Здравейте,
гледам има и други заинтересовани от такава идея. Намислил съм /понеже имам подходящ съд/ да си направя вакуум дестилация на ракията. Цел - дестилация при по-ниска температура и получаване на по-качествен дестилат от казанджия - новобранец.
Цялата работа се започна с въпроса може ли да се дестилира ракия на водна баня. Разучих - често се прави. После възникна въпроса може ли подгряването на водната баня да става с водогреен котел при нормално налягане и отворена система. Оказва се, че дестилацията протича докрай при достигане на 100 градуса температура в казана. Значи водната баня трябва да е малко по-гореща. Това е лесно достижима температура за затворена система с леко налягане. Обаче котела не е предвиден да работи при такава температура. Възможно решение - дестилация при нисък вакуум. При около четвърт от атмосферата водата ври при около 60 градуса. Не ми се търсят сега точните стойности, но си направих труда да ги проуча. Температура, идеална за водогреен котел. Ако е с пелетна горелка, подгряването дори ще може да се поддържа автоматично чрез обратна връзка с някой от параметрите на дестилата. Разпитах и за влиянието на вакуума върху качествата на дестилата, мненията еднозначно показват, че има смисъл. захванах се с изпълнението на идеята, пускам снимки на наличната екипировка
Това е казана, неръждаем реактор от фармацията, с водна /парна/ риза до 16 бара, около 300 литра полезен обем.
Това му е капака, има трифазна бъркалка, две наблюдателни стъкла, промивна тръба и гърловина за зареждане на материала.
За кондензатор си намерих съд, събран от казанчета на перални, както и готова серпентина от вторичните.
Това е мотор-редуктора на бъркалката, вече реновиран старателно.
А това е "Виадрус"-а, който подготвям за монтаж на пелетна горелка по инструкции на колегата от форума D-MAX. Не че ги спазих точно, но бяха много полезни.
И така, чудото невиждано започна да се оформя полека - лека. Сега търся подходяща вакуум помпа.
гледам има и други заинтересовани от такава идея. Намислил съм /понеже имам подходящ съд/ да си направя вакуум дестилация на ракията. Цел - дестилация при по-ниска температура и получаване на по-качествен дестилат от казанджия - новобранец.
Цялата работа се започна с въпроса може ли да се дестилира ракия на водна баня. Разучих - често се прави. После възникна въпроса може ли подгряването на водната баня да става с водогреен котел при нормално налягане и отворена система. Оказва се, че дестилацията протича докрай при достигане на 100 градуса температура в казана. Значи водната баня трябва да е малко по-гореща. Това е лесно достижима температура за затворена система с леко налягане. Обаче котела не е предвиден да работи при такава температура. Възможно решение - дестилация при нисък вакуум. При около четвърт от атмосферата водата ври при около 60 градуса. Не ми се търсят сега точните стойности, но си направих труда да ги проуча. Температура, идеална за водогреен котел. Ако е с пелетна горелка, подгряването дори ще може да се поддържа автоматично чрез обратна връзка с някой от параметрите на дестилата. Разпитах и за влиянието на вакуума върху качествата на дестилата, мненията еднозначно показват, че има смисъл. захванах се с изпълнението на идеята, пускам снимки на наличната екипировка
И така, чудото невиждано започна да се оформя полека - лека. Сега търся подходяща вакуум помпа.
Коментар