Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Обезвлажнител vs климатик vs клапа

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Обезвлажнител vs климатик vs клапа

Компресорният влагоуловител освен, че гори ток - и топли точно за толкова. Вярно не е ефективен като климатика, но пък са само 270 вата и топлото се усеща на ръка до вентилатора му.
    Не знам каква голяма влага идва зимата, тогава въздухът е най-сух в отопляемо помещение.
    Всеки ден проветрявам и ползвам влагоуловител. Сградата се води енергиен клас А, ама пак си трябват и другите.

Коментар

Сметката е такава, да.
      Обаче на практиката леко се различава.
      Истината е че компресорните са прекалено мощни и непрактични за непрекъсната и ежедневна експлоатация в помещения, в които се обитават.
      Според моите наблюдения стават за едникратно изсушаване на помещение след ремонт примерно.
      Или за ударен режим на работа както аз го ползвам - на сутринта ми трябва суха кожа.

В клапите е истината но при всички положения трябва да има място, през което да става циркулация от вън, когато клапата отвори.
      При херметично почти опакован обем отварянето на клапата мисля, че би имало минимален ефект.
      Е да, ще избяга малко топлина но няма как! То не може и х.я докрая и душата в рая! [emoji2]
      Враг усраине

Коментар

Истината е че компресорните са прекалено мощни и непрактични за непрекъсната и ежедневна експлоатация в помещения, в които се обитават.
        Хич не ми е прекален дори. Едно време камини и печки са сушели стаите заради принудително изтегляния въздух от вътрешния обем. При затворен обем е задължително да имаш обезвлажнител. А проветряването е задължително заради радона.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
          А най-доброто е изолация - дори и при вътрешна изолация температурата на 'точката на росата' остава вътре в изолацията, и по стената не се образува конденз...
          Той авторът на темата си знае за изолацията, ама тя струва едни пари които не са в бюджета.

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
          Не знам каква голяма влага идва зимата, тогава въздухът е най-сух в отопляемо помещение.
          Два фактора: намалено проветрение (навън е студено) и понижена температура на стените (пак защото навън е студено). На финала влажността на въздуха вътре лесно се качва над лятната, а стената лесно слиза под точката на оросяване и, ами, оросява се.

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
          Е да, ще избяга малко топлина но няма как!
          Всъщност има как и средството се нарича рекуператор, който по същество е насрещен топлообменник въздух-въздух.

Коментар

Основното, заради което не харесвам тези прибори е шумът.
            Това обаче си е индивидуално... За някои хора е приемлив компромис.
            Враг усраине

Коментар

Те могат да се направят и по-тихи от фоновия шум. Е, ще струват едни пари, ...

Коментар

Имаме такова чудо с компресор на Мидеа. Върши много работа, компресорно е но бръмчи, осезаемо и дразни. По добре вентилатор за баня в стената, или 3,4,5 клапи. Няма го излишният шум. Бих искал да видя как ще спи дете или възрастен на това шумящо нещо.

Коментар

Ако спиш с компресорен обезвлажнител включен в стаята, шумът ще ти е малкият проблем.

Коментар

Той и климатика струва едни други пари, с пъти по-тих е но мен и той ме дразни.
                    Явно технологията с духане не е моята но няма как за съжаление!
                    Враг усраине

Коментар

Има клапи, които се монтират на мястото ма уплутнението в отваряемите елементи на дограмата - не знач колко са ефективни но не се дупчи нищо. Когато правихме дограмата нямаше клапи или по-точно само аз знаех за тях.
                      Александър

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                        А най-доброто е изолация - дори и при вътрешна изолация температурата на 'точката на росата' остава вътре в изолацията, и по стената не се образува конденз...
                        Бе не е и така в абсолютни стойности. Имам вътрешна изолация на две външни стени северо-изток и изток, зимата винаги от там ми идва студения вятър и мръзне яко. 2012 когато беше сериозна зимата ми изби влага и мухъл ниско долу по стените, в ъглите. И преди е имало сериозни зими, но не съм имал проблеми. На какво отдавам наличието на влага и мухъл :
                        - на първо место отоплението - преди години отоплителния уред работеше нон-стоп, с приблизително постоянна температура целодневно, 24/7. Това според мен е поддържало стените относително еднакво топли и е поддържало въздуха еднакво сух. Когато започнахме да намаляваме и/или гасим отоплението например нощно време(защото започнах да не мога да спя на топло), явно се нарушава относителния баланс м/у изброените фактори и съответно се появява проблема с влагата и мухъла.
                        - следващото нещо е дограмата - тя е дървена и по начало не беше добре уплътнена и духаше сравнително доста, зимата използвахме от онези неща като възглавнички, които се слагат за да не духа. Преди няколко години я уплътних същата дограма с уплътнители и разликата е доста голяма, разхищавам по-малко енергия, но и "естествената вентилация" осигурявана от некачествената дървена дограма с големи дзвирки изчезна.
                        - и накрая вътрешната изолация - който каквото и да ми говори, за мен тези изкуствени материали колкото и ползи за енергийната ефективност да носят, равностойно носят със себе си и вреди за микроклимата в помещението. Да, температурата в помещението при зимни условия се повиши с до 3 градуса, но съм убеден че качеството на стената да "диша" се загуби. Стените са тухла, с варова мазилка и вътре, и отвън. Според мен освен, че тези материали осигуряват споменатото "дишане" на стената, мисля и че самата варова мазилка се явява и като влагопоглъщаща мембрана, която поглъща и задържа в себе си част от влагата в помещението и постепенно част от влагата се просмуква навън, а друга част се изпарява много бавно по повърхността на мазилката, толкова бавно, че не вдига общата влажност в помещението. Докато по изолацията и нейния тънък повърхностен слой замазка(обикновено от някакъв съвременен материал, съдържащ в себе си лепила и спойки, а може би и някакви полимери) влагата се събира без да има възможност част от нея да се просмука в стената и постепенно да се изпарява.
                        Всеки трети е шести

Коментар

Имах подобен проблем в една от стаите в къщи,лек мухъл по ъглите на спалнята след подмяна на дограмата.Реших го с...боядисване на външната стена и тавана отвътре с една особена боя с керамични сфери казва се Термошилд(Тhermoshield).Ефекта е поразителен,вече повече от пет години няма и помен от мухъл.По същия начин направих и тавана на банята-изчистване на повърхноста перфектно и няколко ръце от въпросната боя.Никакви зачатъци на мухъл.По спомени беше доста скъпа но ефекта си струва определено.Разбира се трябва си добро проветряване,сутрин за 10-на минути отварям прозорците и вратите в цялото жилище за да стане течение,същата процедура и вечер.И не си дупчете дограмата с разни измислени клапи,лично мнение.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Важна подробност: климатикът изсушава въздуха само през лятото. През зимата изсушава въздуха на двора.
                            Теоретично, имайки в предвид принципа на работа на климатика, си прав. На практика обаче климатика прекарвайки въздуха през топлообменника (в режим отопление) също изсушава въздуха и няма конденз по стени и прозорци. От опита ми в къщи-в дневната с климатик(вечер е и спалня ) няма кондез, в детската която се отопляваше с акумулираща печка и с духалка имаше конденз по прозорците и в единия от ъглите, до пода. Вече втора година там се отоплява с климатик и конденза вече го няма, режима на проветряване е същия както и преди. Апартамента е тухлен с външна изолация и ПВЦ дограма, някаква по-евтина. Та според мен с климатика е ОК стига да не е пречка шума от него, колкото и да е малък, на качествените (и по-скъпи) модели, разбира се.
                            Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!

Коментар

Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
                              Бе не е и така в абсолютни стойности. Имам вътрешна изолация на две външни стени северо-изток и изток, зимата винаги от там ми идва студения вятър и мръзне яко. 2012 когато беше сериозна зимата ми изби влага и мухъл ниско долу по стените, в ъглите. И преди е имало сериозни зими, но не съм имал проблеми. На какво отдавам наличието на влага и мухъл :...
                              Разбирам за какво говориш - в 'планинския' апартамент имам северна стена, и на времето там направо се усещаше студено течение - все едно духа от стената (охладения въздух се спуска надолу и създава течение)..
                              Но зависи каква е изолацията. Трябва да е сметната така, че температурата на точката на оросяване да остане вътре в изолационния материал... Тогава просто няма как да стане конденз.
                              Същата тази стена при ремонта я направих и с външна и с вътрешна изолация (вътрешната - 10см каменна вата)... Сега едно климатиче дори не се зори за да я затопли за нула време зимата при условие, че апартамента не е ползван няколко месеца... И не се усеща никакво течение, пък камо-ли мухъл...
                              Относно клапите - при мен апартаментите гледат на 180 градуса и съм сложил клапи във всички стаи (по една). Клапите са от типа монтаж на стъклото - слагат се лесно дори и при вече сложена дограма. Единствено правиш нов стъклопакет (затова в единия случай избирах по-малките стъкла) - стъклото не е толкова скъпо. Но клапите бяха по около 100лв/бр... Така, че ако не е личен апартамента, едва ли ще си струва инвестицията...
                              А за климатика - при отопление той не променя абсолютната влажност (грам вода в единица обем), а променя само относителната влажност, защото повишава температурата. Лятото той намалява абсолютната влажност (отделяйки конденза и изхвърляйки го от помещението)...
                              С климатик и хора в помещението (както и с всеки друг отоплителен уред без вентилация на помещението), абсолютната влажност се повишава, а от там се повишава температурата на 'росата' (dew point), с което увеличаваш вероятността някъде да се появи конденз и от там - мухъл.... Да, зимата навън въздуха е с по-ниска абсолютна влажност, и ако организираш добра вентилация, то абсолютната влажност вътре в помещението няма да се повиши толкова, и съответно ще намалиш вероятността за конденз и мухъл...
                              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

При нас мухъла се появи през лятото (ако може да се каже, че беше лято). Според мен поради високата влажност се е получил конденз между стената и корка. Интересното е дали е мухъла е само по повърхността на корка или е в дълбочина и в самата стена. Иначе тези дни ще ходя за клапи, като се спрях на такива, които се монтират на мястото на гуменото уплътнение на отваряемите крила. Не особено оптимално решение, но не ми се дупчи дограмата. За обезвлажнител ще видя какъв ще се вземе и дали ще е нужен.
                                Александър

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X