Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новото предизвикателство, еднофамилна къща.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Новото предизвикателство, еднофамилна къща.

И от мене нещо за охлжадането дето го видох на живо преди 2-3 седмици. Зарови 20-30 м ф 160 в земята, от единия краи засмуква външен въздух, минава ги тия метри под земята (1-2 м дълбочина) и от другия край вкарва в 2-3 помещения. Малко сметки трябват за дебит, вентилатор и т.н. ама там дето го видях направено, вънка беше 30+, а вътре комфортно за обитаване.
    "If they give you ruled paper, write the other way." Juan Ramon Jimenez

Коментар

Еластичната връзка с вертикалните елементи в случая може да се пренебрегне, тъй като колоните и шайбите предвидени за 7 етажна сграда, поставени в едноетажна къщичка, при земетресиние няма да помръднат. Иначе детайла не е за пренебрегване.
      Кольо Динев

Коментар

Днес ми се обади архитекта, който е подготвил скицата за разделяне на имота, утре ще го съгласувам със съсобствениците и от там геодизиста ще направи замервания, точките за разделяне на имотите, после при нотариус с новата скица за разделяне на имота, от там в кадастъра и т.н Нахвърлях няколко идеи според колоните и основите. Дадох ги на архитекта за насоки и да видим той какво ще предложи. Отделно ходих до фирмата, която продава тухли Винербергер и си харесах Porotherm 38 NF Hi, мисля да направя външните стени с такива. Харесва ми идеята да не се слага външна изолация и да направим само замазка, така къщата ще "диша" и се надявам да имаме по-малко конденз и влага. Ето идейния проект. Още не съм решил в дясно какво ще се случва с гаражите, които ще се намират в дясно от котелното.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Проект 1.jpg
Прегледи:1
Размер:74.8 КБ
ID:5676966
        DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Първоначално публикуван от PACH - Иван Тодоров Преглед на мнение
          Днес ми се обади архитекта, който е подготвил скицата за разделяне на имота, утре ще го съгласувам със съсобствениците и от там геодизиста ще направи замервания, точките за разделяне на имотите, после при нотариус с новата скица за разделяне на имота, от там в кадастъра и т.н ...
          Това вече ми хареса. Явно съм те подценил и имах опасения, че действаш малко на юруш. Дано процедурата отнеме по- малко време от мойта. Съседът един ли е или са няколко собственици? Дано не си ме разбрал погрешно, проектът е супер, но трябва да го реализираш за по- малко от 5 години. В противен случай, започва да губи стойност. Не като имот, а като полза за теб и семейството ти.
          Успех!
          Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Не се заблуждавай ,че Поротерма 38 не се нуждае от изолация! Ами колоните? Трябва да ги зидаш с с разминаване от 10 см и да изолираш колоните.

Коментар

Тропчо, съсобствениците са две сестри, утре ще ходя при тях да им покажа новата скица и от там да продължавам по план. Надявам се до началото на следващата година да съм приключил с документацията и на пролет да залеем плочата на 1 етаж. За покрив един приятел ме съветва да направя някаква временна изолация на плочата и да действам в зидане на стени, ВиК ел и максимално бързо нанасяне. Покрива ще остане за по-нататък, защото ще е много голям разход.
              Миро, тухлите се пускат навън с 10-15 см и колоните след изолация излизат на нивото на тухлите, даже на сайта на Винербергер го има показано нагледно. Имаш ли опит с този модел тухли и защо мислиш че имат нужда от изолация, при положение че производителя твърди обратното ?

Коментар

Това, с консервирането на тавана го игра един приятел, строителен инженер.
                - Кинтите са дотук, не мога да чакам, влизам- имаше си отляти стълби, които стигаха доникъде, комини и т.н.
                Получи му се и след 6 години си вдигна втория етаж и покрива. Сигурно си има някакви тънкости, но е напълно възможно- дерзай. Неописуем кеф е, когато ОБЕКТЪТ се превърне в ДОМ. Тогава всички подробности за топлоизолации, кабели на СОТ, интеренет и прочее губят смисъл. Аз си прекарах всички кабели преди теракотаджиите. Маркучите, барабар с кабелите на климатиците си ги вградих в стените (грешка). Ако тръгна да строя къща, всичкото ВиК, електро и прочее ще е открито и боядисано в съответния цвят. Ония работи за термотаковащите свойства на плочата, дограмата и т.н. почват да ти правят впечатление впоследствие. Направил си тема тук, ще си сърбаш попарата. Ако тръгнеш да изпълняваш всичко, дето се пише тук на чужд гръб, тая къща никога няма да я построиш. Гаранция, че втората ще ти се получи по- добре. Вдигай етаж и после му мисли- животът е кратък.
                Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Аз не бих се втелявал толкова с този Поротерм.
                  Има някакви изолационни свойства по добри от тухла четворка и толкова.
                  Допълнителна изолация няма нужда със или без Поротерм.
                  Обяснявам.
                  Идеята за къща на 1 етаж с готови основи излизащи под къщата, със залепен гараж, тераси доста има огромни термомостове по презумпция.
                  Да се изолира това нещо добре е много скъпо.
                  Аз дори и Поротерм не бих сложил.
                  Когато студа влиза подово какво значение имат стените.

Аз бих помислил първо за отделяне на основите на къщата до кота -0.7 м. Терасите и гаража да останат като външни.
                  После хидро и топло изолация до кота 0.
                  После зидам с обикновени четворки и изолирам с 10 см стиропор/вата, по цокъла xps.
                  И двете дишат и не правят конденз вътре.

Пиши къде е севера?
                  Дрешник се слага вътрешна стая в родителската спалня иначе ти трябва голям гардероб.
                  Начертай къде ще са прозорците.
                  Land Rover Discovery II, V8 4.0
                  VW Golf VI variant
                  Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Росен, благодаря за съветите. Както бях писал, пода мисля да го изолирам с фибран/XPS и замазка. Мисля също да открия основите на метър от всички страни и да налепя фибран, отгоре мазилка и мазане с хидроизолация, макар че съм нависоко и нямам подпочвени води.
                    Север се пада в дясно, където са гаражите и калкана със съседите. Спалните гледат на изток, всекидневната на запад. Вятъра винаги духа от към морето, а това е източното изложение.
                    В спалните ще са прозорец с врата до него, като двете детски сплани ще ползват една тераса, всекидневната ще е с три големи прозореца между колоните и двойна врата към верандата, където исках да я правя с френски прозорец, но ми мина мерака след краткотрайно проучване

Коментар

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
                      Аз не бих се втелявал толкова с този Поротерм.
                      Има някакви изолационни свойства по добри от тухла четворка и толкова.
                      Допълнителна изолация няма нужда със или без Поротерм.
                      Обяснявам.
                      Идеята за къща на 1 етаж с готови основи излизащи под къщата, със залепен гараж, тераси доста има огромни термомостове по презумпция.
                      Да се изолира това нещо добре е много скъпо.
                      Аз дори и Поротерм не бих сложил.
                      Когато студа влиза подово какво значение имат стените.
                      Специално тази част е невярна."Някаквите" по-добри качества се изразяват във вертикалните кухини , което при четворките първо са хоризонтални,второ при четворките всезнаещите майстори имат навика да ги слагат и с кухините към атмосферата,трето поротерма дава по-добра равнинност и разход за бъдещ материал, четвърто като стойност на продукт за еднаква мерна единица не е по-скъп,пето-брака/фирата/ са много по-малки,шесто-разхода на труд е чувствително по-малък и т.н. да не продължавам.
                      Отделно не е ясно защо се пренебрегват стените, след като те граничат с атмосферата, което не елиминира необходимостта от изолации отдолу и по всички бетонови повърхнини.Тези въздействия се отчитат в проекта. И да , поротерма не е достатъчен сам по себе си като странична топлоизолация.

Коментар

Аз бих заложил на 10см XPS изолация на плочата и 10см ЕПС на стените с Поротерм 25 NF , при условие ,че в момента слагам 20см на моята къща. Най важно е да избегнеш термомостовете , доколкото е възможно при съществуващ обект. Вярно е ,че и без изолация може , но комфорта няма да е същия и сметката за отопление СТРАШНА!

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
                          Специално тази част е невярна."Някаквите" по-добри качества се изразяват във вертикалните кухини , което при четворките първо са хоризонтални,второ при четворките всезнаещите майстори имат навика да ги слагат и с кухините към атмосферата,трето поротерма дава по-добра равнинност и разход за бъдещ материал, четвърто като стойност на продукт за еднаква мерна единица не е по-скъп,пето-брака/фирата/ са много по-малки,шесто-разхода на труд е чувствително по-малък и т.н. да не продължавам.
                          Отделно не е ясно защо се пренебрегват стените, след като те граничат с атмосферата, което не елиминира необходимостта от изолации отдолу и по всички бетонови повърхнини.Тези въздействия се отчитат в проекта. И да , поротерма не е достатъчен сам по себе си като странична топлоизолация.
                          Добре Поротерма е по добър.

Можете ли да кажете с какво Поротерма ще подобри следното:
                          1. Термомостовете от малките и голямата тераса. Как точно се прави изолацията на пода и тавана на терасите и колко изолация ще погълне.
                          2. Термомоста по плочите на пода и тавана откъм гаража.
                          3. Възможно най неизгодната форма на сградата, най отдалечена от сферичната (където с най малка площ на стените се огражда максимален обем)

Интересно ми е професионалното Ви мнение дали може да се прережат основите къмто гаража и той да се отдели като конструкция?
                          Може ли да няма никакви тераси залепени към сградата а да се отделят?
                          Land Rover Discovery II, V8 4.0
                          VW Golf VI variant
                          Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Това което написах , е сравнение поротерм-четворки като ограждащ зид.Базата ми е не е една къща, а многобройни подобни умувания с инвеститори, и съответно опит като изготвяне на сравнителни таблици и изпълнител.Сам по себе си Поротерма е с по-добри изолационни качества , но както написах недостатъчно добри според норми и практическо ползване.Четворките общо взето обслужват една носталгия по близкото минало, а и не изискват голямата машина за рязане.Толкоз за това сравнение.
                            По следващите въпроси:
                            Както Чавдар отбеляза, възможно е има вече заложена топлоизолация отдолу. От инфото в темата не става ясно-няма вертикален разрез.От функционалното разпределение по старият проект , също не може да се направи категоричен извод-има гаражи, има и офиси и т.н. Аз лично , преди да взема решение, ще проверя с отваряне на изпълненият бетон по контура във всяко ново помещение какво имам реално и тогава ще преценя. Ако няма нищо или е по-малко от 5 см. и то XPS, задължително се полага първо изолация срещу капилярна влага, после XPS, после трябва да имам вече визия ще минавал ли инсталации в пакета, и накрая армирана замазка.
                            И на Иван проектанта би следвало да постъпи в този ред.
                            Както и следва да му разработи детайлите за които се пита.
                            Другите въпроси са по-скоро конструктивни.Съответно конструктора следва да запретне ръкави.За да отговоря аз , ще ми трябва още информация от изпълненото като конструкция.Принципно-за пода на гаража -обикновено се проектират със армирана ст.б. настилка върху баластрена възглавница. Носещите функции се поемат от рандбалки/ ивични основи, колони и прочие. Ако в допирателната за която питаш, има само ст.б. настилка ,може да се пререже и вгради вертикална изолация.Армировката се възстановява със заварка там , където е прерязана.Това не е конструктивна интервенция. Нека конструктора да си провери даденостите , и тогава се решава.
                            Тераси е възможно да има отделени.Третират се като отделна конструкция със своите си основи.Но защото са различни конструкции, се получава дилатационна фуга.При еднаква земна основа, еднакво уплътнена и защитена от повърхностни води , разликата в сляганията ще е пренебрежимо малка във времето и една подова лайстна за настилки ще покрие и обере деформацията.
                            П.п. Върнах се да разгледам снимките-не личи да са защитавани основите с изолации-няколко шурфа ще дадат представа какво е положението .

Коментар

Алекс, благодараря за компетентния коментар, ето линк към сканираните документи. На мен лично ми е тъмна индия, но като спецове ще добиете нядавам се някаква яснота. Споделете на по-нормален език, каква е ситуацията с основите.

files.offroad-bulgaria.com/PACH/1.%20Kushta/_Kushta.rar

Коментар

Виж в чертеж "Разрези, фусове"-подов детайл! Там няма топлоизолация , пък и хидро срещу капилярна влага. Не видях и нищо по въпроса със страничните изолации .Едва ли в положеният бетон са слагали и добавки за водоплътност.
                                Препоръчвам ти да си защитиш хоризонталата на готовата плоча както писах, също и странично както си бе намислил.
                                Обръщам ти внимание за още нещо , което не се коментира , нито се вижда по снимки и подадени стари чертежи-не си подал старото ВиК, но сега е момента с оглед мокрите ти помещения,вкл. котелното /поне за сифон и мивка евентуално/ да се помисли за вграждане на водопроводи и канали в готовата конструкция.Може би и електро, ако се захраниш подземно. Имаш там едни 76 см. предостатъчни за инсталации с наклоните им.
                                Ако разполагаш с детайл -обикновено в "Архитектура" за защита на основите-дай го.
                                Но , каквото и да пише по старият проект , винаги остава възможността да не е направено както трябва-така че проверките на място според мен са задължителни.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X