Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос относно граница на имот и ограда?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Въпрос относно граница на имот и ограда?

    sparkybg,
    аз като геодезист ти казвам, че едва ли има колеги които правят нарочно грешки, за да си ги поправят после. Най-малкото рискуват някой да ги осъди и да си загубят лицензите за работа. А едва ли някой ще си рискува работата за 150-200лв. При положение, че си инвестирал 5год. в образование и 30 - 40 000лв. в техника и т.н. и т.н.
    Относно това "оградите си стоят както дядо ми ги е сложил, а сега се оказва че не са там". Едно време имотите са били хаотично пръснати с неправилни форми и не е предвидено да минават улици между тях, които да отговарят на някакви нормативни изисквания. За това се прави урегулиране на имотите - т.е. Прави се заснемане на цялото село, след което се разделя по квартали, гледа се всеки един имот колко площ има. После се изправят границите, максимално близо до съществуващото им положение. Така че всеки собственик да си запази максимално формата на имота, квадратите, но и да има правилна форма на имота.
    Ако са ти взели от двора, би трябвало общината да те обещити. Но в годините на комунизма, явно обещетяването на собствениците не е било приоритет. И съгласи се, че не може да тръгнат и да питат всеки собственик - ама ти сега харесваш ли как сме ти направили имота ?
    А за разминаванията в измерванията. При мен най-голям проблем е когато трябва да трасирам имот по план правен преди 30-40години. Съответно вече изходните точки с координати отдавна ги няма, оградите които са отразени на плана - я ги има, я ги няма също. Плановете са в ужасно състояние, след като се сканират точността на отчитане която може да се постигне е в най-добрия случай 20см. (в мащаб 1:1000 , 1мм. от плана е 20см.).
    И въобще става една манджа с грозде. Много често се налага предварително да заснемеш съседните имоти, после започва едно напасване на компютъра, чудене кое от измерените неща е същото като на плана и кое не.
    И като краен продукт получаваш едни числа, в който винаги имаш процент на съмнение дали са верни или не. Отиваш, мериш и трябва да си сигурен, че ако стане проблем и се стигне до съд трябва да можеш да се защитиш в съда. И за целия този труд вземаш 150-200лв. тук там и малко повече.
    Образно казано - все едно да ти дадът 3 гуми и да ти кажат - сложи ми ги на колата, обаче и ако ме спрът полицаите да не ми направят проблем.
    Така, че и нашата работа не е лесна. Много е тъпо когато вложиш максимум усилия и пак не си сигурен на 100%, че си прав.
    Може би има и колеги, които ги претупват по-заплетените обекти. Един вид - "за тези пари, толкова". Трасират някакви граници и се надяват, че собствениците ще се разберът и няма да викат друг геодезист. Но според мен това са редки случай, повечето пъти разминаванията са в рамките на точността на плана. Единия отчел 1мм по в ляво, другия по в дясно. И ето ти 30-40см разминаване

    Коментар


    • #17
      От: Въпрос относно граница на имот и ограда?

      1. Като геофизик - учил сеъм геодезия в университета, включително и практика съм имал. Включително и курсова работа по въпроса.
      2. За осъждането в тая държава - я пак?
      3. Границите са тия от 100 години. Пътя е там от 100 години. Не е пипан. След него са правени скици няколко пъти, правени са аероснимки включително, аз помня поне 2 пъти.
      4. Имате колеги, дето "съвсем случайно" имат навика да "претупват" това или онова в съвсем не-случайни посоки. За обикновен човек процедурите са доволно сложни след това. Обикновения човек получава скица, която се гледа или при строеж, или при продаване. Междувременно някой някъде си мери и донамества по някаква причина, и след 5-10-20-30 години се оказва че не притежава това, дето си е мислел че притежава. След това му искат такси и таксички за корекции, губи си времето и т.н.

      Конкретно - мястото е квадратно, та квадратно. Имат да премерят 4 точки. Не ме убеждавай че е сложно - пак ти казвам че съм достатъчно наясно как става, и съм още повече наясно че конкретния случай съвсем не е случаен.

      ПП: И както вече писах - докато общината имя прак финансов интерес да има грешки, и докато самите фирми имат същия пряк финансов интерес от "грешки", нещата ще стоята както са - и след 100 години някои граници все ще мърдат. Когато кметството ще трябва само да плати корекциите, или пък фирмата сама да си оправи грешката и при редовни неточности се глоби от кметството за да си оправи бакиите - тогава да видиш как всичко ще е по конец. То всъщност и за това ще трябва да имаме работещ съд де. Това последното хич не го виждам как ще стане в обозримо бъдеще.
      Последно редактирано от sparkybg; 10-07-14, 20:54.
      Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

      Коментар


      • #18
        От: Въпрос относно граница на имот и ограда?

        Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        ...докато общината имя прак финансов интерес да има грешки, и докато самите фирми имат същия пряк финансов интерес от "грешки", нещата ще стоята както са...
        Те и лекарите, мръсниците, само чакат някой да се разболее, че иначе нЕма заплата ...

        Коментар


        • #19
          От: Въпрос относно граница на имот и ограда?

          Спарки , ако е правена кадастрална карта , преди обявяваннето и в сила има период , в който всеки собственик може да провери , ка ке отразен имота му, и ако намери неточност , тя се отстранява за сметка на изпълнителя .
          Сега за конкретния случай при теб , не съм запознат с подробности , зада изказвам мнения , но хората са хора във всеки един отрасъл от живота
          Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
          За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

          A1+

          Коментар


          • #20
            От: Въпрос относно граница на имот и ограда?

            Дядо купил 1,5дка нива за бостан преди сто години. Дошъл бяй Колю от съвета и с канапа му очертал границите. След 20 години било нужно да може да се минава с каруца между бостаните за да се оре и пак някой от съвета начертал път. До тук по документ-1500 по "скица -1300 да речем.
            Минали 50 години и в последните ниви хората решават да си построят по 30 квадрата и се наложило все по-често да минава трактор и "Зил".
            Някой си от съвета разширил пътя още. От на дядо бостана останаха 1100кв.м.
            Идва 2008г. и се налага цялата тая бъркотия да придобие цифров вид - 1000кв.м. бостан.
            Две години по- късно върху електронния кадастър се прави нова улична регулация, за да може след време да се разминат два Нисан Патрул а не като сега да се изчакват хората в последното запустяло лозе и да се разминават. От един декар останаха между 750 -950 кв.м. в зависимост от...
            Да обаче едно време някой недогледал и съседния парцел( понеже панорамен да речем), го купил и решил да прави ПУП без имота да има достъп. На дядо бостана бил най - удобен за бъдещ път и пуснали в единия му край път 3,5 метра.
            Останаха 600кв.м.
            Геодезистите сега дефакто се мъчат с цялата тая цигания- не ги упреквайте.
            Специално в кадастъра на Варна ако има 10% от имотите да отговарят кадастър/нотариален акт(или друго право на собственост) ей ме на!

            А и между другото през всичките тези години държавата е раздавала замя за "самозадоволяване на населението" а сега излизат реститути на които е нужно да се върнат някакви декари в реални граници- ако може.

            Примера е от най - лошите но не е като да не се е случвало. Реално едни 20-25% от всеки имот са фира.
            Последно редактирано от //Радо//; 11-07-14, 14:55.
            Sent from my Nokia s fenerche

            Коментар


            • #21
              От: Въпрос относно граница на имот и ограда?

              Първоначално публикуван от ИВАН НЕДОКЛАНОВ Преглед на мнение
              Спарки , ако е правена кадастрална карта , преди обявяваннето и в сила има период , в който всеки собственик може да провери , ка ке отразен имота му, и ако намери неточност , тя се отстранява за сметка на изпълнителя .
              Сега за конкретния случай при теб , не съм запознат с подробности , зада изказвам мнения , но хората са хора във всеки един отрасъл от живота
              Кога да провери, къде да провери, и защо да провери? То в това е от части проблема - вменяват на други дейности, които не са им присъщи. А е простичко - има ли променя спрямо текущо издадените нотариални актове/скици, тоя, дето прави промяната, трябва да уведоми засегнатите страни. Обратното е нонсенс - скици се вадят когато нещо с имота ще се прави - я ще се прехвърля, я продава, я застроява и т.н. Това може да става примерно веднъж на 30-40 години. За тия 30-40 години плана може да е променян 10 пъти. Нали не си представяш през това време да проверявам 10 пъти дали пък някой някъде нещо не е мръднал.

              И пак - на конкретното място няма физически промени от минимум 50 години. Има 2 нови къщи, и толкоз. Конкретно около въпросния имот последния строеж е 60 и някоя си година. Оградите, стълбовете и прочие - пак от тогава. Пътища и т.н. - пак тогава. Скици междувременно са вадени няколко пъти, включително с цел прехвърляне на името на баща ми - пак без промяна. В един момент имота трябва да се прехвърли вече на сестра ми - дрЪво! За да се оправи очеизвадното - такси и таксички за наша сметка. Нонсенс тотален!

              Ако ти се занимава - ходи ги съди - 5,10,20 години. И пак такси и таксички за наща сметка.

              Разбирам да живеете на Марс, та да не знаете как стоят нещата, ама уж сте земляни. Български при това.
              Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X