Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Стълбищните площадки: от гранитогрес или ламинат?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Стълбищните площадки: от гранитогрес или ламинат?

Здравейте!
    С напредването на кризата някои проекти за тази година ми отпадат за сега, та един от тези, които мисля да изпълня е довършването на две от стълбищните площадки на вилата. Ето какво е накратко съществуващото положение към момента:
    1. Стълбищна площадка на 1-ви етаж: надолу и към втория етаж тръгват стълби, облицовани с дърво:

Едната стая е с ламиниран паркет и на нейната врата би трябвало да се направи праг,
    другата стая ( кухничката ) е с гранитогрес и прага също.:

2. Стълбищната площадка на втория етаж - отдолу идват стълби, облицовани с дърво. Две от стаите са с балатум ( в тях някога може и да се слага ламиниран паркет, но за сега това е отложено за далечното бъдеще ), и трябва да им се направят прагове, а пък третата ( баничката ) е с теракот и съответно праг от теракот:

Какви са двоуменията ми:
    От какво да направя площадките и липсващите прагове:
    Вариант 1: площадки и прагове от гранитогрес;
    Вариант 2: площадки от ламиниран паркет и прагове от дърво.

Разликата в цената на двата варианта не е съществена, защото площадките са доста малки, та няма да отиде много материал.

Основния ми въпрос е кой от двата варианта ще се върже по-добре към настилката на останалите стаи, с които граничат площадките?
    Казано е:
    -"Обичай ближния",
    щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

От: Стълбищните площадки: от гранитогрес или ламинат?

За връзване-не знам,но за здравина,трайност и най-вече хигиена-гранитогрес,има и достатъчно завършващи и декоративни метални елементи.Запечатваш с подходящи материали и елиминираш лесно и трайно възможността да се въдят разни гниди и др.подобни твари.Стремежът е да няма никъде кухини.
    А тези простотии се правят от името на всички ни.
    Даника
    Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

С тези хубави дървени стълби според мен даваш отговора - теракота, камък, гранитогрес, но не и дърво. Или същото дърво. С ламината ще стане конфликт - говоря изцяло естетически. Дърво с дърво (различни видове), като визия, е най-капризната комбинация.
      The Flat Earth Society has members all around the globe.

Коментар

Аз бих продължил с дърво, като стъпалата. Няма смисъл площадките да се обособяват. Те са си част от стълбата.

Коментар

Варианта да са от дърво ( не ламинат ) първоначално не го бях слагал в плановете, защото стълбите преди години ми ги прави майстор, а сега не ми се иска отново да ангажирам такъв. Сега като се замисля ако и площадките са от дърво ще е най-добрия вариант ( дървото ми създава някакво "топло" усещане за уют, за разлика от теракоти, гранитогреси и т.н. ). Имам абрихт с щрайхмус, фреза за дърво и ми е приятно да работя с дърво, та сигурно ще се заема да го правя така. ( Ако този вариант ми се стори много труден, ще се върна на варианта с гранитогрес, там поне си мисля, че нещата са ми по-ясни. )
          Как виждам процедурата за варианта с дърво:

1. Хубава замазка със заложени в нея летви за захващане на дюшемето ( всичкото това - нивелирано );

2. Поставяне на дюшемето ( и тук виждам 2 варианта на закрепване към летвите: С винтове, лошото е, че главите им ще се виждат, но пък е по-здраво, или другия вариант - с дибли, залепени за дъската и летвата отдолу - в този случай отгоре няма да има следа от закрепването - но до колко е надежден този вариант, притеснява ме, че след време на места може да се разлепят.... )

3. Най-голямата питанка за мен във варианта с дървото: какви ъглови лайсни да използвам за стените, праговете и стълбите тръгващи нагоре и надолу от площадката? Дървени, пластмасови или в краен случай - метални? Дървени, като че ли е най-добре, лошото е че ще ми е по-трудно да правя Г-образни за стълбите надолу, триъгълни за стените мога да взема готови ( ако намеря, де ).
          Казано е:
          -"Обичай ближния",

Коментар

По т.2 дюшамето се кове с пирони през шлица. Нут ли беше или федер?

Коментар

Щом имаш и машини подръка, въобще не се замисляй, ами си ги направи от дърво. Така цялото стълбище си става едно цяло. Да не ти пука колко се връзва с настилките на стаите. Те са си отделни помещения.
              На мен също ми предстои обличане на стълбището на вилата и мисля да ползвам готово дюшеме. Ще го лепя с пяна или лепило за паркет, не съм решил. Проблема е, че нямам никакви дърводелски машинарии, а все не прескача "свободно време" поне за едно циркулярче с абрихт-че клас хоби. Ще се реже с флексчето и дискче за дърво.
              Успех!
              Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                Щом имаш и машини подръка, въобще не се замисляй, ами си ги направи от дърво. Така цялото стълбище си става едно цяло. Да не ти пука колко се връзва с настилките на стаите. Те са си отделни помещения.
                На мен също ми предстои обличане на стълбището на вилата и мисля да ползвам готово дюшеме. Ще го лепя с пяна или лепило за паркет, не съм решил. Проблема е, че нямам никакви дърводелски машинарии, а все не прескача "свободно време" поне за едно циркулярче с абрихт-че клас хоби. Ще се реже с флексчето и дискче за дърво.
                Успех!
                Ако ще се лепи добре става с Ц 200. Пробвано. Но дюшамето трябва да е сухо.

Коментар

Ц200 ми се вижда редичко за целта. Пода и стъпалата са ми бетон. Вярно, запердашен е , но не е толкова гладък...

А дюшамето да е сухо, колко да е сухо. Колкото е от магазина. Няма да го чакам година-две...

Коментар

Ц200 ми се вижда редичко за целта. Пода и стъпалата са ми бетон. Вярно, запердашен е , но не е толкова гладък...

А дюшамето да е сухо, колко да е сухо. Колкото е от магазина. Няма да го чакам година-две...
                    Така нареченото Ц200, лепило за дърво, има на Бизон и някои други фирми, да ти кажа бая е гъстичко и хич не е за подценяване. Но върху бетона може би ще е по добре с тези, които са монтажните лепила в туби като силикон.
                    The Flat Earth Society has members all around the globe.

Коментар

Приятел ми каза, че ставало с полиуретанова пяна. Мисля да пробвам по-нататък на едно стъпало. С монтажните лепила в силиконоподобни опаковки, ще излезе една камара пари. Бая са солени. Купувал съм и имам, но за разни дреболии. За тази квадратура...

ПП: Оспамихме на колегата темата. Дано има някаква полза.

Коментар

Никак не е рядко. Ако не е менте, де. Иначе трябва да е със съдържание на влага под 15%. Като за мебели, иначе ще напъва много и лепенето може да се компрометира.

Коментар

,,Вярно, запердашен е , но не е толкова гладък...''Това е важно за лепилото.По принцип не трудно,но трябва да се притяга добре,после да се китва,изцикли и лакира-като обикновен паркет.С коване е лесно,но напречните летви ще вдигнат много нивото,а ако се вкопават ще стане голяма кочина.Изобщо идеята е под него да няма никакви кухини заради гадовете,но пък ако не е абсолютно под мастар(а не гладко) и не се кове,Ц200 не е добре.
                          А тези простотии се правят от името на всички ни.
                          Даника
                          Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Значи за готово дюшеме въобще не се бях сетил, но това е като че ли много добър вариант!
                            Остава за разрешаване последната гатанка - лайсните - триъгълни към стените и възходящото стълбище и Г-образни към низходящото стълбище от какъв материал: дърво, пластмаса, метал?
                            Казано е:
                            -"Обичай ближния",

Коментар

Защо ти е лайстна към първото низходящо стъпало?
                              Оформяш си първата надлъжна дъска от дюшемето с полуобъл ръб, както останалите стъпала.
                              Поне аз така съм го замислил.

Колкото до лайстни, аз си избирам подходящ цвят пластмасови за ламиниран паркет и готово. Много по-прилично стоят на стената от елементарните триъгълни.
                              Към първото възходящо стъпало, също няма нужда от лайстна.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X