Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съхранение на прясно отсечена дървесина

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Съхранение на прясно отсечена дървесина

Да направим резюме.

Вентилация, осигуряваща постоянен поток на външен въздух в помещението (ако естествената такава съществува всичко е ОК)
    Препарат, който да спре развъждането на плесени и т.н.
    Пренареждане на материала.

Никакво насилствено затопляне, защото при тези дебелини на материала, то ще изкара влагата от външната част на детайлите и оставя висока влажност в сърцевината. Последното води до пукане, повече от допустимото и дефекти в бъдеще.

Личният ми съвет е колегата да търси решение в ограничен бюджет, защото пазарната цена на нещата е несъществена и може да си ги купи по всяко време на разумна цена.
    Зима иде

Коментар

До: Съхранение на прясно отсечена дървесина

В крайна сметка намазах всичко с antiblu на фирма ювекс.
      3 литра концентрат с около 70-80 литра вода за 2,5 кубика греди и дъски. всичко минах с баданарка , разтвора стигна за 1 минаване
      За сега плесента не се разпространява но не съм сигорен дали препарата или постоянното принудително проветрение на помощението спомогнаха.

Коментар

От: Съхранение на прясно отсечена дървесина

Здравейте,
        Моля за спешна помощ.
        Трябва ми точна информация за скоростта на съхнене и степента на свиване на различни видове дървесина, която се продава в България. За късмет цялата налична информация, която намерих в интернет, е за американски видове дървесина. Предпочитаните за мен дървесини са: лиственица, бял бор, смърч, трепетлика, червен бор, хвойна. Моля ви, ориентирайте ме къде - ОКОЛО ГАБРОВО - има дървообработващо предприятие, откъдето мога да си купя ненарязани обли трупи от гореизброените видове.
        Бях чувала от стари майстори, че най-скъпата дървесина за направа на мебели е кисната 6 месеца в отработено автомобилно масло и после сушена на проветрива сянка година и половина - две.
        Когато си купувах дъски за дюшемето, ги намазах обилно с нафта и ги изсуших правилно. Ефектът беше чудесен - равен тъмно златист цвят, силно отблъскващ вкус за всякакви дървояди и гъби. Сега обаче искам да опитам с отработено машинно (надявам се, че и автомобилното ще свърши работа) масло, още повече че трупите ще са много.
        По образование и професия съм далеч от това поле на знание, но неволята, особено финансовата е много силна мотивация за разширяване на знанията.
        Благодаря за времето и помощта.
        Светка99

Коментар

Светка,дюшемето не мириши ли после на нафта?

Коментар

В Габрово,Трявна,Плачковци има доста дърводобивни фирми.
            Предполагам че няма да е никакъв проблем да се намерят букови трупи.

Коментар

Първоначално публикуван от Светка99 Преглед на мнение
              Здравейте,
              Моля за спешна помощ.
              Трябва ми точна информация за скоростта на съхнене и степента на свиване на различни видове дървесина, която се продава в България. За късмет цялата налична информация, която намерих в интернет, е за американски видове дървесина. Предпочитаните за мен дървесини са: лиственица, бял бор, смърч, трепетлика, червен бор, хвойна. Моля ви, ориентирайте ме къде - ОКОЛО ГАБРОВО - има дървообработващо предприятие, откъдето мога да си купя ненарязани обли трупи от гореизброените видове.
              Бях чувала от стари майстори, че най-скъпата дървесина за направа на мебели е кисната 6 месеца в отработено автомобилно масло и после сушена на проветрива сянка година и половина - две.
              Когато си купувах дъски за дюшемето, ги намазах обилно с нафта и ги изсуших правилно. Ефектът беше чудесен - равен тъмно златист цвят, силно отблъскващ вкус за всякакви дървояди и гъби. Сега обаче искам да опитам с отработено машинно (надявам се, че и автомобилното ще свърши работа) масло, още повече че трупите ще са много.
              По образование и професия съм далеч от това поле на знание, но неволята, особено финансовата е много силна мотивация за разширяване на знанията.
              Благодаря за времето и помощта.
              Светка99
              И моето образование е съвсем различно , но да споделя това което сам научих за дървесината за 25г. като дърводелец. Скоростта на изсъхване и степента на свиване зависят от няколко неща и може да са различни на различни места за една и съща дъска. Има значение къде е расло дървото , от коя страна на планината , на каква височина , ...... , това оказва влияние на годишните пръстени. Колкото по-малко е разстоянието между годишните пръстени ,толкова по-плътна и здрава е дървесината , по-бавно съхне , по-малко се свива , напуква се при бързо изсъхване. В зависимост от разположението на годишните пръстени при сечението на дъските , те може да имат различна твърдост и различно свиване , по-различен начин се огъва , но може да се каже , че се свива с около 5мм при ширина 100мм. От голямо значение е и съдържанието на смола в дървесината , защото освен да се свива , дървесината може и да се надува в зависимост от влажността. Затова от изброените аз бих махнал смърча , но на първо място бих оставил също лиственицата. За кисненето в масло при изработката на мебели са те излъгали , мебелите се изработват от слепена дървесина като се върти посоката на годишните пръстени , защото един плот за маса може да добие формата на бъчва. Готовите мебели може да се мажат с масло , но за целта има специална масла , същото важи и за дюшемето. Трупи няма начин да изсушиш без те да се напукат , а в каквото и масло да киснеш дървесината , тя трябва първо да е изсъхнала. В нормалните държави има сезон за добив на дървесина , при нас няма , което е най-голямата грешка в технологичния процес. Ако все пак решиш да ползваш автомобилно масло , то трябва да е минерално горело. Надявам се да съм бил полезен.
              В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X