Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Обезвлажнител vs климатик vs клапа

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Обезвлажнител vs климатик vs клапа

Колеги, понеже в една от стаите, където спим с малкия се получи конденз и съответно мухъл по външната стена, започнах да търся решение на проблема (радикалното е външна изолация, но засега няма пари за това). Дограмата е 6 камерна рехау с трислоен стъклопакет и уплътнява добре, поради което се задържа влагата. Всъщност проблема се появи в края на Лятото, като предполагам, че през Зимата климатика суши въдуха. Въпроса е дали да взема и един обезвлажнител, в опит да изкарам част от влагата от стените, като преди това разбира се обработя с препарат против мухъл. Има и още един проблем - стената е облицована с корк (не по моя идея), което допълнително създава конденз между топлия корк и студената стена. Имам и идея да сложа клапи за вентилация.

Въпроса ми е по-скоро от гледна точка на впечатления от личен опит.
    Александър

От: Обезвлажнител vs климатик vs клапа

Щом дограмата няма клапи за вентилация, да ги ...... у майсторите. Сложи клапи дай проветрение на тази стая иначе под корка до пролетта ще има гъбки. За малко дете тия мухали и плесени са просто ужасно вредни водещи до какви ли не алергий и болести. Влагоуловитела е само да премахнеш влагата след като монтираш клапите. Препарата за мухъл задължително поне САВО, никакви белини и т.н. Действай бързо голямата влага тепърва идва.

Коментар

Може ли да препоръчаш марка / фирма?
      Александър

Коментар

Ето тук има много хубав линк за всички видове клапи, за дограма и за стена. Дано не се сметне за реклама и да се изтрие ето го http://www.bezvlaga.com/dr-ustroistv...-nagnetatelno/

Коментар

И още нещо - принципно ако сложа клапи дали няма да е достатъчно изсушаването на въздуха от климатика?
          Александър

Коментар

След слагането на клапи, вече няма да имаш нужда от влагоуловител, гарантирано. Ако сложиш повече клапи няма страшно затварят се. Влагоуловитела ще ти трябва до изчезване на мухъла и плесена и толкова.

Коментар

Освен всичко друго, стаите имат нужда от проветряване. Разбирам, че искате да запазите топлината, но въздухът който издишаме също е влага. Тази влага няма къде да отиде поради добре уплътнената дограма. Проветрявайте така, че да стане течение сутрин и вечер по около десет минути. Когато мебелите и стените са затоплени, температурата в помещението се възстановява сравнително бързо. Освен това свежият въздух е препоръчителен за здравето. Ако пръскате със САВО е необходимо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да проветрите след употреба.
              Когато помагаш на другите, помагаш на себе си.
              Стефан Арзатов

Коментар

Важна подробност: климатикът изсушава въздуха само през лятото. През зимата изсушава въздуха на двора.

Коментар

Аз сложих клапа от малките закупена от посоченият сайт. Нямам климатик в стаята а само конвектор. Не мога да усетя разликата, както казва колегата голямата влага идва.....
                  ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Аз нямам наблюдения над клапите но определено е по-добър вариант.
                    Пасивен е и създава циркулация, което е за предпочитане.
                    Имам влагоабсорбатор... Обаче го ползвам само, когато не съм в помещението. Компресорните вадят големи количества вода за кратко време но са шумни и горат ток. Пасивните пък не са достатъчно ефектни.
                    Ползвах и такъв.... За сравнение - при мен компресорният вади за денонощие количеството, което пасивният вади за цял месец.
                    Има и някакъв междинен вариант - активен но с елемент на пелтие. Доста по-икономичен но пак има вентилатор и бръмчи... Като капацитет на количество абсорбирана влага е по средата.
                    Аз съм се насочил към клапите от сайта по-горе. Имам обаче пластмасов панел над дограмата, където мога да го монтирам.
                    Ако обаче трябва да издупча дограмата, както се налага при монтажа му много бих се замислил...
                    Изобщо идеалният вариант е било дограмата да е поръчана с такива клапи ама кой да мисли предварително...
                    Враг усраине

Коментар

Влагата идва (се вижда) заради лоша изолация и вентилация (сумата от двете)...
                      В панелния блок нямаше никаква влага докато не смених избушената дървена дограма, която организираше такава вентилация, че зимата в кухнята правеше двадесетсантиметрова преспичка
                      С новата дограма започна влагата / конденза по стените особено зад мебели, където има лоша вентилация.
                      В новия апартамент сложих клапи още в началото - вече 5 година няма проблем (няма изолация, но е стара тухла)...
                      Та според мен ако е тръгнала влага, трябва да се действа едновременно с изолация (вътрешна или външна), и вентилация...
                      Климатика както е казал Ясен, зимата не помага за изсушаване.
                      Поне не повече от конвектор - намалява относителната влажност само за сметка на повишение на температурата, докато абсолютната влажност (от която зависи температурата на оросяване - образуване на конденз) не се променя, и дори се увеличава ако има хора в стаята(или пък готварска печка) за сметка на отделената от тях влага.

П.С. Пелтието мисля че е доста по-неефективно (енергийно) отколкото компресорния влагоабсорбатор.
                      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Нищо икономично няма в Пелтие-то, напротив. Само вдига по-малко врява. Повечето климатици имат и функция за изсушаване, но тя е крайно некомфортна и не блести с ефективност. Става за спасяване на положението в отделни случаи. Има и химически обезвлажнители - някакви соли които събират влагата, като постепенно се превръщат в течност. Според мен работят главно теоретично. Иначе е впечатляващо колко влага може да събере компресорен влагоуловител от наглед сухо помещение (какво остава за влажно) но всъщност проблемът има две страни:

Ако имате студена стена с температура под точката на оросяване, тя ЩЕ събира влага докато не престане да е студена. Т.е. трябва или печката да е под нея, или срещу нея (лъчиста), или стената да е изолирана от източника на студ (бил той тръби или околна среда). Другият вариант е да свалите точката на оросяване (т.е. да намалите влагата в помещението), но това от определена влажност надолу е крайно дискомфортно, особено в помещения, в които се спи. Също е и нездравословно, макар и не колкото мухъла.

Със сигурност с достатъчно студена стена може да се постигне 2 в 1 - твърде сухо за да спиш, но достатъчно влажно за мухъл в ъглите.

Та помислете как да стоплите ъглите, въпреки че е на практика загубена топлина. Аз съм постигал поразителен резултат със стратегическо разполагане на осветителните тела (халогенни лунички и спотове). С диоди обаче няма да стане. Хладилникът (с топлещия радиатор на гърба си) също е добър кандидат за разполагане в проблемния ъгъл. При тази борба за енергийна ефективност други подходящи електроуреди не останаха - освен разбира се печките.

Коментар

А най-доброто е изолация - дори и при вътрешна изолация температурата на 'точката на росата' остава вътре в изолацията, и по стената не се образува конденз...
                          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Нищо икономично няма в Пелтие-то, напротив. Само вдига по-малко врява. Повечето климатици имат и функция за изсушаване, но тя е крайно некомфортна и не блести с ефективност. Става за спасяване на положението в отделни случаи. Има и химически обезвлажнители - някакви соли които събират влагата, като постепенно се превръщат в течност. Според мен работят главно теоретично. Иначе е впечатляващо колко влага може да събере компресорен влагоуловител...
                            Така е ако трябва да се постигне същият капацитет на уреда с елементи на пелтие като на компресорен такъв.
                            На практика обаче се правят с по-малък дебит и са по-икономични!
                            Ето например този уред е с ел. консумация 72W:

http://www.twe.bg/youlong/mo6001.htm

Този компресорен е 270W

http://www.twe.bg/youlong/yl2009lcd.htm

Естествено нямат нищо общо и с обема абсорбирана влага но е факт, че енергийно е доста по-икономичен!

Иначе е впечатляващо, да. Аз го ползвам доста активно но както казах не и в стаята или поне не когато съм вътре.
                            Стои в коридора, където си оставям ежедневно мокрите кожи, особено този сезон.
                            На сутринта дрехите са сухи а в резервоара има гарантирано литър дестилирана вода.
                            До едно време я събирах но отдавна я хвърлям... Антифриз сменат на 4 години един път, акумулатори взех да ползвам сухи, изобщо ако някой има нужда от дестилирана вода и има път през Перник да се обажда [emoji2]
                            Враг усраине

Коментар

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
                              ...Естествено нямат нищо общо и с обема абсорбирана влага но е факт, че енергийно е доста по-икономичен!....
                              Не си прав...
                              За дадените от теб модели можеш да направиш проста сметка - ако искаш да абсорбираш 1 литър, пелтието ще харчи 2880Wh, докато компресорния - 540Wh...
                              Разликата е осезаема... И компресорния ще можеш да го изключиш след 2 часа (ще е абсорбирало литъра), докато Пелтието ще ти бръмчи денонощие и половина за същата работа...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X