Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Реконструкция на къща

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Реконструкция на къща

    Имам следният казус - заприходи ми се една маломерна къщичка на 2 етажа със застроена площ 420х600 cm. като на всеки етаж има 2 еднакви стаи - грубо казано, етажа е рзделен на две през дългата страна. С цел да я напрява по-функционална, за мен и семейството ми, искам, на първият етаж, да премахна стената м/у стаите и да ги обединя в общо помещение. Въпросът е как може да се направи това, без да се компроментира здравината на конструкцията? плочата е доста анемична, с незнайно, каква и колко армировка. Това което обмислям, като вариант, е да пусна един здрав "П" образен профил успоредно на стената на 2-рият етаж и да закрепя плочата с анкери за него. Може да се пусне и извън стените и да легне на допълнителни колони. Идеята е да поеме тежеста, която в момента носи стената м/у стаите на първи етаж. Може да се махне и стената м/у стаите на втори етаж и да се замени със нещо по-леко (дървен конструкция/гипсокартон...)...

  • #2
    Без много снимки няма кой да даде правилен отговор.
    Land Rover Discovery II, V8 4.0
    VW Golf VI variant
    Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

    Коментар


    • #3
      Една от служебните ,, къщи ,, със подобни на твоите размери тръгна да се напуква. Та викнахме си фирма и сглобиха тази конструкция. Вътре ... Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC02317.JPG
Прегледи:1204
Размер:277.7 КБ
ID:6692040 ...отвън... Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимка1467.jpg
Прегледи:963
Размер:883.3 КБ
ID:6692041
      На нас клиренс ни трябва , не скорост

      Коментар


      • #4
        Това за мен е правилното решение, с двойно Т и колони. Мястото на колоните според помещението, от това ще зависи и размера на гредата. миналата година си правих гараж от едно помещение, но имаше една греда по средата, която пречи. Повиках конструктор, той ми сметна всичко, купих материали и намерих заварчик. За един ден го сглобихме.
        Ford Maverick II 2.3 XLT
        Ford Mondeo MK5

        Коментар


        • #5
          Да - нещо такова ми се върти в главата и на мен. Иначе ето снимка от гугъл мапс и малко първобитна схема начертана от мен:

          Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Capture.PNG Прегледи:0 Размер:1.02 МБ ID:6692109

          Стената е която искам да премахна е червеното на схемата и е дълга око 3,40 м. идеята ми е усилието да се поеме от греда, която да легне на 2 колони (зелените правоъгълници), като ерОтичната ми идея е гредата, или профила, койти ще играе тази роля, да е от горната страна на плочата. Тоест плочата да виси на него :

          Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Untitled.png Прегледи:0 Размер:6.5 КБ ID:6692110

          Всъщност да поясня малко - задачката се решава сравнително лесно с избиването на стоманобетонна конструкция от греда с колони. Проблемът е, че етажът е нисък, а колоната трябва да е мин. 30 см (според един стр. техник, с когото съм обсъждал на живо), което обезмисля премахването на стената, защото ще трябва да се навеждаш когато минаваш под нея. Поради това се въртя и суча и търся вариант при който няма толкова голямо редуциране на височината в помещението. Сега ми хрумва и варианд с 2 П-образни профила, които хващат плочата в сандвич и лягат на колони?!?
          Последно редактирано от Марвин; 06-01-21, 10:57.

          Коментар


          • #6
            И каква е идеята да си имаш една педя праг на втория етаж по цялата ширина?
            Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

            Коментар


            • #7
              Първоначално публикуван от kameno karp Преглед на мнение
              И каква е идеята да си имаш една педя праг на втория етаж по цялата ширина?
              В/у образувалият се праг ще направя лека преградна стена от дървено-гипскартонена к-ция

              Коментар


              • kameno karp
                kameno karp коментира
                Редактиране на коментар
                Аха. Явно не се предвижда преходна врата.

              • Марвин
                Марвин коментира
                Редактиране на коментар
                Не - на горният етаж са 2 стаи, които този праг и евентуална стена ще разделя. Имат си врати от към коридора.

            • #8
              При този вариант ще имаш оразмеряване и на анкери/болтове, които ще носят на опън. Най-добре повикай някой проектант, той ще ти каже кое е по-удачно, а и ще ти ги сметне. Не, че бай Пешо заварчика няма да ти каже сложи това и това, но все пак говорим за жилище, не за навес за дърва. На мен проектанта ми направи чертежи с всички спецификации - профили, размери и прочие. Заварчика само му го показах и започна. 100 лв. за проект си заслужават.
              Ford Maverick II 2.3 XLT
              Ford Mondeo MK5

              Коментар


              • BatGeorgeone
                BatGeorgeone коментира
                Редактиране на коментар
                +1

                Аз в Англия дадох почти 2000 лева за проектант(конструктор) да си вържа гащите заради едни пукнатини в гаража ми, които повечето се оказаха козметични а вие за стотина лева го правите на въпрос, това е масивна къща където грешки в конструкцията не трябва да има защото ако станат грешки може да са фатални в множествено число.

            • #9
              Като махнеш и горната стена, споменаваш за лека конструкция на мястото и, да не увисне горната плоча? А на нея са поповете на покривната конструкция, предполагам. Наистина, както ти казаха и по-горе хвани читав конструктор да ти сметне кое и как.
              По снимката, на хубаво място е къщето, гледам гора наоколо, така че ще си струва да се постегне.
              Успех!

              Коментар


              • genadi.tsvetkov
                genadi.tsvetkov коментира
                Редактиране на коментар
                Вероятно няма горна плоча,но на тая средна стена със сигурност се подпира гредореда.

              • гоше
                гоше коментира
                Редактиране на коментар
                На снимката май се вижда горна плоча.

              • KingofROAD
                KingofROAD коментира
                Редактиране на коментар
                Може да е само пояс, и каратаван на гредореда на покрива. Колегата да каже....

            • #10
              Ако къщатата е придобита законно,в съответната община трябва да се пазят проекта за строежа и другите документи.На базата на тях ,всеки конструктор може да направи ,необходимите изчисления.

              Коментар


              • santaclash
                santaclash коментира
                Редактиране на коментар
                Няма такъв филм. Въобще не са свързани двете. Законноста на всяка постройка се изследва отделно при покупка. И от търг на някой съдебен изпълнител да я купиш, няма гаранция, че след точно две седмици няма да дойде ДНСК да я събори.

            • #11
              Заприходил ти се е един игрив четвъртит (и рошав) мен ако питаш, ама щом държиш да го пишеш в приходите, така да е.
              Това трябва да го погледне инженер. Изключително голяма е вероятността в цялата къща да няма нито една колона, а да има долна плоча, носещи стени от плътни единички, на които ляга втората плоча, на нея стените продължават в стъпката на долните, после пояс за покрива, гредоред и покривната конструкция.
              Като гледам първия етаж как е с височината на вратата...ако подът не е вкопан на половин метър в земята, с две малки стаи вътре...направо не знам какво мислиш да ги правиш тия хралупи. Има такива типови проекти от едно време, където на първи етаж са две малки и ниски помещения, едното примерно склад и котелно, другото гараж, а жилищната част е втория етаж. Но хората масово са ползвали долните етажи, които са с недостатъчна височина, като жилищни.
              Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

              Коментар


              • #12
                Не виждам колони? Махането на тухли ще компрометира страничната устойчивост на конструкцията. Може би частично разкъртване на плочата и връзването й към нови колони и греди, за да имаш добра сеизмична устойчивост. Но това е мнение на неспециалист.
                Най-добре намери сертифициран проектант - проучва, проектира и си слага подписа отдолу! В момента има достатъчно CAD инструменти за да се оцени сегашното положение и да видите заедно с конструктора какво и как!

                Коментар


                • #13
                  Махането на зидария от плътни тухли в стара сграда (било то и само 12 см дебелина на зида) е меко казано непрепоръчително. Дори и да закърпите вертикалните товари с някакви греди и т. н., ще влошите и без това лошото сеизмично поведение на този тип конструкции. За справка можете да разгледате снимки от земетресението в Хърватия.
                  В повечето стари сгради няма "неносещи" елементи!!!
                  П.п. Конструктор съм.
                  Кольо Динев

                  Коментар


                  • #14
                    Това което го мислиш , е възможно само със: 1.Конструктивен проект , който да отчете промените в усилията и носимоспособността на оставащите елементи навсякъде , където ще се случи това.2.Конструктивният проект да е придружен с технологична схема- прави А, прави Б и прочее. Огледи и замервания на място ,от опитен конструктор се подразбират. Никакви техници нямат правата на този етап да правят свободни съчинения, без отговорност. 3 . Предимно с метал и химически анкери /заварки към старата армировка. Няма да има време за бетони , набиране на якости и т.н. Правени са подобни неща , но конструктора дори и извървял по този път , е на разположение и при изпълнението, защото често се стига до "втори оглед" след демонтажи , като при щетите на автомобилите. Предварително се разкриват частично шурф в основите , конкретни елементи, ако трябва и се изпитва бетона на якост по безразрушителен метод. Това всичко се задава предварително от конструктора като изискване за събиране на реални данни. Само с такава подготовка сме се навивали да правим подобни замени на вертикални носещи елементи .

                    Коментар


                    • #15
                      Първоначално публикуван от stefsab Преглед на мнение
                      Не виждам колони? ...
                      И аз не ги виждам. Цяла "идея" е "как да си съборя къщичката".
                      Лошото ще е, ако се случи да има хора вътре.

                      Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

                      Коментар

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X