Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Преправяне на камина от дърва на газ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Преправяне на камина от дърва на газ

Здравейте колеги,
    Отоплявам се с камина с водна риза. Много съм доволен - топли цялата къща, сравнително икономична е. Гори ми 10-12 големи дърва на 24часа.
    Но ми писна да нося дърва от вилата в чували, да ги товаря и разтоварвам. Просто нямам место около къщата за 10кубика.
    Та ми хрумна да сложа една газова горелка или котлон в камината с изведен извън камината регулатор на газта. Бутилката ще е вън, под навеса.
    Искам да питам, правил ли е някой такова нещо или има опит с газови системи. Нищо не разбирам и ще експериментирам. Но ще е хубаво някой с опит да ми даде акъл, за да не се лутам.
    Да се ядосваш, значи да наказваш себе си за грешките на другите.

От: Преправяне на камина от дърва на газ

Ще бъдете изненадан, колко бързо свършва бутилката с газ, без да станало по-топло.
    LZ1AIV

Коментар

Първоначално публикуван от asenv Преглед на мнение
      Ще бъдете изненадан, колко бързо свършва бутилката с газ, без да станало по-топло.
      Е, това не го знам... Ще експериментирам. Идеята ми е горелката така да е поставена, че лесно да се демонтира...

Коментар

Първоначално публикуван от Ato Преглед на мнение
        Е, това не го знам... Ще експериментирам. Идеята ми е горелката така да е поставена, че лесно да се демонтира...
        Незнам на коя фирма ти е печката но повечето имат и друг компромис откачаш вратичката която е на панти най вероятно и монтираш горелка на палети.
        За газ незнам не мога да коментирам
        Луд не се мори,само се поти...и охлажда с бира 0884480846

Коментар

Първоначално публикуван от Пламен Ковачев (zaiko1234) Преглед на мнение
          Незнам на коя фирма ти е печката но повечето имат и друг компромис откачаш вратичката която е на панти най вероятно и монтираш горелка на палети.
          За газ незнам не мога да коментирам
          Камината е правена по поръчка, че отвора за нея е тесен и висок. Вратичката сигурно ще мога да махна, ама как ще се топли водната риза без врата?

Коментар

Решението ти е газово котле подвързано в паралел с камината-кеф ти дърва,кеф ти газ.Ида не забравиш да смениш дюзите,че на пропан-бутан и на метан са различни.
            МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
              Решението ти е газово котле подвързано в паралел с камината-кеф ти дърва,кеф ти газ.Ида не забравиш да смениш дюзите,че на пропан-бутан и на метан са различни.
              Нямам място за газово котле. Всичко е доста сбито. Ще пробвам две в едно...

Коментар

Сигурно можеш да пригодиш някаква горелка в горивната камера на камината, за да топли водната риза на камината, но никак няма да е ефективно. Най-добрия вариант е както те съветва колегата Михов - да сложиш паралелно вързан газов котел. Варианти има много, но за да е по-ефективна системата и да се избере удачен вариант има разни особености. Отворена или затворена е системата, с колектор ли е или с последователно свързване, гравитачна или с циркулационна помпа, каква инсталирана мощност са отоплителните тела, каква мощност е необходима за отопление на помещенията, има ли терморегулатори на радиаторите...
                Има компактни газови котли и решения.
                www.occ.bg - Преносими газови бойлери и Мобилна баня за къмпингуване
                0898777327

Коментар

Газта приблизително ще ти даде 4 пъти повече енергия от дървата на килограм. Голяма бутилка от 50 литра ти е приблизително 25 кг газ, значи ~ 100 кг дърва. Направи си сметката за колко ти стигат.
                  Subaru Legacy Outback '98 2.5 AT

Коментар

Първоначално публикуван от BAlexandrov Преглед на мнение
                    Газта приблизително ще ти даде 4 пъти повече енергия от дървата на килограм.
                    Ще даде ама много калории ще излетят в комина.
                    Котлите на дърва и на газ имат доста различна конструкция, за да бъдат ефективни.

За сметка на това има прилични котли за газ които са доволно скромни като размер (спрямо котел със същата мощност на дърва) и изобщо не е задължително да са на едно място с камината.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Ще даде ама много калории ще излетят в комина.
                      Котлите на дърва и на газ имат доста различна конструкция, за да бъдат ефективни.

За сметка на това има прилични котли за газ които са доволно скромни като размер (спрямо котел със същата мощност на дърва) и изобщо не е задължително да са на едно място с камината.
                      За калориите през комина съм съгласен. Но не става ли същото с дървата? Клапата на комина стои почти затворена. При горящи дърва стъклото на вратата не се нагрява много. Т.е. топлината успява да нагрявее водната риза.
                      Не ми се заиграва с котел на газ, първо защото нямам место в къщи и второ, ако се окаже неудачно, инвестицията е голяма. Идеята ми е, да сложа вътре една пита, свързана с медна тръба (изолирана по някакъв начин). Тя ще излиза в пространството под камината. То е 30см високо и достатъчно широко. Там трябва да сложа кран за спиране и регулиране на притока. Оттам с гумен маркуч, ще излиза навън, където ще е бутилката. Такава ми е идеята, без да разбирам от газ. Но вложението ще е 50-100 кинта. Ако не стане, ще си варя ракия на питата ;-).

Коментар

Първоначално публикуван от Ato Преглед на мнение
                        За калориите през комина съм съгласен. Но не става ли същото с дървата?
                        Става, ама там е неизбежно, а и по ред причини с газ същият ефект е по-голям без да има нужда.

С питата, колкото за проба, ще стане. Но с ефективност нещо като 1/4 спрямо нормален кондензен котел. В добрия случай.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Става, ама там е неизбежно, а и по ред причини с газ същият ефект е по-голям без да има нужда.

С питата, колкото за проба, ще стане. Но с ефективност нещо като 1/4 спрямо нормален кондензен котел. В добрия случай.
                          А, ако запуша комина! Ей това е камината Натиснете снимката за да я уголемите

Име:kamina01.jpg
Прегледи:1
Размер:71.6 КБ
ID:5735930

Коментар

Рискът да се отровиш със запушен комин е по-голям. Газовата пита не се саморегулира като дървата и въглищата спрямо въздуха.

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Желязков Преглед на мнение
                              Сигурно можеш да пригодиш някаква горелка в горивната камера на камината, за да топли водната риза на камината, но никак няма да е ефективно. Най-добрия вариант е както те съветва колегата Михов - да сложиш паралелно вързан газов котел. Варианти има много, но за да е по-ефективна системата и да се избере удачен вариант има разни особености. Отворена или затворена е системата, с колектор ли е или с последователно свързване, гравитачна или с циркулационна помпа, каква инсталирана мощност са отоплителните тела, каква мощност е необходима за отопление на помещенията, има ли терморегулатори на радиаторите...
                              Има компактни газови котли и решения.
                              Много сложно бе! Въпреки, че ако беше лесно (и ефективно) всеки щеше да го прави. Няма да измисля топлата вода...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X