Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Направи си сам електроинсталация...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Направи си сам електроинсталация...

    Като продължение или допълнение на предишната ми тема, тази за ВиК, пускам и още една. Съзнавам, че тук нещата вече са значително по-опасни и трябва да се действа отговорно. По принцип електрическата инсталация във всеки дом, трябва да се изгражда от квалифициран специалист. На теория е добре, но на практика, имам същия проблем като със водопровода-а на кого да се доверя, в село в далечната (сравнително) провинция? Ако водопровода ще те наводни, то недъзи по електрото могат директно да убиват или пък да предизвикат пожар (нещо, което се случи съвсем скоро в нашето село-изгоря хубава къща).
    Какво е сегашното положение-двупроводна инсталация изпълнена с 4 квадрата мостоваци навсякъде. Дядо ми навремето така е решил, че се прави солидна инсталация. Има два кръга защитени със керамични стопяеми предпазители 16 ампера, но не ми е ясно как са разделени-предполагах, че единия е контакти, втория е осветлението. Обаче като ги свалям бушоните, има и светещи лампи и работещи контакти, и при единия и при другия. Поне има и главен предпазител 63 ампера, също керамичен, който защитава цялата инсталация, него като махнеш, всичко изгасва (включително и електромера, но не съм такъв човек, дето ще се възползва от това).
    Всичко това е разположено в дървена кутиика, до вратата на къщата.Като консуматори какво имаме-3 киловата бойлер, който може и да не ползваме на пълна мощност, котлон и това е.Даже котлона отдавна не е пускан.В недалечно бъдеще, ще се обогатим с малка печка, тип "Раховец", малък хладилник и пералня.
    Относно разводката, пълна мъгла-инсталацията е заровена в мазилката, но има разпределителни кутии и в някакъв момент трябва да ги проверя всичките и евентуално може да прозвъня и да направя схема.Един от потенциалните проблеми е, че с този толкова труден за работа проводник, има доста пороци в изпълнението-хлабаво свързани контакти (два намерих, който не бяха свързани на проводника, а с две малки мостчета... едва ли повече от квадрат и половина-единия беше контакта на бойлера).Сто процента в разпределителните кутии всичко е насмотано на спайки.Седемдесет процента съм сигурен, че са навити хлабаво и изолирани, колкото да има.На спайки е захранено и таблото на къщата, като ЕВН весело са си вързали усукляка за мостовака под една стреха, а същия мостовак втори път е вързан зад таблото с бушоните и електромера.Един път вече е отпадала нулата на къщата, зад таблото, без последствия-в тоя момент вече стария бойлер беше протекъл и не се ползваше, а за късмет, котлона никой не се опитвал да го включи.Спряха ни лампите и с това се разминахме.В миналото смених поправяните с (бая) многожилен проводник стопяеми предпазители с нови.Със сигурност на нито един контакт не е занулено шукото, освен този за бойлера (но и той не беше).Възможно е да има удължавани кабели по стените и тавана.
    Дотук описаното е това, което ми е известно.Това което не ми е известно е-навсякъде ли е ползван 4 квадрата мостовак, как е положен под мазилката-някога е имало бергманови тръби, но дали са махнати или някой си е играл да навира тоя гаден кабел в тях, неизвестно.Може да е накован с пирончета, което е честа практика на село и имаше други такива изпълнения в пристройката.Как са свръзките-не е известно (още).Колко хлабави връзки има в контактите, не е известно, но има нагоряли и цвърчащи и светкащи.Осветлението примигва при включване на по-мощен консуматор.Последното измерено преди години напрежение беше около 180 волта, но с китайски мултицет.
    Какво смятам да предприема-ще проверя контактите, един по един, с малко по-смислено уредче, което си поръчах.Ще ги зануля с мостчета ако не са и вероятно ще подменя някаква част от тях.Ще проверя как седят нещата в разпределителните кутии.Смятам да размотая спайките и да ги сменя с ваго клеми 222.Таблото ме е страх да пипам, заради потенциални опасни изненади зад него и липсата на възможност да спра захранването отделно.
    Колебая се обаче, ако установя, че има големи падове на напрежение, дали да не предприема направо изграждане на нова инсталация.Ако ще е нова, ще е открита, в кабелни канали, трипроводна и ще я изпълня с трижилен многожичен проводник, като ще я разделя на кръгове както следва-един за бойлера с непрекъснат проводник 3х4 от таблото до него, там ще поставя бойлерно табло, ще го защитя с дефектнотокова защита и 25 ампера предпазител клас В.Втори кръг за уредите в кухнята-печка, пералня и хладилник, 3х4 до разпределителните кутии и 3х2.5 от тях до контактите.Защитен с дефектнотокова защита и 16 ампера клас В.Един кръг за контакти из стаите (три на брой, плюс хол), 3х2.5 до кутиите и до контактите, защитен с дефектнотокова и 16 ампера предпазител, клас В.Един кръг за осветителните тела, 3х1.5, с 16 ампера клас В и лед крушки и лампи навсякъде.Без девиаторни ключове, регулируеми и така нататък. Централен автоматичен предпазител 32 ампера, клас В и всичко това вътре в къщата. Отвън остава само електромера, който ако ЕВН желаят, да си го изнасят където им скимне, но трябва да се споразумея с тях, някак си ако може, да подменим проводника от моето табло до техния усукан и да ми го стиснат с клещи, макар че и това не е сигурно колко читаво може да го направят.Също така, ако слагат и те предпазител, трябва да им се помоля или аз да си купя клас В, да не ми сложат някакъв с характеристика С (също масова практика на село).

    Моля за съвети и насоки, а аз обещавам снимков материал.

  • #2
    От: Направи си сам електроинсталация...

    Филмираш се...

    С тази инсталация са живели хора, и то много години, с този супер опасен бойлер са се къпали, и никой не е ударен от тока, а за клас В не са и чували.

    Няма лошо да преправиш инсталацията(по принцип по-новото е по-добро), но ако аз имах твоя проблем-нямаше да влизам толкова дълбоко. Не си струва.

    А това да слагаш външна инсталация в жилище не го разбирам.
    Външните са за фабрики и цехове, за да може да се реагира при евентуална повреда, а и в промишленото строителство много пъти е невъзможно да се скрие инсталацията.
    Грозно е, но за цех не пречи, докато в хола е много гадно.

    Ма както си решиш.
    Има ли желание-има и начин!

    Коментар


    • #3
      От: Направи си сам електроинсталация...

      Никъде нямаш нужда от 4кв. кабел. С такъв е почти невъзможно да поставиш контакт, 2,5 за силовите консуматори и 1,5 за осветление е предостатъчно. Нямаш нужда от многожилен, освен ако нямаш мания към токовете на Фуко. Трипроводна ти е нужна там, където си намислил дефектнотокова защита. Бойлера не се нуждае от такава(лично мнение), но за кухнята и пералното е добре. Смени си предпазителя след електромера с 50А и след него нареждай другите, надявам се знаеш как се смята сечение/ампЕри. И да знаеш-добре усукания с клещи кабел се държи по-добре от всякакви клеми, но е неудобен при разкачване. Не ти е нужен уред за мерене, фазомер ти стига, така или инъче пад без товар няма да намериш. Дерзай!

      Коментар


      • #4
        От: Направи си сам електроинсталация...

        Дефектнотова защита аз си слагам задължително ! Помагала е два пъти .Може да си рзделиш по две стаи на кръг , за да не ти спре тока навсякъде при едно късо . Така и за осветлените -поне на два кръга .32 А за главен е малко , поне 52 А . Може за допълнителна защита да си боднеш и няколко земни кола .Има и допълнителни защити за високо /ниско напрежение които се поставят на автоматичния предпазител (ако ЕВН ти пуснат две фази например ). По принцип съм за усукване на проводниците за връзка -вагото не ми харесват , но с тях се работи по-бързо .ЕВН слагат на апартаментите 52 А клас В ,които падат по-бързо от тези в апартамента (клас С) .Недостатъка на дефектнотоковата е , че хваща утечката на БГ реотаните на бойлера (аз си ходех с уреда като ги купувах) .

        Коментар


        • #5
          От: Направи си сам електроинсталация...

          Проблема с локалното заземяване е, че няма да има нищо учудващо ако някоя зима взема та стана нула за целия участък... такова е дереджето на мрежата.

          Коментар


          • #6
            От: Направи си сам електроинсталация...

            Такива разсъждения ме навеждат на мисълта, че е по-добре да си хванеш електричар. Да ти направи зануляване, а после ти ще си направиш заземяване, противогръмна защита, противоядрена и там още каквото се сетиш.

            Коментар


            • #7
              От: Направи си сам електроинсталация...

              Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
              Такива разсъждения ме навеждат на мисълта, че е по-добре да си хванеш електричар. Да ти направи зануляване, а после ти ще си направиш заземяване, противогръмна защита, противоядрена и там още каквото се сетиш.
              Ако попадне на читав - така е . Противоядрената обаче -кой ?

              Коментар


              • #8
                От: Направи си сам електроинсталация...

                Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                Такива разсъждения ме навеждат на мисълта, че е по-добре да си хванеш електричар.
                ...
                Подкрепям!

                Коментар


                • #9
                  От: Направи си сам електроинсталация...

                  Подозирам, че напоследък дружествата станаха доста по- комуникативни. Говори с районния инкасатор, ще те насочи към конкретните служители. Ще ти профилактират и оправят евентуалните проблеми до електромера, вкл и земно на твоя стълб. После квалифициран електротехник поне за надзор и си ти.
                  А тези простотии се правят от името на всички ни.
                  Даника
                  Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

                  Коментар


                  • #10
                    От: Направи си сам електроинсталация...

                    Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
                    Подкрепям!
                    Добре де, то и на мен ми е по-лесно да си хвана читав електричар и само да си дам указанията, обаче е проблем намирането му. Това не е София.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Направи си сам електроинсталация...

                      Имам приятел Електричар, доста добре разбира от тоци, Предимно се върти в региона Симеоновград. Не че работи на частно, работи като електричар в едно предприятие, но на мен и други приятели е връзвал инсталации. Евентуално ако е много на зор работата може да го питам.
                      Ако е машина, нека бъде немска!
                      XJR 1200
                      ETZ 150
                      Kawasaki Ninja ZX10R

                      Коментар


                      • #12
                        От: Направи си сам електроинсталация...

                        Първо ще почна с анализ и диагностика на съществуващата мрежа. Купих си следното уредче:
                        http://www.p-mastech.com/product/detail/405

                        Коментар


                        • #13
                          От: Направи си сам електроинсталация...

                          Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                          Филмираш се...

                          С тази инсталация са живели хора, и то много години, с този супер опасен бойлер са се къпали, и никой не е ударен от тока, а за клас В не са и чували.
                          Да, щото до сега са били метални тръбите та и при отпадане на мрежовата нула бойлера си е надежно обезопасен. Сега с полипропилена...

                          Иначе за почти всички консуматори кабел 2,5мм си е ОК. 4мм само за мощна готварска печка или проточен бойлер. За осветлението 1мм е пре много! Особено за лед крушките.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Направи си сам електроинсталация...

                            Първоначално публикуван от mendi Преглед на мнение
                            Да, щото до сега са били метални тръбите та и при отпадане на мрежовата нула бойлера си е надежно обезопасен. Сега с полипропилена...

                            Иначе за почти всички консуматори кабел 2,5мм си е ОК. 4мм само за мощна готварска печка или проточен бойлер. За осветлението 1мм е пре много! Особено за лед крушките.
                            Ако вземе и от нашумелите енергоспестяващи бойлери и 1,5 ще му стигне.

                            Сега сериозно. Ако тръгнеш да преправяш всичко, сложи си по една дефектно токова защита на бойлер, пералня, и печка.

                            Поздрави,
                            Атанас Петров

                            Коментар


                            • #15
                              От: Направи си сам електроинсталация...

                              0,5мм2 по ел. показатели стига за много неща, но мех е силно уязвим при монтаж и после. Обади се на ,,енергото", ще ти оправят всичко до електромера, после е лесно.
                              А тези простотии се правят от името на всички ни.
                              Даника
                              Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X