Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Метален кош с камъни за укрепване- откъде?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Метален кош с камъни за укрепване- откъде?

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    И защо не? Имам спомен отнякъде из форума, че някога си, си търгувал с габиони, но аз говоря по същество.
    Именно по същество. Освен търговията (която беше незначителна) съм монтирал около 8000 кубика габиони. По якостни и дренажни показатели превъзхожда която и да е самостояща суха зидария (това италианците, които са измислили габионите още преди около 100 години са го определили). Именно поради металните връзки. А и определени сечения са постижими с габионни конструкции, а със суха - не. Имам в офиса нейде все още техническите анализи от МостГеоЦентр - Москва.
    И като се има предвид, че "ерзац" това е непълноценен заместител, то - заместител - да, непълноценен - не.
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Талянците са ги измислили габионите не преди 100, а-ми преди 2000 години (тогава са били по-популярни като римляни). По същата инициатива - хевтинджос.
      Именно заместител са. Та и задоволително/компромисно пълноценен - след напън по екстензивна линия.

пп
      „Металните връзки" са ден до пладне, дори сравнени с дървените „сантрачи".
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Виждал съм метални връзки на по 40-50 години и все още си работят. Не в България. И не са ги измислили преди 2000 години. И хич не е заради евтинжос, а заради производителност.

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
          ...заради производителност.
          А това не значи хевтинджос?! Също: технологичност; неособени изисквания към квалификация; неособени към материала; подлежимост на механизация; същото към „манифактура" и индустриално, серийно производство; ...и т. н.

пп
          Баш си е преди 2000 години (айде +/-) - римска технология си е.

ппII
          40-50 години и те са си баш ден до пладне. Особено когато говорим примерно за път (ма не по соц-стандартите де).
          Последно редактирано от davc; 16-05-15, 22:50.

Коментар

Преди десетина години изпълнихме една подпорна стена от габиони, която и до ден днешен удържа едно свлачище със средна интензивност. Преди това - за 4 години 3 стоманобетонни стени са били отнесени. Тогава един посивял местен инженер от ГОРУБСО ми викаше "Момчееее, жена и свлачище тръгнат ли - нямат спиране". След две години ми се обади дали не мога да му осигуря няколко коша за лично ползване... Оказа се, че някои свлачища се спират. Ако същата стена беше със суха зидария отдавна да е станала част от свлачището. Не знам от какво правят телта, но аз лично съм се мъчил (мъчил е точната дума) да срежа тази 2,7 мм тел с клещи - след 15 минути се отказах - стоеше като дъвкана, но цяла. Относно корозионната устойчивост - горещо поцинковане с 300гр/кв.м. Изглежда като хромирана. (това за производителя с който работех).
            А соц стандарти за габионни конструкции просто няма.
            Относно евтинджоса - ако трябва да се изгради стена сто метра на 4 метра на даден меандър и проектантът и възложителят и изпълнителят съзнават, че трябва да се изгради възможно най-бързо а същевременно и по-качествено. Аз мога да я изпълня за около 2 месеца с габионна технология и тази стена ще си работи вечно. А не ми се мисли колко време трябва да се изгражда безмислена суха зидария и колко пъти реката да я отнася в процеса на изграждане...

Коментар

Така де, потвърждаваш казаното от мен. Само дето не е по-качествено, а задоволително качествено, това само по себеси, друг е въпросът, че алтернативното нещо може да е изпълнено през пръсти.
              А габиони се правеха и ползваха и при социализма, така че и стандарти няма начин да е нямало, но не това имах предвид, а че да издържи един път 50-ина години се възприема като практически вечно.

Коментар

Щом това те радва...

Коментар

А, радва ме. Като основна стратегия в работата си съм установил, всяческо удовлетворяване изискванията (до прищявки) на този, който дава парите. Когато желанията му обективно са със съмнителна практическа смисленост - гледам да оформим изричното му желание документално, като нарочно се упомене това обстоятелство. Практиката (поне моята собствена) показва, че когато се дават настоятелни препоръки - за каквото и да било - клиентът започва да подозира наличие на всевъзможни „задни и втори„ планове на съображенията.

Коментар

Нямам противоречие с последното, но не виждам мястото му в темата.
                    Аз също споделих неща, които изрично са от моята практика, а не какво съм чул оттук-оттам. Познавам световната практика, познавам и световното производство, познавам и българските "стандарти", които не са нито соц, нито несоц, защото са едно към едно копирани и приложени от немските, които пък са копие на италианските, но са по-професионално формулирани. Оттам са и руските, но са адаптирани за техните си блата и прочие... И лично моят опит показва, (а и всякакви там проектантски нормативи и пособия), че от механична гледна точка самостоящата суха зидария няма никакви качества спрямо габионна такава. От дренажна гледна точка габионната система има десетки пъти по-голяма пропускливост от която и да е суха зидария. Това, че сухата зидария ще излезе в пъти по-скъпо - така е, но не е оправдано от никаква гледна точка. Може би в единственият случай, когато някой иска да си прави кенеф в двора и му се играе без да наема допълнителни работници и без това да му е основния кенеф. Ако някой има друг личен опит - нека сподели.

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                      Нямам противоречие с последното, но не виждам мястото му в темата...
                      Не че и много съм се старал да е в темата, просто споделям, че на радване и нерадване и изобщо на емоции вече много не наблягам. А габионите определено са нещо като модерни към момента, някои вече дори провиждат и декоративни качества у тях.

Коментар

Бих искал да се ограмотя на тема габиони. Виждам, че има кого да питам. Може ли някой да препоръча литература по въпроса на български или на руски? Трябва да наредя около 35 кубика подпорна стена, за да не ми отнесе реката основите на едната сграда от имота.
                        На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
                        "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Аз литература не мога да препоръчам, но мога да препоръчам да се потърси проектант по инфраструктура. Работата на строителя е да гледа проекта и да го спазва, а проектанта съобразява конкретната задача спрямо обстоятелствата и т.н.

Коментар

Докато аз не се пообразовам по въпроса, никакво викане на проектант. Иначе нямам шанс да преценя качествата на това, което се проектира. Проекта може да е добър, може и да е безобразно лош, зависи на кого съм попаднал. Парен таратор духа, та и моята работа с проектанти. Нагледал съм се на какво ли не в моята област и съм наясно, че и в другите области е така.
                            На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
                            "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Първоначално публикуван от ag ro Преглед на мнение
                              Бих искал да се ограмотя на тема габиони. Виждам, че има кого да питам. Може ли някой да препоръча литература по въпроса на български или на руски? Трябва да наредя около 35 кубика подпорна стена, за да не ми отнесе реката основите на едната сграда от имота.
                              Според зависи ама с габиони , укрепване на речно корито, не би трябвало да е правилното решение.

Коментар

Първоначално публикуван от Andrei Преглед на мнение
                                Според зависи ама с габиони , укрепване на речно корито, не би трябвало да е правилното решение.
                                http://www.vjfgeosystems.com/bg/%D1%...%BA%D0%B8.html
                                Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X