Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Груб строеж на къща в град Варна

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от pan_rt Преглед на мнение
    Някой да си е блъскал главата с дървена къща 100кв. Каква категория е строежа и минава ли се по пътя на монолитното строителство. Интересува ме и фундамента какъв е също.
    Да, блъскал си е главата. И не избрах дървена или сглобяема къща по много причини, което е друга тема.

Да, минава се същия път от към документи, проектиране, разрешителни като класическо монолитно строителство.

Фундамента е изчислен от Инженер Конструктор възоснова на идеен проект и съответните разрешителни и геодезическите дадености на имота ти. Приеми, че е едно към едно с монолитна къща и като документи и като изпълнение, разликата в малко арматура и малко бетон няма да ти направи впечатление, в смисъл не е значителна.
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

• pan_rt
      pan_rt коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря

Ей, тука някой обеща да качи груби цени на груб строеж и полагане на основи. Аз мога да споделя колко излиза да ти бутнат, извозят, направят нов покрив с обшивката . 100лв материали и 100лв труд на кв.м. правят 130кв. 4 скатен покрив за 5-6 дена, да не ти нальоска някой дъжд покъщнината. За ново строителство може по малко да вземат.

Коментар

….

Коментар

Някой ще даде ли координати на читави бригади за груб строеж във Варна?
        Че в момента ми излиза разрешителното за строеж и търся изпълнител.

Коментар

Първоначално публикуван от GenaDP Преглед на мнение
          Някой ще даде ли координати на читави бригади за груб строеж във Варна?
          Че в момента ми излиза разрешителното за строеж и търся изпълнител.
          Не си прав, грешно подхождаш и напълно закономерно и очаквано ще гризнеш дръвцето, това е реалноста!

Ти явно нямаш опита, квалификацията и правилния подход към това, намери човек, който това го може, това го прави и после той/те(фирма) ще ти спестят нерви, пари и ще постигнат това, което ти искаш - инак си обречен.

Над 90% от професионалистите в тоя бранш сега, особено по Варна дори и да не са с повечко тен, са хора, които изискват контрол и подход за да вървят и за да се случват нещата.

Без здрав, постоянен и адекватен контрол на 1000000000% си гарантирано набутан, прецакан и ощетен, от всички по веригата от магазина през бетона до майсторите и качеството и последно но не по значение и от институциите.

Ако ме разбереш, ще ти стане ясно какво е нужно, ако не ме разбереш, сори, аз каквото тряваше да кажа, го споделих, не е приятно и романтично, но истината е такава и е силно реална.
          Бъдете живи и здрави!

Коментар

• BatGeorgeone
            BatGeorgeone коментира
            Редактиране на коментар
            Опитните в бранша и региона, знаят поне 10 бригади мазачи, поне 5 турбозолни бригади, поне 10 кофражиста, поне 10 багериста, знаят кой кога се е напил, знаят кой не пие, знаят кой къде му растат ръцете, знаят кой лъже, знаят кой мами, знаят бригадири които имат на разположение десетки/стотици работници, знаят и могат неща, които на теб не са ти ежедневие, не са ти сила, а тия хора знят и могат и сила и блага дума и т.н. да ползват според както се налага и полага.

Не, че не можеш и без тях, ама парите по 3-4 пъти отгоре, качеството у ряката, проблеми гарантирани, на всяка крачка и нерви ще похарчиш колкото за една гражданска война...струва ли си, искаш ли го, можеш ли да си го позволиш, семейството ти не ги ли харесваш та да ги подлагаш на всичко това и т.н. ?

• trapper
            trapper коментира
            Редактиране на коментар
            Това само/реклама ли е?

• BatGeorgeone
            BatGeorgeone коментира
            Редактиране на коментар
            Опит е, опит, и безплатен съвет с най-добри чуства и намерения.

От цялата работа не разбрах кое е грешно? Че си търси някой да строи?
          Ford Maverick II 2.3 XLT
          Ford Mondeo MK5

Коментар

• trapper
            trapper коментира
            Редактиране на коментар
            Не бре, не търси по "правилния" начин!

• Asen Kushlev
            Asen Kushlev коментира
            Редактиране на коментар
            Ми и така да е, нещо пак не схващам от толкова писания. Още повече кой е "правилния".

[QUOTE=BatGeorgeone;n7046039]

Над 90% от професионалистите в тоя бранш сега, особено по Варна дори и да не са с повечко тен, са хора, които изискват контрол и подход за да вървят и за да се случват нещата.

[QUOTE]

Това ясно. Но предполагам тоя контрол се упражнява от бригадира (демек шефа на бригадата), и в доста по-малка степен - строителния надзор. Не вярвам шефът на фирмата да виси по цял ден на главата на майсторите и да ги наглежда кви ги вършат...

Ако можете да предложите и четави строителни фирми - пак е ОК.

Коментар

• mishomishev
            mishomishev коментира
            Редактиране на коментар
            Няма да ти предложат. Всичко читово е заето за година напред.Ако случайно се освободи нещо веднага се звъни на следващия.
            Това за района на Варна.
            Шефа на фирмата въобще не виси на обекта по ред причини...
            Масово реда (механизма на работа е следния) :

На обекта има работници делящи се на полуобщаци и майстори - обикновенно за къща са 2-6 човека. Тези хора се водят от основния майстор който му викат бригадир. Този бригадир вече чете плановете разпределя работата той води напред до него работят майсторите подкрепени от общаците...
            На практика - този бригадир върши цялата работа - от него зависи дали и доколко е качествена работата...
            Този бригадир между другото разпределя работата хората и тяхното заплащане...във вид на дневни надници...
            Бригадира може да получи както твърдо заплащане(висок надник) така и да печели от горницата от надниците и уговореното.
            Това е минималното заплащане - което собственика може да си позволи...
            По евтино от това - не може...
            Оттук се започна нагоре - строителната фирма удвоява цената искана от бригадира... Причина за удвояването - фирмата носи ИЗВЕСТНА сигурност може да спести някои съществени неща - примерно имаш спор със съседи и е по изгодно фирмата да се бие вместо теб. Или пък трябва да оправдаеш по висока цена - абе причини бол.. Качеството НЯМА да е по високо - качеството зависи от първия ешелон (бригадата).
            Но ако има работник дошъл пиян и паднал и умрял - ти няма да си виновен - фирмата ще гонят!!!

От своя страна - строителните фирми също се делят на две категории - щом питаш аз предполагам че става дума за първия вид . Стандартна строителна фирма работеща по гореописания начин.
            Строителния надзор не упражнява никакъв контрол по обекта. Ако майсторите градят покрива по грешен начин - надзора ще ги провери и ще отчете че всичко е наред. Вредата и грешката е за сметка на собственика - той обикновенно ще открие дефектите след година примерно - когато обекта се насели и майсторите вече са далеч.
            Основната задача на строителния надзор е да пази теб самия (твоя обект) от трети лица. Например - почваш да строиш изливаш първа втора плоча ама аз (завистлив съсед) решавам че искам да изкарам пари от теб и пускам жалба и спира всичко . И общинарите по района само това чакат : ох пиле ела ми тука - и точно тогава излиза надзора и почва да се бие с тях за теб (буквално - почват да се замерват с документи членове и прочие) .
            Тоест работата на надзора е чисто юридическа административна - качеството им е последна грижа...
            Не е вярно че читавите бригади са само цигани - напротив обикновенно ядрото са българи а имат някой друг циганин за цвят (общак но сериозен отговорен) - има доста такива...

Бригадите също се делят на няколко вида - в твоя случай - най изгодно е да започнеш с бригада зидаро кофражисти - те са специализирани да ти направят къщата до покрив... (акт 14) .
            След тях идва втора бригада - довършителни работи - външни мазилни цокли ала бала...
            Трета бригада (обикновенно) - вътрешни мазилки (турбозол) и замазки...
            И така нататък...
            Има един милион особености и простотии... Заради това съфорумците по горе те съжаляват... не се дава умен акъл - защото просто не се знае нито обекта нито района нито собственика изобщо нищо...
            Тия приказки - тия са добри ония са лоши - това е ала бала портокала. Аз ти казвам че блестяща бригада с която съм направил 4 жилищни кооперации са безпомощни когато трябваше да се направи промишлено хале. И обратното...
            До голяма степен (повече от 50%) - строителството зависи от собственика (плащача) . Ако той е разтропан щедър и умен (работи по етапи) - нещата ще вървят. Обикновенно се набутват (договарят) всичко в едно с цел икономия и сигурност - и се получава напълно обратното...
            Ако си предвидил 100 000евро - направи ги поне 150 най добре 200...и не казвай на никого за втория резерв. Ако се чустваш несигурен - горещо препоръчвам да работиш на етапи. Тоест договаряш по етажи или до покрив - покрива е най най важната част - при мен обикновенно се прави от специализирани покривни майстори (или поне хибриди) . Абе идеята е че ако не вървят нещата - поне по малко да се набуташ...
            Времето е много много много важно.
            Ако трябва да избирам : 3 месеца -100 000е или 5-7месеца 60 000е - категорично ще избера първото. Парите ще ги избия после през времето.
            Срокове нормални(като пример)
            Жилищна кооперация желязобетон с маломерни апартаменти груб строеж (до покрив) 300-400м2 на етаж - 4 пълни етажа около 1200 -1500м2 РЗП
            Бригада : Бригадир + 3 майстори + 3 общака - общо 7 човека на ден работят като има дни и по 5 човека(болен отвлечен набит) .
            Тия хора при качествен (помагащ) собственик/инвеститор - трябва да построят тази 4 етажна кооперация за 3-4 месеца...На края на 4 месец трябва покрива да е готов...
            Къща се строи от един бригадир и още 2-3 човека..колкото и да е голяма - 2 месеца три максимум...до акт14(готов покрив) ако е сложна...
            Това за читави строители...
            Никой повече нищо конкретно не може да ти каже без да се знае за какво става дума...да не се окаже че терена ти е с огромна денивелация или нямаш достъп с големи машини или пък някви други фактори...

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 1 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 163,279 в 01:07 на Днес.

Зареждам...
        X