Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Възможен ли е такъв тип строителство у нас?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Възможен ли е такъв тип строителство у нас?

    Терена върхо който изграждам стената от гуми не е моя собственост, а на общината. Моята собственост е около 2-3 м по-навътре. Но това място няма как да се ползва понеже е с много голяма денивилация. От другата страна, където свършват гумите има трап над 10м надолу пак така стръмен. Пълня го със растителни отпадъци за да го задържат и да не се свлича. За момента не ми прави проблеми. Никой не може даже и да види че изграждам подпорна стена от гуми на това място. А след нчкоя година ако го види някой, ще кажа че не е в моя имот и не съм го правил аз. Миналата година всички постройки в имота ми им издадоха удостоверение за търпимост, понеже дядо ми, лека му пръст, ги е строил без документи. Не виждал с какво се застрашава природата, след като преработените гуми отиват за настилки на площадки. Или ще ми каже някой че след надробяването на гумата не е опасна, а когато е цяла е опасна.


    Току що получих съобщение от колежка във форума. Ето и съобщението
    Здравейте, за съжаление мненията ми ги трият. Колегата, ако въобще е колега, ви праща в беля, изписах доста в темата и като гледам, мнението ми го няма.

    Ще се опитам пак.
    Първо, това, което правите, не е строеж по смисъла на §5 от ДР на ЗУТ. Защото няма основи, няма трайна връзка със земята и така наречените стени не са стени, най-малкото защото са под наклон и елементите не са свързани помежду си.
    Второ, строителен надзор не се изисква за строежи от пета и шеста категория.

    Драскачи всякакви, но свестните мнения ги трият.

    Аз лично няма как да попитам за някаква правоспособност на многознайковците, просто мнението няма да се появи. Но вие може да го попитате.
    Аз лично също бих искал да знам същото.
    Последно редактирано от dimich87; 09-04-14, 19:30.

    Коментар


    • #47
      От: Възможен ли е такъв тип строителство у нас?

      Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
      Терена върхо който изграждам стената от гуми не е моя собственост, а на общината.
      Леле мале! Да те пита някой що дириш ти в общинска собственост!
      Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
      Моята собственост е около 2-3 м по-навътре.
      Ами когато дойде общинската собственост в твоята тогава му мисли! А и да не се окаже, че докато падне склона до твоята собственост ще се е "самоукрепил"?
      Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
      Но това място няма как да се ползва понеже е с много голяма денивилация.
      Ми кво ти трябва да се трепеш!
      Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
      От другата страна, където свършват гумите има трап над 10м надолу пак така стръмен. Пълня го със растителни отпадъци за да го задържат и да не се свлича. За момента не ми прави проблеми.
      Интересна "технология"! Вероятно работи. И аз съм чувал за растения които се ползват за укрепване, ама не знаех, че и с отпадъци става.
      Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
      Никой не може даже и да види че изграждам подпорна стена от гуми на това място. А след нчкоя година ако го види някой, ще кажа че не е в моя имот и не съм го правил аз.
      Искаш ли да се обзаложим,.... че много могат да видят! Ама за другото си прав. Никой няма и да повярва, че ти си го правил. Поне така както си изложил дотук ситуацията. И смисъла е неясен и ползата. Вероятно има нещо друго което не разбирам и затова се учудвам. Иначе поздравления за труда.
      GPS системи https://www.easytracking.bg/
      Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

      Коментар


      • #48
        От: Възможен ли е такъв тип строителство у нас?

        Първоначално публикуван от n_petrova Преглед на мнение
        ...Nikolov61
        Няма как са се представи стандарт или удостоверение за природни материали през общинската администрация, тъй като природата е създала преди хиляди и милиони години някой камък или някое парче глина и не е дала писмен стандарт. Това е известно на общинските администрации...
        Ето няколко стандарта, действащи в Р. България към настоящия момент, независимо дали това е известно или не на общинската администрация:
        1. БДС 1697:1977- Камък ломен и цепен за сгради и съоръжения
        Област на действие: Стандартът се отнася за ломен и цепен камък, предназначен за зидария в основи и над основи.
        2. БДС 8263:1990- Блокове скални
        Област на действие: Стандартът се отнася за оформени блокове с декоративни свойства, добивани от скални масиви, от които се изработват плочи за външни и вътрешни облицовки и настилки.
        3. БДС EN 12372:2008-Методи за изпитване на естествени каменни материали. Определяне на якост на огъване под въздействието на концентриран товар
        Област на действие: Този европейски стандарт определя метод за изпитване за определяне на якостта на огъване на естествени каменни материали под действието на концентрирано натоварване. Включени са идентификационните и технологичните процедури за изпитване на продукта.

        По отношение на подпорните стени.
        Изпълнението на подпорни стени, според мен, много често е недооценявано от хората, предполагам поради това, че в повечето случаи са възприемани като част от обкръжаващата среда и не са пряко свързвани със сградите, където хората живеят или работят. Между другото, по мои лични, субективни наблюдения (може да не съм прав, но така ми се струва), това са едни от най-често дефектиращите строителни съоръжения (най-вероятно поради недостатъчно сериозното отношение на лицата, свързани с проектирането, строителството и/или експлоатацията).
        Тъй като тази тема е и вероятно ще бъде четена от доста хора, ще вметна и някои важни моменти от действащите понастоящем Норми за проектиране на подпорни стени. Забележете, че у нас съществуват специални норми, касаещи подпорните стени, което говори за особения „характер” на този тип съоръжения. И така:

        Чл.1. (1) Тези норми се отнасят за проектиране на гравитационни подпорни стени в промишленото, гражданското и транспортното строителство.
        (2) Нормите не се отнасят за проектиране на напорни хидротехнически съоръжения, противосвлачищни конструкции, тънки (огъваеми) анкерирани и неанкерирани съоръжения, за строителство при особени условия (насипни, набъбващи, замръзнали и слаби водонаситени почви) и за облицовъчни стени, предпазващи скални откоси от обрушване, при които не се проявява земен натиск.
        (3) Допуска се нормите да се използуват за проектиране на хидротехнически, пристанищни и други специални съоръжения, за които главното натоварване е от земен натиск, ако за целта няма други действуващи норми за тяхното проектиране.
        Чл.2. (1) При проектиране на подпорните стени, освен изискванията на тези норми, се спазват и изискванията на:
        1. "Бетонни и стоманобетонни конструкции. Норми за проектиране", БСД, кн. 9-10/1980 г.;
        2. "Плоско фундиране. Правилник за проектиране", БСА, кн. 1-2/1983 г.;
        3. "Норми за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони", отпечатани в издание на КТСУ и БАН , 1987 г. ";
        4. "Основни положения при инженерните проучвания за строителните обекти", БСА, кн. 4/1983 г.;
        5. "Натоварвания и въздействия. Норми за проектиране", БСА, кн. 9/1979 г.; доп. БСА, кн. 11/1983 г.;
        6. "Защита на строителните конструкции от корозия. Норми и правила за проектиране", БСА, кн. 8/1980 г.;
        7. "Норми за проектиране на зидани конструкции", БСА, кн. 12/1985 г.
        8. Действуващите у нас стандарти за изследване на строителни почви и натоварвания.
        (2) ...
        Чл.3. Подпорните стени се проектират въз основа на:
        1. резултатите от инженерно-геоложките, хидрогеоложките и геодезическите проучвания;
        2. данните за натоварванията, въздействията, експлоатационните изисквания, технологията за изпълнение и др.;
        3. технико-икономическо сравнение на вариантите, при което се отчитат стойността на подпорната стена, типът, размерите и материалът на конструкцията, строителният опит, трудоемкостта и продължителността на изпълнението и условията за експлоатация....
        ... ... ...

        ...Чл.5. (1) При проектиране на подпорните стени трябва да се прилагат такива конструктивни схеми, технологии и материали, които осигуряват якост и устойчивост във всички стадии на строителството и експлоатацията.
        (2) При необходимост се предвиждат технологични и конструктивни мероприятия за повишаване на корозионната устойчивост срещу агресивни среди и мразоустойчивостта на бетона.
        (3) При наличие на филтрационен воден поток към стената се предвиждат противофилтрационни и дренажни устройства.
        Чл.6. При доказана необходимост, в проекта се предвиждат мероприятия за намаляване на деформациите на земната основа и повишаване на нейната носеща способност (уплътняване, заздравяване, водопонижение и др.)....
        ... ... ...

        ...Чл.11. (1) В зависимост от приетото конструктивно решение подпорните стени се проектират от бетон, стоманобетон, бутобетон или от каменна зидария.
        (2) Изборът на материала се обосновава технико-икономически съобразно изискванията за дълготрайност, условията и технологията на изпълнение и наличието на механизация.
        Чл.12. (1) Бетонните и стоманобетонните подпорни стени се проектират от обикновен бетон с плътна структура и плътни добавъчни материали, с проектни марки по якост на натиск и клас на бетона съгласно действуващия БДС 7268. При агресивни среди съгласно БДС 9075 се предписва корозионноустойчив бетон в съответствие със "Защита на строителните конструкции от корозия. Норми и правила за проектиране".
        (2) За монолитни конструкции се предписват класове на бетона от В10 до В25, а за сглобяеми конструкции - класове от В15 до В35. Предварително напрегнати стоманобетонни елементи за подпорни стени се проектират от бетон с класове от В25 до В50.
        (3) За подложен бетон се предвижда бетон с класове В7,5 и В5, а за пълнежен - бутобетон от клас В5.
        (4) Бутобетонна и каменна зидария на разтвор за изграждане на фундаменти на подпорни стени или на цели стени се проектира от неизветрял камък, съответно ломен и цепен, с якост на натиск, не по-ниска от 30 до 40 МРа, определена съгласно действуващия БДС 11484. Циментно-пясъчен разтвор се предвижда с марка, не по-ниска от 10, съгласно действуващия БДС 9340, а класът на бутобетонане може да бъде по-нисък от В 7,5.
        (5) Суха каменна зидария се допуска при проектиране на масивни подпорни стени с височина, не по-голяма от посочената в чл. 74 (2) на тези норми.
        (6) За съоръжения, подлагани циклично на отрицателни температури, в проекта се предписват класове на бетона по мразоустойчивост и водонепропускливост в зависимост от експлоатационните условия и температурния режим....
        ... ... ...

        ...Чл.39. Подпорните стени и земната основа се изчисляват по метода на граничните състояния съгласно действуващия БДС 14784 и „Плоско фундиране. Правилник за проектиране”:
        1. по първа група гранични състояния (на носеща способност), включваща обща устойчивост срещу хлъзгане, обръщане, разрушение на земната основа под фундамента, дълбоко хлъзгане по кръгово-цилиндрична повърхнина, якост и устойчивост на конструкцията на подпорната стена и нейните елементи;
        2. по втора група гранични състояния (на деформации), включваща възможните деформации на земната основа (слягане, преместване, завъртане) и образуване или отваряне на пукнатини в конструкцията на стената.

        Чл.40. (1) Изчисленията за гранични състояния от първа група се извършват за основно и особено съчетание на натоварванията, включително земетръсни въздействия, с вземане под внимание на изчислителните стойности на натоварванията, въздействията и почвените характеристики и включват проверки на:
        1. хлъзгане в основната плоскост;
        2. обръщане около външния ръб на фундамента;
        3. разрушение на земната основа под и встрани от фундамента;
        4. дълбоко кръгово-цилиндрично хлъзгане съгласно чл. 52 на настоящите норми.
        (2) Изчисленията за гранични състояния от втора група (на деформации) се извършват само за основно съчетание на натоварванията и с нормативните стойности на товарите и почвените характеристики.

        Чл.41. (1) Подпорните стени не се проверяват за особено съчетание на натоварванията (на сеизмичност), когато са по-ниски от h0 = 4,0 m, мерено от короната до фундамента (цокълната фуга).
        (2) Допуска се подпорните стени с височина, по-голяма от посочената в ал. (1), да не се проверяват за сеизмичност от VII степен, ако не са част от съоръжение или сграда....
        ... ... ...

        ... Чл.45. (1) Статическото изследване за основно съчетание на натоварванията се извършва съгласно чл. 39. Основното съчетание на натоварванията включва всички постоянни, продължителни и кратковременни натоварвания.
        (2) Постоянните натоварвания са от:
        1. собственото тегло на подпорната стена;
        2. фундамента и почвата над неговата основна проекция;
        3. технологичните и други постоянни експлоатационни товари, земния натиск от почвата (хоризонтален и вертикален);
        4. хидростатичното и филтрационното налягане на водата, ако има такива.
        (3) Продължително действуващи временни натоварвания са от:
        1. насипни материали върху терена и стената, резервоари, тръбопроводи, сняг, складирани материали на открито и в складове;
        2. въздействия от температурни изменения;
        3. пълзене и съсъхване;
        4. неравномерни слягания на основата;
        5. допълнителен земен натиск от изброените натоварвания....
        ... ... ...

        Чл.74. (1) Максималната височина (вкл. фундамента) на подпорни стени, изпълнявани от бетон, бутобетон и каменна зидария на разтвор, не трябва да бъде по-голяма от 10 m в сеизмични райони до VIII степен включително и 5 m - за IX степен. В останалите случаи подпорните стени се проектират от стоманобетон.
        (2) Височината на подпорни стени от суха каменна зидария не може да бъде по-голяма от 3,0 m. Не се допуска суха каменна зидария за подпорни стени за железопътни линии при сеизмичност на района над VII степен и за автомобилни пътища в райони със сеизмичност над VIII степен.
        Чл.75. (1) Минималната дебелина на подпорната стена при короната е:
        1. за стоманобетонни стени - 0,15 m;
        2. за бетонни стени - 0,30 m;
        3. за каменна зидария - 0,50 m.
        Когато захарността в гроздето намалява, моята се покачва.

        Коментар


        • #49
          От: Възможен ли е такъв тип строителство у нас?

          Нека да видим какво се има предвид в ЗУТ под думата "строеж":

          Допълнителни разпоредби от ЗУТ

          § 5. По смисъла на този закон:
          т. 38. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) "Строежи" са надземни, полуподземни, подземни и подводни сгради, постройки, пристройки, надстройки, укрепителни, възстановителни работи, консервация, реставрация, реконструкция по автентични данни по смисъла на чл. 74, ал. 1 от Закона за културното наследство и адаптация на недвижими културни ценности, огради, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, благоустройствени и спортни съоръжения, както и техните основни ремонти, реконструкции и преустройства със и без промяна на предназначението.

          ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА
          Чл. 110. Недвижими вещи са: земята, растенията, сградите и другите постройки и въобще всичко, което по естествен начин или от действието на човека е прикрепено трайно към земята или към постройката.
          Всички други вещи, включително и енергията, са движими вещи.



          Всичко, което не е свързано трайно със земята, не може да се квалифицира като недвижима вещ /строеж.

          Преносимите къщи, караулки и контейнери, складирани по околовръстния път, също не са строежи, дори ако са складирани един върху друг, това не ги прави двуетажни къщи, макар че техните елементи са свързани помежду си -стени,таван, под. Те ще станат строежи едва тогава, когато се прикрепят трайно към основи по одобрен проект със ситуационно решение, с РС, с договори с експлоатационните дружества и т.н.


          В показаната снимка с автомобилните гуми липсват основи и липсват трайни връзки между гумите.

          Това не може да се квалифицира като строеж съгласно § 5, т. 38 от ДР-ЗУТ.

          Обаче, в случай, че имаше основи, извършеното щеше да попадне под действието на чл.147 от ЗУТ - т.е. щеше да е строеж от шеста категория съгласно чл.137 от ЗУТ.
          За строежи от пета и шеста категория не се иска строителен надзор/да не се бърка строителен надзор с технически ръководител на обекта- това са напълно различни неща!/.



          Чл. 147. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:


          т. 5. подпорни стени с височина до 2 м над нивото на прилежащия в основата им терен, когато не са елемент на транспортни обекти;


          т. 7. огради, градински и паркови елементи с височина до 2,20 м над прилежащия терен;



          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X