Обява

Свий
Няма добавени обяви.

устройство против котлен камък

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: устройство против котлен камък

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
    Малко спам по темата. Идвате в голямото село и проблема е решен.
    Само след влязла в сила присъда за принудително заселване /заточение/.

Варовика е толкова много във водата, че от чешмата като капе върхе мивката се образуват сталактити и сталагмити. /не съм сигурен за наименованията им/. А като оставиш чаша с вода да се изпари после няма измиване. Затова чашите мием само със съдомиялна.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Още-то, което обещах:

Частични решения

1. Вибрация/звук/ултразвук в котлите. Котлен камък пак се образува, но като утайка в котела, а не по нагревателя. Успех - частичен, приложение - частично. Звукът се образува със свирка в някой кран или с ел. устройство.

2. За перална машина - перете със студена вода. Аз го прилагам от известно време по други причини, ефектът е потресаващ - съвременните прахове са много яки.

3. Уреди специално проектирани за варовита вода - те имат специални покрития, които пречат на варовика да залепва, където не му е работа. Той понякога разбира намека и седи на прах, вместо да залепне твърдо.

Неработещи решения

1. Магнити от всякакъв род и вид по водата, котела, нагревателите

Калциевите йони са симетрични, уравновесени и улегнали. Също и карбонатните. От скромни магнитни поленца изобщо не им пука, нямат си електрони с нередовни документи (като желязото). Няма да им попречат да си редят кристалната решетка където и както намерят за добре. Магнитни полета, които са способни да им попречат, се срещат около неутронните звезди. Там с бойлер не се ходи, а само на палатка.

2. Тръбички от всякакъв род и вид, със всякакви надписи и лепенки, които са поставени на пътя на водата, но не вкарват в нея нищо, освен мимолетното си присъствие.

За тях няма нужда от обяснения.

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
        Само след влязла в сила присъда за принудително заселване /заточение/.

Варовика е толкова много във водата, че от чешмата като капе върхе мивката се образуват сталактити и сталагмити. /не съм сигурен за наименованията им/. А като оставиш чаша с вода да се изпари после няма измиване. Затова чашите мием само със съдомиялна.
        Само за инфо:
        Сталактити са тези от тавана към пода.
        Сталагмити са от пода към тавана.
        Сталактон е съединил се сталактит със сталагмит (колона).
        п.с. Смени кранчетата на чешмата.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
          Само за инфо:
          Сталактити са тези от тавана към пода.
          Сталагмити са от пода към тавана.
          Сталактон е съединил се сталактит със сталагмит (колона).
          п.с. Смени кранчетата на чешмата.
          Чешмата ми по принцип не капе, но когато през зимата отивам на почивка, за да не ми замръзне тръбопровода, че е плитко закопан пускам леко да капе и тогава се получават първите две образувания, а до сталактон още не се е стигало. Просто нямам толкова парички да изкарам необходимото време на ски, а водата си е здраво варовита.

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Още-то, което обещах:

Частични решения

1. Вибрация/звук/ултразвук в котлите. Котлен камък пак се образува, но като утайка в котела, а не по нагревателя. Успех - частичен, приложение - частично. Звукът се образува със свирка в някой кран или с ел. устройство.

2. За перална машина - перете със студена вода. Аз го прилагам от известно време по други причини, ефектът е потресаващ - съвременните прахове са много яки.

3. Уреди специално проектирани за варовита вода - те имат специални покрития, които пречат на варовика да залепва, където не му е работа. Той понякога разбира намека и седи на прах, вместо да залепне твърдо.

Неработещи решения

1. Магнити от всякакъв род и вид по водата, котела, нагревателите

.....
          2. Тръбички от всякакъв род и вид, със всякакви надписи и лепенки, които са поставени на пътя на водата, но не вкарват в нея нищо, освен мимолетното си присъствие.

За тях няма нужда от обяснения.
          Значи да приема, че ако си купя магнитите, които продават или тръбичката от Русе, съм дал "Мъни фо нотинг".

А в една друга тема бях писал, че съмвиждал магнитчета в тръба на кафемашина роботче и ми бяха отговорили, че помагат точно за това? /в темата за магнетизатора на горивата/

А да пера със студена вода не става, т.к. още не мога да изпера клина си от троянската кал. Не става и да се къпя със студена вода.
          Последно редактирано от cveti; 04-07-09, 12:11.
          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1
            Значи да приема, че ако си купя магнитите, които продават или тръбичката от Русе, съм дал "Мъни фо нотинг".

А в една друга тема бях писал, че съмвиждал магнитчета в тръба на кафемашина роботче и ми бяха отговорили, че помагат точно за това? /в темата за магнетизатора на горивата/

А да пера със студена вода не става, т.к. още не мога да изпера клина си от троянската кал. Не става и да се къпя със студена вода.
            Нещата, за които говориш, аз не бих си ги купил. А съм живял в Русе много. И от малък съм се навирал в бойлери да къртя карстовите образувания. Някои хора просто прежалваха бойлерите и сменяха нагреватели, а като омалее бойлерът от утайките - и него.

За къпането - прав си, животът не е идеален.

За калта - кал се пере по-лесно със студена вода.

Коментар

Този уред има за цел същото което има и уредът за икономия на ток, и този за намагнитване на горивата.
              А именно-финансово забогатяване на производителя им.
              Ясен ви го е обяснил много добре, не се лъжете по писания пълни с всеизвестни факти, така сами се убеждавате, че "щом използват наука, значи ще работи..." Дрън-дрън
              Най-доброто средство против измами е мисленето. Не е много трудно, пробвал съм, и понякога ми се удава
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                С Ясен се позаровихме в темата на ЛС.
                Не знам до какъв извод сте стигнали, но крайният резултат по темата е познатото "те такова животно нема"
                И Кольо е прав за мисленето, и аз съм пробвал, но е добре и "око да види и ръка да пипне"

Коментар

Накратко. Ползвал съм и ползвам подобни устройства. Не точно на тази фирма, но принципът е същият. Първо: Това не е "омекотител". Водата след преминаване има същата твърдост, каквато има и на входа. Просто пречи на групирането на котления камък и отлагането му върху стените на уредите(топлообменници в моя случай). От опит твърдя, че ефект ИМА. Просто с топлообменниците, с които работим и при твърдостта на водата тук, без такова нещо е отвратително да се работи.
                  Сравнение: 1. БЕЗ-ежегодно демонтиране, разглобяване и ултразвуково почистване на топлообменниците.
                  2. С- три години не е пипан нито един топлообменник. Разглобиха го първата година-беше чист.
                  Това от опит.

Коментар

Тъй като въпросът определено мъчи и мен(най-вече при миене на колата) и семейството ми(жената се побърква от чистене на побелелите стени в банята и чешмите), ще споделя някои наблюдения.
                    1. Имам пералня на Горение, която заводски си дойде с магнитен филтър(тъй пише в книжката И). Не знам дали действа, но щом са я турили в завода, явно не е случайно, пък и пералнята не беше от евтините. Варовик в пералнята за 9г не съм забелязал.
                    2. Купих подобна магнитна джаджа, за миенето на колата, обаче до сега ефект не съм забелязал. Белите петна по колата след миене си остават по същия начин както и без джаджата
                    3. Мой познат купи по същото време същата джаджа защото има проблем с отлагането на варовик по-газов бойлер работещ с голямо натварване. Преди монтажа - чистене на задръстването на всеки месец, инак водата просто изчезва. След монтажа вече 6-8 месеца бойлера работи нормално без да е чистен.
                    4. Като видях че белите петна остават по колата, реших да пробвам друго. Имам достъп до промишлена пералня, където водата се омекотява в индустриален йоннобменен омекотител( с производителност от десетки кубика на час). Та налях си вода от този омекотител и след като измих колата, най накрая я минах с омекотената вода. Резултата - отново бели петна по колата.
                    5. Накрая пробвах с вода събирана от климатика(около 10л на ден). Резултатът е чиста кола без варовити петна.
                    Всичките тези опити се принудих да направя, след като преди около 1г имахме "нещастието" да спим в един хотел(нищо особенно) край Щутгарт. След като се изкъпахме и тримата, зачакахме с интерес как ще побелее стъклената преграда на банята, тъй като беше обилно олята от шампоаните и водата. Когато след около 45 мин. проверихме, съпругата почти испадна в истерия - нито по плочките нито по стъклената повърхноста, нито по миксера имаше и най-малката следа от вода. Все едно никой, никога не се е къпал там! Не знам как я обработват тази вода там, знам че е 4,50 Е кубика, но мога да кажа че нашата вода в чешмите е с такива качества, че повече от 20-30ст на кубик не трябва да струва. А тя отдавна е над 1лв за кубик.
                    От този случай, съпругата ми възложи да търся решение на въпроса, но до този момент освен да събирам водата от климатика, друго не съм намерил. А дъждове продължава да няма и няма.
                    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Де-Максе-В пералнята от пръв поглед няма да видиш нищо. Освен барабана, де, а той е от инокс, или от някакви там екзотични сплави или пластмаси. Освен това там дрехите постоянно се "джуркат" и излъскват повърхностите.

А в Германия съм чувал, че водата е в пъти по-мека от нашата. Във фирмата в която работя се произвеждат и газови котли, и по някакъв поеод присъствах на разговор относно гаранцията на нещо си там-в котела. Някой каза, че германеца-представител на фирмата доставчик на нещото казал, че там давали 3 години гаранция на продукта си, но при нашата варовита вода да не се надяват на повече от една.
                      Правете си сметката сами!
                      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Колега D-MAX, водата реално не се омекотява. Тези устройства само възпрепятстват наслагването(залепването) върху металните вътрешни стени на уредите на варовик. Течащата вода просто го отмива, защото не залепва. Но протичащата вода пак си има варовик. Който се вижда след изсъхването на водата по боята на колата. Просто за тази цел устройството е неподходящо.

Коментар

В питейните води има поне 3 различни вида примеси, които правят петна при изсъхване.

1. В София например котлен камък (варовик) никога не е имало, има тиня. Тя по котли и нагреватели никога не се задържа, водата я отмива, колкото и да се грее преди това. Тинята са дребни, неразтворими твърди частички, които водата носи.

2. В Русе тиня няма, там има варовик. Той във водата е разтворим при високо налягане и ниска температура. Като спадне налягането или се покачи температурата, престава да е разтворим. Залепва там, където го завари промяната в разтворимостта, после се маха с бой.

3. Силно минерализирани води - не се сещам къде тече от чешмите, но тези минерали (соли) са силно разтворими и се отлагат само при цялостно изпаряване на водата (примерно съхнещи капки). В бойлери и перални нищо лошо не правят, а където са засъхнали, лесно се измиват. Краен пример за това е морската вода.

Какво могат да направят от водоснабдяването:
                          Технологично е лесно премахването само на проблем 1. Защо не го правят със софийската вода е една дълга тема.

Частично може да се бори проблем 2, но рядко се прави, защото варовикът не прави водата лоша за пиене, даже е полезен за повечето хора.

Проблем 3 е преодолим само с чудовищен преразход на енергия, това се прави само в арабските страни, където друга вода няма, а енергията е по-евтина. Ако водата не е чак морска, а примерно от минерален извор, тя може да става за пиене и тогава не се обработва.

---
                          Водата от климатика е много чиста. Не става за пиене, защото има микроби, но за миене или изплакване на блестящи предмети е супер.

---
                          За стъкла, които се пръскат с чешмяна вода, решение няма. Т.е. освен миенето и подсушаването, преди да изсъхне.

Коментар

Първоначално публикуван от Еmil Преглед на мнение
                            Накратко. Ползвал съм и ползвам подобни устройства. Не точно на тази фирма, но принципът е същият. Първо: Това не е "омекотител". Водата след преминаване има същата твърдост, каквато има и на входа. Просто пречи на групирането на котления камък и отлагането му върху стените на уредите(топлообменници в моя случай). От опит твърдя, че ефект ИМА. Просто с топлообменниците, с които работим и при твърдостта на водата тук, без такова нещо е отвратително да се работи.
                            Сравнение: 1. БЕЗ-ежегодно демонтиране, разглобяване и ултразвуково почистване на топлообменниците.
                            2. С- три години не е пипан нито един топлообменник. Разглобиха го първата година-беше чист.
                            Това от опит.

Синко Емо, твоими устами глаголет истина! Опитът е цедилото на всяка теория!Безпристрастно при това!

Чуйте човека от ПРОИЗВОДСТВОТО. Там шмекерии и заблуди няма.

В редица производства си има ХВО (химводоочистка) за омекотяване на водата. Там където е нужна. Процесът не е прост и ивтин.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                              Синко Емо, твоими устами глаголет истина! Опитът е цедилото на всяка теория!Безпристрастно при това!

Чуйте човека от ПРОИЗВОДСТВОТО. Там шмекерии и заблуди няма.

В редица производства си има ХВО (химводоочистка) за омекотяване на водата. Там където е нужна. Процесът не е прост и ивтин.
                              И аз това ви казвах по-горе.Затова си има и ТЕХНОЛОГИЯ на водата.А тя се състои(съвсем на кратко)от следните стъпки:
                              1.,,Суровата'' вода се филтрира с цел премахване на грубите мех примеси.
                              2.Загрява се до т.к. в специални съдове с цел премахване на т.нар бикарбонатна(временна) твърдост-хидрогенкарбонатите преминават в карбонати и се отделят.
                              3.Преминаване през йонообменни батерии(йонообменници,свързани последователно,съдържащи специални смоли-анийонити и катийонити)
                              Та това е най-общо...
                              Виден столичен ихтиолог

Коментар

Тъй като прочетох цялата тема нека се включа и аз, преди да са изгоряли много хора с пари за недоказани устройства против котлен камък.

За тези които могат да четат английски http://www.chem1.com/CQ/magscams.html

За тези които немогат : Посетете курс и се научете !!!!

Премахването на налепите от варовика е сложна работа: чук му е майката

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X