От: Обработка на мраморен под
Ооо. С това да беше започнал. Половината от пода ти е увреден!
Цялостно почистване и след това импрегнирането.
Не помня името на почистващите препарати, но като отидеш при тези, които продават кристализатори, те ще ти препоръчат и химиката за първоначалното почистване. Предполагам че може да е на киселинна основа, не съм сигурен. Прилага се с ротационна машина с гъби с различна твърдост. От пода излиза нещо като мляко - повърхностния слой на мрамора. След това става матов и силно чувствителен към замърсявания. От тук насетне зависи каква технология ще се приложи. Едната е механично полиране, според мен най-добрата, и след това запечатка. Но има и друга. След почистването се запечатва директно. Образува се нещо като филм, който придава блясъка. Този филм не е вечен и се драска. Ноняма нищо вечно. В НДК мрамора се поддържа така през няколко години. Механичното полиране там е нерантабилно заради огромните площи. Пиша ти всичко това, за да си подготвен като дойде ред да разговаряш с майстори, ако стигнеш до там.
Ооо. С това да беше започнал. Половината от пода ти е увреден!
Цялостно почистване и след това импрегнирането.
Не помня името на почистващите препарати, но като отидеш при тези, които продават кристализатори, те ще ти препоръчат и химиката за първоначалното почистване. Предполагам че може да е на киселинна основа, не съм сигурен. Прилага се с ротационна машина с гъби с различна твърдост. От пода излиза нещо като мляко - повърхностния слой на мрамора. След това става матов и силно чувствителен към замърсявания. От тук насетне зависи каква технология ще се приложи. Едната е механично полиране, според мен най-добрата, и след това запечатка. Но има и друга. След почистването се запечатва директно. Образува се нещо като филм, който придава блясъка. Този филм не е вечен и се драска. Ноняма нищо вечно. В НДК мрамора се поддържа така през няколко години. Механичното полиране там е нерантабилно заради огромните площи. Пиша ти всичко това, за да си подготвен като дойде ред да разговаряш с майстори, ако стигнеш до там.
Коментар