След като от 1 година проучвам заслужава ли си да инвестирам във фотоволтаици, реших, че не си струва. Сега ме е ухапало друго куче: Заслужава ли си инвестицията в Къща за гости в село до река? Или къща за отдаване под наем на рибари, компютърджии и всякакви други мераклии. Идеята ми подхвърли човек, който работи за някаква фирма, която се занимава с програмиране на нещо си и всичките и служители работят онлайн.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Заслужава ли си инвестицията в Къща за гости?
Свий
X
-
Първоначално публикуван от Балканджи Преглед на мнение... Заслужава ли си инвестицията в Къща за гости в село до река? Или къща за отдаване под наем на рибари, компютърджии и всякакви други мераклии. ...
Много зависи от местоположението, местоположението и местоположението.
Ако имаш нещо готово на добро място, което да може с малко разходи да се приведе в прилична годност за експлоатация, може и да стане. Тепърва да строиш с такава цел - по-скоро едва ли. Не и ако не можеш като нЕкои другари да платиш масрафа с чужди пари.
През последните години много често минавам покрай един семеен хотел, построен с такава мисъл по време на предишния имотен балон. Така и не стигна да посрещне гости, преди банката да го вземе. Така и си стои затворен от над 10 години.
Минавам и покрай една къща за гости, чиито собственици рязко нагълтаха вода поради кредит в швейцарски франкове. Още мърдат, ама не вярвам да са излезли на печалба.
Минавам и покрай друга, в която не са вложени много пари, а просто е ремонтиран наследствен имот и обзаведен с каквото имало ... Е, изкарват по някой лев отгоре на пенсиите. Ама хората са си там.
П.П. Много хора установиха по трудния начин, че тая работа туризмът, не е като оная ...Последно редактирано от Чавдар (V93); 28-11-21, 14:38.Ние не сме неутрални!
- 2 likes
Коментар
-
Да кажем. че няма да разчитам на каквито и да било еврогейски или банкови помощи. И няма да правя палат. Една обикновенна кирпичена къща с боядисани с вар стени, в стил 80-те години на миналия век. Разбира се, че с минимални удобства, като вътрешна баня и поносим интернет. Другото - селско.
Коментар
-
Имам познати с подобни къщи. Ангажиращо е и не става да го дадеш на някой да го върти. Трябва да си там или наблизо по всяко време. Имаш посрещане на гости, чистене и пране преди и след идване на гости, ремонти.Последно редактирано от Иван Жоров; 28-11-21, 17:52.Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
Телефон - в профила!
- 1 like
Коментар
-
Да споделя моите проучвания! Защото аз съвсем сериозни мисля да направя тъй като съм избрал мястото и....просто още малко се двуомя...
Първо :
Всички по горе дето са казали че не си заслужава - са прави! Защото си е голям ангажимент а няма толкоз пари. И тази къща която сте описали - съм убеден че ще остане без клиенти защото:
Една от многото на пазара - която не предлага нищо по различно.
Такива има толкова много и са толкова (почти) еднакви че клиентите ги избират по местоположение.Примерно ще ходи в този край на България по това време - съответно гледа къща там.
Трето - не знам дали сте обсъждали но клиентите пряко зависят от представянето по интернет! А това представяне е сериозен проблем.Сериозно говоря. Трябва или да си SEO оптимитизатор или да си навътре много с това за да излезеш на първите места.Ако не си - остава ти алтернативата на платените платформи букинг мукинг аир маир и други.Които те обират допълнително. Изобщо те са на печалба а не собственика на къщата!
Затова не си струва да се прави. Ако обаче човека си е навил на пръста - то вместо да прави - може да купи закъсала! По евтино ще излезе.
Това нещо да скърпиш тук там нещо за малко пари - не става.Клиентите са много много капризни.
Това е положението към 2021 година. След време - може да не е така.
Аз обаче мисля да направя такава къща защото ще бъда единствен и неповторим
Например:
Искам да създам нещо съвсем различно - което го няма на пазара. А има търсене - установил съм го.
Хората търсят и са готови да платят за преживявания които са различни и не ги предлага конкуренцията
Затова къщи като "лещенските" или замъка Валентина касъл(не са го доизпипали) или юртите на багатурите - те никога не остават без клиенти.
Затова аз съм замислил още по различен автентичен вариантДрастично ще се различим от конкуренцията..
Това вече е друго. Ще го има само на едно място - и цените ще са скъпи.
Ще се целим само във високия клас - там не искат просто нощувка.Те искат преживяване което не са изпитвали.
И като си спомнят за него - мислено да се усмихват
П.П
Абе имам още една подобна идея къде да вложа пари - която пак прави неописуемо преживяване
- 3 likes
Коментар
-
Имам работеща къща за гости (орташка с брат ми и родителите ми) и в момента с помощта на сина довършваме друга. Ангажимента хич не е шега. Гостите идват на възможно най-ниска цена (мисля сега я вдигнахме на 20 лв), а изискванията са като за 5 звезден хотел. Едни евреи ни дадоха 1 точка по десетобалната ситема, защото намерили прах на вратата отгоре. За да накараш да ти дойдат гости трябва да им предложиш някакви развлечения. Трапезария и барбекю са задължителни, басейна е силно препоръчителен (което води до допълнителен ангажимент за поддържането му). Казваш, че река имало, което е по-добре може би, че няма да мислиш водата. Но пак трябва да направиш удобства - вир да изкопаеш, ако няма, чадъри, шезлонги и т.н.
Честно казано, ако не бях построил втората на груб строеж през 2009-та - сега не бих инвестирал в това.
ПП. С mishomishev сме писали едновремено. Сайта ми беше няколко години на 1-во или 2-ро място при търсене на "Вила" в цялата страна. Само "вила". Не "вила Троян", "Троян вила" и тем подобни. После гугъла въведе географския критерий - показва първо резултатите, които са близко до теб и оптимизацията ми отиде на кино. Букинга печелят от всяка резервация по 15% без да плащат ток, да перат и застилат чаршафи, да посрещат и изпращат гости... Но в действителност пращат много гости. Някъде над 90% от гостите ни идваха от там. От ковида насам сме я затворили там, че майка ми се разправя с нея, вече е на възраст и не може веднага да почисти освободената стая.
Та мисълта ми беше, че инвестицията в собствен сайт не е кой знае колко нужна и вършеща работа. Забелязал съм, че сайтовете на големи хотели са по-скоро информативни, без системи за резервации и някакви сложни скриптове. Защото никой собствен сайт не може да пребори класациите на букинг и други подобни в гугъл. Затова големите хотели инвестират да ги има в повечето туристически сайтове.
ПП2. За СЕО-то забравих. Момчето, което ми прави СЕО-то, което ме държа няколко години в първите резултати ми взе тогава 400 лв за това. Естествено бях адски доволен и го хвалех на много места. Звънях му веднъж от една фирма да направи и за нея така - вече било по 100 лв на месец. Последно преди поне 2 години съм му гледал цените - вече бяха по 1800 лв на месец... Та това със сеото за къща за гости хич не е толкова лесно, колкото ти се струва.
- 3 likes
Коментар
-
Ако искаш директни продажби, без да дължиш комисионни на букинг или друга платформа, читав собствен сайт /Фейсбук е задължителен. И изобщо не е задължително на него да има някаква сложна резервационна система. За къща за гости такава не се рентира изобщо. За няколко стаи резервации спокойно можеш да приемаш чрез обикновена форма за контакт, мейл, Фейсбук, Вайбър.
-
Ще се повторя. Колкото и да е читав собствения сайт никога няма да излезе по-напред от предложенията на букинг в гугъл. Винаги можеш да намериш с гугъл координатите на предложената от букинг къща или хотел. Жената понякога си играе така, когато резервира нещо. Но не винаги е по-евтино. А и като гост няма да имаш възможността да оставиш оценка за обекта. Нещо, което много ни притеснява (хотелиерите) и когато госта е от букинг се внимава повечко.
-
Грипчето ще се задържи доста време. Под моята вила има една къща за гости. Басейн няма, но има голяма зала за купони, спални, бани, BBQ и т.н. Почти всеки weekend се събират компании да купонясват. Няма сертификатчета, няма маски и други глупости. Хората са ми познати и не съм чул досега да се оплакват. А те самите често участват в купоните.HONDA CR-V I, 2000г., B20Z1
Коментар
-
Нещо не съм се изразил правилно май. Говоря за къща от кирпич (глина) с три стаи ( задължително с вътрешна баня и тоалетна),в близост до река и архитектурни забележителности, с асвалтов републикански път и близо до град. С ГОЛЯМ ДВОР, асма и барбекю. С възможност за прилично добър интернет и за да не съм като всички други - стил 70-те (няма да казвам други подробности, за да не си пропилявам идеята). Лятната ми къща е в съседство, а чистачката и перачката няма да са ми проблем. А. щях да забравя: искам и всичко да е законно. Ако има някакви тънкости, моля да споделите.
- 1 like
Коментар
-
И аз съм се замислял за подобна инвестиция и хем да си имам нещо в балкана . Според мен си прави сметката за заетост само уикендите 1 или 2 нощувки , през месеца . Ако ти излиза сметката -действай !Който търси , намира !
Човекът е човек, когато е на път !
Коментар
-
Първоначално публикуван от Балканджи Преглед на мнениеНещо не съм се изразил правилно май. Говоря за къща от кирпич (глина) с три стаи ( задължително с вътрешна баня и тоалетна),в близост до река и архитектурни забележителности, с асвалтов републикански път и близо до град. С ГОЛЯМ ДВОР, асма и барбекю. С възможност за прилично добър интернет и за да не съм като всички други - стил 70-те (няма да казвам други подробности, за да не си пропилявам идеята). Лятната ми къща е в съседство, а чистачката и перачката няма да са ми проблем. А. щях да забравя: искам и всичко да е законно. Ако има някакви тънкости, моля да споделите.
На първо място, хората трябва да има защо да дойдат в селото и какво да правят там или в близката околност. Иначе може и най-хубавите условия на света да предлагаш, ама ще си стоиш празен.
Ако трите стаи са с един санитарен възел/баня, клиентелата ще е по-скоро ограничена до 1 семейство или компания. Следствието може да е една стая заета - другите стоят празни.
За да си законен, трябва къщата за гости да е категоризирана. За тази категория места за настаняване това се прави от кмета. Т.е. питаш в общината какви документи искат.
Задължително си мисли за собствен сайт в Интернет и страница във Фейсбук. В тия времена няма ли те в Интернет, все едно те няма изобщо.
Ние не сме неутрални!
- 1 like
Коментар
-
Работих известно време в сферата на туризма и знам какво мога да очаквам, и като изисквания и като капризи. Не мисля да са повече от 6-7 места, така че 1-2 бани стигат. Ако къщата се отдава под наем (както апартамент в града) трябва ли тази категоризация. Не, че искам да шикалкавя нещо, но като знам как действат в най-бедната община в Северозападна България, а и в целия ЕС, направо ми се отщява.
Коментар
-
Не надали. Никакви шансове. Плетена къща с обща баня без нищо интересно, освен някаква река. Помисли дали ти би отишъл на такава къща! Колко пъти си ходил досега? Колко от познатите ти са ходили? И очакваш 100% за уикендите?!? 1000 лв на месец е твърде нереално. За запознатите - и смешно. Моята вила е за 12 човека, бани във всяка стая, климатици, кабелна, интернет, трапезария 60 кв.м. с 55 инчов ТВ, уредба, смесител и караоке с 3 микрофона, барбекю с пещ и чеверме, билярд, басейн, двор, трева, детски играчки, паркинг... и въпреки това не съм убеден, че майка ми прави по 1000 на месец (тя се занимава с вилата).
200 лв е по-реално очакване.
Категоризацията е 160 лв (при нас, не знам дали зависи от общината) и важи десетина години. Ако решиш да промениш нещо по нея - още 160 лв. За без фирма обаче с нищо не мога да помогна.
-
Зависи от таргета. Една къща с 3 стаи не можеш да я дадеш на три непознати семейства. Можеш да я дадеш на едно, което да ползва цялата къща на цена около 120лв за уикенда. Само не ми казвай, че това е невъзможно. Някаквата река е Огоста и напоследък и се носи славата за трофейни щуки ( да не изпадам в подробности). И още нещо - виж как вървят "Глинените къщи" в Извос, например. Идеята ми беше, ако потръгне да закупя още няколко къщи в близост, а ако ли не, да се откажа и да ги препродам с малка печалба.
P.s. Като изкарваш по 200 лв. на месец, което си е живо набутване, защо още не си се отказал. Сподели за далаверата, моля!Последно редактирано от Балканджи; 29-11-21, 18:50.
-
200 лв казах за теб. За мен ти обясних. Майка ми се занимава с нея. Аз помагам когато и с каквото мога. Питаш за инвестиция. Ние сме инвестирали за такова, защото така или иначе вече имахме къщата. За новата си инвестирах 2009-та, но до тогава всички имаха пари. Работещата вила правеше по 3 бона на месец.
Не разбирам защо питаш, като сам си си избрал някакъв отговор?!?
ПП. Как разбра, че една къща с три стаи не можело да я дадеш на 3 непознати семейства? Можеш и още как. Често се случваше, докато работехме с букинг.
-
-
Аз мога да дам съвет, само като редовни семейни клиенти към къщи за гости, например за морето, почнахме да четем отзиви за къщи за гости за Обзор, като първи резултати от Гугъл, излиза ни бг мамите форума, от там четем 5 теми от по 50 страници и разбираме със съпругата ми, че за еди какъв период от години, има все доволни клиенти за дадената къща за гости, обаждаме се, правим си резервация и за наша приятна изненада всички положителни мнения се оказват верни, от тогава вече 5 та година, ходим на една и съща къща за гости, защото сме изключително доволни от всичко, местоположение, чистота, паркинг, отношение, и разбира се на съвсем нормални цени и мн др.
По същия начин сме търсили и къща за гости за планина, и все само там ходим.
За нас истината е големите форуми с много активни потребители, като например Бг мамите, съпругата ми редовно посещава там, които дават страшно много информация за какво ли не, просто се иска много четене и резултатите винаги са ни били приятни, благодарение на хилядите отзиви и препоръки, както и отрицателните мнения, сме посещавали съответните къщи за гости към даден район и нашите изисквания.
Не обръщаме внимание на никакви реклами и посредници, директно ги игнорираме, само от клиенти ходили там и с добри отзиви за период поне 2 години.
Това е от нашата гледна точка, как си намираме готина къща за гости, според нашите изискванияПоследно редактирано от Еделвайс; 29-11-21, 13:15.
- 1 like
Коментар
-
Балканджи коментира
Днес, 14:15
Не искам нищо незаконно. Сметките ми бяха за минимум 50 нощувки на месец, горе-долу всеки уикенд да се заемат всички места. Това прави по около 1000лв. оборот за месец и то само топлите месеци и зимните празници. Но това да живея на адреса ме отказва засега.
Да, но за жалост не. Още никой не е измислил по- сиво от туризма (с цялата верига) и строителството.А тези простотии се правят от името на всички ни.
Даника
Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар