Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гредоред .Има ли смисъл ?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Много мрачни прогнози, пък къщата и без поддръжка е оцеляла. С адекватно поддържане ще оцелее още толкова.
    Задържала е сняг по мазилката, топил се е и е замръзвало, та съвсем естествено е паднала. Едва ли нещо им има на тухлите или на гредите - не подценявайте строителите от онова време. А че има много работа по нея - има. Но единственото спешно, според мен, е покрива и отводняването, свързано с премахване на прилепените навеси и други такива.

    Коментар


    • Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      Моето мнение се покрива 100% с това.

  • #17
    Иво ще снимам с рулетката утре,че сега не ми се занимава!Средна стена между две стаи е колкото един прав кюнец ,а той мисля че е 90 или 1000см.и го паставям за да се покаже от двете страни за сглобка ,че имах некво въздушно отопление преди 20 години. Така е правил стареца на времето ,основата е зидан камък и нагоре ръчни плътни тухли ,повечето печени до синьо,нема дупчене на места.Факт е че на долния етаж с дебелите стени ,връзка с гсм операторите има само около прозорците ,две чертички!Зидал е не си е играл,некви цигани са пекли тухлите ,той ги е правил ,материал от близката кариера на керамичен завод ,тука при нас .От там с каруци калоглината,месене ,формоване ,печене!Признал съм го ,велик старец беше и майстор!Та зависи как е правена сградата и на колегата ,трябва да се проучи!И аз бях с резерви към мойта наследена къща ,но като видях и австрийските грамадни постройки в Хърватия -Опатия ,много от тях действащи хотели по 4 звезди,нямам никакви притеснения !Взривовете в погребите до Кривина и последното земетресение Пернишкото ,пчоти не се усетиха вкъщи като сътресение ,и при някои комшии имаше паднали.комини и леки пукнатини по стените!
    Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

    Коментар


    • #18
      Гетов, преди 20 години събаряхме стара къща на село, правена по този начин, даже и по-примитивна.
      Гредите между мазите и втория етаж бяха прогнили(не е от течове, ние си го причинихме), и се виждаше през пода.
      И като започнахме да събаряме-баси ужаса-не можем да я разглобим. Хем е малка къща, правена в бедност, и не са харчили за да направят нещо супер здраво. Много зор видяхме докато я съборим.

      Та, ако къщата те кефи-огледай за изгнили греди, и ако няма-направи си ремонта за да е красиво според вкуса ти, и си свиркай. Както се каза-основите може би са здрави, остава ти да се погрижиш за второто най-важно нещо в една къща-покриива(първото са основите). Та ако има проблем с покрива-оправи го, направи си ремонта и си живей живота.

      Предстои ми да купувам една стара къща в село(само да се опарича малко де), и си мисля да я събарям, и да направя друга на нейното място. Но къщата е изпъната, макар и с доста стара архитектура, та се чудя дали да не и изравня стените, смяна на дограмата, разни други освежавания, каквото излезе за оправяне, и да си я ползвам както си е.

      Между другото-тези къщи са страшно устойчиви на земетресения. Усукват се, гредите скърцат и пукат, но най-много да падне малко мазилка.
      Последно редактирано от Кольо; 19-01-20, 21:11.
      Има ли желание-има и начин!

      Коментар


      • #19
        Унищожаване на сграда над 70-80 години без нужда е морално престъпление!
        (а ако все пак се наложи събаряне - собственика да е задължен да я възстанови в първоначалния и вид! Прекалено ни е меко все още законодателството и особено контрола в това отношение)
        ​​​​​​
        Още сега може да се проверят гредите дали имат загниване или са проядени много в местата където е паднала мазилката (особено ниско долу около цокъла и горе в подпокривното пространство) - това ще даде някаква първоначална представа за положението.
        Проверка на гредите на гредореда за същото.
        Обстойна проверка на покрива за загнило/изядено + през време на дъжд да се погледне има ли течове или не.
        ​​​След това може да се мислят начини за възстановяване, пари и пр.

        /едната фамилна къща (на бабата) беше същата като тази + в добавка си взех „староградска” къща, дето извън помпозната тухлена фасада се оказа същата паянтова конструкция, та малко-много съм го дъвкал (и дъвча) /

        П.П.: поне няколко от гредите на междуетажния гредоред (на случаен принцип или където е удобно-възможно) да се проверят в местата където влизат в зида (проблемите с дървото са обикновено в зоната на контакт с други материали) 😉
        Последно редактирано от BulAf; 19-01-20, 21:13.

        Коментар


        • #20
          Къщите от този тип са с архитектура на кокошарник. Ниски и малки помещения, малки прозорци, тесни стълби, за баня и тоалетна да не говорим, най-често ги няма. Никога не бих живял в такова разпределение, за съботно неделна вила се преживява, особено лятото, когато прекарваш повечето време на вън.

          Коментар


          • #21
            Хаха, за вътрешна тоалтена по онези времена не са и чували тук. А и е било най-малкото смешно-да сереш в къщата...
            Къпането е било през лятото, у ряката. А зимата-колко е тя...
            Има ли желание-има и начин!

            Коментар


            • #22
              Бани и тоалетни е имало на село много преди 20-те години. В старата къща на баба ми на село имаше помещение за баня, където са се къпели. Вътре в къщата, древна селска плетарка, имаше едно помещение, в което каменният зид не беше само в основата, а стигаше на около метър височина и подът също беше направен с камъни. Там са се къпели. Вода от кладенеца, стоплена в голям казан на огъня и после са се чипкали в едно корито. И всяка къща е имала такава "баня".
              Баба ми бяга от село когато е на 15, защото искали да я женят за някакъв съсед, пък тя не го харесвала. В София обаче по това време банята е лукс. Малка част от софиянци са имали баня вкъщи-масово се е ходело на обществена баня.
              Тоалетните само са били отвън. Ама те някои и сега все още са си отвън.
              Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

              Коментар


              • Кольо
                Кольо коментира
                Редактиране на коментар
                За къпането се бъзикам бе, дойде ми на ума за онзи скеч на Тутурутка.
                А за кенефите-само новото строителство има кенеф в къщата, и то не всички.
                Традицията си е да е навън, и то по-далечко от къщата.

              • KingofROAD
                KingofROAD коментира
                Редактиране на коментар
                Традицията да, даже майка ми още не може да възприеме как на село може тоалетната да е вътре в къщата и да е на септична яма. Ами много просто - извежда се с тръба да до далечния ъгъл на двора, където е ямата, и никви грижи и пей сърце. Локална канализация.

            • #23
              Къщата ни на село е същата, нищо и няма доколкото виждам от снимките, първо наистина е хубаво да се разчистят всички боклуци и пристройки, тогава трябва да ремонтираш основно покрива, като да се открие целия и да се подменят само изгнилите греди, здравите керемиди да си останат, те са качествени и ще изкарат още 100 години, като в близост от други къщи които са полусъборени, ще можеш да ги спазариш и да вземеш от същите стари керемиди които да допълнят счупените и олющените на ювка керемиди за подмяната им, така ще запазиш автентичността на покрива и ще ти излезе по-евтино от изцяло нов покрив...

              Махаш старата мазилка, ако гредите са здрави за които ми изглеждат така на снимките, слагаш нова мазилка или изолация и си готов, вътрешните помещения с времето полека лека ще си го правиш, според бюджета ти и свободното ти време, къщата ти има голям потенциал и ще стане кукла

              Имаш ли мерак ще стане, но трябва да си 100% сигурен че ще ти е приятно да ходиш в бъдеще там, ще падне много физическа работа, ще имаш нужда от приятели да ти помагат при определени ремонти, успех.

              Коментар


              • #24
                Миналата година правихме нов покрив на село, със старите керемиди. Сменихме всички греди. Старите, на места не бяха обелени както трябва и бяха изядени от дървояди. Да са 1-2 греди да ги смениш, но бяха много. За това - нови греди. Отгоре кофражни дъски, мембрана, двойна скара и т.н. Керемидите, въпреки че външно изглеждаха еднакви, се оказаха 5 различни вида. Общо взето ги сортирахме - на всеки скат да са от един вид. Нови капаци с дупка за видия и така. Отидоха към 10-11 000 лв общо без обшивката на стрехите и улуци. Селска къща около 70 кв.м. жилищно площ. Един селски, но много добър майстор и хамалската работа от нас.


                Та идеята ми е, че истинското състояние на покрива ще се види като се вдигнат керемидите и се види какво е изгнило отдолу и какво е наядено от дървояди. Може да се очаква всичко, но за 100 годишна къща, нама да се мине тънко.

                П.П. Добре е майсторите да се пазарят от сега, че лятото имат много работа и е невъзможно да намериш свободен и разбиращ на момента.
                Nissan Terrano 2,7 TDI

                Коментар


                • #25
                  "Покривът е с мартаци и плочи (тикли)" - това май предполага нов покрив !?

                  Коментар


                  • #26
                    Първоначално публикуван от ivanov_06 Преглед на мнение
                    "Покривът е с мартаци и плочи (тикли)" - това май предполага нов покрив !?
                    Да покривът е с мартаци и плочи .Качвах се на таванското помещение и на първо четене не се видя да има гнило и мокро ,но нека завали хубаво и ще се кача пак да видя .

                    Коментар


                    • #27
                      Качествена реставрация на тази къща , ще излезе по-скъпа от строежа на нова.
                      В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

                      Коментар


                      • #28
                        Не само ще излезе по-скъпа от строежа на нова,а и с майсторите е руска рулетка.Може и 100000 лв да "усвоят",и пак да я направят през пръсти.Ако погледнем като инвестиция,то ще бъде много,много лоша такава...Нооо,ако има излишни пари,всеки сантиментален човек може да си ги харчи,както реши

                        Коментар


                        • #29
                          По принцип съм на мнението на BulAf по-горе, само бих го казал по-меко

                          От личен опит с няколко къщи на 100+ години:

                          - паянтовата конструкция е изключително добре измислено и здраво нещо. Целият товар се носи от дървената конструкция (паянти се наричат диагоналите между хоризонталните и вертикалните греди, оттам и името на този тип строителство), пълнежът - традиционно от "чит", или измазана с кал плетеница, по-късно от тухли, като при тебе - служи за топлоизолация, но не носи. Имаше леко неадекватни мисли за дебелината на стените някъде по-горе - в случая дебелината им няма никаква връзка със стабилността на къщата. Това, че при теб е една тухла (сигурно около 20-23 см. с мазилките), не е никакъв проблем. Ако като цяло дървенията е здрава, къщата си заслужава реновирането. Дори и да има малък процент изгнило, това се подменя без особена драма.

                          - покрив: тиклите са много красиво нещо, но и голяма разправия. Ако няма в околията наистина свестен майстор, който да знае да ги реди, по-добре (за съжаление) да ги смениш с керемиди. Каменният покрив веднъж трябва да се нареди както трябва, и после всяка година да се донамества - снегът и вятърът ги разбутват постоянно. Напасването си го правя сам, но за редене майстори почти не останаха. В крайна сметка в родопското село на тикли останахме само аз и църквата - но се принудих да покрия покрива с два слоя дебела хидроизолация под тиклите, за да не "ловя капки" непрекъснато.
                          Стари керемиди биха паснали добре - намират се и не са скъпи. А тиклите могат да отидат за навеси, летни кухни и т.п.

                          - дограми - ако са що-годе живи, бих ги възстановил (прав си, според растера на прозорците е от 1920-те някъде, или ранните '30). ПВЦ-то и алуминият на такава къща ще седят като пришка на г*з, хубавият дървен стъклопакет е скъп, и пак не се връзва много. Ако не стават за реставрация, бих търсил работилница за класическа двукатна дограма със същия растер.

                          - за място, което се обитава само ваканционно, няма никакъв (поне за мен) проблем битът да е една идея по-некомфортен, отколкото в града - но пък по-истински. Да носиш дърва или да платиш по-голяма сметка за ток 30-40 дена в годината си заслужават удоволствието да смениш градската обстановка изцяло и напълно. Какъв е смисълът да се придвижиш от един саниран и изолиран апартамент в друго подобно място за уикенда?

                          - мантрата "старото излиза по-скъпо от новото!" я слушам от доста години. След няколко реставрации смея да твърдя, че цената на финала е горе-долу същата. Само че в единия случай си запазил нещо, което по някакъв начин ти е мило, и носи духа на минали времена, в другия сбъдваш свои си актуални представи за красиво, удобно и т.н. Изборът е само твой.
                          При всички случаи, възстановяване на къща за виладжийски нужди изисква много по-малко зор и разходи, отколкото ако се прави за постоянно обитаване или по музеен норматив. Т.е. несравнимо по-евтино от ново строителство.

                          Успех!
                          Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

                          TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

                          Коментар


                          • #30
                            Първоначално публикуван от ivanov_06 Преглед на мнение
                            "Покривът е с мартаци и плочи (тикли)" - това май предполага нов покрив !?
                            Не е задължително, ако не е наложително. В смисъл, ако няма течове или други ядове. По принцип съм чувал, че покриви с тикли трябвало през 2-3-4 години да се пренареждат. Въпрос е има ли кой да го прави като хората?
                            Първоначално публикуван от badeff Преглед на мнение
                            ...
                            Стари керемиди биха паснали добре - намират се и не са скъпи. .
                            ...
                            Това със старите керемиди е малко на лотария. Ако не уцели, само ще е дал едни пари за материали и труд за редене на нефелни керемиди.

                            На блока така с цел икономия, да не се сменят всички керемиди, взеха някакви стари за единия скат. За няколко години улуците се напълниха с парченца керемиди. Въпросните просто се разпадат и от повъхността им дъжд и вятър свалят парченца.
                            Последно редактирано от Чавдар (V93); 20-01-20, 16:19.
                            Ние не сме неутрални!

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X