Обява

Свий
Няма добавени обяви.

избор на асансьор

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • избор на асансьор

    Колеги ударете едно рамо и дайте малко акъл.
    Трябва да избера и монтирам в нова 5 етажна жилищна сграда асансьор. Проекта ми и изпълнението така са направени че да пасват на почти всякакви модели.Електрически с мотор или хидравлични. Четох много за това и още повече се обърках.Допълнително в офертите има драстично разминаване и противоречие което допълнително ме хвърли в смут.
    Въпроса ми е следния
    Някой от вас има ли РЕАЛЕН контакт и опит с ПРОИЗВОДИТЕЛ ??? Искам нещо от първа ръка консултации мнения.
    Примерно изучих ИЗАМЕТ и наистина ми харесват продуктите им.Примерно добри материали визия прецизно управляван мотор полиреутанови ремъци ЛИПСА на машинно.Абе натам е бъдещето.Това което не ми харесва е че чувам изключително лоши мнения за хората там.Малко им се плаща голямо текучество не са опитни.Това ме касае защото се уморих от масовата практика да плащам една торба пари на някоя фирма и ми изпращат някви общаци и се налага аз лично да си свърша работата задето съм платил.
    ЛифтКом Шумен са ми близо и са отзивчиви примерно но пък предлагат хидравличен асансьор за 6 спирки?!? Това съвсем ме обърка.Мисля че те не са подходящи за подобни параметри освен това трябва машинно оборудване на шахтата и .... и... един път се връщаме към старите технологии втори път е доста по скъпо...
    Дайте някакви насоки?! Няма ли асансьорни техници сред вас?! Или работещи в този бранш?

  • #2
    От: избор на асансьор

    Това което си харесал в Изамет е най-голямото "дърво" за обслужване, но тази концепция много се харесва от строителите (има повече площт за продаване и не изгражда машинно помещение). Всеки занимавал се с поддръжка ще ти каже , че класическата концепция горно машинно е най-доброто, машинно в шахтата (емерел) е лош вариант, долно машинно също, хидравликата става за товарни асансьори. Имах наблюдение над Изамет до преди година - таблата не съм им лоши, машините са им италиански, немски, китайски и корейски (зависи какво са вкарали изгодно). Кабините са им лъскави и с това се изчерпват качествата им - вратите са от ламарина като фолио, един удар и е заминала, оребрени са с двойнозалепваща лента и тенекийка, задвижващият механизъм на вратите е с моторче от чистачки (масова практика и при други производители), което Изамет продават за 300-400 лв , ако трябва да се смени след гаранционно, бутоните в кабината са рехави и скъпи, дисплеите в кабината участват в управлението на асансьора и са "златни". В общи линии Изамет са със скъпа последваща поддръжка, но са една добра алтернатива за български производител. Избягвай Мулти Лифт (долна хидравлика), Марица М, КВ монтажи, Технос (хубави асансьори бяха, но вече не ). В България производството на асансьори се състои в производството на кабини и табла за управление, всичко останало е комбинация от качествени и некачествени части внесени от където е най-евтино.
    Ако ще е Изамет си поръчай семпла кабина с просто ТСС в нея, табло с платка Рекоба (не работят с нея вече, но може пък да се навият) и честотен Телемеханика (май вече са Шнайдер), машина Алберто Саси.
    Има фирми които монтират гръцка кабина (много добро качество), италианска машина и българско табло от Алфа Лифт- този вариант също не е лош.
    Огромно значение има монтажа на асансьора, той не стига, че е боклук, а като го оакат при монтажа всичко става прекрасно.
    П.П Ремъците (облечени в каучук въженца от по 2 мм) след време започват да скърцат много дразнещо, цената им не е ниска. При варианта машина в шахтата, когато се повреди асансьора и кабината е на последен етаж става весело, защото силовото табло и машината не могат да се достигнат, оперативното табло е на етажа ама какво от това. Окачването на кабината е едностранно като на хидравличните, което е минус.
    При долно машинно дължината на носещите въжета е 3 или 4 пъти дължината на шахтата (зависи от окачването), има и допълнителни ролки (около 4- 6 броя), които допълнително скъсяват живота на въжетата. Когато дойде момента за сменяване на носещи въжета и лагери на ролки, на живущите ще им се реве.
    Хидравличните не са особено икономични, най-малката станция е 7,5 кW, окочването на кабината е едностранно не е централен релсов път и се износват бързо ролките и плъзгачите. Течове на масло от цилиндъра са често срещато явление и се влиаят от околната температура (лято -зима - вискозитет), ако станцията няма подгрев или е с външна шахта.

    Коментар


    • #3
      От: избор на асансьор

      Браво колега да краткото и точно инфо.
      Долу горе и аз достигнах до тези изводи.В момента обмислям конкретно асансьор с горно машинно с 4 въжета опростено. Разбирам че Алфа лифт си произвежда управляващото табло.Другото си е сбирщайн естетвено.Което не значи че е лошо все пак
      Дай ми конкретно инфо и насоки за асансьор с изредените от мен показатели ?! Може ли?

      Коментар


      • #4
        От: избор на асансьор

        Нямам идея, какво не се е получило с мнението ми от вчера, но нямам намерение да пиша пак надълго.
        Като цяло съм съгласен с повечето от мнението на колегата горе.
        Имам си малко по-различно мнение за МРЛ-те(без машинно помещение) и ремъците, но това е друга и дълга тема.
        По-добро от асансьор с горно машинно не е измислено, това мога да го заявя категорично, и ако имаш възможност(помещение над шахтата) това е най-доброто, но за съжаление останаха малко добри монтажници, които да не се плашат, като чуят за електрически асансьор.
        Таблата на Алфа лифт са супер и са доста по-познати на повечето техници, но за съжаление нито една от читавите български фирми не работи с тях(скъпи са и...)
        Управлението задължително с честотно регулиране, че има и такива, които може да се пробват да те върнат в миналия век.
        Не уточняваш точно от къде си, а е смятам е добре да се допиташ и до сервизните техници в твоя град(ако ще са различни от монтажниците), защото в доста по-малки градове техниците гледат новите табла като голям камък и...
        Лифтком и Изамет също предлагат горни машинни, но не работят с табла на Алфалифт, което за мен не е проблем, но ...
        Най-добре е да проучиш в твоя район, кои са читавите монтажници, да се свържеш с тях и да се уговориш да им платиш на тях монтажа(а не да минава през производителя), е предполагам ще легне малко по-скъпо, но..

        Коментар


        • #5
          От: избор на асансьор

          С табла на Алфа лифт работеха Марица М, но до колкото знам са приключили бизнеса, защото не са си плащали, Технос също. Виждал съм хидраврлика на Лифтком с касабово табло (Алфа лифт). Не мисля, че са по-скъпи от Изамет, просто Изамет са си затворили кръга, за да ебават клиента със заложени "малки тайни".
          Алфа лифт имаха едни леки залитания към контактори Хюндай (разпадаха се на първата година), честотни Емерсон, които нямаха сервиз за България, имат една серия платки (модел) Гама от които не съм останал с добри впечатления, всичките им платки не обичат луминисцентно осветление, защото вкарва "шумове" в мрежата (хармоници).
          Като цяло са много добра алтернатива и решение, защото с някакво доплащане получаваш табло с по-читави контактори и честотен със сервиз в България, например Електроинвент ( не са свръх и връх, но сервизът им е евтин и сравнително бърз).
          Имат си подробно описание с възможностите на платката само трябва някой да чете и да мисли.
          Avas е споменал за сервизите в малките градове и е много прав, че голяма част от тях гледат умно тези табла.
          Аз бих те посъветвал да разпиташ сервизите за впечатления към конкретни марки и комплектации, болшинството от тях знаят и кои асансьори от кого са монтирани. Субективния фактор няма как да го избегнеш обаче.
          Монтажът е половината асансьор като качества.
          Всички вносители и производители ще ти свалят звезди и ще си хвалят стоката, която не е евтина. Вкарват се турски и гръцки асансьори с техни си табла, е там вече на сервиза му е спукана работата, ако не си преведе документацията и не си намери схеми, което се случва. Има фирми които те обвързват с определен сервиз иначе няма да ти важи гаранцията на асансьора.
          Лично за мен правилния вариант е отделно подбрани възли (кабина, машина, табло, релсов път, врати), които са добре монтирани, но дали има фирма, която да се справи и с двете неща не знам.
          Може да споделиш офертите след проучването, а ние да помагаме като впечатления.
          Търсиш цялостно решение, но за съжаление няма, особено в ниския ценови клас. Поне ще знаеш, че парите са похарчени за нещо вършещо работа дълги години и няма да те споменават с лошо.

          Коментар


          • #6
            От: избор на асансьор

            То не останаха много да работят, които да работят с табла на Алфа лифт, повечето, които събират разни сбирщайни взимат турски табла( с платка на Микролифт), че идват по-тънко, не са лоши, но ...и там го има филма, че разни хорица си взимат платките от Микролифт и си дялат табла по разни гаражи по незнайни схеми.Някой табла идват без схема или с такава, която няма връзка с реалността, аз нямам проблеми, че съм им научил филмите на турците, ама за повечето техници май не е така.
            "Малките тайни" на Изамет, не са голям проблем, ако ти се чете и ... не са много за техници, които не са си имали вземане-даване с тях.
            Лифтком мисля ползват за хидравликите си табла с италианска платка ММ 1 на Лифтекс( става, но и там си има "малки тайни"), а за електрическите,турски на Аркел, с новия им интегриран контролер Аркод (честотен регулатор и контролер в едно), който лично мен много ме впечатли, но е за техник в час със съвременните тенденции, цялата комуникация е по Can шина, адресиране на възлите, иска си сервизен тул (тестер, програматор), абе ...
            Таблата, които ползват гърците по-добре да не ги подхващам, че ...
            Уф, май повече ще го омотаме колегата.
            Първоначално публикуван от kъrfo Преглед на мнение
            Монтажът е половината асансьор като качества.
            Всички вносители и производители ще ти свалят звезди и ще си хвалят стоката, която не е евтина. Вкарват се турски и гръцки асансьори с техни си табла, е там вече на сервиза му е спукана работата, ако не си преведе документацията и не си намери схеми, което се случва. Има фирми които те обвързват с определен сервиз иначе няма да ти важи гаранцията на асансьора.
            Лично за мен правилния вариант е отделно подбрани възли (кабина, машина, табло, релсов път, врати), които са добре монтирани, но дали има фирма, която да се справи и с двете неща не знам.
            Може да споделиш офертите след проучването, а ние да помагаме като впечатления.
            Търсиш цялостно решение, но за съжаление няма, особено в ниския ценови клас. Поне ще знаеш, че парите са похарчени за нещо вършещо работа дълги години и няма да те споменават с лошо.
            Е, това си е съвсем на място.
            Не трудно да се направи някой сбирщаин с добри подбрани части, но няма да излезне ефтино.
            А,и да внимаваш с "производителите" от Ветрен, двама са .

            Коментар


            • #7
              От: избор на асансьор

              Хич няма да ме омотате спокойно.
              Долу горе почнах да захапвам.Търся табло дето да мога що годе да си го оправям със собствени сили.Или поне ако има документация (схема грешки насоки) също мисля че ще се оправя.
              Доколкото разбирам вече са цифрови щом имаме "говорене " по кан шина и това означава силно ремонтируемо.Ще трябва наличие на специфична апаратура която нямам нито си струва да я придобия.Оправям се с електрониката прилично.Това с монтажа си е вярно. Колега Авас и моето мнение така излезе дали няма ограничение на дължина?! Умирам си от яд щото форума има ценни насоки. Какво им е на братята от Ветрен?! Спокойно кажете нормално аз съм наясно че няма нищо идеално на този свят просто гледам да не толкоз зле.
              Ааааааа и ще почерпя да знаете

              Коментар


              • #8
                От: избор на асансьор

                Колега я си изчисти кутията с лични съобщения.

                Коментар


                • #9
                  От: избор на асансьор

                  Напротив, омотахме те. Не може да пипаш в таблото и да се правиш на техник, трябва да имаш договор със сервиз. Асансьорите са надзорни съоръжения и минават технически преглед всяка година (преди беше на 3 години). Ако имам къща и си монтирам асансьор ще си правя каквото си искам, но когато е в блок няма да го докосна, само ще констатирам, сервиза ще си отстранява проблемите, а не аз. Относно добре подбраните и монтирани части - трябва в крайна сметка да бъде узаконено всичко като асансьор иначе си остават резервни части. Намери фирма която да се наеме с това. Относно Ветрен лафа "правено в някои гараж" вече звучи "правено във Ветрен".

                  Коментар


                  • #10
                    От: избор на асансьор

                    Първоначално публикуван от kъrfo Преглед на мнение
                    Напротив, омотахме те. Не може да пипаш в таблото и да се правиш на техник, трябва да имаш договор със сервиз. Асансьорите са надзорни съоръжения и минават технически преглед всяка година (преди беше на 3 години). Ако имам къща и си монтирам асансьор ще си правя каквото си искам, но когато е в блок няма да го докосна, само ще констатирам, сервиза ще си отстранява проблемите, а не аз. Относно добре подбраните и монтирани части - трябва в крайна сметка да бъде узаконено всичко като асансьор иначе си остават резервни части. Намери фирма която да се наеме с това. Относно Ветрен лафа "правено в някои гараж" вече звучи "правено във Ветрен".
                    Абсолютно !
                    Колега, наеми професионалисти да ти свършат работата.
                    Освен братята от Ветрен там има и друг "производител" Боре Шантов, при него май е още по-голяма трагедия.
                    А, на братята нищо им няма, стига да искаш да си купиш най-евтиния боклук и имаш времето и нервите да им изтърпиш филмите (доставки и монтаж в продължение на месеци).
                    Хм, нали си близо до Шумен, що не се завъртиш към фабриката на Лифтком и после виж как работят във Ветрен.

                    Коментар


                    • #11
                      От: избор на асансьор

                      Хм, тая тема рязко замря.
                      Почвам да си мисля, че някой мислеше да си направи реклама, пък то какво стана.

                      Коментар


                      • #12
                        От: избор на асансьор

                        Здравейте.
                        Ако може да вдигнем темата.
                        Нужни са ми два асансьора 6 и 7 спирки. Предложете ми марки,модели и фирми представители ,които да знаят какво правят. Среден и висок клас.
                        За гр.Варна.
                        Предварително Ви Благодаря!

                        Коментар


                        • #13
                          От: избор на асансьор

                          Все-пак - Технос. Признавам, че съм тенденциозен, защото Бойко ми е приятел, ма пък той затова и ми е приятел .
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                          Коментар


                          • #14
                            От: избор на асансьор

                            Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                            Все-пак - Технос. Признавам, че съм тенденциозен, защото Бойко ми е приятел, ма пък той затова и ми е приятел .
                            То хубаво предлагаш Технос, ама тях буквално ги няма на картата и то не без активната помощ на твоя приятел.
                            С две думи - Технос от много време правят едно голямо Нищо.
                            А инъче по въпроса - там е малко мазало и доста дълго, най-добре се консултирай с местни специалисти, какво ще ти препоръчат.

                            Коментар


                            • #15
                              От: избор на асансьор

                              Първоначално публикуван от NlGHTMARE Преглед на мнение
                              Здравейте.
                              Ако може да вдигнем темата.
                              Нужни са ми два асансьора 6 и 7 спирки. Предложете ми марки,модели и фирми представители ,които да знаят какво правят. Среден и висок клас.
                              За гр.Варна.
                              Предварително Ви Благодаря!
                              А асансьорната шахта с какви размери е ? Питай първо архитекта какви модели е заложил, къде ще е машинното, ще има ли машинно( има и такива модели), за колко човека е кабината. Първо с това се започва, май. За видове врати, начин на отваряне, скорост,вътрешен, външен, .... щото има доста сгради в БГ населени и с празни шахти.
                              В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                              В. Иванов

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X