Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ за навес за 2 коли.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Помощ за навес за 2 коли.

    Задравейте обръщам се към вас за съвети и насоки при изграждането на навес с размери 7м.х 6м h.max 3m отвън. Мисля ,че така е по добре от колкото да го направя сам и после да се окаже , че нещо съм объркал. За предпочитане е конструкцията да е от дърво но може и метал. Покритието на покрива ще е ламарина, едноскатен с малък наклон и това което ме притеснява да няма вътре колони. Фронта на зградата е 7 метра. Основата ще е бетон/ искаше ми се да е без бетон, сипица и павенца но май нестава/. По страниците и гърба няма ограничения за колоните а по фронта може да е разделен 1м/5м вход ако е много може и 4.5м но не по малко за да може да се разминават колите/1м.
    P.S. Ще се изпълнява по стопански способ, имам познания по металообработката но по спецялност съм дърводелец.
    Поздвари и предварително благодаря.

  • #2
    Уточнявай ги нещата с човека, който ще ти прави строителната документация и проекта за пред общината първо. Принципно може само колоните да имат стъпки, не да правиш плоча.
    Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

    Коментар


    • #3
      6 метра ширина е голямо предизвикателство ако държиш да нямаш колони и 3 метра височина, то не е предизвикателство с хубави мнатериали но те са скъпи, а ти май имаш ограничен бюджет.

      Ако имаш опит с дърво и строителство, почни да чертаеш и да смяташ => v google "https://www.google.com/search?q=long+stretch+of+wooden+beams+structures"

      Аз бих препоръчал да обмислиш поне една колона в средата някъде, ще ти спести много пари и ще увеличи стабилноста значително + товам, което май пропускаш е един факт, че България е регион със значителни снеговалежи, снега тежи и покрив с малък наклон събира много сняг, тогава тия 6 метра когато ги дадеш на инженер конструктор да ти сметне дебелината на дървото и конструкцията и като ти нахвълри едни цени ще разбереш за какво ти намеквам

      Успех, и пускай снимки.
      Бъдете живи и здрави!

      Коментар


      • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        Нищо не са 6 метра.
        От две години си мечтая за навес за зърно и техника, та съм изгледал стотици клипове, изчел съм сума ти страници по темата, пробвах различни калкулатори за смятане на ферми...
        Та 6 метра да се покрият без колони е жив ташак. Аз гледах за 16-18 метра, и ги правят.

        Към колегата с въпроса-тази ширина се покрива с А-образна ферма, без никакъв проблем.
        Два пръта 100х60х3, по 3,30-3, 50 метра заварени под 20-30-40 градуса, с една разпънка като късата чертичка на "А" вършат много работа.
        Може и от доста по-тънки железа, но за това си трябва конструктор, аз ти давам само пример.

        А един руснак прелита 10 метра само с дъски 2,5 см 15 см широчина, на 6 метра дължина, и малко болтове и видии.
        Ако имаш интерес-ще ти дам линк.

      • s_s1
        s_s1 коментира
        Редактиране на коментар
        Моля за линк за изчисляване на навес. И за руснака.

    • #4
      За покрива могат да се направят дървени ферми, няма проблеми да остане такъв като размери и без колони по средата. Ама ще трябва да е двускатен.

      Коментар


      • #5
        Първоначално публикуван от mikivt Преглед на мнение
        За покрива могат да се направят дървени ферми, няма проблеми да остане такъв като размери и без колони по средата. Ама ще трябва да е двускатен.
        Така е. Особено със слепени греди за основа.

        Коментар


        • #6
          Играл съм го това упражнение в малко по-малки размери (7Х4.50) - вече съм твърдо против едноскатните покриви Моята конструкция я спаси наличието на П-образни бетонни основи, в които бяха бетонирани двойки винкели горещ прокат 50/50. При това, денивелацията на преден и заден край беше метър. За една нощ паднаха 35 сантима мокър сняг, който замръзна на покрива и не мръдна грам за следващите 5-6 дни. Дългите греди бяха поддали с по 15-тина сантиметра в средата
          Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
          Из "Златния телец"

          Коментар


          • #7
            Привет,звънни или пиши на колегата от форума traveling...той е човека
            Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
            Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
            Анатолий Пейчинов o8875о9815
            https://dvrbg.com/

            Коментар


            • #8
              Щом не се притеснявате от металите,грабвате затворени профили (Пр. 40х40х2 или нещо близко ),телоподавощо или електрожен и си правите ферми (тип стълбичка- успоредни профили с наклонени разпънки между тях под 45градуса- стават бързо , лесно и без отпаден материал ) .Няма да се притеснявате за здравината и може да ги поставите през 160-180см. Между фермите от същия профил пускате гредички (служат за връзка и носене на теникиите). фермите за покривната конструкция могат да "легнат" върху същите ферми на дългата външна страна, Недостатък е, че ако правите отдолу таван и той ще е наклонен (с наклона които сте задали на фермите -покрива).
              Това от моя личен опит с метални навеси и работилнички.

              Коментар


              • #9
                В Пловдив сега махат гаражите ,та два гаража не вършат ли работа ?

                Коментар


                • #10
                  Няма проблем да е без вътрешни колони , може да се направи и в двата варианта - дърво или метал . Аз си правих сам навеса , задание близко до твоето около 7 широк 3 висок и 9,5 дълъг . От дърво , без вътрешни колони едноскатен покрив . Още не е паднал , виждал е доста бури с ветрове малко над стоте км. Има някоя снимка към края на темата ми за къщата . Къща , или проект за 2 години ! - OFFRoad-Bulgaria.com

                  Коментар


                  • коко келеша
                    коко келеша коментира
                    Редактиране на коментар
                    При материал с такива "гигантски" размери, и аз нямаше да имам проблем с едноскатен покрив .

                  • Пламен Атанасов
                    Пламен Атанасов коментира
                    Редактиране на коментар
                    Може да се спести малко от размерите на гредите , ако се направят като рамки - ферми .

                • #11
                  Първоначално публикуван от petkov_bb Преглед на мнение
                  Щом не се притеснявате от металите,грабвате затворени профили (Пр. 40х40х2 или нещо близко ),телоподавощо или електрожен и си правите ферми (тип стълбичка- успоредни профили с наклонени разпънки между тях под 45градуса- стават бързо , лесно и без отпаден материал )
                  От решаващо значение е височината на фермата - това е разстоянието между горната и долната ѝ страна.
                  Според сметките за снеговалеж у нас при по-дебелостенен (над 3 мм) и голям горен профил (над 40 мм) е достатъчна височина под 300 мм. Опорите вътре във фермата не е нужно да са диагонални, когато са толкова къси и ако са от профил с голямо сечение. Диагонално трябва да са ако са от шина или плътна тънка пръчка. Правите опори се режат и заваряват 10 пъти по-лесно/бързо. Отличен материал би било тръба от строително скеле за горна страна и дебелостенен плосък правоъгълен профил долу или тръба и шина или Т-профил с крака нагоре. ф50 х 2,5 или 3 и шина 50 х 4 с опори през 0,5 м няма да мръдне и наредено през 2 м.
                  Последно редактирано от Stbd; 28-09-21, 18:13.

                  Коментар


                  • petkov_bb
                    petkov_bb коментира
                    Редактиране на коментар
                    Споделям от опит,
                    Над 100 квадратни метра съм покрил от северната страна на къщата .Зимата се събира над 50-80 см .сняг (навяване в Лудогорието) и профилите с1.5мм да са пак е презастрахована конструкцията. А разстоянието (височина на фермата) мисля ,че беше 50см. (мога утре да премеря). Просто стандарта от 6м. на профилите ще се впише без други корекции. А за рязането ,дали ще е под 90 или под 45 градуса няма никаква разлика, като се подготви циркуляра със съответния упор. За няколко часа могат да се подготвят заготовките и за два дена (без да се презорва) може да се приключи със всички заварки по фермите. Един ден отнема монтажа на ферми и укрепване и няколко часа за монтажа на тенекиите (при мен термопанели).

                  • Stbd
                    Stbd коментира
                    Редактиране на коментар
                    При височина 500 мм и при височина 250 разликата в натоварването на профилите май е в пъти. Увеличава се непропорционално. Така ако има място за 500 мм/50 см ще стане с много намален разход на желязо. Това е за смятане от конструктор. Може би го има сметнато наготово и из интернет, само натоварването трябва да се измисли. Снегът тежи 100 кила на кубик и може да се сметне така, без увеличение заради напояване с вода.

                • #12
                  Здравейте благодаря за всички отговори. Бетонни клетки не може защото първо са тясни а пък и няма как да се докарат и разтоварят в двора. Колони не искам да има защото в двора се влиза косо и под навеса ще се влиза така няма място да се правят маневри. А относно трите метра като макс от вън примерно 2.4 вътре отпред 2.2 отзад и конструкция приблизително 3.
                  Днес говорих с една бригада занимаващи се с покриви и навеси та: "Каза колони 14х14, пояс 14х14 междинни колонки 10х10 над входа 14х22 и над него пояса от 14х14 а от горе ребра 5х20 по на гъсто или ако искам по малко 10х20 и за двете и разпънки между тях. За без бетона каза колконите се мажат със старо масло и 1 метър в земята само с малко бетон около тях и съм бил бетон."
                  Как ви се вижда? Беше доста убедутелен.

                  Коментар


                  • Кольо
                    Кольо коментира
                    Редактиране на коментар
                    Аз не бих вярвал на човек който ми казва, че намазано със "старо" масло дърво би държало.

                    Ама както...

                • #13
                  Бетонирано в земята дърво си е перверзно, откъдето и да го погледнеш. Мазането с отработка, при положение,ч е има достъпни препарати а тази цел, пък съвсем... Този е майстор, колкото Кольо е гинеколог.
                  "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

                  Коментар


                  • Кольо
                    Кольо коментира
                    Редактиране на коментар
                    Съм бе... Найш ли колко съм ги бъркал...

                • #14
                  ​ Колоните на моя са 14x14 .Монтирани са на H анкери в бетонова стъпка около 80 на 80 към метър дълбока .

                  Коментар


                  • #15
                    Има 1001 варианта за пети за колони. Кеф ти за циментиране, кеф ти за набиване
                    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X