Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Направи си сам електроинсталация...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Направи си сам електроинсталация...

Тоя спор е воден много пъти в различни форуми... с няколко думи-по важно е притискането, а не контактната площ.Пружината осигурява по добър натиск от усукването, освен ако не завариш върховете на усуканите кабели. Заради този принцип и контактите и ключовете се правят с пружинна или винтова клема. Също и нулевите и заземителните шини по таблата са контактни и винтови. Искам да направя лесно разглобяемо, добре изолирано и компактно съединение. Допълнителен плюс е възможноста да направя съединение от повече от три проводника, което на усукване вече е доста трудна и опасна работа. За таблото и нулите и земята, пък е още по-абсурдно да се усукват примерно десет проводника.
    По-добра алтернатива от пружинните клеми е заваряването на проводниците, но и то крие своите рискове, а и неразглобяемото съединение е неудобно за ремонти и поправки. Освен това си продадох аргона преди време...

Коментар

Електротехникът, който ползвам, когато не съм 100% убеден какво правя твърди, че има лично негови 40+ годишни спайкове и били напълно безпроблемни - нямам никакво основание да не му вярвам.

За изпълнения с устър клеми в разкл. кутрия твърди, че са пълна глупост и се разхлабвали за най-много 20-на години.

За ваго клемите - "не им вярвам", разбирам го. Когато си ползвал дадена технология толкова години без проблеми е трудно да приемеш новите неща.

Познат, работещ в Германия, твърди че спайка е недопустим по текущия DIN.

Коментар

Тока е умно "животно", почти като магарето, винаги намира най-краткия път с минимален разход на ресурс за да стигне от точка А до Б. Това като теория е достатъчно. И сега:
        1. Имате разклонителна кутия пред дома от където се захранвате с ел. енергия. Предполагам, че е двуфазна, и се предава по два проводника - фаза и нула. Нулата е хваната с още една шина, или многожилен дебел проводник заземени някъде, към корпуса на кутията. Те така си вървят нулата и земята заедно от АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ и откъдето си искате на източника на ЕДН.
        2. Минават проводниците през електромера и след него разделяте нулата от земята за да имате тройна линия -фаза, нула земя, и съответния предпазител -т.н. дефектно токова защита.
        3. Това е добра защита- прага е минимален на сработване когато е налице някаква разлика в потенциалите между нула и земя.Т.е. има някаква "нерегламентирана" утечка от фазата към нулата. Реално е обратно, но това не е от значение сега.
        4. За да са налице тези условия, трябва да има изключително добро заземяване, с нулев импенданс между земя и нула. Това само с един набит прът в земята трудно се постига. Освен това с времето, поради ред причини, качеството на локалното заземяване се променя. Необходимо е на определен период да се правят съответните замервания и предприемат необходимите мерки.
        5. На един и същи заземителен прът никога не се свързват локално заземяване и мълниеносна защита. Както отбелязах тока, т.е. ел. заряд е умно "животно".
        6. При достатъчен финансов ресурс правите това, което съм описал по-горе.
        7. Същият ефект на защита ще имате при двуконтурна ел. мрежа като нулата -земята, както си идва по републиканската и др. ел. мрежи, се свърже със съответния корпус на ел. уред.
        8. Мрежата в къщата - главно табло, за всеки етаж самостоятелно вторично табло /кутия/. За линиите на осветление е достатъчно и проводник от 1 кв., ако са разделни по етажи, стаи, коридори, стълбища, мази. За силовите линии след етажното табло-4 кв. до всяка разпределитена кутия, а от там до контакта 2.5 кв. На една линия може да имате 4-5 и по-вече контакта в зависимост от консумацията и времето на включване на приборите. Бойлера/ите задължително на самостоятелна/и линия/и от 4 кв.
        9. Линиите могат да се положат и по външните стени, като е добре да се вкопаят в тях. Ако ще се прави в последствие и топлоизолация, могат да се покрият с нея. Трябва да се скицират добре, а може и да се заснемат във вид на аудио файл.
        10. Най-добрата връзка между проводниците е доброто усукване, както е отбелязал по-горе Иван.

Коментар

Първоначално публикуван от Frysco Преглед на мнение
          Случвало се е да пада мълния на двора. Ако там има закопано заземяване на къщата, може да получа и бонус по заземителния кръг. Аз знам, че има защити за тая работа...
          Разбрах какво е наименованието на тези защити-катоден отводител се казват.

Коментар

Ти опрАви нисковолтовата инсталация и вече работиш по високоволтовата. Ако Зевс не ти е роднина се моли да не срещаш мълния.

Коментар

Той Зевс, както твърдят слуховете, и с роднините много не си е поплювал. А по силата на крайно аморалното си поведение е имал доста роднини.

Тъй че гръмоотвод си трябва. Заземен далече от останалото.

Коментар

Няма никакъв в момента.Дядото навремето го излъгали, че сме в сянката на отвода на съвета, който е близо.... но все пак сме виждали как една голяма искра пада на двора.Аз лично все още помня какъв беше звука на това нещо... леко се разминахме де.
                А съседната къща е по висока от нашата, също няма отвод.И земни нямаме, енергото тоже не е слагало наоколо, май сме си на звездния център на трафа, който е бая далеко.

Коментар

Сигурно има смисъл.

Коментар

Не съм казал че няма, има разбира се.Просто добавям щрихи в картинката.Точно от мълниезащита и изграждане на земно не разбирам хич.

Коментар

Първоначално публикуван от Frysco Преглед на мнение
                      Разбрах какво е наименованието на тези защити-катоден отводител се казват.
                      И арестори им казват -защищават уредите след тях от пренапрежения ! За защита на къщата като цяло -мълниезащитна инсталация .Два вида е .Пасивна -мрежа от проводници по покрива .Активна - мълниеприемник с изпреварващо действие (виждат се по сградите едни сребристи топки , конуси и подобни ) . Активната създава зона на защита под формата на конус с различен радиус на основата в зависимост от приемника и височината му (по спомени -поставен на към 16 метра имаше радиус към 90м.) .Наука си е .И пак зависи от дядо Боже .

Коментар

Първоначално публикуван от gy6ter Преглед на мнение
                        ...И пак зависи от дядо Боже .
                        Зависи то, ама на черквите гръмоотвода дискретно седи малко над кръста.

Коментар

И кубетата им дискретно са заземени... където имат.

Коментар

Първоначално публикуван от rulin Преглед на мнение
                            ...Трябва да се скицират добре, а може и да се заснемат във вид на аудио файл....
                            Е сега ме тресна по главата .
                            За останалото - не , че е не е вярно . Презастраховане има поне 200%.
                            Инсталация , която съм правил като ученик преди 35 години , на принципа на усукване на кабели !едножилни! - си работят.(не знам какво му е "техническото" наименование...)
                            Къщата се ползва целогодишно и в сравнение с 1980 , телевизор , котлон , лампи и помпа за клаЙца друго нямаше,
                            сега е пълно с електроизнасилвачи + климатици и други вредни електро консуматори - вуйчо ми още не ми е поискал помощ.
                            Инсталацията си държи . От бойлера не "бие" ток . Вуйна ми е мастершеф в кухнята . Тока го правят дармадан.
                            Схема няма . Вуйчо ми е висок колкото мене и му показах - кабелите ги слагам на височината на очите си ....
                            Няма ударен все още за 35 години - да се чудиш .

Ама специалното:
                            "заснемане на аудио" уби всичко детско в мен...

Коментар

Първоначално публикуван от Rachido4x4 Преглед на мнение
                              Инсталация , която съм правил като ученик преди 35 години , на принципа на усукване на кабели !едножилни! - си работят.(не знам какво му е "техническото" наименование...)
                              .
                              \

Усукването на еденожилни кабели е спайка. Като е важно жилата да са почистени от окисния слой.
                              Последващото им запояване е спойка.

Та според мен най-добро е съчетанието на двете - викат му спайка + спойка.

И после двойния шоп - Bishop.

Коментар

А бе колега Пенчо, това 4+5 години дето се учело, това само за домашни елинсталации ли е бе? Толко ли е сложна тая наука...
                                На село почти всичката електрика е правена от един приятел на дядо. Не знам дали е имал средно, по-скоро - не, може и самоук да е бил... Има неща на повече от 50 години, трифазния ток също, всичко е в експлоатация и без никви проблеми. Бойлер ЕД поне на 40 год., две помпи Вида, електрожен самоделка, имахме години с много металообработка - рязане, заваряне... Циркуляр и ярмомелка трифазни самоделки, елчастта пак е негова и вече четвърто десетилетие са в експлоатация. Явно всичко е презапасено, то няма и как да е иначе, като повечето неща са бракувани или каквото е имало. Същият човек дъълги години беше и електричар в ТКЗС, там са му минали сигур стотици двигатели през ръцете.
                                Таа, Frisco, да знаеш, че има хора, дето са видели две и двеста и ти каквото и да им обясняваш и каквито и идеи да им доказваш, те няма да ти направят нещо за което не са сигурни в резултата. Още повече ако са направили неща по начин, доказал се във времето. И ако не умират от глад, айде всеки по пътя си. Същи такъв ни беше и водопроводчика - направил е навремето всичките чешми в нашето и още две съседни села - само кълчища и плюнка, друго не признава, хаха. Давал съм му тефлони, пасти - не.

П.п. Проблеми с тока имам, да. През няколко години по улицата минава извънгабаритен товар и техниците от енергото като разкачат и закачат жиците, обикновено обръщат фазите, сигур нямат вишо. И айде аз после тряа ръчкам в таблото.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X