Със сигурност има читави такива, то си е професия като всяка друга. За запад от нас управляват фирми, не е твоя работа че Пешо е изсипал зелето в кенефа. Имат обаче наредби и закони, които спазват и следят да се спазват. Последния случай при нас, къртят в събота. Има наредба на общината, че това става изрично със съгласието на всички съседи, ние на събрание със 100% гласове сме го забранили, почивни дни могат да боядисват само. Звъня на собственика, новодомец, не знаел, изпратих му протокола и отзова работниците веднага, извини се. Сега ако си седя у нас и само го псувам на ум най-вероятно ще продължи да си кърти. Имам си баби агентки, знаят къде какво става като ме няма.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Заплащане на общите разходи във входа посредством банкова сметка
Свий
X
-
Я да видя, какво аз съм разбрал от първите няколко поста на автора: Пост № 1.
1. Вход в който всички са в дълбока летаргия за случващото се под носа им, освен един "буден гражданин". Въпросния сезира, не кой да е а НАП (може би по добре щеше да е направо "Лаура Кьовеши") Някой дали се досеща, кой е "будния гражданин"
2. НАП откриват грандиозни нарушения и "раздават глоби". (Първо се съставя Акт, който може да се обжалва. После е наказателното постановление, също обжалваемо) Респективно "нарушителите" захвърлят всичко.
3. Възцарява се мир и междусъседска любов, НО никой не ще да е "Ръководство". Защо ли?
4. "Лирическия герой" отива в "общината" и ооо чудо...Там се намира юРиСтИИИ (не един, а много), който съвсем безплатно го съветват да открият сметка на....Филанкишията (входа все още не е юридическо лице)
5. Но не на последно място, разбираме, че във входа са "малко и предимно пенсионери". Лоща комбинация, предвид цените на тока за стълбището и тия "кожодери" асансиорните техници и чистачките.
6. Търси се??!!?? И аз не разбирам какво.
При такова начало ми стана интересно и зачаках развитието.
По първия пост толкова.Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.
- 1 like
Коментар
-
Пост № 2
1.Тук разбираме че се търси "Професионален домоуправител" (тип добра и великодушна мутра). Който да събира парите от неплащащите и в същото време да не скубе много останалите.
2. Вдига се и леко завесата на етно- националния състав на обитателите.
Ако всичко това е вярно.Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.
Коментар
-
Пост № 3
Оххх тука става интересно...
1. Обособява се нужда от втора консултация с юрисТИТЕ на общината ( те явно работят на часно без хонорар)
2. Оказва се че е направена крачка в бездната. Приятелка на касиерката (неясно от луната или марс) великодушно се съгласява да приеме издънената каса (що така бе миме?)
3. Прехвърлянето на касата става тайно (в сградата на Държавна сигурност) а съседите гледат "Сън в лятна нощ" в лятно кино Мир.
4. Новия "Финансов гуру" на входа ги съветва да забравят (по Кашпировски) и да поставят Ново начало. (не го слагам в кавички за да не си помисли, нещо някой)
5. Блестяща идея. Да открият на новата касиерка-приятелка на старата касиерка, и получила неясно колко пари от окрадената каса, сметка в банка. Защо ли не помислят и за осигуровки? И безплатно паркомясто.
6. За капак (че вече се уморих) Проверка при данъчните (тези проклетници трябва да знаят) за неизвестна наличност на нелегално прехвърлена каса. Обаче съществуват притеснения относно отказа им (от нешите данъци им се плащат заплати) по линия на закона за защита на лИчните данни...
Тук вече идват 300 разнообразни съвета.
Дали полудявам?Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.
Коментар
-
От 2008 г. съм едноличен домоуправител на нашия вход. Нямам Управителен съвет, Касиер, Контролен съвет и т.н. За 18 апартамента не си струва. Направил съм една Вайбър-група, в която текущите въпроси се решават за часове.
Ще следя с интерес тукашните терзания и развитието на сериала. Най- разочароващото е, че точно този Автор има навика да забърка някаква манджа, да предизвика апетита на публиката и посред Завръзката, малко преди Кулминацията.... да зареже поредния си шедьовър.Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.
Коментар
-
Това би работило, но при условие, че хората са малко и разбрани. Това разбира се не е така на всякъде. Имахме друг наследствен на жена ми, гарсониера в Люлин, седи празна. Съседката отдолу звъни, стената пред банята мокра и капе вода. Юрвам се, в коридора локва, при мен водата и тока са спряни, отварям ревизията, една магистрална тръба на цол и четвърт леко пробила. Казвам на съседката че тръбите са на 50 години и трябва да се сменят, вкарват ме в някаква Вайбър група на блока. Един вика "то не може ли да го увиеш със скоч", друг вика да се резне само парчето, не са свикнали да вадят повечко пари. Понеже има професионален домоуправител го викнаха, сложи една аварийна скоба да закрепи положението. Скобите ги знаете какви са, две половинки с 4 или 6 болта. Дойде сметката от въпросния домоуправител, 350 лв...скобата на 1 1/4 от този тип струваше 30 - 40 лв, труда е няма 3 минути, добър надник. Проблема бил решен каза някой в групата, отговарям му че само е закърпен и следващия път може пробива да е от последния етаж, да е в някой който не е вкъщи и през нощта, може да е голям и да тече много. За минути ще иде до мазето и ще им съсипе всичко. Тръбите са за смяна, да съберат няколко оферти, да не избират най-евтината и да събираме пари. Мърмориха, даваха глупави идеи, накрая кандисаха защото се пукна в друг съсед и видяха че с кръпки не става, междувременно продадохме жилището и се отървахме. Мисълта ми е че хората са различни, аз ако съм там ще ги култивирам или поне ще опитам, но на никой не му се занимава и плащат на професионален, който ги скубе както си иска.Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнениеОт 2008 г. съм едноличен домоуправител на нашия вход. Нямам Управителен съвет, Касиер, Контролен съвет и т.н. За 18 апартамента не си струва. Направил съм една Вайбър-група, в която текущите въпроси се решават за часове.
- 2 likes
Коментар
-
Благодаря на всички които участвувахте в темата (с изключение на един "отворко", който използвах случая да го блокирам),
тъй като подобни смешници, си ги имаме предостатъчно в обществото.
От споделеното до тук ми стана ясно, че всеки случай си е автономен и се иска ...конкретно лечение !
ЗУЕС за мен в случая се явява като ДОМСЪВЕТА създаден от НС и натрапен на Президента.
Последиците ги виждаме в момента и ще "лъснат" в целия си блясък, след Парламентарните избори през месец април.
Входа ни е малък по брой на обитатели, имаме и три заключени апартамента на българи и чужденци, които никой не е виждал
от години !? Апартаментите от които би могло да се взима такса, реално са между 7-8. Да се "набутваме" с професионален
домоуправител е глупаво и напълно излишно.Както споменах по-горе, след направената проверка от НАП на предишния УС,
на този етап никой не желае да става Домоуправител, а камо ли да се регистрира в Общината като такъв и да си "слага главата" в торбата.
Добре е, все пак че се намери една жена от входа, която да се ангажира да поеме задълженията на касиер.
Сега борбата ще бъде да успеем да е придумаме, да открие сметка на входа на нейно име, където да се съхраняват таксите.
Чистачката е жена от входа с голямо семейство (от турски произход), която е съгласна да чисти, но да я освободим от финансови
задължения към входа.Остава да се провери в Банката относно параметрите на сметката, която ще трябва да се открие и да се направи
консултация в Общината с юрист, работещ със Закона за Управление на Етажната Собственост.Последно редактирано от Boa; 25-02-26, 10:42.
- 1 like
Коментар
-
Карайте полуофициално, само си събирайте парите и плащайте сметките. Чат пат някое ремонтче без много много шум. Юристът от общината няма какво да ви помогне, освен да разясни някои положения от закона. Нищо не прави общината на неплащащите, пътят е само през съда. А дори професионалните домоуправители не могат да следват особено стриктно каквото е написано в ЗУЕС, какво остава за вас в описаната ситуация. Та начини за оспорване на законността на действията на домсъвета - бол.
-
Добре е, когато се оценява и коментира ЗУЕС, първо да се прочете.Първоначално публикуван от Boa Преглед на мнениеБлагодаря на всички които участвувахте в темата (с изключение на един "отворко", който използвах случая да го блокирам),
тъй като подобни смешници, си ги имаме предостатъчно в обществото.
От споделеното до тук ми стана ясно, че всеки случай си е автономен и се иска ...конкретно лечение !
ЗУЕС за мен в случая се явява като ДОМСЪВЕТА създаден от НС и натрапен на Президента.
Последиците ги виждаме в момента и ще "лъснат" в целия си блясък, след Парламентарните избори през месец април.
Входа ни е малък по брой на обитатели, имаме и три заключени апартамента на българи и чужденци, които никой не е виждал
от години !? Апартаментите от които би могло да се взима такса, реално са между 7-8. Да се "набутваме" с професионален
домоуправител е глупаво и напълно излишно.Както споменах по-горе, след направената проверка от НАП на предишния УС,
на този етап никой не желае да става Домоуправител, а камо ли да се регистрира в Общината като такъв и да си "слага главата" в торбата.
Добре е, все пак че се намери една жена от входа, която да се ангажира да поеме задълженията на касиер.
Сега борбата ще бъде да успеем да е придумаме, да открие сметка на входа на нейно име, където да се съхраняват таксите.
Чистачката е жена от входа с голямо семейство (от турски произход), която е съгласна да чисти, но да я освободим от финансови
задължения към входа.Остава да се провери в Банката относно параметрите на сметката, която ще трябва да се открие и да се направи
консултация в Общината с юрист, работещ със Закона за Управление на Етажната Собственост.
Няма да се спирам на подробностите, но:
1. Управителят на ЕС трябва да се сменя всяка година. Избира се на ОС. Изключение е, когато Управителят е професионален.
2. Управителят се вписва в т.нар. Регистър на домоуправителите, на база подаден в Общината Протокол от ОС. Този регистър още го няма, но това е друга тема.
3. Трябва да си изработите Правилник за вътрешния ред. По ред причини, но е в интерес и на самите обитатели, ползватели и собственици (това са три различни неща) на обособени имоти.
4. Общо събрание се прави поне веднъж годишно и се протоколира.
5. Трябва да имате домова книга (разправят, че вече е електронна) и тая книга да се попълва редовно.
6, 7, 8... и т.н. неща, които въпросната дама едва ли ще тръгне да прави.
Не е зле и да се допусне, че ако си отвори сметка, която да захранвате периодично, може да очаква неудобни въпроси от НАП. Отделно, всеки преведен по тази сметка лев (офффффф- евро) трябва да се похарчи с насрещен документ, сиреч всяка една услуга да се извършва от фирма. Добре е титуляр на сметката да е ЕС, но някои членове да могат САМО да внасят, а други да харчат.
Има и още много, но сега нямам време. Почети малко от тоя ЗУЕС, ще попаднеш на интересни неща.Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.
Коментар
-
Категорично не е вярно, закона казва следното:1. Управителят на ЕС трябва да се сменя всяка година.
Според Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) в България, управителят (или Управителният съвет)
не е задължен да се сменя всяка година, но мандатът му е ограничен.
Ето основните правила съгласно закона:- Мандат: Управителят/Управителният съвет се избира за срок от две години.
- Смяна: След изтичане на този 2-годишен период Общото събрание трябва да проведе ново гласуване – или да преизбере стария управител, или да избере нов.
Това също не е вярно поради горното. За домовата книга е вярно, че вече може електронна, преди трябваше да е само хартиена, прошнурована и да се добавят нови листа като трябва. Това като го видях за първи път си го сложих на **довия и направих електронна, няма кой да плюнчи хартиена. Другото е така, но сметката на ЕС трудно се открива и трудно се закрива без всички които са я открили, за това много касиери на непрофесионални домоуправители откриват лична, защото е много по-лесно за откриване и закриване. Регистрацията в общината вече става с един имейл, на всяка община има образец какво искат, в случая поканата за общо събрание, протокола за същото, лична карта на домоуправителя и заявление за удостоверение за управител на етажна собственост(тяхна бланка тип уважаема г-жо кмет), връщат ти един номер от рода на Рег. № РКС25-ГР94-3255, това е и заветната регистрация в общината.4. Общо събрание се прави поне веднъж годишно и се протоколира.Последно редактирано от dragozow; 25-02-26, 13:16.
Коментар
-
Управителят се избира за срок до 2 години- така е. Но предвид ежегодното приемане на отчета за приходи и разходи обикновено на това ОС се гласува и за нов Управител, като общоприетата практика е да се "преизбере" досегашния. Има някои нюанси в целия Закон, но тълкуванието е, че един и същи собственик (ползвател) не може да се преизбира за Управител повече от две последователни години.
ОС е не по- малко от веднъж годишно. Това е пак заради годишния ОПР и приемане на бюджет. Те, хем са всяка година, хем може само ОС да ги приема. Естествено и тук има нюанси и вратички в тълкуванията.
-
Стара практика е да се приемат Закони, които в началото никой не ебава, щото няма кой да ги прилага и липсват контролни органи. По някое време излиза някаква Наредба, с която вече се предвиждат санкции на база приетият преди години Закон, настъпва малко вой, но мърдане няма. Дори ще рискувам с конкретен сценарий, по който ще станат нещата:
Гръмва поредния скандал с незаконно пребиваващи грузинци, украинци, нигерийци... няма значение. Занимавали се с наркотици, оръжие, трафик на хора... някаква чувствителна тема, също няма значение. Медиите подхващат вълнАта и изведнъж, будното гражданско Общество (пък и позаспалото) започват с въпросите- ама как, защо, откога тия пребивават тук, а никой нищо не знае за тях?- както и вездесъщото- няма Държава, за какво плащам данъци и т.н.
Държавата си влиза в ролята и назначава междуведомствена Комисия, примерно, НАП, МВР, Регионално развитие и още 3-4 ведомства. След 6 месеца и похарчени 2-3 млн. евро (за последното няма и да се чуе) тази комисия излиза със следния резултат:
„При направени проверки на 2328 обособени обекта в Общините Хикс, Игрек и Зет бяха констатирани 287 нарушения по ЗДФЛ, 324 нарушения на ТЗ, 725 нарушения на ЗУЕС... бяха съставени 420 акта и издадени 720 предписания.“.
Междувременно, в медиите продължават да „излизат“ проблеми с незаконно пребиваващи лица.
Спешно се създава нова административна структура с 300-400 човека, кабинети, коли, заплати и т.н. (що да не и ново Министерство) която се заема по- изкъсо с този „нововъзникнал“ проблем. Правилата в настоящия Закон стават задължителни (те, уж и сега са, ама не баш) предвиждат се санкции и по- лошото, има вече и наказателен орган, който да следи прилагането.
Всичко това се прави в полза на Обществото. Профи-домоуправителите потриват кунки (фирмите са на наши хора) и всичко си идва на мястото.
Мали-и-и-и-и, отплеснах са!Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.
Коментар
-
При нас ги знам поименно собственици и наематели, варират между 150 и 170 човека според сезона. Домовата книга никога никой орган не я е искал, имам дори и телефоните на всички като ми потрябва нещо да не тичам да ги търся. Отчета напоследък го пропускам, защото никой не го интересува, до едно време слагах ежемесечна извадка от касовата книга, която по принцип е онлайн с подробности за месеца за приходи, разходи, колко пари има кеш и колко са в банката. Вадя едни таблици всеки месец кой е платил и ту плам предварително неплатилите, някои са шемети и забравят.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.
Коментар