане на крайните цели, нали знаеш от къде знам
Остави коментар:
-
Няма нужда да се притесняваш толкова. Режима за София е уведомителен както писа колегата davc и си действаш.Ако е в малко населено място ,на практика никакъв.Ако има някоя будна гражданска личност която може да ти създава грижи, не пречи да пуснеш същото.
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Остави коментар: