Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гръмна ми радиатора в кухнята

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Гръмна ми радиатора в кухнята

Историята е следната: Април месец тази година монтираме чисто нови алуминиеви радиатори (апартамента е панелка, във всяка стая в ъгъла минават вертикални тръби за парно от които тръгват разклонения за към радиаторите, на тези разклонения монтирахме кранове) Пускаме въпросните кранове и обезвъздушаваме системата за да пробваме дали ще протече от някъде. Всичко е ОК, след около 5 дни затваряме пак тези кранове, защото не живеем в този апартамент все още и да не стане авария...
    Един ден (миналата преди 2 седмици) влизам в апартамента и какво да видя, аварията станала, пода в кухнята покрит с вода. Попивам я и почвам да търся теча, теч няма. Гледам слушам ... нищо. А цялата кухня изпръскана, все едно балон с леко кална вода е гръмнал. В един момент виждам бели парчета по пода, пипам гледам - алумин. При по обстоен преглед видях, че единия глидер е гръмнал и то от вътрешната страна. Така е гръмнал, че едно парче 5х15см се е откъснало, не просто да се е пукнал.
    В радиатора е имало точно толкова вода колкото събира, налягане от системата не може да е дошло защото и двата крана са затворени. Апартамента е с външна и вътрешна изолация и вътре повече от 20-25 градуса не е било както и под 15-17 не е било поради факта, че от април на сам си е жега.
    В задачата се пита: Какво, Защо и Как се е случило??

От магазина ми смениха глидера, но ми отказаха да поемат разходите по ремонт на шкафовете (цокъла на кухнята се е раздул) Естествено обвиниха мен, като ми казаха, че това е гръмнало щото аз съм затворил и двата крана и виждаш ли от прозореца е нагряло радиатора и той е гръмнал понеже няма на къде да се разширява водата... (това е абсурд само по себе си - кухнята е със северно изложение и я огрява слънце от към 9 до към 12ч. а радиатора е на 10-15см под дъската на прозореца и реално няма как директно да го огрее) Освен това, дори и най южното изложение да е и сред лято да е, колко трябва да го нагрее това слънце, колко градуса трябва да стане в радиатора, че да разшири до такава степен та да гръмне.
    I'm not Lost, I'm Discovering !

088 три 3 четири 0 94 нула - Филип

От: Гръмна ми радиатора в кухнята

Ако си обезвъздушил добре, да гръмне радиатор от топлинно разширение на водата не е никак изключено. Това е и една от причините на радиаторите да се поставя само един кран. (Има и други причини, признавам.) Само че трудно мога да си представя цяло парче да се отдели, би трябвало да се пукне някъде и да изпусне налягането.

Иначе има и други варианти - вътрешно напрежение в отливката, което налягането на водата само да е отключило, натрупване на газове от химична реакция между водата и елементи от радиатора, ...

Коментар

Колко да се е загряла и колко да се е разширила? Април като ги слагахме беше по топло дори от дните когато гръмна. Аз точно за това питам тук, защото знам че има хора които разбират от физика, при покачване примерно с 10 градуса 5 литра вода колко се разширяват знам че въпроса звучи тъпо, но все пак...
      И не е ли предвиден бушон някакъв, примерно да избие обезвъздушител или да се спука някой от белите "маркучи" които са поставени от вертикалните тръби към радиатора.
      И като цяло при какво налягане гърми алуминиева отливка дебела 2-3-4 мм.

Коментар

Ясно, ама ако няма въздух вътре не може да избухне. Ще се сцепи и това е. А теорията за вдигане на налягането от топлинно разширение при затворени кранове изключва наличието на газ - само вода трябва да е.
        Прилича ми на дефектен радиатор, и останал вътре въздух. От дефекта се е сцепил, а от въздуха са се разлетяли пръските.
        Плътно затворена вода в неразширяем съд ще вдигне огромно налягане.
        За стоманени контейнери
        With these figures we get (per degree C of change in temperature):
        ΔP=0.19 MPa =~ 2 bar for the light container
        ΔP=0.39 MPa =~ 4 bar for the heavy container
        ΔP=0.44 MPa =~ 4.4 bar for the rigid container
        Съдът се разширява заради разтегляне на материала и термично разширение, и са сметнали няколко атмосфери на градус.
        Ето филмче, но е за лед
        Последно редактирано от lodkar; 13-06-13, 23:10.

Коментар

И аз така мисля - кофти стечение на обстоятелствата. Фабричен дефект, малко въздух в радиатора и повишено налягане. Радвай се, че не се случи през отоплителния сезон, когато не си в къщи. Мен ме наводни комшията от другия вход, един етаж над мен по диагонал. А като студент са ме наводнявали през 2 етажа без да има щети по етажите над мен. Неведоми са пътищата на водата в българската панелка....
          П.П. То затова се правят водни проби на пределно допустими налягания на водните инсталации преди да се затворят с довършителните работи, ама надали някой още го практикува.
          Последно редактирано от kuzdov; 13-06-13, 23:44.
          "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
          Неизвестен мъдрец

Коментар

Налягането при което се разрушава алуминиев радиатор не трябва да е по- малко от 45-48атм (поне така трябва да е по разни спецификации)
            Та пак да попитам колко трябва да се е вдигнала температурата на водата в радиатора, че да създаде 50-60 атм за да откъсне парче 5-15см, като се има предвид, че температурата при монтажа е била някъде 20 градуса.
            Иначе сте прави каръщина но пак добре, че стана в кухнята на плочките а не в спалнята на паркета....

Коментар

Що реши, че непременно трябва да са 50-60 атм. и къде пише, че радиатора издържа толкова? На мен ми се виждат малко множко за тая тенекия.
              "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
              Неизвестен мъдрец

Коментар

Случайно радиатора да е модел "китайски ефтин"?
                "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Правени са проби на щранга, който захранва кухнята ти. На парнаджийските кранета не разчитай, не държат. Пускат по толкова, че за минута ще се вдигне налягането в радиатора, щом веднъж е запълнен. Поразпитай дали са влизали ма'стори в абонатната в периода.

Коментар

Вратата как понесе водата?
                    edoors.bg- Джаджи за врати и врати

Коментар

И аз да се изкажа. Продавал съм стоманени радиатори, но съм имал и досег с алуминиеви. Няма такива филми 50-60 bar налягане. Работно на всички радиатори е 10 bar / 1,0 Mpa, специално на българските стоманени изпитването става на 16 bar на всеки + 25 бара контролно на 1 радиатор при смяна на рулон ламарина, работна смяна или някаква промяна по линията. Купувал съм конкурентни турски радиатори за тестове. На надуване от 3 радиатора, гръмнаха на 16,22, а единия устиска до 26 бара. При замерване ламарината беше или по-тънка, или еквивалентна на нашите, това за панела, разликата беше голяма при конвектора - бяха спестили доста, но от това страда само топлоотдаването, не и сигурността. Та извода за мен е,че няма как слънцето да стопли бял/светъл радиатор до степен преминаване на налагане 10 бара - искам да го видя . Според мен просто е дефект на отливката или е мега менте.
                      п.п. Не знам защо си давате парите за алуминиеви радиатори, при положение, че стоманените са 2 пъти по-евтини(поне преди 5 години беше така) и вършат перфектна работа, имат 10 години гаранция и богата гама размери
                      Ford Maverick II 2.3 XLT
                      Ford Mondeo MK5

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                        Що реши, че непременно трябва да са 50-60 атм. и къде пише, че радиатора издържа толкова? На мен ми се виждат малко множко за тая тенекия.
                        Такава информация намерих в интернет, това е налягане при което се разрушава, а не работно налягане

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                        Случайно радиатора да е модел "китайски ефтин"?
                        Не Италиански са като бяха по- скъпия вариант от трите модела които предлагат.

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                        Правени са проби на щранга, който захранва кухнята ти. На парнаджийските кранета не разчитай, не държат. Пускат по толкова, че за минута ще се вдигне налягането в радиатора, щом веднъж е запълнен. Поразпитай дали са влизали ма'стори в абонатната в периода.
                        Кранчетата които сме сложили веднага след разклонението от вертикалния щранг са сферични ( http://www.romstal.bg/image/cache/da...01-500x500.jpg ) от този тип, и цяла зима стоят само те (нямах радиатори) и капка не са пропуснали.

Първоначално публикуван от edoors Преглед на мнение
                        Вратата как понесе водата?
                        Нищо и няма на вратата, крилото има достатъчно място до пода за да не се накисне, а пък касата където стъпва на плочките аз още преди изолирах с безцветен силикон.
                        Та вратите продължават да са си все така красиви и здрави
                        Късмет е и, че този радиатор събира малко вода, даже не знам дали и 4-5л има.

Коментар

Ами тогава наистина остава термично разширение на водата вътре при перфектно обезвъздушен радиатор. И подготвено слабо място на глидера - от удар, фабричен дефект...

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                            Ами тогава наистина остава термично разширение на водата вътре при перфектно обезвъздушен радиатор. И подготвено слабо място на глидера - от удар, фабричен дефект...
                            По-скоро второто. Не виждам как ще се разшири тая вода толкова на стайна температура, или слабото място е било толкова слабо, че и 1 бар да не устиска.
                            Ford Maverick II 2.3 XLT
                            Ford Mondeo MK5

Коментар

Това което си намерил е допустимото напрежения, но е в МРа. Течностите са практически несвиваеми и при най-малката промяна в обема се вдига налягането. Ако събира 5л вода и температурната разлика от напълването на водата и температурата и при спукването е 10 градуса, се разширява с 10мл. Не знам колко ще се увеличи налягането в затворен съд, но предполагам че ще е до безкрайност. Нека да каже някой специалис по водно изпитване на съдове под налягане. Парчето не е проблем да се отчупи, но не мисля че ще пръска. Ако е имало въздух в радиатора, до спукване нямаше да се стигне. Другия вариант е да не ти държат крановете и да са пуснали високо налягане в инсталацията.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X