Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Вода, канал ток-цени за свързване

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Вода, канал ток-цени за свързване

    Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
    ... Водоплътна изгребна яма или индивидуално пречиствателно съоръжение. Други законни опции с днешна дата няма, заустването е силно проблематично, във всякакъв аспект.
    ...
    Индивидуално пречиствателно съоръжение задължително предполага някакво заустване, ако няма мегдан да прави попивно поле.
    Ние не сме неутрални!

    Коментар


    • #17
      От: Вода, канал ток-цени за свързване

      Зависи. И тук има добър и лош случай. В лошия предполага резервоари за вкопаване-.т.е. съверменния аналог на добрта стара бетонова изгребна яма.
      Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

      Коментар


      • #18
        От: Вода, канал ток-цени за свързване

        Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
        Карам по ред. Канал в дере-това го забрави и не го спомнеавай никога никъде официално. Водоплътна изгребна яма или индивидуално пречиствателно съоръжение. Други законни опции с днешна дата няма, заустването е силно проблематично, във всякакъв аспект.
        Ток-по тарифа на което енерго си. Проблемно, скъпо, не всичко е фиксирано с точни срокове, зависи от ред случайни обстоятелства, и ако ще е нов обект, се зареди с търпение....година-две...може и никога. В повечето случаи е около година. Като пари-1000 лева трябва да ги имаш разполагаеми в режим 24/7 преди да си започнал с първия документ.
        Вода...в последната година в моя район няма присъединен нито един абонат към централен водопровод, а това са 5 околни села. 20,000 за присъединяване. Правилно прочете- ДВАДЕСЕТ ХИЛЯДИ лева цена за присъединяване към водопровод, по който не винаги има вода. Съответно-всичко ново е на сонди.
        Е..си майката ! В държава от ЕУропата....
        Който търси , намира !
        Човекът е човек, когато е на път !

        Коментар


        • #19
          От: Вода, канал ток-цени за свързване

          Разликата между 6квт моно и 15 трифазен е 100лв, икономията им е неоправдана и е едно от нещата за които ще съжаляваш.
          0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

          Коментар


          • #20
            От: Вода, канал ток-цени за свързване

            Хич не им беше забавно на местните август месец като остана едно от селата без вода. Изгаря помпата. Тя е в сондаж...над 150 метра. По принцип идва крана, вади я, сменя се и забравяме. Това по принцип обаче.
            На практика нещата изглеждат така:

            1. Отиват техниците на ВиК да видят за какво става въпрос, след като един ден селото е вече без вода. Установяват празен резервоар, помпата не работи и не реагира като да има живот в нея.
            2. Сондажът е в едно дере, техника там не е ходила от петилетка, защото не е имало повод да ходи. Дървета по 7-8 см диаметър навред около сондажа.
            3. Втори ден без вода, идват едни мангали с резачки да изрежат дърветата, за да се проправи път до сондажа. Трябва да влезе кран с около 30 метра стрела, за да извди помпата. Тръбите са на сектори по 25 метра.
            4. Трети ден без вода, багечето, което е повикано от съседна база на ВиК, на около 50 км, идва и си тръгва, защото задачата се оказва голяма за него. Старият път е тотална щета, изровен от пороища, трябва да се насипва.
            5. Четвърти ден без вода. Никой не иска да кара чакъл за насип на пътя, защото ВиК дължи пари както на кариерата за чакъл, така и на почти всички свободни шофьори с частни камиони в околността.На това място се намесва кмета, намира някакъв камион, взет от някакъв обект, прави два курса по 20 тона чакъл и някъде около края на деня имаме път за крана.
            6. Пети ден без вода, идва крана, за един ден вади всичко и когато трябва да се сложи новата помпа, се оказва, че нея я няма в склада. Внезапно е възникнала авария на друг обект предния ден, в съседния по-голям град и е инсталирана по спешност там. Чака се една помпа, която е дадена за пренавививане във Варна, готова е, ама въобще още не и е уговарян транспорт, не е и платена, на ушенце местния ВиК шеф обяснява, че май в момента няма пари да я платят.
            7. Тук отново се намесва кмета, който намира транспорт още вечерта с някакви куриери помпата да дойде от Варна. И тя идва!
            8. Шести ден без вода. Има помпа, има път, няма кран. Пратен е другаде, започва активно търсене на кран в региона. Намират го някъде около късния следобед, тоя път даже не и през кмета, а през една местна фирма.
            9. До вечерта всичко е събрано, работи се на прожектори, покрай обекта нервни обикалят общинския кмет заедно с тоя на селото. Сагата приключва около 2 през нощта, всичко работи.
            10. Е, не съвсем...резервоарът е стоял седмица празен, трябва да се дезинфекцира, след което около 3-4 часа докато се напълнят тръбите на селото. В двата следващи дни водата не става за пиене-тече тиня с аромат на хлорна вар.

            Европа е едно безкрайно относително понятие по тукашните географски ширини. Вече взе да ми сатава забавно тука форумните колеги като вземат да препоръчват трифазен ток за обекти по селата. Явно никога не са го правили или са го правили в други времена. Такова нещо в момента или въобще не може да стане, или ако изобщо е възможно, ще струва десетки хиляди лева за собствен трафопост и около три години за всички процедури.
            Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

            Коментар


            • #21
              От: Вода, канал ток-цени за свързване

              Първоначално публикуван от Deny888 Преглед на мнение
              Здравейте, искам да попитам колко ориентировъчно излиза свързването на къща с ток, вода и канал. Токът и водата стигат до съседната къща, а дерето, до което мислим да стигнем е някъде на 250-350м.Искам ориентировъчно да изчисля разходите.
              Защо не питаш в "енергото" и "В и К"?
              Дизелов Jeep, не е Jeep.

              Коментар


              • #22
                От: Вода, канал ток-цени за свързване

                Явно си нямаш понятие от електротехника . Навсякъде по стълбовете, дори и в селата си вървят 3 фази . Много по-добре е да натовариш трите с по 2квт, отколкото една с 6 . Проекта е същия, проучването е същото, работата е почти същата, като обем, просто жиците са 4 .
                0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

                Коментар


                • #23
                  От: Вода, канал ток-цени за свързване

                  Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
                  . Вече взе да ми сатава забавно тука форумните колеги като вземат да препоръчват трифазен ток за обекти по селата. Явно никога не са го правили или са го правили в други времена. Такова нещо в момента или въобще не може да стане, или ако изобщо е възможно, ще струва десетки хиляди лева за собствен трафопост и около три години за всички процедури.
                  Селото е Нови хан.
                  Трифазния ми излезе 450лв. Месец и половина.
                  Сонда 100м - 14ооолв - 5 м3 на час без да свършва.
                  Иначе има и водопровод, ама лятото е на кантар.

                  Има и газ, ама още не сум стигнал до там. Иначе таксата за закачане е към 500лв.

                  http://www.gas-elinpelin.eu/docs/cen...0%9D%D0%95.PDF

                  Коментар


                  • #24
                    От: Вода, канал ток-цени за свързване

                    В нашето село масово са към дерета. Почвата не ставала за ями. Досега проблеми откъм РИОСВ не е имало и затова мислим за копаене към дерето а полагане на тръби и се чудим колко може да струва. Иначе доколкото съм чела най-евтиния вариант за пречиствателна станция е 3000-4000 лева.

                    Коментар


                    • #25
                      От: Вода, канал ток-цени за свързване

                      Масово по селата, където изобщо има нещо като канализация, тя отива "в рЯката". Т.е. в някое дере. В някои случаи такива канализации са направени със съдействието на съответната община, но това не ги прави законни. По-скоро институциите си затварят очите.
                      Законодателството в тази насока е остаряло и нефелно. В ЗУТ понятие като индивидуална пречиствателна станция не се среща. По закон вариантите са или свързване към канализация (законна) или изгребна яма.
                      Между другото, последната хич не е евтина. Ако се направи от бетон сигурно ще излезе едни 4-5,000.
                      Помислете си за вариант контейнер от ПЕ (с такива се правят и по-евтините пречиствателни станции), който да играе ролята на утайник, е вече изсветлените води да отиват по канала към дерето.
                      Колко ще ви струва грубо можете да пресметнете като видите какво количество канализационни тръби ф160 или 110 ще ви трябва, плюс, примерно, 2 машиносмени на един багер плюс надниците на 2-3 души.
                      На 300+ м сигурно няма да е особено евтино удоволствието.
                      Най-добре питайте някоя строителна фирма в района.
                      Ние не сме неутрални!

                      Коментар


                      • #26
                        От: Вода, канал ток-цени за свързване

                        За трите фази-да три са. Но неравномерно натоварени, идващи от малки трансформатори, работещи на ръба на капацитета си. С малки изключения, това е масовото положение.
                        Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

                        Коментар


                        • #27
                          От: Вода, канал ток-цени за свързване

                          Това за 15KW трифазен е по-добрият вариант, но.....
                          За ЧЕЗ!
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:shema-1-20161014-151823-20161017-145840.jpg
Прегледи:1
Размер:138.6 КБ
ID:5822275
                          Първо си вадите Виза за проектиране и реконструкция.
                          С нея се ходи в Чез.
                          Плаща се такса за "Извършване на проучвателна работа по външно ел. захранване, даване на технически указания и издаване на удостоверение за мощност" на цена от 97.08лв
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:134.jpg
Прегледи:1
Размер:241.5 КБ
ID:5822276
                          Та тук е редно да се каже, че ако заявите 15KW трифазна мощност е възможно да не е налична от трафопоста и да ви откажат. Горите с 97.08лв и получавате предписание да си смените трансформатора ако е възможно с по-голям.
                          Ако предписанието е положително се минава към проектиране и накрая получавате разрешение за строеж или реконструкция на строежа (което включва там десетки проекти за ток, вода, изгребна яма и трябва да извадите разрешение от басейнова дирекция, че имате регистриран сондаж или кладенец, който може реално да го няма, но без него разрешение ЙОК).
                          С издаденото разрешение се почват там предварителни договори с чез, договори за временен ток ако е нужен, договор за присъединяване и т.н. Цена 696лв.
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:23466.jpg
Прегледи:1
Размер:65.5 КБ
ID:5822277
                          Важно е да се знае, че задължително трябва да пуснете времения ток пак на 15KW, че иначе дават 6 и се правят на ударени с нови такси за проучване и т.н. Това поне до скоро беше коронен номер на някой ЕРП_та. Плаща се такса
                          Всичко това отнема няколко месеца без да броя времето за проектиране и издаване на разрешително, което е неизвестно в БГ (при мен 2г. при идеални условия и крива община).

                          Коментар


                          • #28
                            От: Вода, канал ток-цени за свързване

                            Всичко е разточено нарочно, за да има корупция. А за нови обекти те смучат яко, щом ще строиш, значи имаш кинти. При мен всичко си мина гладко в срок за няколко месеца без напъване от моя страна, но беше смяна на монофазна с трифазна.
                            Относно дали има капацитет си е ясно предварително по няколко принзка - ако няма проблеми с ниско напречение през зимата, чести прекъсвания от локани проблеми, примигване на лампите от мощни консуматори и други подобни .
                            0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

                            Коментар


                            • #29
                              От: Вода, канал ток-цени за свързване

                              Особеност: 15-те киловата са максимални. Т.е. задължително трябва да е под тях. Има и открити консуматори, не е задължително да е сграда с всички части. Ярмомелка 7.5 киловата не е сграда.
                              На зарядни станции за електромобили обаче не кълват въобще-директно предписват собствен траф. Логиката им е, че щом имаш кинти за ел. кола, ще имаш и 30 бона за траф, който да им подариш с все земята отдолу. От всичките съгласувания, тока е най-дивата ненормалщина.
                              Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

                              Коментар


                              • #30
                                От: Вода, канал ток-цени за свързване

                                Ааа ти ще кажеш че не е сграда

                                https://www.offroad-bulgaria.com/sho...d.php?t=229068

                                просто когато оцеляването на фирмата и заплатите не зависят от постъпилите средства нещата стоят по друг начин
                                088455338две
                                "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
                                Джамбазов 2010г..

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X