Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гредоред .Има ли смисъл ?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    Всеки стр, материал има свойството мразоустойчивост. Колко цикъмла замрязяване може да понесе напоен с вода без да изгуби 25% от теглото си и 15 от якостта си.

    Коментар


    • #32
      Аз бих сложил нови керемиди, хубави.
      Покривът е важно нещо и не бива да се правят компромиси. А стари керемиди са си точно компромис. Приказките,че "са изкарали 100 години и нищо им няма, ще изкарат още толкова" не са верни. Нали препокривам от време на време покрив с турски керемиди. Ами много добре си личи остаряването. Ронят се, отлюспват се парченца, даже на някоя кедемида се образува дупка.
      Та ако искаш качествен покрив-само нови керемиди.

      Ааа, и един практически съвет:
      Когато започнете да разпокривате вземете си спрей против насекоми, но да прави добър облак. Старите покриви винаги са дали подслон на оси, а те са си гадно нещо...
      Има ли желание-има и начин!

      Коментар


      • #33
        Като част от работата ми , по снимките се вижда , че обрушването на мазилката е там , където липсва водооткапната функция-под прозорците и отттам е просмуквало встрани.Това не е непременно проблем , защото дървенията е могла и да се изсушава естествено горе-долу навреме. По - опасни детайли очаквай при стъпването на вертикалите на каменният цокъл. Твърдата дървесина е много устойчива на мокрене и занемаряване , но не безгранично.
        Огледай и за наличие на дефекти от просмукване от капилярна влага, и/или липса на тротоарна защита на цокъла.
        Покрива- не чакай да завали , проверката за загнило става с фенер и кофражен чук или нещо от сорта.Гледай и за деформации. Ако е имало продължителен теч /обичайно около комини , улами и други спесифични места/ особено внимание.Като завали пак се оглежда.
        Като собственик на още по - стара плетарка , ще ти кажа че коментарите в темата за кокошарника са тотални тъпотии. Който не е спал, не е дишал въздуха в такъв тип сграда , не е направил 30 градуса вътре посред зима и да отвориш прозорците или да влезеш от лятната жега и да те втресе от хлад вътре, не може да разбере. Не му и трябва. Да си стои в бетона и асфалта, но да не ръси бисери.И също като собственик , ще ти кажа ,че не знам как ще реновираш тази къща, като не обичаш да плащаш на този и онзи.
        Добре си узрял за идеята да викнеш конструктор, но - първо, малко от тях за запознати с проблематиката, второ - да си свършат работата , ще трябват доста разкривки ,демек някой ще трябва да му е подготвил огледа.Като все пак ще платиш за оглед , викни опитен конструктор или строител , на който са му минали няколко такива обекта през главата. И последно , няма да минеш с един оглед -както при автомобилите,сигурно и втори такъв.
        П.с. Като ще взимаш решения за реновирането, гледай да не нарушаваш естествената въздушна циркулация .Тези къщи живеят с нея.

        Коментар


        • #34
          Кое е тъпотия? Таваните с височина преко сили 2.10 или кутийките 3х3, или стълбите по 80см. ширина?

          Коментар


          • ak101
            ak101 коментира
            Редактиране на коментар
            Човека търси съвет има ли смисъл да се занимава, аз му казвам всички аспекти, точно за това си е темата, ти просто не си разбрал. Всички къщи по това време са си такива и това не може да се промени. Спомените ти как си ял филии с мас по прашната улица нямат никакво значение, тук се гледат обективни факти.

          • Чавдар (V93)
            Чавдар (V93) коментира
            Редактиране на коментар
            Ти не му отговаряш на въпросите, заради които е пуснал темата, а си споделяш собствените вкусове, които означават точно едно нищо.

          • ak101
            ak101 коментира
            Редактиране на коментар
            Aко беше погледнал първата страница, щеше да видиш, че съм първият който го насочи от къде да почне и му казвам всичко, без да му спестявам някакви неща.
            Не разбирам защо нещата се приемат толкова лично.

        • #35
          При мен първият етаж е 2,30м до фазера ,а вторият 2,50м .

          Коментар


          • #36
            Аз друго забелязвах-вижте колко неща има колегата покрай къщата си. Керемиди, дървения, дърва за огрев струпани, ламарини, железа някакви, всички прозорци са му здрави, отпред има асфалтов път...
            Това какво ви говори? Наоколо няма чернокрили патоци!
            Не са много районите, които могат да се похвалят с подобна природо-географска даденост. Та инвестицията може и да си заслужава. Това е в някакъв интересен район, с останал все още някакъв живот в него.
            Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

            Коментар


            • #37
              Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
              Това е в някакъв интересен район, с останал все още някакъв живот в него.
              Троянския балкан

              Коментар


              • #38
                Нещата идват в нова светлина така. Троянският балкан е атрактивен за селски туризъм. Имаше и някакви минерални извори в района. Май ще се окажат не толкова зле нещата...
                Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

                Коментар


                • #39
                  Първоначално публикуван от ak101 Преглед на мнение
                  Кое е тъпотия? Таваните с височина преко сили 2.10 или кутийките 3х3, или стълбите по 80см. ширина?
                  Ти сигурно си расъл в дворец с по 100 квадрата зали и тавани на поне 6 метра от пода.
                  Аз пък съм се родил и расъл в точно подобна къща. Имаше една стая 3х3, останалите бяха по-малки. Каменното външно стълбище към втория етаж със сигурност обаче беше по-широко от 80 сантиметра. Основи от дялан варовиков камък около 60 см, нагоре тухлена зидария, неизмазана отвън, и гредоред между етажите. През 77-ма мазилката вътре се нацепи от диханието на Вранча, две години по-късно горя, пак вътре, и я гаси пожарна. Оцеля, още кротува до новата без никаква поддръжка и се ползва за склад.

                  Коментар


                  • #40
                    Това кой къде е расъл няма никакво значение. Човека иска съвет и му предоставям, и другата страна, че от толкова захаросани приказки ще фане диабед

                    Коментар


                    • #41
                      Колегата да огледа хубаво за дървояди .
                      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

                      Коментар


                      • motor_men
                        motor_men коментира
                        Редактиране на коментар
                        Бъди сигурен , че ги има в промишлени количества.

                      • sek.1
                        sek.1 коментира
                        Редактиране на коментар
                        Не е сигурно . Някои видове дървесина дали щото са обработвани с нещо тая гад не ги яде .

                    • #42
                      Първоначално публикуван от BulAf Преглед на мнение
                      Унищожаване на сграда над 70-80 години без нужда е морално престъпление!
                      (а ако все пак се наложи събаряне - собственика да е задължен да я възстанови в първоначалния и вид! Прекалено ни е меко все още законодателството и особено контрола в това отношение)
                      ​​​​​​
                      Аааа... затуй ли половината столични булеварди пазят необитаеми 3 етажни руини с призраци, с поникнали дървета отгоре? Паметници на културата, и не им дават да ги бутат.
                      По отношение на керемидите. Редил съм едни печени през 1945 година. Материалът им е вечен, само една поддаде, щото стъпах на нея и я счупих. Верно, че някои са малко криви, ама пак държат.
                      По нашия край масово сменят покриви и пак си слагат старите керемиди. Просто зависи какви са.
                      Керемиди от времето на развития соц не стават. Смених 20 % от една нова постройка. Саморазпадат се от влагата. Ама и не е чудо неземно да го поддържаш такова. Слагам една шапка и като завали отивам да видя горе какво става. Един жълт спрей дето видиш мокро, и като изсъхне и почваш да кърпиш. Много мързеливо става с полиуретанова пяна.

                      Коментар


                      • ikirov
                        ikirov коментира
                        Редактиране на коментар
                        Чавдаре, все едно не съм разбрал неглижиращия ти стил, какъвто с нищо не съм заслужил. Къде пък съм казвал да не си ремонтират сградите. Щом има обитатели ще се ремонтира много ясно. Безистена на Пиротска преди няколко месеца за малко да затрупа клиентите, щото долу е търговска площ. Нали точно затуй съм против като тебе също, и точно на тая сграда отгоре беше поникнал един китайски ясен.
                        Визирам изоставени призрачни сгради, които не подлежат на ремонт. Не и на разумна цена. То е изгнило извътре, какъв паметник е това? От това кръстовище като тръгнеш по Ботев към гарата и може да се нарадваш на няколко такива. Дори легендите им знам, ама да не се отплесвам.
                        Ама нали да ме нагрубиш, щот модератор нали, разбрал недоразбрал все тая! Юзери мнооого, Чавдар ни е един, ша прай кот си иска!

                      • Чавдар (V93)
                        Чавдар (V93) коментира
                        Редактиране на коментар
                        На която и тема да цъкне човек, в нея Иванчо се оплаква от света ... А за сградите - те са стигнали до призрачно непоправимо състояние поради това, че няма работещ механизъм, който да накара собствениците да ги поддържат.

                      • ikirov
                        ikirov коментира
                        Редактиране на коментар
                        Оплакването е само в твоята глава. Нямаш идея колко съм си направил добре живота. Може да се запознаем ако не ми вярваш.

                    • #43
                      "При мен първият етаж е 2,30м до фазера ,а вторият 2,50м". Пък и три стаи горе на 100-ина квадрата...
                      Значи къщата е строена мераклийски, а не в недоимък. Сиреч предполага се, че и за материалите се е подходило подобаващо. Тъй че добро потягане се очертава като възможен вариант.

                      Коментар


                      • #44
                        "По принцип съм чувал, че покриви с тикли трябвало през 2-3-4 години да се пренареждат."

                        Това не е вярно. Само се наместват АКО има тук-там разместени, но и това може да се реши ако се ползва подходящ материал(лепило) с който да се позамажат отгоре ,за да ги държи да не мърдат по-дълго време. Все още по родопските села има останали (макар и все по-рядко) хора наемащи се да редят тикли. Огледай добре:
                        1.дали има изгнили греди под тиклите. падне ли покрива - пада и къщата ФАКТ
                        2.при дъжд дали отнякъде капе/тече и действай след това с наместването

                        Имай в предвид ,че съм чувал и за случай в който тиклите са премахнати и на тяхна място е са положени модерни битумни плоскости ли бяха или от тези релефните ...та не след дълго е започнало разпадането на една от стените защото покрива вече няма същата тежест.
                        Съхраниш ли покрива - съхряняваш и къщата в общия случай.

                        В моя случай аз реших под тиклите да сложа нови греди предварително обработени с БОХЕМИТ, нови дъски,хидроизолация с посипка(за да не се слъзгаш нито ти,нито тиклите) и после отново тиклите. Но това само на малка част от покрива. Благодарен съм и на приятел защото сам човек е само за тоалетната. Ако ти харесва да човъркаш и да не отмятяш лесно всичко де що е старо ДАВАЙ. Почти съм сигурен,че няма да съжаляваш ако се захванеш.

                        Коментар


                        • #45

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X