Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дувар от тухли четворки или от бетонни тухли?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Дувар от тухли четворки или от бетонни тухли?

Здравейте,
    кой от двата варианта е по-добър, за направата на дувар с височина 2,20м, с Г-оразна форма. Едната страна ще е дълга 8м, а другата 3м. Мислех си да го направя с бетонни блокчета за ограда, зашото сега предлагат и елементи за колоните, вместо да правя кофраж. Ето този вид Натиснете снимката за да я уголемите

Име:373d3e190c.JPG
Прегледи:1
Размер:41.7 КБ
ID:6158856

ПОсле обаче ме светнаха, че може и от тухли четворки, понеже ще стане по-лек зида. Там пак мога да обърна тухлите с отворите нагоре, за да ги направя като колони, само че няма да имат тези жлебове, в които да влязат страниците(ако мога така да ги нарека) между отделните колони. Та, кои от двата варианта ще даде по-стабилна ограда?
    Основите ще са 20см дълбочина и още 20см над кота нула и с широчината на зида или малко повече, т.е. около 15см.

От: Дувар от тухли четворки или от бетонни тухли?

Какво имаш предвид под "стабилна"? Тя и в двата варианта ще те надживее ако е направена читаво. Тухлите са може би една идея по-кекави, защото са по-податливи на спукване от термични разширения или дявол знае какво и са по-неустойчиви на мокрене.
    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
    Неизвестен мъдрец

Коментар

Неизмазана четворка не е добре. А и трудно се слагат шапките, трябват си бет. колони и пълнеж с нещото, но задължително по- дълбоки темели, независимо от терена.
      А тези простотии се правят от името на всички ни.
      Даника
      Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Ако искаш да е наистина стабилна - отдолу пояс поне 50см висок и 30 широк (ако почвата е неустойчива и повече)., в колонните тела арматура като за колона, в тухлите по една 6-ца или 8-ца в центъра на всякя дупка и хоризонтали пак 6-ца или 8-ца на всеки ред или през ред, и пълнене на дупките с бетон, естествено с прихващане. Става почти като панел.

И, за бетона само речен пясък и чакъл. Трошената скална маса почти винаги е тотален боклук, поема влага и след 5-6 зими започва да се разпада.

С тухли 4-ки не бих. Влагата им разкатава фамилията, а е много вероятно поне първия ред редовно да си сръбва влага, особено ако пояса не стърчи поне 30см над земята.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Бетонови, естествено.
          Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

Нема лошо ,обаче....,за бетоновите трябва по стабилна основа,по-тежки са значително,а и не са със завидна здравина.В края на февруари изграждах котелно.върху стар дувар и допълнителни малки стени ,6 гръцки четворки и разтвор пясък и цимент почти 1към 1 .След армировка към старите тухли и шпакловане само отвън на новите четворки при пположение че работих мокрите процеси на студено и влажно ,стана невероятно здраво кънти при удар по плътно и от бетонна стена 10см.Така че става с хубави четворки ,но задължително колони поне през 2 метра и неподаваща здрава.бетонна основа.При положение че не съм строител.зидането беше.лесно и се зида с лекота.
            Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Стабилна основа си трябва каквото и да е отгоре. Иначе след време се размества и ще се напука зиданото. Твърди се, че в .bg трябва да е поне 30 см в земята за да не мръзне бетона.
              Продават се много некачествени бетонни блокчета. Някои се саморазпадат, та трябва да се внимава при избора, не е само цената фактор.
              Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнение
                Твърди се, че в .bg трябва да е поне 30 см в земята за да не мръзне бетона.
                Осемдесет сантиметра. За да се намали количеството бетон, изкопни работи и пр. може да се направят "стъпки" през два-два и половина метра, на които колони, между които греди (полупокрити в пръстта, например на въпросните 20см.).
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнение
                  Стабилна основа си трябва каквото и да е отгоре. Иначе след време се размества и ще се напука зиданото. Твърди се, че в .bg трябва да е поне 30 см в земята за да не мръзне бетона.
                  Продават се много некачествени бетонни блокчета. Някои се саморазпадат, та трябва да се внимава при избора, не е само цената фактор.
                  Не е за да не мръзне бетона, а защото при замръзване на почвата около бетона става така, че оградата се килва на където реши.

Коментар

Може и.по- плитка основа ,но през разстояние 1,50 пилотни стъпки /дупки/ в дълбочина 60-70 см. или където са колоните е най-добре.Колегата по горе май това има впредвид под стъпки.
                    Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Сега още повече почнах да се чудя, след като казвате, че има много некачествени бетонни блокчета. Идеята ми бече основата да е 15см широка и 30см дълбока, т.е. 30см под кота нула, и около 15 над, защото откъм двора, мястото е задигнато спрямо тротоара. Стъпки мислех да правя където са колоните, но мислех да са 40х40см, но явно трябва да са по-дълбоки. В случай, че реша да я правя с тухли четворки, именно заради това, че ще е по-лека, и съответно основата би издържала по-добре това тегло. Добре ли е вместо с мясък и цимент, да зидам с лепило на Ангро. Единственото, което не ми е ясно при зидането с четворки е, как отделните "панели" между колоните, ще "захапят" в колоната, т.е. да се получи както на снимката по-горе с бетонните блокчета. Или не е задължително това.

Коментар

Колега, аз съм направил следното при същото упражнение преди около10години:Извъртях на около 60-70см дупки и бетонирах метални тръби през около2,20м разстояние/смятах колонното тяло по около25см ли беше не помня и блоковете бяха по 40см широки да ми съвпаднат при зидането.Та като бетонирах коловете и стегна взех та иззидах колоните, като ги нанизах около коловете , пълниш колоните с разтвор да 9тото блокче 1,80висока е.После изкопах 30 дълбоко на 20 широко и от колона до колона куфрирах и налях като сложих арматура във основите със бигли и пръчки.на равното ми излезе не повече от 15см над терен основата.После започнах да си зидам блоковете, винаги с отвора надолу.Разтвора за зидане си го правих сам - бърках си речен пясък със вар и задължително добавяне на цимент към сместа.При зидане се фугират жлебовете между тухлите и се подмазвах хубаво фугите, за да стане здраво и красиво.За финал си монтираш - лепиш капаци за да не разлага блоковете. дъждът и ледът и това е.За сега нито е мръднала, нито е шукнала, па даже и на земетръса 2012г. в Перник издържа да не мръдне.Това е от мен.Аз не съм експерт, нищо , че съм строил няколко неща , и то доста от нещата съм си вършил сам лично аз.
                        СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

На 8метра дължина и 3ширина имаш общо 11метр зид или 6колони през 2,20метра, ако колоните ти са по 2метра , то на колона имаш по 10елемента или общо за 6 колони - имаш 120елемента.При цена на качествените отливки малко под 1лв са ти 120кинта.Остават ти зидария около9,5метра.За 10метра зид на 2 широк, при 40см широк блок имаш 250блока по около1лв на брой са ти около 250кинта.Другото е според това дали и как ще правиш основите и колоните като армировка и големина.Дали ще я мажеш после или не, пак си е лично решение.Моята не е мазана, защото са красиво оформени фугите при зидането и блоковете са плътни, без едри шупли при отливането.Блок 20 на 20 на 40 си тежеше около 17кг , а по тънките 15ки бяха сус около3-4кг по леки.Там обаче височината прави по нестабилен зида,заради теснотата на основата.

Коментар

Първоначално публикуван от pe4en Преглед на мнение
                            Колега, аз съм направил следното при същото упражнение преди около10години:Извъртях на около 60-70см дупки и бетонирах метални тръби през около2,20м разстояние/смятах колонното тяло по около25см ли беше не помня и блоковете бяха по 40см широки да ми съвпаднат при зидането.Та като бетонирах коловете и стегна взех та иззидах колоните, като ги нанизах около коловете , пълниш колоните с разтвор да 9тото блокче 1,80висока е.После изкопах 30 дълбоко на 20 широко и от колона до колона куфрирах и налях като сложих арматура във основите със бигли и пръчки.на равното ми излезе не повече от 15см над терен основата.После започнах да си зидам блоковете, винаги с отвора надолу.Разтвора за зидане си го правих сам - бърках си речен пясък със вар и задължително добавяне на цимент към сместа.При зидане се фугират жлебовете между тухлите и се подмазвах хубаво фугите, за да стане здраво и красиво.За финал си монтираш - лепиш капаци за да не разлага блоковете. дъждът и ледът и това е.За сега нито е мръднала, нито е шукнала, па даже и на земетръса 2012г. в Перник издържа да не мръдне.Това е от мен.Аз не съм експерт, нищо , че съм строил няколко неща , и то доста от нещата съм си вършил сам лично аз.
                            По този начин, как си хванал арматурата на основата в едно цяло, след като вече си бил излял и иззидал колоните? Или не го разбирам правилно? Дупките за колоните са ти 60-70 широки/дълбоки? Иначе блоковете, които показах са с по-малки размери и съответно тегло, но пък ще се хванат повече в един кв.м. Това, че при теб за 10 години не е мръднала, при положение, че основата ти е дълбока смао 30 см е добре, но може и почвата да е добра. 2м ли ти е висок зида? И имаш ли някакви снимки от процеса на зидането? МОже и на ЛС

Коментар

Първоначално публикуван от mybabybook Преглед на мнение
                              По този начин, как си хванал арматурата на основата в едно цяло, след като вече си бил излял и иззидал колоните? Или не го разбирам правилно? Дупките за колоните са ти 60-70 широки/дълбоки? Иначе блоковете, които показах са с по-малки размери и съответно тегло, но пък ще се хванат повече в един кв.м. Това, че при теб за 10 години не е мръднала, при положение, че основата ти е дълбока смао 30 см е добре, но може и почвата да е добра. 2м ли ти е висок зида? И имаш ли някакви снимки от процеса на зидането? МОже и на ЛС
                              Хванал съм само двете горни носещи ръбести пръчки които практически са над терена и върху които лежи тежеста на зида.Тях ги пуснах дълги на максимум и ги привързах със арматурна по-дебела тел със прехлупване от по 20-25см. Долните пръчки ми бяха по 2метра и малко колкото да влизат във изкопа от колона до колона.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X