Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Моят Дом...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Моят Дом...

Добре.С това което съм приложил и бюджет 18 000 лв,как да се случат нещата?

поздрави
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:app1.JPG
Прегледи:1
Размер:69.6 КБ
ID:5377890

Коментар

Първоначално публикуван от Живко Костадинов Преглед на мнение
      Добре.С това което съм приложил и бюджет 18 000 лв,как да се случат нещата?

поздрави
      [ATTACH=CONFIG]455115[/ATTACH]
      Това разпределение е само основата за съставяне на пълна и коректна количествена сметка.Давам ти план за първоначални действия:
      -Правиш няколко копия на това/ако ще има промени спрямо даденостите/.Едно за част Ел., едно за ВиК,едно за Архитектурните работи,евентуално за дограма ако се сменя.Нанасяш си с молив вашите желания-примерно нови контакти, ключове,изводи ВиК, и каквото въобще искате.Ако ще има декоративни тавани или предстенни облицовки-също на отделни схеми.Важното е вашите желания да са отразени по някакъв начин на тези екземпляри.Ако си си харесал от нета нещо, изкарай го на хартия.
      -Ориентираш се към строителен специалист, изпълнявал комплексни ремонти или фирма. /но не към отделни работници/.Правите си среща на място ,отделяш към половин ден.Правите следното-обсъждат се аналитично ,едно по едно желанията ви ,вариантите , вкл. и от финансов аспект , замерва се всичко на обекта-геометрия , вертикали,хоризонтали,ъгли,ръбове,състояние на инсталации,проверка нива врати,състояние на дограми,състояние на мазилки и замазки и т.н.Тази пълна диагностика се прави от екип от 2-3 души.Разпъват се нивелири,рулетки и терзии.Уточнява се начина за качване материали/сваляне и превоз на отпадъци.Определяте си време за отговор на всички въпроси.Обикновено хората не успяват да реагират веднага на всички поставени въпроси, разменяте си мейлите за комуникация.

/Предполагам , вече е ясно, защо хората обикновено имат ядове впоследствие с разни работници-защото този етап е най-важния за логистиката на процесите, но няма майстор, който да е в състояние да го направи, но рядко са и собствениците ,които осъзнават нуждата от комплексен ръководител/.По същия начин стои въпроса и с крайната стойност на задачата.Най-масовото мнение-с майстори е по-евтино, се формира от откъслечното инфо от различните майстори,които волно или неволно ще ти спестят в началото много от предстоящите разходи и после почват скандалите,като разбереш накъде ти отиват общите разходи/.

Целта на тези първи действия , е да се състави пълен и коректен опис на всички необходими работи за обекта,разписан по помещения и групи работи.Това е и базата , на която вече можеш да си търсиш различни предложения за изпълнението-комплексно/най-добрия вариант/ или да наемаш различни хора.
      Тук ти отварям една скоба-освен всички останали потенциални ядове,не е лошо да се помисли и върху това какво се случва, при недайбоже някакъв инцидент с "летящите" работници.
      Пълният опис ти е необходим, за да може и да се нанасят и финансови корекции по време на изпълнението,ако си промените някое решение.
      Необходимото време за съставяне на пълната количествена сметка е в рамките на 2-3 дни.
      Необходимото време за съставяне и на оферта, с цени съгласно уточненията -общо 4-5 дни.
      Другата основна цел е да разбереш какво действително ще ти струва окончателно задачата в избрания вариант.Най-доброто за теб е допуска да е минимален.Поне ние се стремим да е не повече от 2-4%.Но, за да се случи това, се отделя първоначалното необходимо време и усилия , за пълната яснота.

С две думи -идеята е да се сложат подписи на нещо истинско,за да няма неприятни изненади и за двете страни.

Надявам се да съм те ориентирал.Желая ти успех!

P.s. Докато не се научим ,че това е правилния подход за работа ,както е по белия свят, дотогава ще се се носят прословутите поговорки за сложните ни родни взаимоотношения възложител-изпълнител.

Коментар

Добър съвет,утре ще го питам
        Посъветвайте ме за майстор да направи ето това.Стената и тавана от гипс-картон+лампите?

[ATTACH=CONFIG]454813[/ATTACH]

поздрави
        може да прозвучи грубо, но това, заедно с всичко друго, което искаш може да бъде изпълнено по два начина:
        1. Викаш фирма и след 4 месеца влизаш в мечтания дом, плащаш (ама не онези 18000лв, щото 18000 ще е само капарото, после ще има още 3х18000)
        2. Научаваш се да правиш много неща, печеш много пържоли и храниш много приятели и след 4-5 години влизаш в мечтания дом и може и да влезнеш в споменатия бюджет.

Не искам по никакъв начин да звуча груб. Зная кое колко струва. Правил съм не един ремонт на жилище и къща. Дори в момента продължавам, щото обичам да ми е трудно. Но обичам и да си го барна и сам, а за някой неща да викна приятели и/или майстор.
        Работя по два обекта в момента. Единия е унас (изолация на тавана на целия ми апартамент и пълен ремонт на селска къща (започнахме от вън на вътре... нови алеи, нов навес, дренаж, веранда, огради, тротоар, замазки, изолация, дограма, баня с тоалетна, изолация тавани и покрив, ламинати, кухня... пощенска кутия...) и те уверявам, че зная в какъв филм си!
        трудно ми е да спя, трудно се събуждам, трудно ми е да говоря бавно, трудно ми е да се съсредоточа...
        Трудно ми е, защото обектите не са чужди, а са лични. Сметките са ужасяващи, но резултатите страхотни!
        Работата в апартамента ми си я върша сам си приятели и пържоли. Смеем се и работим, пък и резултат има!
        Работата по селската къща се оказа малко повече, отколкото да я съботяр и пак да я построят... че се оказа и покрива за ремонт... там разчитам на фирма и две отделни бригади и няколко допълнителни фирми и 4-ма отделни майстори... бъркотията е налице, резултатите също!
        Защо стана толкова дълго мнението ми?
        Защото знам какво те чака!
        Чака те много работа, която трябва да бъде свършена, а тя може да бъде свършена по гореописаните два начина! Някой ако може да сподели за трети - нека го направи, аз не го знам!
        Някой беше казал "ех ако можех да се телепортирам" - ще можеш, ама след време! А до тогава - мъкаа!

Плочкаждия да ти говори за "без фуги" - помоли го да ти покаже негов такъв обект, ама при който се е вместил в бюджета ти!
        На жена ми брат и бил на обект, в който лепили плочки за 450лв/кв2, които били с перлен ефект с няколко цвята, които се сменяли докато вървиш покрай тях... там също имало фуги и било доста дразнещо...

Коментар

Ето че сме на едно мнение че с този бюджет външна фирма отпада
          Ще ви държа в течение на процесите които се случват.Дайте проверен човек който да ми направи тавана и стената в хола с гипскартона?Ще има снимки и ще коментираме.Хванала съм се на хорото,и доколкото се познавам ще го играя до края.С посоченият бюджет на първи сметки и сложени непредвидени разходи би трябвало да се включа в мача.

поздрави

Коментар

Ето че сме на едно мнение че с този бюджет външна фирма отпада
            Ще ви държа в течение на процесите които се случват.Дайте проверен човек който да ми направи тавана и стената в хола с гипскартона?Ще има снимки и ще коментираме.Хванала съм се на хорото,и доколкото се познавам ще го играя до края.С посоченият бюджет на първи сметки и сложени непредвидени разходи би трябвало да се включа в мача.

поздрави
            Не разбрах, как върху една картинка и една цифра се направиха генерални изводи.Ако искаш, драсни рекапитулацията, да видим какви са тези легенди за фирма , дето ще ти вземе бюджета х 3.
            Значи овладявай изкуството на пържолите и си тренирай нервната система.
            Ако ти трябва картонаджия,напиши къде е задачката и драсни ЛС.

Коментар

Като гледам на къде върви темата, ще те посъветвам първо да направиш нещата от "първа необходимост", а именно - шпакловка на стени и тавани, изравнителни мазилки, банята (там бюджета е неограничен по принцип), подови настилки.
              Ако това е направено, ще си спокоен, че си готов за боядисване (като гледам стаите и квадратурата, ако се ползва хубав оцветен латекс... към 1000лв с всички консумативи)
              Ако сметките до момента излязат - продължавай с реализацията на всички други идеи и хрумки, щото точно там отиват доста парички.

Коментар

Шпакловката на целият апартамент има кой да я направи качествено.За плочките също съм намерил кадърен майстор.Плочки,мебели за баня+обзавеждане също съм намерил,горе долу сметката съм си я направил.Сега идват приумиците на жената тавана да бъде такъв с такива извивки
                Хубавото е че кооперацията е нова,и на всеки майстор съм му виждал работата при комшиите.Аз съм един от последните които се нанасят.Брат ми мина по този път миналата година,само че на другия етаж,сходна квадратура и ще ми помага с подводните камъни.

поздрави

Коментар

Искам да те предпазя от една многократно срещана от мен грешка при довършителните работи. Става дума за следното - след боядисване на стените се предприема мебелирането и тогава се установява, че повече от половината контакти не са на местата си и не са достатъчно. Също така при проектиране на кухнята се оказва
                  Глупости вършат умните хора, за останалите това е ежедневие.

Пияният е винаги по-щедър от трезвеният... питайте катаджиите...

Коментар

Колеги съжалявам, но преди малко успях да изпратя недовършен отговор. Ако модераторите могат нека да съединят отговорите ми.
                    Исках да подчертая, че е много важно да се изготви окончателен архитектурен проект - разположение на основните мебели и кухненско оборудване за да не се налага след като е шпакловано и боядисано да се разбива на ново за да се местят ключове и контакти за електрото и изводи за вода и канал.
                    Глупости вършат умните хора, за останалите това е ежедневие.

Пияният е винаги по-щедър от трезвеният... питайте катаджиите...

Коментар

Пускам тази тема,за да можем да обсъждаме това което не разбирам в строителството.Аз съм пълен лаик в тази област,ще ме извинявате за въпросите...
                      По ред.
                      Принцип е размера на плочките да се определя от размера на помещението. Цената за поставянето няма отношение към размера, ако това те притеснява по някакъв начин. Лично аз, в никакъв случай не бих си поставил плочки в цялото жилище, особено в детски стаи и спални, но това си е твое решение. Предлага се бамбуков паркет на цена около 40лв/кв. м, той е фабрично лакиран и всичко, което трябва да се направи е да се нареди, нещо което и сам можеш да направиш всъщност - така цената (ако това е основният фактор) става по-ниска от тази на керамичните покрития.
                      Ако правилно съм разбрал, си представяш банята без никакви прегради по пода само с два сифона, като за обособяване на отделните потоци ще разчиташ само на наклоните. Това е абсурдно да се получи, освен със плочки с р/р 10х10, по-малки, или такива тип Рако (като от цената на последните ще ти се извие свят). Независимо какъв ще ти е вертикалният параван на "душ-кабината" на пода трябва да има поне леко прагче.
                      Първо се шпакловат стените, после се правят изравнителните замазки, след това подовите покрития и накрая се боядисват стените (или съответно тапети и под.). Като латекса и лакирането на паркета (евентуално) могат да се комбинират.
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                        Да използвам и аз темата за въпрос - каква смес да забъркам за подмазване на капаците на покрив, така че да не се изрони за година-две? Мисля към хоросан да добавя циментово лепило и строителни фибри. Ако така е добре, какви фибри да ползвам, тях дори и не съм ги виждал какво представляват, нямам никакъв опит с тях
                        Хоросан изобщо не ползвай. Фибрите са полимерни влакна и се добавят в съответна пропорция към разтвора. Всъщност, няма нужда и от тях, защото се предлагат готови разтвори със фибри - всички армирани циментови лепила (т. нар. "тераколи").
                        Съветът на Митко Пунев е съвсем адекватен - замажи си капаците със армирано циментово лепило.
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

малко да отупаме темата.
                          Налага ми се да слагам гранитогрес на тераса. Ходих да гледам по магазините - има с различна дебелина. Харесах един ама е доста тънък /мисля 5-6 мм/. Притеснявам се от факта, ако нещо не мога да го фугирам като хората и влезе вода под плочите и замръзне водата дали няма да се пукнат.

Коментар

По принцип водата на капилярно ниво увеличава своя обем при замръзване 16 пъти! Затова - внимателно с фугирането, макар, че по-скоро да спука и да се орони фугата, а плочката просто да се отлепи. Пукането на плочи е само ако лепилото е адски здраво., а има зони без лепило отдолу.
                            Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Имам тераса на покрива. Около 20м2. На 15г. Има си специални лепила за навънка. С тера, мера не става. За фугите също има специални силикони.
                              Препоръчвам фирмите Церезид и Сика.
                              За гранитогреса дебелината не е от голямо значение. Важното е да не се плъзга докато е мокър.

Коментар

тоест няма значение от дебелината на плочата. Наистина нещо не разбрах, а и смятам да взема добро лепило, а и под терасата има стая

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X