Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Преграждане на хале с цел отопление

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Преграждане на хале с цел отопление

    Здравейте, разполагам с хале на село с размери 12х12 метра и височина на билото 6 метра. Стените са тухлени,като на едната има остъкление с височина 2 метра по цялото протежение. Конструкцията на остъклението е от винкели и не е уплътнена. На другата страна има врата с размери 4х5 метра,от която също подухва. Халето го използвам ,за да работя по хобито си - ретро коли и мотори. През зимата имам повече свободни уикенди за работа, но пък е студено, а отоплението за кратко време на този обем е невъзможно и нерентабилно. Така че търся идеи за преграждане на част от халето,примерно с размери 6 х 2- 2,50 метра и височина 2,20-2,50 метра и възможности за отопление. Покривът на това заграждение бих искал да мога да го използвам и за рафтова площ.
    Предварително Ви благодаря за предложенията!

  • #2
    Най лесно и евтино е да се направи от т.нар. кристал.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

    Коментар


    • turtey
      turtey коментира
      Редактиране на коментар
      Не е плоскост, гъвкаво е, може да се шие - правят шатри с него или "прозорци" на гюруци

    • KingofROAD
      KingofROAD коментира
      Редактиране на коментар
      Нещо подобно съм виждал при някои заведения зимата. Ползват го за площи, които лятно време са открити, и за да могат да ги ползват и зимата, ги заграждат с нещо като дебели найлони, Почти прозрачни са, и позволяват отопление. При теб ще трябва да се направи и таван.

    • pan_rt
      pan_rt коментира
      Редактиране на коментар
      Това кристала ич не е евтино

  • #3
    Най-бързо , ефективно , и с малко фира , би станало ако се ползва брезов шперплат и подходящ дървен материал.
    В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

    Коментар


    • motor_men
      motor_men коментира
      Редактиране на коментар
      Брезовия е със същите размери , но е в пъти по-качествен , по-устойчив на вода , по-здрав , не измята като тополовия. Цената е почти същата , внос от Русия или Украйна. Дефицит няма никакъв , от 4мм. , до 40мм. Фазера е за гардероби , гипс-картона е слаб. Избира се между по-масивна дървена конструкция и тънка обшивка , или по-тънка конструкция и по-дебела обшивка , така , че да се получат носещи панели. За два дни работа е.

    • Roninn
      Roninn коментира
      Редактиране на коментар
      Миналата седмица купувах топола със същите размери на 6 мм. Трябва да погледна фактурата но беше 32 или 36 лв.по скоро 36 лв.листа

    • motor_men
      motor_men коментира
      Редактиране на коментар
      Висока е тази цена , а и тополата е отвратителен материал.

  • #4
    А горимо ли е? Каква носеща конструкция изисква?

    Коментар


    • turtey
      turtey коментира
      Редактиране на коментар
      Гори, предвид че не тежи става с кво да е като конструкция.

  • #5
    https://vipborsa.com/index.php?route...BoCtBcQAvD_BwE
    това е първия резултат в Гугъл, просто за онагледяване

    Голям плюс според мен е че позволява напролет да го скатаеш и пак да ползваш цялото пространство.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

    Коментар


    • rosen_offroad
      rosen_offroad коментира
      Редактиране на коментар
      Това май е материала дето покриват външните зимни градини по заведенията.

      И аз си мисля че не е евтино.

      Иначе е прозрачно и не губиш светлина.

  • #6
    При положение, че искаш таван с някаква товароносимост, и ако разглобяването на пролет не е приоритет, аз бих заложил на дървена конструкция, пожароустойчив гипскартон, и изолация в стените и тавана.

    п.п. Това, ако трябваше да го правя в Англия. Веднага започвам, без да се замисля. Нямам представа, обаче, каква ще е цената на нещо такова в България.
    Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Auto, Honda Accord CN1 N22A1 i-ctdi Manual

    Коментар


    • #7
      Виждал съм доста подобни халета и по големи, но нямам снимки. Даже горната част дето при тебе ще бъде рафтова на много места е оформена като офис. Правиш си планировката, конструкция метал или дърво според каквато товароносимост планираш и праскаш шперплата, кофражен там или брезов, каквото намериш. Надолу прозрачните завеси дето са ти ги дали колегите за пример и си готов.

      Коментар


      • ГАЗ69
        ГАЗ69 коментира
        Редактиране на коментар
        Благодаря! Това долу горе се приближава до изискванията ми. Другият ми въпрос е,как да сметна конструкцията?

      • jordanov sv
        jordanov sv коментира
        Редактиране на коментар
        Ами тръгваш първо каква квадратура ще градиш и какви кила ще слагаш отгоре. Шперплатът /ако това ше ползваш/ също си има сериозни якостни качества според марката и модела, така че и конструкцията ще е според него. Надолу гледаш какво имаш подръка или можеш да намериш тънкана или можгеш да си го направиш сам и тогава вече може да се мисли за разстояния. Назад в раздела има няколко теми в които има полезно за теб инфо, сещам се за дървена покривна конструкция... имаше и за метална конструкция на такъв таван като твоя. Ако не държиш особено много на перфекционизма и ако се наложи да сложиш нещо тежко отгоре, винаги може да тропосаш някой и друг хюнебек отдолу, стига носещите греди или уайзени или талпи да позволяват и да са предвидени за такава добавка....
        Иначе халето е добро и просторно, някъде около 8 паркоместа ги виждам? Може и някоя снимка да сложиш.

    • #8
      Такова решение имат и "нашите" майстори. Цеха е огромен и висок.
      Преградиха тавана като нахвърляха греди напречно през 3-4 метра.И отгоре хвърлили един плат като брезент.Ама не им достигнал и продължили с каквото имат
      Допълнително преградили с същия брезент и половината хале...
      Да ви кажа не е естетично - ама никак - но върши отлична работа.Идеята не е да е напълно херметично ами просто да се спре обръщането или циркулацията на въздуха.И това е...
      Евтино е - щото слагаш какво имаш - и го сваляш пролетта...
      Според мен не си струва да се правят твърди прегради - зимата е два три месеца -- то буквално утре ще се стопли...И отново идва простора

      Коментар


      • jordanov sv
        jordanov sv коментира
        Редактиране на коментар
        Е ама тука заданието е конструкцията да се явява и носеща, т.е. да се реди нещо отгоре. В един момент почват да се качват гуми, железа и т. н. и при такава площ току виж почнем да говорим за тонаж... Иначе да - отстрани "завесата" може да е от всичко , и армиран найлон за оранжерии и той ще върши работа, само да не се опира в кюмбето.

    • #9
      Друго се сещам което може да подобри микроклимата. На преграденото место прозорците могат да се сменят със стъклопакети като или се ползва винкела или направо ПВЦ. Вратата също може да се огледа, прим. ако е метал и ламарина един фибран залепен отвътре и дебела гума по процепите отстрани и отдолу ще стопира донякъде течението. На фибрана допълнително пък може да се лепне фазер от най-тънкия и ей ти хубава врата. Стените ако са тухла четворка и там трябва да се налепи нещо отвътре...
      Тя всъщност вратата ти е много голяма - за камион. Не може ли да се ползва едното крило за масовия случай а другото да се уплътни по-старателно и да се ползва по изключение? за ежедневното влизане предполагам има малка врата?
      Последно редактирано от jordanov sv; 09-12-20, 20:27.

      Коментар


      • #10
        Точно така е, вратата е правена,за да влиза самосвал Камаз и до може да вдига коша в халето. Да,тя също ми е проблем в момента,защото крилата са й провиснали и се заклинват взаимно. Отдруга страна не ми се иска да ограничавам първоначалната пригодност на помещението. Имам идея да я направя с две хоризонтални платна,които да се сгъват помежду си и заедно нагоре. Но това е на втори план. Облепването с фибран в момента ще я натовари още повече и ме притеснява да не скъса панти. ПВЦ стъклопакет ня тазе площ ще е цифра,но не е съвсем непосилно. По-скро съм се замислил в това обособено помещение да си вкарам струга и интструментите,да ми бъде тип работилница,в която да може да се работи и през зимата.

        Коментар


        • jordanov sv
          jordanov sv коментира
          Редактиране на коментар
          Точно само за обособеното помещение имам предвид да е със стъклопакет и вътрешна изолация на стените. Ясно че ще си го ползваш целогодишно, но зимата ще е много по-гот.
          Тия големи метални врати са си предизвикателство и майсторлък. Тук при нас на едно служебно помещение имахме такава врата правена от майстор, пантите бяха по една педя. Наша грешка, щото рядко се ползва, съответно пантите нямаха гресьорки и никога не бяха смазвани в един момент се спекоха и вратата няма отваряне! Мислехме да заварим нови панти и да срежем старите, но преди това пробвахме и я дупнахме с един колега по 2 мм отовр отгоре, Вд 40, после масло на спрей, грес и накрая по една стотинка отгоре за капачка. стана екстра и можеше да кара още десетилетия, ама при един ремонт я сменихме с ролетка.
          Та мисълта ми е, сега това което имаш ако можеш да го стабилизираш с малко труд и ресурс и да си ползваш едното крило, другото за зор заман.Сега докато още няма скъсано, няма начин да не можеш да я подпреш и да я наместиш и ако трябва нови панти да сложиш и т.н. Вариантът който си го намислил с двете платна също е добър но си е майсторлък да се направи.

      • #11
        "Кристалът" е прозрачен винил. Става за това, за което го ползват-ветропрегради на заведенията и балконите.
        По халетата такива стаички ги правят на метална конструкция със стени от някакви панели....ако трябв ада е негоримо, обикновено магнезиеви плоскости. Ако се набута вата между два реда плоскости, ще стане доста приятно вътре даже.
        Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

        Коментар


        • #12
          Много често за таван на такива конструкции съм виждал направена мрежа от тел и отгоре обикновен найлон,бояджиите по селата масово го практикуват да не падат боклуци от тавана
          Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
          Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
          Анатолий Пейчинов o8875о9815
          https://dvrbg.com/

          Коментар


          • #13
            Долу горе концепцията започва да ми изплува. Смятам да поставя верникални метални колони,фиксирани с анкери в бетонния под. За покрива ще трябва да направя метална скара,върху която да наредя технически шперплат. Покривът трябва да е достатъчно здрав,за да мога да съхранявам моторите си върху него. След няколко дни ще кача снимки на ситуацията,като сваля Короната от главата си напълно!

            Коментар


            • #14
              ГАЗ ка давай някаква примерна скица че да вървим към конкретика. Едната ти дълга страна 6 м какво ще бъде - прозорец или плътно? Съответно едната къса ще бъде аналогична. Там го даваш изолация и стъклопакет /може и за догодина/ и точка. Отгоре тавана- шперплат 225 см ако те устройва тая ширина, и там по-дебело - по-здраво.. Другата къса страница и тя така или ОСБ. Завесата я разбрахме там може винил, найлон, брезент, овчи кожи и т.н. Конструкция, аз като се знам - железо. Огледай вторичните около тебе. Там уайзени, винкел, тръби от скеле, все може да излезе нещо. Тогава вече може да консултираш за разстояние и отстояния. Нищо лошо няма, разбира се, ако имаш достъп до материал акация в района да действаш по това направление. При добре планирана и заготвена работа и аз като колегата отгоре я смятам че за един уикенд ще закътаеш.

              П.п. А така, писали сме едновременно, вече имаш някакво виждане. Искам снимки и на вратата че ми стана интересно. Снимки на покрива като конструкция отдолу и отвън също са интересни. Гръмоотвод /мълниезащита/ имаш, нали?
              Последно редактирано от jordanov sv; 10-12-20, 08:47.

              Коментар


              • ГАЗ69
                ГАЗ69 коментира
                Редактиране на коментар
                Ей,благодаря,че ме подсети! Това е едно от слабите места,които трябва да реша: Гръмоотвод! Ама пък в тази тема съм съвсем бос. Ще съм благодарен за съвети и в тази насока,тъй като халето е най-високата точка наоколо и целият покрив си е ламарина! А иначе,както съм писал и аз клоня към основна метална конструкция,тъй като предпочитам да работя с метали,повечето операции от работата с тях са ми познати на любителско ниво, а и имам необходимите инструменти. В момента на същото място има едно заграждение,което беше навремето бивш кокошарник. Частта за кокошките е изградена от тръби за скеле,които още стоят,вероятно могат и да се впишат в моята конструкция.Другата част,в която спяха кокошките е изградена от стари тухли единички,но е ниска. Размерите ще са такива каквито си ги описал:дължината ще е е 6 метра,а ширината в зависимост от покривните плоскости,но не по-малка от 2 метра.
                Последно редактирано от ГАЗ69; 10-12-20, 13:44.

              • jordanov sv
                jordanov sv коментира
                Редактиране на коментар
                Щом си с ламарина, гръмоотвод /пръти/ не ти трябва - едно сериозно заземяване ти се явява мълниезащита. Ако покривът е на метални ферми и някоя колона ако има надолу, примерно там при вратата, може и да е достатъчно, но инженерите да казват. А най-добре някой да замери на място. Тръбите ги вкарваш, разбира се, търси и на вторичните какво има.

              • jordanov sv
                jordanov sv коментира
                Редактиране на коментар
                Така значи. Таванчето е 5 парчета шперплат, дебелината ще я коментираме допълнително, но аз я виждам около 20-25. Два листа от най-тънкия отиват на късата страна, може ОСБ или гипскартон, там вероятно ще организираш рафт или шкаф. А аз, ако няма къде да сложа тухлата от кокошарника, ще я вкарам тук. Стена от една тухла ти се явява частично носеща, може да се зида с кал, но задължително превръзка. Тръгваме по дългата страна - колко колонки може да вкараш тук, 1,2,3,4 ? Или примерно 2 колонки и 2 хюнебека за допълнителен товар. Колонките одма ги правя от тръби за скеле - сдвоявам с парчета шина, пета отдолу, уайзен отгоре - грозно и здраво. По същия начин бих направил и носещите греди, но там допълнително ще коментираме. Сега, аз бих затворил частично тая дълга стена, примерно разстоянието от късата стена до първа колонка - или с шперплат/ОСБ или ако са ми останали тухли - зид половин тухла. Зид цяла тухла пак да кажа че се явява и носеща. Друго нещо не стана ясно - допускат ли се огневи работи вътре?
                Ако да, забравяме всякакви найлони и винили. Остава брезент или направо платнища/плащ-палатка - готови са за сглабяне, размер 180х180, но не са прозрачни, разбира се. Хаха, както ми е пълен килерът на село - знаеш ли какви хубави шарени вълнени черги мога да опъна тука!? Даже и с родопски одеяла да дублирам...
                Казах огън - да напомня че два пожарогасителя са ти задължителни, поне един 6 кила. Един на входа, един до работното място. Хубаво е и един воден или кофпомпа.

            • #15
              Бавно и полека концепциятасе оформя. Покривът ще е от 25 мм. технически шперплат. Идеята със сдвояването на 2 тръби от скеле много ми хареса,ще се възползвам. Тухлите от кокошарника,могат да си останат на мястото,просто ще се наложи да се вдигне още някой ред нагоре,за да се постигне работна височина-смятам да е към 2,20 метра. Оттук нататък разсъжденията ми тръгват в следната насока: правя бетонен пояс на пода,върху който редя бетонни блокчета,защото имам налични, междинни колонки от бетон,там където са тръбите от скеле и отгоре с бетонен пояс. На бетонния пояс ляга носещата конструкция на покрива. От другата страна засега смятам покрива на работилницата да го захвана направо за стената на халето,но не знам доколко ще може да изпълнява носещата си функция. Може да се наложи да се пуснат някоя и друга вертикални колонки . На тясната страна ми се иска да оставя прозорец, а на мългата ми хрумна,че може да се направи плъзгаща врата 1,20 х 2,20 метра пак от шперплат. В работилничката със сигурност ще хвърчат искри,било то от ъглошлайфа,било от електрожена или СО-то, така че идеята за пожарогасители е жизнено важна и много полезна. Малко усложнявам първоначалното задание,но понеже съм фен на малко по-стабилните конструкции ,се насочвам засега в тази посока. Обмислям да пусна външен зидан комин по стената на халето, за да мога да паля печка на дърва.
              А какво имаш предви под "превръзка"?

              Коментар


              • vasil_karov
                vasil_karov коментира
                Редактиране на коментар
                А защо не метална конструкция с термопанели, хем при добра воля, технологичното време ще е много преди нова година да се използва, новото помещение, активно. Пък и по лесно се премахва, от бетона, ако след време се промени концепцията.

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X