Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за отопление с камина

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Съвет за отопление с камина

Прав си разбира се. Но ако трябва всеки път да източва инсталацията...
    Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Само да те предупредя, че в този "отоплителен режим", когато не се отоплява редовно, първия ден като отидеш и започнеш да отопляваш ( с каквото и да е ) си е страшен студ. Трябва си време да се затоплят стените. От 10 год. имаме вила, зимата там е приказно красиво. Първата зима с жената бяхме големи ентусиасти и ходехме. Отиваш палиш ( в нашия случай - камината ), цял ден бухаш дърва в нея, въздуха в стаята сякаш е топъл. От към камината чувстваш приятно излъчване, но гърбът ти от към стената е леден... Да не ти казвам какво става през нощта, когато камината все пак изгасне и още по-зле на сутринта...
      Казано е:
      -"Обичай ближния",
      щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
        Прав си разбира се. Но ако трябва всеки път да източва инсталацията...
        Ще ни бият,човека си каза,че няма да е с течност,а ние подхванахме хорото.

Антифриза си е антифриз та го има и това като опция.Ако има течаща вода цяла година какьв му е проблема?Ние имахме кран за пьлнене и друг за источване,разширителния сьд в най-горна точка и пьлниш до протичане от там,виждаше се от един прозорец на втория етаж,помпа няма.
        Източвам колкото се източи и сипвам колкото антифриз ми трябва за да не замрьзне.Е малко игра е с положението на радиаторите ма това е бял кахьр пред оптията да ти замрьзне цифката преди полунощ.

За отопление на стените не знам какво да говорим,направо ме е страх да питам какви са стените,че над стаите има 2 други които няма да се отопляват,а тавана над тях е като на лятна виличка каквато реално това е.Идеята май - как да си ползвам есенната виличка и зимата без да ме шибне жената с мокьр ботуш по тимберицата.
        Последно редактирано от BENZBOSS; 04-11-13, 21:57.
        TOYOTA SEQUOIA ‘11
        W140 S420 '99

Коментар

Какво значение има дали чугуна е рециклиран.
          RAV 4
          F650GS

Коментар

Първоначално публикуван от alex_serviz Преглед на мнение
            От към камината чувстваш приятно излъчване, но гърбът ти от към стената е леден...

То за това на тоя ФЕНОМЕН му викат Отпред пече отзад сече.
            TOYOTA SEQUOIA ‘11
            W140 S420 '99

Коментар

И май пак стигаме до климатик.
              Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                И май пак стигаме до климатик.

ТОЧНО……….и немска овчарка вьрзана за него да го пази.
                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                W140 S420 '99

Коментар

Според мен хич не се изхвърляй. Вземи си една Прити и си свиркай. Депрона ще помогне всъщност доста. Не го подценявай въобще. Имам метални врати изолирани с депрон - преди през зимите се е случвало да се заледят отвътре вратите. След депрона са топли на пипане отвътре...
                  Аз се топля с камини от години. В твоя случай бих гледал за прити с голяма камера за да може да мяташ големи пънове вътре. Така ще си имаш огън и за два и дори три дни (проблем и опасно е да ги оставяш недогорели де).
                  Тук във форума май отдавна стана модерно като питаш откъде да си земеш слънчогледови семки да ти препоръчат да си вземеш и нивата и трактора и комбайна.......
                  Та за няколко дни зимата една инвестиция от около 500-600 кинта заедно с депрона ми звучи най-разумна . Добре заредена камина ще стопли две стаи след около 7-8 часа и при най доброто желание де, ако са много ниски температурите ( може да си вземеш една електрическа печка с вентилатор за 12 кинта да я използваш да ти върти въздуха по-бързо) . А иначе за изолация - при мен след дебелия фибран ми падна разхода на дърва от 16 на 5-6 кубика......
                  Успех.
                  висете отпуснато

Коментар

Задължително ще има една духалка която ще се пуска като настане студ. Не мога да очаквам, че камината ще ми държи топло и на сутринта ако не съм ставал през ноща да я зареждам . Ама само на духалка няма да стане работата, ще трябва нещо по-сериозно да затопли къщата в началото.

Коментар

Ползвам камина с въздуховоди без вентилатори от няколко години за отопление на хол коридор и две помещения над камината.
                      Камерата е някаква френска със стъкло и допълнително правен кожух.Студеният въздух влиза през решетка под камината и от изхода на кожуха (мисля ф 250) с меки връзки и разклонения захранва 4 изхода (ф 110)-над камината,коридора и двете помещения отгоре.Изходите са регулируеми. Всичко това подобрява КПД-то и работи само ако не са затворени плътно вратите между помещенията. За помещения на едно ниво вероятно ще трябва вентилатор за топъл въздух, но там ще трябва тръба за обратния въздух (предполагам).
                      0+

Коментар

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
                        Според мен хич не се изхвърляй. .....

Тук във форума май отдавна стана модерно като питаш откъде да си земеш слънчогледови семки да ти препоръчат да си вземеш и нивата и трактора и комбайна....... ...
                        Изолацията си е изолация и никой не спори за ползата и.
                        Но 'водното' парно съвсем не е чак толкова по-скъпо, особено ако си го направиш сам......
                        Трябва ти една печка (може и Прити - баща ми смени първата 'самоделка' с такава, топли много добре, но е мъничка - събира по едно две дръвца) с водна риза, няколко пластмасови тръби, някой друг радиатор и циркулационна помпичка. Може да излезе доста по-евтино от климатик
                        Антифриза е еднократна инвестиция (след като настроиш и уплътниш системата разбира се)...
                        А отоплителния ефект е несравним и по-равномерен. Не бих разчитал на климатик да ми затопли 'замръзнала' къща..

Колега има двуетажна вила из балканите - там отоплението е решено с комина между стаите, но първите два дни след пристигане е мъка - СТУД...
                        Въпреки, че има една огромна камина (агне с няколко метровки си влиза без проблем, и една 'стъклена' каминка в другия край на стаята...
                        Гълта метровките като солетки и пред нея е супер, но 2-3 метра встрани трябва да си с яке... След втория ден, 5 кила ракия и изгорени два кубика дърва се ядва

Освен това при 'хидравлично' отопление в бъдеще може в кръга да се включи и електрическо бойлерче с дистанционно управление - така ще можеш да си пуснеш 'топлото' ден преди да отидеш 'на село', и като отидеш там да не ти мрънка жената
                        Въпреки, че лично на мен най ми е кеф процеса на 'оживяването' на замръзналата къща

Така, че
                        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Ето и моите 5 ст. по темата
                          Къща от 2 стаи-общо 50 кв.,предбалкан,монтирана камина с водна риза 12кв(по документи),с помпа ,реално отоплява 2 радиатора панелни от най-големите.Не подценявайте замръзнала къща-зор се стопля.На камината- "Звезда 1" с тръбна водна риза и е малко на нагорно да стопли две стаи,а ставането нощем да слагаш дърва, еле пък да обикалям навън-ще ти се изпари ентусиазма на вторият уикенд-а на жена ти-по скоро.Нямам опит с камина с въздушна риза, но имай в предвид миризмите-готвиш в кухнята-мирише в спалнята.
                          И препоръчвам конвектор за през нощта като поддържащо отопление-духалката е много шумна.
                          За мен решението е котел-пиролизен ли,на въглища ли,но котел. Зареждам вечерта и лягам.Антифриза е задължителен.Аз купих от производител в Кнежа-излезе ми ефтинко и сега нямам проблеми.
                          А сега котли бол-виж в продавалника!
                          Успех.

Коментар

Ще споделя моя опит . Къща в Стара Планина , на три етажа , камина с водна риза около 30 КВ. Първата вечер е доста студено и за столовата ползвам две газови печки , а по спалните конвектори и духалки . Къщата е с изолация и радиатори навсякъде . Системата ми е с антифриз , но една зима беше много студено и 3 радиатора се спукаха . Затоплянето е на втория ден , с непрекъснато подаване ако на дърва . На третия ден е рай , чак не може да се спи . Мисля да комбинирам камината с ел. парно , което имам и да го пускам дистанционно един ден преди да отида на къщата .

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                              То за това на тоя ФЕНОМЕН му викат Отпред пече отзад сече.
                              И моите няколко стотинки. Проблемът "отпред пече отзад сече" го има при камината независимо от топлоносителят защото тя камината си е голям гълтач на въздух за да гори и той от някъде трябва да влезе в помещението. Този проблем се решава при предстоящият ремонт в случая като се осигури приток на свеж въздух до горивната камера извън помещението. Аз поне така съм го направил и то за камина с горивна камера която е близо 2 куб.м. В случаят камината няма да е голяма и една тръба Ф 100 мм. решава проблемът, но понеже ще е купувана готова а не изграждана на място се съмнявам че има опция за подаването на въздух отвън. Основният недостатък на тези камини е че горещият въздух излиза в горният край на помещението и докато загрее до долу си е клинч. Аз съм тръгнал по обратният път. Въздуховодите са в пода и един вентилатор нагнетява въздуха. Затоплянето на помещенията става на нивото на пода и започва да се усеща много бързо след запалването. Въздухът е много по-бърз флуид от водата, няма нужда от регулиране на темп., разширителен съд, вентили за обезвъздушаване и т.н. Недостатъкът- ако искаш да имаш и топла вода с бойлер ти трябват по-нестандартни идеи и решения. За такъв вид пребваване, инциденто и не постоянно в случаят, аз не бих отишъл на вариант водна риза и радиатори. А и защо отопление само на две от четирите помещения? Пускаш си навсякъде въздуховоди с крайни клапи и топлиш където си искаш.
                              Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                              Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                              В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от piper Преглед на мнение
                                ...За мен решението е котел-пиролизен ли,на въглища ли,но котел. Зареждам вечерта и лягам...
                                То, ако се тръгне в тази посока по-добрия вариант според мен е пелетна горелка/котел/камина, с програмируем стаен термостат. Но отиваме в по-горна ценова категория, за съжаление.
                                Казано е:
                                -"Обичай ближния",
                                щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X