Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Качественна автоматика за превключване на бойлера от нагревател към серпентина.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Качественна автоматика за превключване на бойлера от нагревател към серпентина.

От една година съм си преместил бойлера в мазето до котела, и понеже нямам автоматика за спиране на нагревателя за пускане на топлата вода към серпентината , и тая работа трябва да се върши ръчно,а мен ме мързи да слизам постоянно.Поради което си карам на ток което не е много изгодно.
    Направо си е престъпление да ми е боилера на 1 метър от котела и да работи на ток.
    На теория е лесно термо винтил,термо реле и контактор за бойлера,ама кое от къде и как.
    Знам че има такива техники,но знам че ако се обърна към специалисти ще ми свалят две кожи.
    Та въпроса е ако някой е патил и правил нещо подобно да даде акъл.

От: Качественна автоматика за превключване на бойлера от нагревател към серпентина.

понеже нямам автоматика за спиране на нагревателя за пускане на топлата вода към серпентината

Нещо не та разбрах,ЗА какво е ти е нагревател да пускаш кат имаш шукадар топла вода от серпентината към парното.Или не го подържаш постоянно запалено?

Коментар

От: Качественна автоматика за превключване на бойлера от нагревател към серпентина.

Първоначално публикуван от fanfan Преглед на мнение
      Или не го подържаш постоянно запалено?
      Нали знаеш че когато изгасне котлето и ако не спреш серпентината и бойлера се охлажда веднага.
      Да разбира се. Искам да имам постоянно топла вода,но не само от електрическия нагревател на на бойлера.
      И не да ходя като дежурен параджия да връткам крановете.

Коментар

Аз имам същия проблем в нас.
        Намислил съм да взема един магнет вентил, едно термореле и един контактор /така ли се казваше автоматчето с котвата /
        Клапанът е постоянно отворен. Настройвам термореленцето и когато температурата падне под 40 градуса примерно, релето подава напрежение на контактора /или както се казва там/, той подава ток на магнет вентила, който се затваря и спира циркулацията на вода в серпентината и същевременно захранва и нагревателя за бойлера.
        Нещо такова си го представям, не знам дали ще сработи.
        По мои изчисления тези джаджи трябва да струват около или малко над 100 лв
        "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
        А+
        LZ1DRZ

Коментар

Първоначално публикуван от Evgeni Enduro Преглед на мнение
          Аз имам същия проблем в нас.
          Намислил съм да взема един магнет вентил, едно термореле и един контактор /така ли се казваше автоматчето с котвата /
          Клапанът е постоянно отворен. Настройвам термореленцето и когато температурата падне под 40 градуса примерно, релето подава напрежение на контактора /или както се казва там/, той подава ток на магнет вентила, който се затваря и спира циркулацията на вода в серпентината и същевременно захранва и нагревателя за бойлера.
          Нещо такова си го представям, не знам дали ще сработи.
          По мои изчисления тези джаджи трябва да струват около или малко над 100 лв
          Точно това е принципния вариант.Обаче въпроса не е толкова прст.Котела работи около 60градуса а бойлера не се ползва много.
          Трябва да се съхрани най високата точка на нагряване.
          Май трябва нещо по учено. Фисман имат ама ......$$$$$ много!

Коментар

Ела ми на гости, вземи и жената с децата.....вино, храна и баня без пари, останалото ще го водиш на живо.
            А, забравих, ще си платиш спането, не за друго, ами заради това, че вече безплатно образование НЯМА.

Коментар

Аз просто съм настроил помпата да се включва на 80 градуса и да изключва на около 70. Нагревателя го държа на ниска температура- колкото да можеш да се изкъпеш с топла вода само от бойлера , без смесване със студена. Целта е ако парното не е било запалено поне някаква топла вода да има. В противен случай се получава нещо средно между ел. и парно. Студената вода явно бързо сваля температаурата в общия обем и се вклюва нагревател, макар и за малко.
              Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Може да се направи с Трипътен вентил за термостатна работа Herz-CALIS-TS-RD. Един байпас се прави.
                Няма невъзможни работи.Тел.0888344659

Коментар

Първоначално публикуван от //Радо// Преглед на мнение
                  Аз просто съм настроил помпата да се включва на 80 градуса и да изключва на около 70. Нагревателя го държа на ниска температура- колкото да можеш да се изкъпеш с топла вода само от бойлера , без смесване със студена. Целта е ако парното не е било запалено поне някаква топла вода да има. В противен случай се получава нещо средно между ел. и парно. Студената вода явно бързо сваля температаурата в общия обем и се вклюва нагревател, макар и за малко.
                  Не са ли много високи градуси 80гр. за включването на помпата.Моята включва на 45гр. и изключва под 45гр.
                  Няма невъзможни работи.Тел.0888344659

Коментар

Първоначално публикуван от krasivl Преглед на мнение
                    Не са ли много високи градуси 80гр. за включването на помпата.Моята включва на 45гр. и изключва под 45гр.
                    Даже напротив- пазиш котела ако е стоманен.

Коментар

Евгени,нещо не съм съгласен с твоята теория! Защо ли? Ами шом като темппературата на подгряващата течност от котела,била тя вода или незамръзващ флуид спадне до 40 градъса то течноста ще "изсмучи" температурата в боилера да кажем до 43 42 градуса. А боилер на 43 градуса освен ако нее 200 л за какво тие? Нещо тая идея не ми се връзва! Джарта и аз съм на тоя хал ама моя "Ядрен център" както вече писах е в къщи и чанча да врътна кранчето към боилера не мие трудно.Не съм се замислял за диференциален термостат от слънчевия панел там вече може да стане ,защото там ще бъде следена температурата в боилера и температурата на подгрявашата течност и в зависимост от зададената делта Т ще имаш командването на магнет вентила към боилера ПАНИМАИШ????Дали по Габровски няма да може и в место магнет вентил да се използва електро кларан за студена вода преди автоматична пералня??

ппАбе казвах ти за тати като няма пари???
                      Най-добре е да имаш богати приятели!!!
                      Ако не ти дадат, барем няма да ти искат!!!

Коментар

Ние имаме също серпентина на бойлера, но кръга към бойлера е с 3/4 тръба. Останалите тръби са 1 и 3/4. Без да е включена помпата до бойлера не стига топла вода. Това беше и причината за да сложим помпа, иначе си работи системата безотказно и без помпа. Термостата е външен, закачен на тръбата. Настроен е да включва на 65 и да изключва на 60. Обаче се получава че котела стига до 80 градуса, когато външния термостат достига 65. Изключването първоначално, когато е студено става и при 50 градуса отчетени от термометъра на котела.
                        Имаме постоянно топла вода. Вечерта като се стопли бойлера, сутринта има достатъчно вода за едно къпане.
                        Достатъчно е да се направи някакво съпротивление до бойлера за да не се движи водата сама.

Коментар

Какви автоматики бе хора! Преди 5 минути гледах клипче за корозия в котел и как е препоръчително котела да работи на поне 60градуса.
                          Запалваш -помпата прави 2 до три цикъла спира и се пуска докато се позагреят радиаторите, като пуска само вода с над 80 градуса.
                          Когато загасва котела е пак така 2-3 цикъла.
                          И имаш 70-80 градуса топла вода в бойлера за другия ден.Четири души откоито едното е на памперси още.
                          Котела вътре в него събира 10 ина+/- литра вода.
                          В единия случай губиш 10 литра вода 40 градуса "непревъртяна" през радиатора, а в другия- 10литра със 70 градуса.
                          Ако се разчита на тея литри да стоплят нещо- насреща съм.
                          Цялата ми автоматика е един датчик и помпа и така 5 години вече.

Коментар

Първоначално публикуван от Петьо Джартов Преглед на мнение
                            На теория е лесно термо винтил,термо реле и контактор за бойлера,ама кое от къде и как.
                            Знам че има такива техники,но знам че ако се обърна към специалисти ще ми свалят две кожи.
                            Та въпроса е ако някой е патил и правил нещо подобно да даде акъл.
                            Реално системата може да се автоматизира по различни начини, по просто и по сложно и т.н.
                            Според мен по лесния начин можеш да си го направиш сам стига малко да разбираш от ВиК и тоци.
                            Ще ти трябва магнет вентил с бобина на 220V , две терморелета и контактор. Слагаш вентила на тръбата на входа на серпентината. Едното термореле да ти мери температурата на водата от котлето и примерно под 40 градуса да затваря вентила, другото да мери температурата на водата в бойлера и да включва и изключва нагревателя на бойлера при определена температура.
                            Аз ползвам в къщи за моята система терморелета купени от Сириус /sirius-pcb.com/ с двуразреден дисплей , 1м термодатчик и реле с отворен и затворен контакт. Струваха около 30лв готови и тествани. Понеже продават и китове за самостоятелно сглобяване. Вършат ми идеална работа и работят безотказно. Сега не ги виждам на сайта им, но може да ги попиташ или пък да си вземеш друго от наличните на сайта /понеже моите мерят и минусови температури/, ще ти свършат работа и само за плюсови температури за твоите нужди. За нагревателя на бойлера можеш да сложиш електронно реле вместо контактор от така наречените Солид-стейд релета. Безшумни са и нямат механични контакти , които да се повреждат. Тия джаджи можеш да ги сложиш в едно табалце или кутия според твоите виждания и мисля, че цялата автоматика ще е около стотина лв. Разбира се има и други термоконтролери или терморелета, които можеш да ползваш.
                            Ако имаш въпроси питай.

Коментар

Първоначално публикуван от krasivl Преглед на мнение
                              Може да се направи с Трипътен вентил за термостатна работа Herz-CALIS-TS-RD. Един байпас се прави.
                              Аз така направих и на двата си бойлера от тази есен и действа!
                              Ето принципа:

Ето го изпълнено и на практика:

А този "тунинг" ( поставих допълнителен "обезвъздушител" между бойлера и трипътния вентил ) му направих вчера:

Ако те интересува ще споделя всички подробности!
                              Весели празници на всички!
                              Казано е:
                              -"Обичай ближния",
                              щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X