Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблеми с проточен бойлер

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблеми с проточен бойлер

В жилището си ползвам с успех проточен бойлер под налягане FLAMINA, повече от 10 години.
    Но от няколко седмици, започна да ми блокира термоограничителя и бойлера ми да става неуправляем !
    Известно време се справях с този проблем, като му отстранявах предпазния капак, натисках "червеното бутонче",
    на двуполюсния му термоограничител, след което топлата вода можеше да се регулира отново.
    Тъй като цялата процедура е твърде опасна и никой друг в семейството ми не можеше да я извърши, реших да търся нов
    термоограничител, с който да подменя дефектиралия. С много лутане /тъй като този модел проточен бойлер не се произвежда/
    успях да намеря същия и да го монтирам, на мястото на стария. Монтажът го извърших много внимателно, като предварително направих
    снимки на термоограничителя и мястото за неговата подмяна.
    Но за мое голямо съжаление, нещата не се оправиха и се повтори същия дефект.
    Нямам схема на проточния бойлер, търсих я в интернет но не можах да я открия, макар че е произведен в България.
    Направи ми при монтажа впечатление, че до термоограничителя има едно "черно кръгло пласмасово приспособление",
    /отбелязано с червен кръг/, прикрепено към резервоара от неръждаема стомана, в което влизат два проводника.
    Не знам какво предназначение има и то и дали също не е ... изгоряло ?
    Тъй като нямам под ръка мултицет, при включен бойлер в мрежата с фазомер проверих него и термоограничителя.
    При докосване с фазомера двата полюса на термоограничителя светеха, докато на черното пласмасово "кръгче",
    клемите не реагираха, със светлина във фазомера.
    Молбата ми е, ако някой от форума разбира от бойлери да ми каже какво мога да направя, за да го ремонтирам:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Поточен бойлер под налягане FLAMINA .jpg Прегледи:0 Размер:188.3 КБ ID:7010308

Това би трябвало да е биметално термореле (термо ключ) който при достигане на зададена температура включва или изключва каквото трябва.
    Срещал съм го в бойлери да го използват като термозащита.
    На корпуса му или отпред (частта която контактува с водосъдъражтеля) би трябвало да пише за каква температура е или модел по който можеш да намериш точни данни - температура на която сработва, максимален ток, нормално отворен или нормално затворен контакт.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Кликсън, термо шалтер .... има още поне 5-6 думи за описване.
      "Нещо" което при достигане на определена температура ... изключва!
      Ползват се масово ... кафе машини, бойлери, кани за вода ... абе ... "под път и над път"
      ВИНАГИ на корпуса му е изписана температурата.
      Става въпрос обикновено за, аварийна защита по температура от прегряване.
      При някой решения са наредени едно такова "нещо", което поддържа температурата, и второ на по-висока температура, което го играе защта.
      Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Напълно съм съгласен с вас, че това термореле нещо не е в ред.
        Защото когато включа бойлера и той започне / за кратко да работи/, водата се загрява изключително бързо
        и до висока температура. Така че вече не мога да я регулирам и се принуждавам да изключа бойлера.
        Явно термоограничителя е бил в ред, защото нормално си включва и изключва, тъй като отчетливо се чува
        "щракане" при / отваряне и затваряне / / на батерията за вода.
        Най-вероятно релето е ИЗГОРЯЛО и то ...е било за СМЯНА !
        Как да проверя това или да започна да търся ново ТЕРМОРЕЛЕ, за да го сменя !?
        Това ще стане, най-рано в началото на следващата седмица.
        Какво трябва да направя при това положение, за да можем с жената да се изкъпем в неделя ?
        Заберлежка:
        На ел.таблото в коридора бойлера ми е свързан към отделен ключ / червен бутон/, така че се съмнявам
        да ми се запали инсталацията в тази неприятна ситуация, ако реша да го ползвам . . .
        Последно редактирано от Boa; 14-09-25, 00:06.

Коментар

Без кликсъна (на късо) ще прегрява водата и пак ще изключи ограничителя. Къпете се на друго място днес!
          Не го проверявай, направо го смени, но като знам какви боклуци продават... дано да имаш късмет!

Коментар

Тъй като днес е неделя, няма къде да ходим на баня и затова се постарах да намеря временно разрешение на проблема.
            Когато водата започне да прегрява, натискам "червения бутон" на термоограничителя и нещата започват да се нормализират.
            Жалкото е че за да продължи да работи в нормален режим, НЕ ТРЯБВА ДА СПИРАШ ТОПЛАТА ВОДА !
            Спреш ли я, трябва да натиснеш бутона отново, защото водата започва пак да прегрява.
            Не мога да разбера термоограничителя / с червения бутон / и кликсъна, какви функции изпълняват и как си взаимодействуват взаимно !?

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Бутон намиращ се на двуполюсния термоограничител.jpg Прегледи:0 Размер:197.7 КБ ID:7010376

Коментар

Според мен червеният бутон е втората, аварийна защита която сработва при прегряване.
              И понеже е аварийна - трябва да се "нулира" с натискане.

Онова кръглото за което по-напред са писали как се казва при теб просто е "залепнало" - не прекъсва при достигане на температурата.
              Затова се стига до аварийната.

Не знам с какъв акъл го ползваш по тоя начин дори за един ден - аз например под такъв бойлер няма да вляза дори да е в изправност.
              Но това последното да кажем е индивидуална особеност - не харесвам такъв тип уреди и не ги ползвам.
              Враг усраине

Коментар

Този път съм съгласен. В това състояние и аз не бих го ползвал. Сигурен съм, че нямаш нормално заземяване, което съвсем утежнява ситуацията.
                По-добре мръсен но жив, отколкото къпан и студен.
                На твое място бих разглобил да видя състоянието на нагревателите. Ако не са в тръби от неръждавейка, за 10г със сигурност са изгнили.
                Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                Вальо. О888 557Ч7Ч
                Silverado 1.3 i

Коментар

От некъпане никой не е умрел ама с такова къпане..
                  Враг усраине

Коментар

Все пак реших да направя опит,
                    но когато отворих кранчето на батерията за топлата вода в банята и вместо топла вода която очаквах,
                    от батерията засвистя гореща изгарящя кожата пара под налягане, веднага приключих с експеримента.
                    С жената ми си стоплихме с бързовара вода в кухнята и си направихме банята.
                    Все пак да не забравяме че близо четвърт милион души в страната са на воден режим и не се знае кога и ние ще сме следващите !?
                    С една дума, трябва да трупаме опит.
                    За сега оставам темата отворена, до момента в който открия кликсъна /терморелето/ който ще ми е нужен,
                    за да подменя стария и тогава ще видим какво ще се случи.
                    Благодаря на всички които взеха участие в темата и ме възпряха да не направя ритуално самоубийство в банята ми,
                    с този неизправен бойлер !

ЗАБЕЛЕЖКА:
                    На първия публикуван от мен скрийншот, в долния ляв ъгъл съм изписал някои технически данни на този бойлер FLAMINA
                    На външния капак на бойлера пише че резервоара е от неръждаема стомана, но не знам нагревателите дали влизат в тази класификация.
                    Никой за сега не им обърна внимание и не ми каза тези 0.8 мегапаскала налягане в него, много ли са или малко, за да ни
                    "подпали задниците", при неизправен бойлер . . . докато се къпем в къщи !?

Коментар

Тая джаджа има ли пресостат който да изключва нагревателя при повишаване на налягането?
                      Какъв е критерият за изключване на нагревателите когато няма потребление на топла вода?

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
                      От некъпане никой не е умрел ама с такова къпане..
                      Директно, от некъпане вероятно никой не се е споминал. Ама като те извинкелират защото миришеш на "не подлежи на описание" и впоследствие загинеш от раните си, това брои ли се?
                      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Кликсона е с тънки кабелчета - най-вероятно е "сигнален" или пали лампа или включва контактор ......
                        Добре е да се огледа какво още има вградено.....

Всички Бг проточни бойлери, които съм пипал, имат някакъв сензор за дебит на водата - почва нагряването след консумацията на вода и спира при "затваряне на кранчето"
                        С рид ампула, с датчик за налягане, с разходомер.....
                        Последно редактирано от stefsab; 14-09-25, 20:23.

Коментар

Kликсъна е с тънки жици, защото той задейства реле долу в таблото, което пуска и спира нагревателя. Термоограничителя обаче е с дебели, защото през него минават деветте киловата и е важно ДА НЕ СЕ ЩРАКА ЧЕСТО, защото неговите контакти са разчетени за инцидентна работа, демек рядко. След повече щракане контактите се окисляват и започва да нагрява самият той и като се добави и топлината от водата, започва да изключва лъжливо. 8 бара е максималното налягане в бойлера, но той трябва да е изпитан поне на 16. От друга страна, като му гледам плоските дъна (ако не съм видял криво) заварките са силно натоварени и е опасен. Дъната трябва да са издути до сферична форма преди заварката. И накрая най важното - на входа трябва да има възвратен+предпазен клапан като на другите бойлери под налягане.

Коментар

• Паджеровод
                            Паджеровод коментира
                            Редактиране на коментар
                            По принцип си прав за предпазния, но той ще пази от такива случаи със залепнало реле.

• stefsab
                            stefsab коментира
                            Редактиране на коментар
                            Ако приемем, че налягането във водопроводната мрежа е 5 бара (3-6 бара по наредби), а предпазния клапан изпуска на 8,5 бара , то температурата на парата (наситени пари) в съда ще е около 140 градуса, когато отвори предпазния клапан.
                            От практиката - най-често се стапя нагревателя (6-8 kW) поради липса на охлаждане за около 1-2 мин. Поради обилното "бълбукане" около нагревателя, водата/парата няма време да се загрее изцяло в обема и да вдигне аварийно налягане. Затова пък нагревателя прегрява фатално.

• Паджеровод
                            Паджеровод коментира
                            Редактиране на коментар
                            Но ето че Boa съобщава за друго - без да има бълбукане, бойлерът е прегрял и е изкарал пара. Не съм сигурен, че при 120 гр. и 8 бара ще има отделяне на пара вътре. След отваряне на крана, да, веднага отвън става на пара.

Газов проточен-не. Ама електрически 10-12-15 киловата- да. Не ви разбирам, хора.
                          Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

• drukman
                            drukman коментира
                            Редактиране на коментар
                            Аз като цяло не разбирам проточните бойлери но това е въпрос на вкус, както казва таралежа.

• Паджеровод
                            Паджеровод коментира
                            Редактиране на коментар
                            А, и газовият с тази мощност отделя толкова диоксид, че ако се объркат потоците, ставаш розовобузест труп. Рязкото загряване с голяма мощност в една точка винаги е опасно.

От фирма DITEX успях да намеря термостат, като този който свалих от проточния бойлер.
                          С какво трябва да се съобразявам по време на монтажа и как да постъпя след това.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Термостат NC 60 градуса .jpg
Прегледи:181
Размер:479.3 КБ
ID:7010597

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X