Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Заслужава ли си инвестицията в Къща за гости?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Веселин Монков е прав според мене. Той има къща и я стопанисва ама първо я има отпреди и после - това е занимавка за майка му.
    А според мен Балканджи разчита на ниски режийни- има подръка голям двор перачка чистачка и ще постегне малко тук там и ... готово.
    Ама аз не мисля така - ако къщата няма нещо което рязко да я отличи от другите - забрави...Това нещо като стил 70 и тук таме някоя красота е твърде малко.
    Повече пари се изкарват като изнудваш собствениците за къщи да им правиш оптимизация
    Не мисля че Огоста ще ги привлече ... щуките още по малко..
    Ако твърдо си решил - трябва да измислиш нещо по оригинално да има тази къща да се отличиш от другите...
    Мога да дам една две идеи ако мислиш че ще ти е от полза...

Споделям какво според мен е добра идея за инвестиция (щото каза че си близо до река)
    Имам приятел китаец който се занимава с хидротехнически съоръжения и машини.

Та от дума на дума - има такава идея - река с подходящ дебит - да се направи малко отклонение като ръкав.И да се отклони тази вода във специално направено съоръжение с цел да се създаде изкуствена вълна за каране на сърф и други... За водни забавления.
    Тук има снимка на подобно:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:768x432.jpg
Прегледи:881
Размер:81.8 КБ
ID:6795742

Обаче моята идея (и на китаеца) е в по голям мащаб да се създаде по сериозна вълна - и да се светне с лазер/лед отдолу... Ще се създаде нещо като коридори и светлинна маркировка.
    Вълната ще е управляема в няколко вида - доста по голяма от тази на снимката...
    Такова нещо все още няма направено у нас - а и по света!
    Разчетите са река с нормален дебит и подходящо място (бряг) около 20-25 декара трябва да е... Правим специална конструкция от бетон (сериозна конструкция) с канали и воден резервоар. Отклоняваме част от реката водата правим си шоуто и после връщаме тази вода обратно в реката - след 200 -400 метра примерно!
    Водата от реката не се унищожава или променя.
    Това е базова програма.
    А пълната - също като базовата ама примерно водата ще я съберем в един резервоар преди да я пуснем ще я постоплим малко(и зимата ще може да се кара) и ще я пуснем по няколко коридора - обикновенни вълни за начинаещи като тези на снимката, ама и средни, ама и хавайски вълни (високи 2-4 метра) и така...Водата може да стане леко затоплена(да караш при 5-10градуса на въздуха) и може да свети изпод водата - абе и ефекти малко да станат...
    Сметнахме че цялата инвестиция е около 150-250 000 лв като това са цените на строителните съоръжения и машините.
    Трябва да има и ток - сериозен ток - примерно 50 kW.
    Не сме включили цена на земя река лицензи и прочие...

Не е нещо велико - ама пък го няма никъде а има интерес и не е чак такива пари.Причината да не го направя е че не намерих подходяща река място.Всичко е окупирано.

Та и къщата - ако няма нещо по различно от конкуренцията нищо няма да стане...

Коментар

• krassitch
      krassitch коментира
      Редактиране на коментар
      На пръв поглед ще излезе много по-скъпо...А чиновниците какви проблеми ще създадат,не ми се мисли.Вероятно повече от за ВЕЦ

• large
      large коментира
      Редактиране на коментар
      Интересна идея, но трябва да се помисли по няколко въпроса.
      - тази снимка е от изпускателя на някой язовир. "Вълната" е направена да забави хода на водата и е съчетана с дълбок праг след това.
      В пяната отзад, човек много лесно губи плаваемост, заради малката плътност на "газираната вода". Тия мушмуроци са дори без жилетки... чакаме да дойде пазача да ги изгони.
      Ти искаш коридори да правиш, да речем да цепиш вълната на сектори с 20-30см бордюр и всеки да си кара в неговия... добре, така ще се пести вода, но все пак дебелината на водния слой трябва да е значителна, за да омекотяваударите в бетона. Всяко падане ще завършва с измиване на жабока в гьола. Добре ще е направо да е вързан на въже.
      Виждал съм подобни изкуствени вълни и все са били в пластмасов "леген", и има един "параджия", дето спира водата, като падне чиляка.
      - каквато и да е конструкция, ще зеленяса и ще стане лигава пързалка със или без водата
      - топленето на вода не е добре нито по екологични, нито по икономични причини. Има смисъл само ако я рециркулираш, но тогава трябва да я напудриш да не затлачва помпите и Еко-то отиде.
      - дебита на нашите реки е доста "сезонен". Трябва да направиш доста дълъг "снабдителен канал", за да слечелиш от денивелация, за да пълниш резервоара.
      Хубавото е че ако резервоара е пълен а клиентела няма, може да пускаш една турбина на приливника и да правиш ток
      - Освен много, водата трябва да е и чиста.

До тук дори не споменаваме зелената мафия, дето ще скочи да брои зашеметените рибоци и т.н.

Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
    ...

Та и къщата - ако няма нещо по различно от конкуренцията нищо няма да стане...
    Ти остави къщата. Въпросът е първо има ли търсене за настаняване в района и в селото. Ако няма ...

Ние не сме неутрални!

Коментар

Според мен има търсене на всичко в диаметър около 200 км. от двумилионна София. Няма да отдавам стаи под наем. Ще отдавам цялата къща с двора и всички овошки, лози, домати, краставици, включително поливането и брането им за собствена консумация. На едно семейство или компания. Целта е къщата на село при дядо Балканджи за тези, които не искат да поддържат селска къща или вила. Цените ще са много ниски, като целта не е голяма печалба, а по-скоро да се избегне инфлацията за няколко години напред. Такива ги мисля.

Коментар

Първоначално публикуван от Балканджи Преглед на мнение
        Според мен има търсене на всичко в диаметър около 200 км. от двумилионна София. ...
        Оптимизмът е хубаво нещо ...

Ние не сме неутрални!

Коментар

O.k нека да перефразирам въпроса си. Ако ви попадне 60квадрата здрава къща с 3 декара двор в голямо село, в което няма режим на тока и водата, няма кражби, близо до Козлодуй и Оряхово, на главен републикански път и всичкото това за 2-3 000 лева, бихте ли я пропуснали и ако не, за какво бихте я използвали. Аз имам вече една къща в селото. Живея там през неотоплителния сезон и имам възможност да купя още няколко такива.

Коментар

Купувай.
            И нищо да не я правиш пари не иска.
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

• Savov
              Savov коментира
              Редактиране на коментар
              Иска, иска. И пари и време и нерви. Иначе ще падне след някоя година.

• turtey
              turtey коментира
              Редактиране на коментар
              3 дка за 2к е нищо и половина.
              С къща и без къща.

Въпрос на вкус. Близо до Козлодуй ... ами не ме кефи районът. На мен ми дай борова гора на 1300 м н.м.в.

Така че, не се сещам за някаква употреба от моя гледна точка. А да взема нещо само, защото е евтино ...

Читава къща с голям двор за малко пари хубаво, ама за да я взема, трябва да имам идея какво ще я правя. Щото няма да е работа да я взема и да я оставя да се руши и да се превърне в змиярник. Т.е. трябва си поддръжка, която струва пари. И колкото ти е по-далеч от основното местожителство, толкова повече струва.

Ако си живееш там, това е друга работа.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Сега такива къщи се купуват с цел да се наредят фотоволтаици в двора,купувай всичко дето има партида за ток и не се бой,ако са ти в повече пиши ми на лични.
              Тойота Ленд Крузер RJ 73 22R-E,LPG
              Субару Форестер 2.0 ХТ,253к.с.
              Враца

Коментар

• Балканджи
                Балканджи коментира
                Редактиране на коментар
                В началото на темата съм написал защо се отказах от тази идея. Има една от тези къщи с трансформатор в двора, но къщата е за тотален ремонт на покрива и на част от външните стени. Не си заслужава инвестицията.
                P.s. Сега видях, че си от Враца. Ако искаш дай телефон да пием по бира "Пустиняк" и ще ти кажа, защо не става. Поне според мен, след 1 година проучвания.
                Последно редактирано от Балканджи; 30-11-21, 16:54.

Преди няколко години ходих в едно монтанско село да търся един човек. Знаех му името и името на селото. Чувал бях за обезлюдяването на селата, но чак такова нещо не очаквах. Поне 15 минути обикалях улиците с колата да срещна човек и няма и няма. Не центъра работеше единствено (понеделник, към 14:30) пощенска станция и там видях жив човек.

Къщата на едните ми дядо и баба в едно плевенско село продадохме отдавна. Но поддържаме връзка със съседите. Къщата ни била препродадена на някакъв англичанин, който е дошъл един ден, дал 20 евро на един съсед да му я пази и вече повече от 15 години го няма. Карам единия съсед (който си държи магарето в двора) да я вземе без пари по давност. Вика "Че аз и сега си я ползвам. За какво да се разправям с документи? Ще речат па и данъци да и плащам.". Селото е пълно с опустели къщи. Ако речем - можем и ние да си я върнем без пари по давност, защото всички имаме страхотни спомени от там. Но никой не иска.

Мисълта ми е, че тази къща вероятно ще можеш и за 500 лв да я купиш. Познавам един така изкупи цялата улица в едно Врачанско село, само и само да не би някой циганин да се засели там.

Коментар

Първоначално публикуван от Veselin Monkov Преглед на мнение
                Мисълта ми е, че тази къща вероятно ще можеш и за 500 лв да я купиш. Познавам един така изкупи цялата улица в едно Врачанско село, само и само да не би някой циганин да се засели там.
                Преди близо 30 години така бе изкупено село Лещен После разпродавано на парче. Първоначалният купувач стана милиардер. Е, междувременно връткаше и други бизнеси, това сам го определяше като "дългосрочна инвестиция". Явно се е погрижил и успял по някакъв начин да създаде истерия около мястото, в което, като се замислиш, няма абсолютно нищо особено.
                България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• ctef
                  ctef коментира
                  Редактиране на коментар
                  Същото и в Горно Луково. Ходих да го видя, каменни къщи, жива душа няма. Пуснах снимки и тук.
                  След година гледам в сайт за имоти. 15 къщи се продават накуп, за стоци хил. евра.

Ами искам да не загубя от инфлацията и не искам да стана милионер от раз. Ако някой има идеи за развитие в споменатите от мен къщи, нека се обади. Няма да спечеля пари, но ще спечели селото. В Козлодуй ще строят седми - осми и ... петдесет и шести блок и си заслужава инвестицията. Аз няма да ги дочакам, но пък ще ми е приятно сега да си пия уискито с млади, шестедет (шийсе) годишни набори в селото. А ако изкарам някой лев от сегашната ситуация на пазара, ще е като Мечо Пух. Колкото...толкова.

Коментар

Епа вОда ако има бОдни нещо. Еко био дрън дрън
                  И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Не искам да звуча грубо но доста пари съм изкарал от някой който: "за да инвестирам да не загубя"

Не само че не инвестира (според мен) ами и се набутва. Като набутвацията не е само и единствено пари. Набутваш се с цял ресурс - като ангажимент и време - защото през това време може да пропуснеш друга възможност - докато главата ти е заета с това.
                    Тези къщи по 2-3 000 - те не случайно струват толкова. Защото така и ще си останат - една тежест да ти виси на врата...

Инвестиция е когато купуваш (даже и прескъпо) но имаш мисъл/идея какво ще правиш! И тази идея е смислена..

Иначе аз мога да изброя повече от 20 идеи какво може да се направи с тази къща с двор като не претендирам че идеите са добри(всичките)
                    П.П
                    Един мой клиент (младо момче) изкупи половин село - точно по този начин. Като последните имоти граничеха с едни ниви-и те негови.
                    Засади лешници - и накрая затвори цикъла.
                    Отначало продаваше лешниците - ама имаше много брак(начупени) които се чудеше какво да ги прави.
                    И почна да прави тахан. Какаов домашен тахан от лешници яли ли сте??
                    Каза че с бадеми екпериментирал...
                    Много му се кефя - младо момче на около 35 - направил е насажденията после цех и накрая излиза готова продукция.
                    А тахана - много подходяща стока - малогабаритна сравнително скъпа лесно се изнася с голяма дълготрайност.Еко меко и прочие...

Мен ме привлича такава инвестиция - ще дам пари да засадя нещо - и ще чакам.Ще чакам с годините.Ако ли пък умра внезапно - нещо ще остане след мен

Коментар

Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
                      ...
                      Тези къщи по 2-3 000 - те не случайно струват толкова. Защото така и ще си останат - една тежест да ти виси на врата...
                      Те, че няма да останат - няма. Когато хлябът стане 50 евро / "кумада" и те ще поскъпнат.

Преди първия балон, някъде 2005 г. позната си купи за точно 3000 лева стара турска къща "в Априлци", т.е. на туба бензин (не в км, а в "моточасове") по един бесен офф-роуд, добре че пътят беше чукарест и не се образуваше кал от Априлци. Къщата беше много интересна сама по себе си - дервиши ли бяха живяли, какви, не е ясно, в един пущинак, направо страх от мечки да те хване... Мъчѝ се да я прави на къща за гости, мъчѝ се на някакъв окултен център за медитации, па за "пленери" на художници - нищо не излезе, НО.... я продаде за 30 000 (тридесет хиляди) ЕВРО наскоро.
                      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

А сетих се още нещо, ама има ли смисъл да го разказвам. С две изречения: моят кум си купи през 2002 г. къща с голям двор в Рударци за 3000 (три хиляди) лева също. Наскоро я отвърза за.... (барабани)... за ...(ускорени барабани)... ЗА ?!
                        За 250 000 (двеста и петдесет хиляди) ЕВРО ! (Оркестърът свири туш)
                        Е, междувременно минаха двайсетина години, ще кажете. Можеше през това време всичко да му се случи - рак да го тръшне, Ковид...

Коментар

• mishomishev
                          mishomishev коментира
                          Редактиране на коментар
                          Ни съ брои! По куп причини
                          20 години са много много време - то живота ти е свършил.
                          Когато човеко я купувал - сигурен съм че я взел с друга цел- да живее нещо да прави.Това че е поскъпнала толкоз - е друга тема.
                          Освен това в икономиката на България има два такива периода - единия беше около към 1998 година а втория е около 2005-6
                          Мисълта ми беше че тогава имаше изключително резки високи скокове.
                          И с тези скокове България догонваше Европа...
                          Сега вече няма такава огромна разлика и има мобилност граници отворени и не се очертават такива скокове.
                          П.П
                          3000 лв през 2005 не са равни на 30 000 лв сега. Повече са!!
                          П.П 2
                          Спомням си че преди 2003-4 купих ниви на около 55 лева на декар. В Добричко... Сега говорят за 3000 лв...
                          Колко процента е това??

• Dilyan Zagorchev
                          Dilyan Zagorchev коментира
                          Редактиране на коментар
                          Хм, да кажем грубо 600%

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X