Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дървена тераса

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Дървена тераса

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
    Е той човека е лекар (евентуално), а не дърводелец, еле па строителен енженер.
    Ми аз съм писал - вариант е. Само давам сравнителна характеристика между двата варианта, а пък който дава парите да си взема решението.
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от PinMaster Преглед на мнение
      ..........
      Въпроса е какъв (и от къде) материал да вземем.
      ..........................
      Акация/салкъм/ е правилният материал, може и без обработка. Това е дървото, от което правеха ел.стълбове. В София има още живи /от 50-60 години/.
      Иначе за чам - Мартина Макс. Там правят и обработка.
      За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
        Ми аз съм писал - вариант е. Само давам сравнителна характеристика между двата варианта, а пък който дава парите да си взема решението.
        Ти не си писал от кво да са талпите освен да са пет санта.
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

За иглолистен материал (или както му викате "чам") в София (включая околовръстното) има поне 20-25 доставчика, откъдето може да се купи директно изсушен материал на 12-16%. И цените им са сравними. Иска се малко обикаляне и толкоз.

Коментар

Хубав чам в София отде?
            Не се сещам за по-добра комбинация от цена/визия от чама...
            Ми аз прочетох това изискване и мненията ми са съобразени с него.

Коментар

Ми аз прочетох това изискване и мненията ми са съобразени с него.
              Те за това ти говоря:
              5 см талпи, импрегнация в автоклав задължително (най-сигурно и най-евтино).
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Ми да попитам тогава - има ли друг (особено автора на темата), който да не е разбрал за какво говоря? Или викаш -дай да си флуудваме ей така?...

Коментар

Ми да попитам тогава - има ли друг (особено автора на темата), който да не е разбрал за какво говоря? Или викаш -дай да си флуудваме ей така?...

Айде пак

Първо мнение
                  Привет,
                  на вилата имаме дървена тераса, стъпила на 9 (пак дървени) колони. Размерите на терасата са около 6/4м. Навремето (преди 6-7 години) като я правиха не бях аз инициатор/контрол и са набутали на брат ми някаква топола за дъските, по които се ходи (пода). Вече тотално изгниха и ще ги сменяме.
                  Въпроса е какъв (и от къде) материал да вземем.
                  Говорим за дъски 4 см. дебелина, 4м дължина.
                  Между тези дъски оставяме луфтове да се стича водата, хидроизолация няма и няма нужда (отдолу е земя).
                  Терасата е на слънце/вятър/дъжд - идеи за защита на дървото също биха ми били интересни
                  Второ мнение
                  5 см талпи, импрегнация в автоклав задължително (най-сигурно и най-евтино).
                  В което пише само дебелина но не и материал.
                  Хъ ся де.

Коментар

Забавно... Според теб какъв друг дървен материал влиза в автоклав освен иглолистен?...

Коментар

Забавно... Според теб какъв друг дървен материал влиза в автоклав освен иглолистен?...
                      От де да знам - аз ни съм лекар ни дърводелец.
                      Но щом се подразбирало - извинете.
                      Моля мода да зачисти.

Коментар

Разбира се, че е вариант. Е, поне три пъти по-скъп и поне 5 пъти по-нетраен и поне 5 пъти повече поддръжка в годините, но иначе - да, също е вариант...
                        Смяташ, че ако не импрегнираме ще го играем същият цирк като с досегашната топола. И че не е от материала?
                        А импрегнанта може ли да е потъмнен?
                        Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

Тополата е възможно най-кьопавия материал, но аз няколко пъти съм го писал и не ми е проблем да го напиша пак - дървесината добивана в България (без значение дали е иглолистна или широколистна) няма нито естетични и още по-малко конструктивни качества и затова особено в открит вид се налага сериозна химико-термична обработка за да служи, а не потребителите да й слугуват. Във връзка с това - да, очаквай същият ефект, но малко по-бавен. При импрегнирането в автоклав има само два цвята единия е със слаб зеленикав оттенък, а другия -с червено-кафяв. Мене и двата не ми харесват, но тъй като дървено-скелетната конструкция я затварям изцяло и детайлите по нея не са видими ми е все тая. Иначе и в двата случая с годините дървесината ще добие един стебристо-сив малко по-благороден цвят в следствие от деструкцията по повърхността й от ултравиолетовите лъчи и толкоз. Не се поддържа с лак или нещо подобно. Ако е по-тъмния цвят ще посребрее по-бързо (по разбираеми причини).
                          Последно редактирано от CAESAR; 30-03-16, 18:06.

Коментар

Аз бих сложил талпи от иглолистен материал, особено ако е от дугласка ела, че е по-твърда, като изсъхне. Обработвам само с бохемит форте, на две ръце или чрез потапяне, дава прекрасен кафяв цвят, постепенно изсветляващ от слънцето с годините. Никакъв лак, за да не му слугувам после, като се напука. Бохемита винаги може да се повтори, без отново да се шкури и чисти. Визията е чудесна, а поддръжката лесна. Дървото без лак обаче поема и отделя влага и размерите "мърдат". Затова на такива дограми давам луфт, да не заклинват. И изобщо не съм дърводелец, а пълен аматьор.
                            На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
                            "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

За постилане на канала в сервиза купих чамови дъски, уж изсушени.
                              Оставих ги да изсъхнат около месец, рендосване до еднаква дебелина и ги нарязах.
                              Покриха плътно канала, съвсем малък луфт.
                              След време, явно е било по-влажно, се "разшириха" и първата с 1/3 от ширината си е навън.
                              Освен това при повдигане с крик крокодил, колелата му потъват доста надълбоко в дървото.
                              Абе, калпава работа. Исках дъб/бук, ама скъпо.

Коментар

Дървена тераса

Процесът на посивяване на дървесината се нарича питрификация и представлява минерализация на повърхностния слой целулоза.
                                Иначе аз като доктор ,който чете ще препоръчам на автора на темата импрегнирани талпи от акация и после намазани преди монтажа с масло за декинг. После всяка година може да удря по още една ръка масло отгоре. Смятам че ,внуците му ще си изгледат децата на този под. Важното е да няма дървото досег със земята , за да се дренира водата.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X