Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отопление със слънчева енергия и топлинен акумулатор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Отопление със слънчева енергия и топлинен акумулатор

Гледам че има готови термопомпи въздух/вода за под 2000лв 3-5кв отдавана мощност
    някой има ли преки наблюдения?
    байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
    Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
    Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
      Гледам че има готови термопомпи въздух/вода за под 2000лв 3-5кв отдавана мощност
      някой има ли преки наблюдения?
      Линк?
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
        ...но при интерес може за година да са на пазара. Интерес има, но има и контраинтерес, та не знам...
        Не може за година да са на пазара. Колкото и да е голям контраинтереса, интереса е поне x10. Просто за момента толкова си можем.

Акцизите/данъците не ги мислете - те винаги ще са на ръба на търпимото. От евтина енергия нямаме нужда - съвсем ще осерем пейзажа.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
          Линк?
          някакво Трео

има и хасковско-китайски за ~1000лв. но са с отзиви че са ефективни до -5

треото ме интересува някой дали го е ползвал под -15
          Последно редактирано от STROIL; 19-08-13, 16:09. Причина: непозволен линк
          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.

Коментар

При термо помпите няма темперетури под нулата.

Това с обмен на въздух е недоклатка някаква.
            Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
            Вальо. О888 557Ч7Ч
            Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
              Така им викат - ТП въздух-вода и те толкова си могат.
              Ти говориш за истината - ТП вода-вода, а аз пък действам по такава. Тя е най-ефективната система, но трябва да се вложи в нея ум. Някои влагат само пари и после реват. Тук няма универсално правило, а всеки проект е уникален, свързан със сметки и най-вече проби и настройки преди пускане в експлоатация. А и след това, при промяна на някое от изходните условия. Не става по изпитаната у нас схема за монтаж - пускаш и бегаш. И после се правиш, че те няма. Затова има малко успешни такива системи и много недоволни.

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                При термо помпите няма темперетури под нулата.

За малки мощности са. Климатиците дето топлят при -15 са същото. Главния им проблем е, че се обледеняват.

вижте на какво попаднах

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
                  вижте на какво попаднах
                  Текстът не се чете, дай малко по-голяма снимка.

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:pompa.jpg
Прегледи:1
Размер:246.1 КБ
ID:5513438

Коментар

Тъкмо се пулех в малката и открих, че е вариант на еърлифт. Само се чудех какво е в балона.

Тези фреони обаче нещо ме смущават. Ще ни налазят еколози и ще стане мазало.

Коментар

С пропан бутан тогава

С азот също ще работи, но най-ефективно е като има фазов преход.

Коментар

Последното най добро е изобутана. Обикновенния пропан-бутан не е за предпочитане, защото е склонен на детонации при повишаване на налягането. При едни и същи условия по-устоичиви са изо-горивата. Бутана има -41,7 градуса по целзии втечняване. Това му дава много добри предимства при отвеждането на топлината и при минусови темпереатури. Хладилници се правят с изобутан с по 100-150 ватови компресори.

Коментар

Колеги, по стечение на обстоятелствата съм организатор на семинар на тема "Енергийна ефективност" по задание на Министерство на образованието по проект "Наука и бизнес".
                            Понеже темите и лекторите са много интересни, поне за мен, а предполагам и вас, а и са пряко свързани с обсъждането в тази тема, ви пускам тук информацията.

Участието е напълно безплатно. По проекта се покриват разходите за хотелско настаняване (три нощувки на 9, 10 и 11 септември), храна (закуски, обяди и вечери), транспорт до гр. София и обратно.

Ако някой има желание да участва - да ми изпрати данните си по мейла или да ми се обади, за да го регистрирам за участие. Обръщам внимание, че бройката е ограничена.

Семинара ще се проведе на 10 и 11 септември в Парк хотел Москва, гр. София.

Подробностите, програмата и лекторите са описани в тази тема:

http://www.offroad-bulgaria.com/show...23#post2277023
                            Последно редактирано от Димитър Желязков; 03-09-13, 15:01.
                            www.occ.bg - Преносими газови бойлери и Мобилна баня за къмпингуване
                            0898777327

Коментар

ОСНОВНОТО за доброто отопление е добрата изолация... Една сравнително добра изолация се изплаща много по-бързо от каквото и да е икономично отопление...
                              Апартамента ми 100кв.м. и е с 4 климатика (мидея инвертори).. Дори не съм им слагал нагреватели (има куплунг за контрол и връзване на два отоплителя).
                              Всички врати в апартамента се държат отворени (имаме котки и куче ... Като страничен ефект - климатиците могат по-лесно да се размразяват, защото когато единия се размразява, другите компенсират охлаждането..
                              При сравнително добра изолация не надхвърлям 200лв на месец, а вкъщи температурата зимата не спада под 24С (аз по къси панталонки и тениска - жената, с ушанка .

Разбира се термопомпата е по-изгодния вариант ако има възможност... Но сме смятали с колега - искаше да си монтира на вилата... Отказа се заради високата цена не толкова на самата помпа, колкото съпътстващата работа - сонди, кладенци, конвектори, дренажи и т.н.

Според мен най-добрия вариант за екологична и 'вечна' система е 2х100тона изолирани басейни
                              Единия - подгряван лятото до максимална температура за отопление зимата...
                              Втория - пълнен със сняг зимата - за охлаждането лятото

Топлоемкостта би била някъде около 2 х 7MWh при 60С разлика, което би стигнало за една изолирана къща зимата и съответно - лятото...
                              Друг е въпроса отново за икономическата обосновка - дали вместо тези басейни не е по-добре да си платим тока за климатик или термопомпа...
                              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

По-горе казаха цената на басейните - десетки хиляди лева.
                                Техническото решение, аналог на това ентусиасткото с тоновете вода, е ползването на фазови преходи в разтвори. кристализация на някаква сол. Калциевият хлорид знам че имаше нео общо с много енергия.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X