Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Аспиратор в комин

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Аспиратор в комин

    Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Николко зле.
    Цялата интрига с височината е свързана с естествената тяга в комина, която ти няма да ползваш.
    Трудно ми е да си представя какви вихри ще се вихрят, когато вентилаторът започне да набива въздух в горната част на секцията, която е свързана с общия комин с малък отвор, намиращ се с около 25-30 см по-долу.

    Първоначално публикуван от Veselin Monkov Преглед на мнение
    А що не направиш това червенкото? Имам някакво смътни спомени, че баш така трябва да си се правят тези комини - етажния комин върви малко сам и малко преди следващия етаж се включва в общия. Така ще е и по-трудно на миризмите на съседите да се върнат 3 метра надолу, че да влязат в чуждото жилище.
    ...
    И аз срещнах подобни картинки, които показват връзка на етажната секция с общата на известно разстояние над розетката, но случаят тук не е такъв. При мен (както се вижда на снимката) връзката с общия комин е директно срещу розетката, а етажната секция не продължава нагоре, тъй като свършва при плочата на тавана.
    Ние не сме неутрални!

    Коментар


    • #32
      От: Аспиратор в комин

      Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      ...Нагоре много етажи няма. Аз съм като цяло на последен, само над кухнята има нещо като мансарден апартамент. Коминът си е пробит - виждам светлина, а запалена свещ теглеше здраво...
      Мислех, че говориш за твоята секция...

      Коментар


      • #33
        От: Аспиратор в комин

        При мен има подобен проблем.
        АСпиратора е включен в комина, а комшиите през един етаж надолу горят нафта(мамицата им). Като пуснем аспиратора, при тях става лисичарник. Принудихме се да не го ползваме. Не можем и да изведем през прозореца - едно, че е на 6-7м и второ, балкноа отгоре стърчи над нашия прозорец - всичките миризми ще отиват у тях. Готвим на балкона, достъп през две стаи от кухнята

        Има някакви съвременни аспиратори с филтри, без изход навън - филтрират парите и пускат чист въздух. Май това е решението за случаи като нашите.

        Коментар


        • #34
          От: Аспиратор в комин

          Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
          ... Има някакви съвременни аспиратори с филтри, без изход навън - филтрират парите и пускат чист въздух. Май това е решението за случаи като нашите.
          Не съм виждал такова нещо, дето да няма филтри, пък да чисти въздуха. Повечето така или иначе могат да работят и в режим абсорбатор, като използват допълнителни филтри от активен въглен, които намаляват капацитета с едно 35%.
          Обаче не съм много убеден, че вършат особена работа, освен дето ще имаш нещо да ти шуми.

          Явно ще караме по метода "проба - грешка". Ако има ядове с комина, ще мислим вариант за директно извеждане навън.
          Ние не сме неутрални!

          Коментар


          • #35
            От: Аспиратор в комин

            кУмин, ако трябва да вярваме на правописния речник.
            Откъдето и тръгват проблемите ви.
            Кумините са самодостатъчни устройства, теглят сами по законите на ... и .... Седми клас.
            А вентилаторите са нагнетяващи, и няма как да ги съгласувате с кумините, без да ги съгласувате. Което предполага друга механика на непрекъснатите флуиди, щом толкова много хора са учили това в младостта си.
            Обърнете внимание на непрекъсваемостта на, и вентилацията ви ще заработи. Ако пак се кекерчи - тайно прочетете учебника на детето.

            Коментар


            • #36
              От: Аспиратор в комин

              Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
              ... Кумините са самодостатъчни устройства, теглят сами по законите на ... и .... Седми клас.
              А вентилаторите са нагнетяващи, и няма как да ги съгласувате с кумините, без да ги съгласувате. Което предполага друга механика на непрекъснатите флуиди, щом толкова много хора са учили това в младостта си.
              Обърнете внимание на непрекъсваемостта на, и вентилацията ви ще заработи. Ако пак се кекерчи - тайно прочетете учебника на детето.
              Тъй. А нещо по-полезно (в смисъл по-конкретно на тема "съгласуване")? Щото учебниците за 7-и клас съм ги чел по времето, когато 40-годишният блок още не е бил построен.
              А пък тия, дето са го строили, не знам какви дебели книги са чели, ама са сложили кУмин на сграда с централно отопление, а за вентилация на кухните не са и помислили. Дали, щото не са чели достатъчно дебели книги, или щото аспирацията е била дребнобуржоазна глезотия (както и асансьора за сграда под 6 етажа и др. строителски простотии).

              Както и да е. Имаме задачка да се осигури вентилация на кухня в съществуваща масивна сграда от ерата на късния соц. В кухнята има единствено комин и никаква възможност да се построи допълнително вентилационна шахта.

              Другият вариант е да се изведе аспирацията директно навън през стена, пред което има следните пречки:

              а) нормативна
              б) стената, на която това може да се осъществи без много съществени проблеми е тази, която гледа към терасата и на която е балконската врата. Което навежда на мисълта, че при този вариант е много вероятно извежданият навън въздух да се завръща триумфално през вратата или малкото прозорче над нея)
              в) стената, на която ще има най-малко проблеми със "самоопушване" или умирисване на комшиите отгоре, е достъпна само за алпинист. Т.е. монтажът на външни елементи на въздуховода ще е трудно упражнение.

              Та, какво било за кумина?
              Ние не сме неутрални!

              Коментар


              • #37
                От: Аспиратор в комин

                Мда. Аз вече ги бях чел когато строиха глупостите наоколо ми, ама и до сега живущите на същото място проектанти, не вярват че са сътворили глупост.
                То, и аз да бях на 90 - и на мене нямаше да ми пука много, все едно къде живея. Еле па ако сина ми работи крадец на ддс
                А какъв е проблема да направиш просто дупка, и да изкараш тръба? Защо алпинисти?

                Коментар


                • #38
                  От: Аспиратор в комин

                  Мисля си, ако в комина веднага след влизането се направи едно 90гр коляно, да насочва въздуха нагоре, няма да има тапи и миризми. Вкъщи не съм го направил, защото ми писна да се боря с тъпи женоря, които повече се събобразяват с изкукуригали съседки, отколкото със себе си и семейството си.

                  Коментар


                  • #39
                    От: Аспиратор в комин

                    Основното предназначение на аспиратора е да отведе парите от готвенето.
                    За обезмирисяване се използват малко по-сложно организирани системи, верно на същия принцип.
                    За домашни условия, според мен са финансово нерентабилни.
                    Вероятността да имаш проблеми "бодвайки" го в комина е много малка.

                    П.П.Не знам защо в този форум винаги се намира някой, готов да постави на "научна" основа и усложни до безкрай и най-обикновените и всекидневно случващи се операции.

                    Коментар


                    • #40
                      От: Аспиратор в комин

                      Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                      ... А какъв е проблема да направиш просто дупка, и да изкараш тръба? Защо алпинисти?
                      Нали на тази тръба отвън й се слага нещо за да не ти набива вътре дъжд и да не ти вее.

                      Примерно нещо такова

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:pic_4477_200.jpg
Прегледи:1
Размер:13.8 КБ
ID:5378139

                      Къщата е на баир и изложението на кухнята е запад-северозапад, откъдето много често навява яко и няма какво да спре вятъра. Преди да сменим дограмата през зимата котката бягаше с крясъци от студа в кухнята.
                      Ние не сме неутрални!

                      Коментар


                      • #41
                        От: Аспиратор в комин

                        Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                        Задачката е да се сложи аспиратор в кухнята.
                        Въпросното "съоръжение" дали предназначено за комин (за отопление), или за вентилация на тоалетна, е изпълнено по абсолютно един и същ начин, със едни и същи елементи и работи по един и същ начин. Елементите представляват кутии със габарит 25х40см, като са преградени на два отвора със сечение 15х15 и 15х10см съответно. Отворите със голямото сечение образуват една обща тръба през цялата височина на сградата, а малките са преградени етаж по етаж, като от всеки долен се заустват в съответния горен. Идеята е да се избегне директното отваряне към общият поток. "Персонлните" етажни проходи, винаги се отварят откъм тясната страна на коминното тяло (защото другият му размер от десет см е по-малък от диаметъра на стандартните тръби) които тесни отвори от своя страна винаги се разполагат към вътрешната страна на помещенията.
                        Това, което трябва да направиш на теория е просто да си заустиш въздоховода в съответния отвор, като няма никакво значение височината, на която ще го направиш, стига да е по-високо от 75см (три височини на коминно тяло), където би попаднал във тръбата идваща от долният етаж преди да е преминала във общата.
                        Няма и никакъв проблем произтичащ от употребата на нагнетяващ вентилатор - силите на естествената коминна тяга и добавената от вентилатора са еднопосочни и само биха си взаимодействали, а не противодействали.
                        Всички проблеми произтичат от обстоятелството, че това е творение - както си споменал - от ерата на "соц-а" (па дали ранен, късен, развит, реален, или пр. е без значение). "Дежурно" положение е да няма разтвор върху преградите на двата отвора в тялото и като така - двете тръби са в съприкосновение във хаотични конфигурации. От там и проникващите през етажите миризми, а не от монтирани, или не вентилатори. Случва се и да не е премахната средната диафрагма, там където би трябвало тесният отвор да преминава във общият, запълнени отвори между етажите и какво ли не още. независимо, че си на последен етаж и нагоре тръбите са проходими, може да са прекъснати на по-долни етажи и в резултат естествената тяга да не е със необходимата сила.
                        Всички тези проблеми, ти няма как да решиш, защото трябва да иззидаш наново целия комин през всичките етажи и просто се съобразяваш със даденостите. Ако аспирацията ти работи - работи, ако не - не. Иначе има всевъзможни аксесоари за изпълнение на въздуховода - кривки под всякакви ъгли, преходи между различни диаметри, между кръгли и правоъгълни тръби и т. н. Това - впрочем - трябва да е известно на този, който ще ти монтира абсорбатора. Ако те притеснява, че част от конструкцията ще се вижда извън шкафовете, може да се направи допълнителна кутия за тях.
                        Известна част от евентуални проблеми може да се игнорира като се заусти аспирацията направо във общата (голямата) тръба, но тогава трябва да се вземат мерки срещу "връщане" разни клапи и пр. но това си е палиативно решение, със голяма вероятност за компрометиране.
                        Някакво решение е и изкарването през стената, но тогава се лишаваш от тягата на комина, която е с преимуществено значение пред тази създавана от вентилатора. А и ако сградата е панелна, пробиването си е предизвикателство.
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                        Коментар


                        • #42
                          От: Аспиратор в комин

                          Aко е ползвано или има вероятност да се ползва като комин, недей да се включваш с аспирация там. Аспираторите изкарват много пара( в следствие конденз). Няма по упорито нещо от водна пара смесена с дим. Ще се видиш в чудо, и не само ти. На всички във входа ще им покафенеят комините. Гадно,цапа и много мирише. Прониква през всичко.
                          С парата изкарваш някаква част и мазнини. Ако някой запали под тебе печка на твърдо след година има вероятност да си направите стенно отопление за един ден. Най малко ще трябва да пребоядисате и двамата стените около комина.
                          Sent from my Nokia s fenerche

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X