Накратко - на кутията на вентилатора пише, че при 0 дебит трябва да дава 120 Pa налягане, а с моя устрел показва максимум 60 Pa. Говорих със завода производител. Оказва се, че нямат тяхна лаборатория, а измерванията на вентилаторите им са правени много отдавна от вече несъществуващ институт в Пловдив. Пускам темата с надеждата, че във форума има доста специалисти и все някой ще знае как се мери налягане или поне да знае някой, който да знае това.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Измерване налягането на вентилатор - как?
Свий
X
-
От: Измерване налягането на вентилатор - как?
Ами така си се измерва. Монтираш вентилатора на затворена кутия/тръба (както се очаква да работи, защото нещата около перката влияят) и мериш налягането в кутията.
Коментар
-
Единствено трябва да направиш капак със щуцер за тръбата на уреда, че така с парцала неминуемо има утечки.
Коментар
-
Първо пратих клипа на един проектант на ОВ на национално ниво - викат го при определяне на държавните норми. И той ми каза същото. Направих друг опит с хубави тапи (не съм го снимал) - резултата е същия. Говорих с орган за контрол от вида С. Можели да мерят дебити,температури, запрашеност и други неща, но не и налягане. Днес от фабриката ми пратиха протокол за измерване от ..... 1986г???
Коментар
-
Цялото земно кълбо си мери с тръбички, кое е чудното? От водата по-точно ще е само спирта, но на него трябва да му мериш плътността и температурата, че не се знаят. Такива манометри с живак, вода, спирт, разтвори и други се полват редовно като трябва точност и еднакви резултатти.
Коментар
-
Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнениеЦялото земно кълбо си мери с тръбички, кое е чудното? От водата по-точно ще е само спирта, но на него трябва да му мериш плътността и температурата, че не се знаят. Такива манометри с живак, вода, спирт, разтвори и други се полват редовно като трябва точност и еднакви резултатти.
Коментар
-
Хм. Дали атмосферното налягане играе роля? В случая е еднакво и от двете страни на тръбичката. А измерванията са правени в Пловдив, а фабриката е в Етрополе. Има логика - опитвам се да си представя как би се държал този вентилатор на Еверест. Да - най-вероятно налягането ще е още по-малко (да не кажа никакво). Трябва да си проверя надписите по уредчето.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнениеМа то, и по звука се чува, че е немощен!
Първоначално публикуван от Veselin Monkov Преглед на мнениеХм. Дали атмосферното налягане играе роля?
Коментар
-
Първоначално публикуван от Veselin Monkov Преглед на мнениеХм. Дали атмосферното налягане играе роля? В случая е еднакво и от двете страни на тръбичката. А измерванията са правени в Пловдив, а фабриката е в Етрополе. Има логика - опитвам се да си представя как би се държал този вентилатор на Еверест. Да - най-вероятно налягането ще е още по-малко (да не кажа никакво). Трябва да си проверя надписите по уредчето.LZ1AIV
Коментар
-
Ясно е, че мислим за плътността на въздуха. Но и това не е критерий, тъй като разредения въздух ще оказва по-малко съпротивление на перката и тя ще се върти с по-високи обороти.
Ясене само ти твърдиш, че меря правилно. Сигурен ли си в това? Много странно ми се струва единствения завод за вентилатори в страната да няма собствена лаборатория, а да разчита на резултати от соц времето. Сериозно мисля да се "разсмърдя" по случая.
Коментар
-
Какво има да му мериш неправилно? Методът си е все същия от 1643 година, а единственият завод за вентилатори ти дава измерване от 1986г, защото оттогава е и моделът на вентилатора. Тя, не че много се е променила и технологията оттогава. Разбира се, за 30-ина години все някоя таблица са объркали, разменили, изгубили и тн.
Единственото, за което се колебая, защото не ми става ясно от видеото, е методът на отчитане. На някои такива тръбести прибори трябва да събереш показанието от лявата и дясната тръба, а не да отчиташ по някоя от тях. Това е, за да се избегне влиянието на различното количество вода в прибора. Скалата, по която се отчита, милиметри ли се явяват или е нещо много различно? Истинското измерване с такъв прибор представлява разликата между височината на двата стълба в милиметри, а всеки милиметър вода е 10 паскала.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар