Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Стълбищните площадки: от гранитогрес или ламинат?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Стълбищните площадки: от гранитогрес или ламинат?

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
    Защо ти е лайстна към първото низходящо стъпало?...
    Еми в момента горния ръб на последната вертикална дъска от низходящото стълбище е наравно със цимента на площадката. Като направя замазка с летви нивото ще се вдигне с 3-4 см. и ще се получи луфт между дъската на дюшемето и вертикалната дъска на последното стъпало!
    Като вариант мога да си направя дъсчица с тази ширина и да я залепя ( наставя ) за последното стъпало в получилия се луфт.
    Това добре, но имам още един проблем и май ще трябва да мисля и за Г-образни лайстни:
    И двете стълбищни площадки граничат с низходящите стълби с две страни - едната граничи с последното стъпало и другата под прав ъгъл затваря светлия отвор на стълбището. Та в тоя ред на мисли тази страна, която граничи с последното стъпало може да се направи по гореописания начин: последната дъска от дюшемето се оформя със заоблен горен ръб, издава се 2 см напред като стъпало и отдолу се подлепва тънка дъсчица.
    Обаче за другата страна на площадката, която граничи със стълбището ( а там дъските на дюшемето ще излизат перпендикулярно ) трябва да помисля за някакви Г-образни лайстни, които да скриват челата на перпендикулярните дъски от дюшемето. Не съм споменал, че и при тази страна отдолу, наравно с последното стъпало е сложена вертикална декоративна дъска, закриваща ръба на плочата. Ще ги снимам конкретно тези участъци, но може да е по-нататък, че в събота и неделя планирам посещение на Лазарово ( ако не ми мине котка път, де! ).
    Казано е:
    -"Обичай ближния",
    щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

Коментар

Слагаш си по една права дъска със заоблен ръб и на двете страни. Краищата скосяваш на 45 градуса и вътре запълваш.
      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Слагаш си по една права дъска със заоблен ръб и на двете страни. Краищата скосяваш на 45 градуса и вътре запълваш.
        Такъв вариант ли имаш в предвид?

Дъските успоредни на светлия отвор на стълбите, крайните със заоблен горен ръб оформени като стъпало, а там, където се срещат под ъгъл да се покрие с преходна лайстна?
        Казано е:
        -"Обичай ближния",

Коментар

Аз имах в предвид нещо такова:

Дъските на дюшемето, успоредни на низходящите стълби, съответно последната дъска към тези стълби, оформена като стъпало, краищата на останалите дъски, граничещи със светлия отвор на стълбището да се скрият с някаква Г-образна лайстна.
          Казано е:
          -"Обичай ближния",

Коментар

Тези хубави стълби защо ще ги разваляш с камъни. Хвърли една боя на парапета и си готов
            Гранитогрес само в офис помещения. В къщи да вървя по камъни нещо не ми се вързва. Почистването по-лесно, ама няма да едно чистене да си развалям комфорта я. Едно да стъпваш по дърво, друго е по-камък. Пък по камък без пантофи е ужасно... Особено зимата ;00

П.С. Това с пяната ще е интересно, щото пяната се раздува, и ако няма нещо което да фиксира стълбите, после може да са на вълнички
            Последно редактирано от Glow; 10-05-12, 11:17.

Коментар

Не. Имах предвид така:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:17242583808942287241336640629Y1EQhqMhU65HYR9bSrgO.jpg
Прегледи:1
Размер:61.0 КБ
ID:5372405

Но и твоя първи вариант е валиден. Аз обаче не бих го загрозил с преходна лайстна. Няма ли вариант да се направи да прилепва точно?
              Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Не. Имах предвид така:

[ATTACH=CONFIG]449622[/ATTACH]

Но и твоя първи вариант е валиден. Аз обаче не бих го загрозил с преходна лайстна. Няма ли вариант да се направи да прилепва точно?
                Да прилепват точно... колко да прилепват точно? Винаги ще остава някакъв луфт между тях при напасването им. ( Е не е проблем да се запълни със силикон за паркет, с подходяща разцветка за да не влизат разни дребни създания. )
                Така, нали идеята ти е двете крайни дъски, граничещи със светлия отвор да са на едно ниво с останалите дъски от дюшемето, а не над тях?
                То и в този случай ще се получи някакъв луфт за запълване, при положение, че не се ползва преходна лайстна...
                Казано е:
                -"Обичай ближния",

Коментар

След посещение на местния магазин на Практ..с видях свестни дървени Г-образни лайстни. Това ме навежда на мисълта да мина на този вариант:

Ще ви държа в течение на изпълнението!
                  Благодаря на всички, отзовали се!
                  Казано е:
                  -"Обичай ближния",

Коментар

Пишете, че имате и фреза. Ами защо не си направите сам нещо като первази за вътрешните ъгли. Ще излезе и по-евтино. Може да се използват дъски от дюшемето и за материал, ако няма друг под ръка.
                    За лепенето. Всички лепила с по-високо водно съдържание са рискови, от гледна точка че водата раздува дървесината,а в последствие при изсъхване може да отвори фуги. Лепенето към пода не е много добра идея пък от гледна точка че дървото е "жив" материал, т.е. с промяна на влажноста то се свива или разширява. Като е фиксирано твърдо за пода, ще се получват напрежения. Но да кажем, че в слуая площите са малки и това може да се пренебрегне. Ако се спрете на този вариант, като лепило може да се ползва и битум(дзифт) разтворен до гъстота на мед. Все пак, не забравяйте да оставите лек луфт м-у стените и дюшемето за обиране на евентуалните разширения. Луфта се скива с первазите, ако има такива.

Коментар

Така, до къде стигнах ( не съм снимал още ): Дюшемето и на двете площадки е наковано, минато с безир и на една ръка с яхтен лак ( при следващото посещение ще го мина и втори път ).
                      Дайте идея с какво да захвана дървените ъглови лайстни към дюшемето?
                      Това, което ми идва като идея:
                      1. С пирончета, на които са отрязани главите ( за да се забелязват по-трудно );
                      2. С двойнолепнещо тиксо с гумичка по средата между двата залепващи слояш
                      3. С някакъв силикон, но кой точно вид?
                      Последно редактирано от alex_serviz; 18-06-12, 14:45. Причина: Допълване
                      Казано е:
                      -"Обичай ближния",

Коментар

Има си монтажно силиконче.Момент му е името.

Коментар

Опитвал съм с него да лепя пластмасови лайстни за стена ( отдолу беше ламиниран паркет ), но не се получи, та се наложи да ги хвана с клипсове.
                          Има ли някаква тънкост при монтажния силикон? И доколко ще е надеждно захващането, при положение, че лепя дърво за дърво?
                          Другия вариант да лепя дърво за стена ( лайстната към стената )? Кой вариант е за предпочитане?
                          Казано е:
                          -"Обичай ближния",

Коментар

Първоначално публикуван от alex_serviz Преглед на мнение
                            Опитвал съм с него да лепя пластмасови лайстни за стена ( отдолу беше ламиниран паркет ), но не се получи, та се наложи да ги хвана с клипсове.
                            ?
                            Те са поне три вида. На всеки си пише за какво е. Все е момент, ама има и едни номерца.

Коментар

О'К! Ще търся монтажен силикон за дърво.
                              Казано е:
                              -"Обичай ближния",

Коментар

Те площадките са готови още лятото, но не бях снимал до сега.
                                Отдолу сложих скари от летви 3х4 см ( намерих на едно място 4х4, но бяха по поръчка и вече продадени ), между летвите стиропор 4 см., отгоре дюшемето, за ъглите направих с фрезичката ъглови лайстни. Откъм стъпалата челата на дъските скрих с готови Г-образни дървени лайстни ( т.н. дървен винкел ) и последната дъска оформих като стъпало. Всички лайстни залепих по ваш съвет с монтажно ( моментно ) лепило.
                                Долната площадка:

Тук остава да се "сътвори" и една закачалка, но това остава за догодина, дано да е живот и здраве!

И горната:

Жена ми боядиса тръбите на парапетите, аз пък "сътворих" и дъсчици за тях.
                                Поиграх си и с направата на няколко прагове, за някои от вратите, които нямаха.
                                Казано е:
                                -"Обичай ближния",

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X