Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мнение за термо-глава/термо-вентил

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Мнение за термо-глава/термо-вентил

Мен,не ме притеснява толкова на колко включва или изключва помпата,или пък на колко е настроен нагревателя.Защото,е ясно,че без термо-вентил или възвратен клапан,всичко това се обезсмисля!И,когато няма какво да спре циркулацията на вода след загасването на котела(респективно,спиране на помпата),ще започне бойлера да топли котела!Така или иначе,циркулацията си продължава,па макар и с по-бавни темпове.Затова,смятам да заделя още някой лев,и слагам термо-вентил!

Коментар

От доста време и на мен ми се върти в главата подобна идея. Стигнах до извода, че най-добре ще се получи с ел. вентил, командван от реле с 2 термодатчика, единия следи температурата в бойлера , а другия следи темп. на водата в парното. Такова реле ползвам лятото за затопляне на вода в 2 бойлера от слънчеви колектори на покрива, с тази разлика, че в този случай то ми включва единствено помпата. На бойлерите съм сложил и възвратни клапани, но без особен ефект!
      Идеята е, когато темп. на циркулиращата вода в парното е по-голяма от тази на бойлера, релето да отваря ел. вентила и обратно ( разликата в двете температури, при която сработва релето се настройва с точност до 1 градус, по спомен ).
      Неудобството е, че според мен не е желателно в мокрото помещение да се монтира и използва релето и ел. вентила.
      Казано е:
      -"Обичай ближния",
      щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

Коментар

Мисля,че си прав относно допълнителните 'токаджйиски' работи в 'мокрите' помещения,но при мен проблема е решен кардинално-още в зародиш!Тъй,като имам обособено перално помещение,там се помещават:пералня,сушилня,бойлер и кош за бельо.Проблема при мен,е чисто финансов-взеха нещо да ни бавят заплатите.

P.S-бях си запланувал една работилничка да си спретна,в това помещение,ама с жената на глава не се излиза-отмъкна ми я!

Коментар

Аз съм нов във темата, но до скоро и аз имах същия проблем. Запознах се с един господин който прави платки за управление на бойлери. Та от него си купих една платка която командва котела и слънчевите ми батерии. Идеята при тази платка е, че има четири датчика. В котела, на слънчевите батерии и два на бойлера. Та тя командва двете ми помпи включва ги само тогава когато достигната температура в котела и съответно на солара е по-висока от температурата на бойлера. Като има възможност да се задават каква да им е разликата. Примерно аз съм им задал да се включва помпата при температура по висока от 10градуса, а да спира когато разликата стане 3градуса. По този начин помпата ми работи само тогава когато котела или солара е по-топъл от бойлера. Така напълвайки котела с дърва в 12 вечерта, сутринта все още е топло в къщи и бойлера ми е топъл. Ако някой се интересува има и платки които управляват само котел без солар (с два датчика). Слагам снимка на платката която управлява само котела и бойлера. Има подобно решение от една фирма от Поморие, но там нямаш такъв голям контрол върху температурите. При тези платки може и да зададеш ако не се пали котела в някои по-топли дни, бойлерът да се включва на ток. Но честно казано на мен ми се е налагало да пускам бойлера на ток за 3 години няма и 10пъти. Трябва до добавя, че е 200 литра и имам топла вода най-малко за два дни.
          Може да се свържете с мен за повече информация на v.lubomirov@gmail.com.
          Прикачени файлове

Коментар

Това не е лошо решение, но остава проблема след като спре помпата, да има допълнитлно устройство, което по някакъв начин физически да спре циркулацията на водата между бойлера и сл. панел ( лятото ) или котела ( зимата ). Лятото ако не спра някой кран, през нощта вследствие на циркулацията между бойлера и сл. панел, която макар и без помпа си я има в някаква степен, вече затопления бойлер си отдава топлината на сл. панел и сутринта е с температурата на въздуха навън.
            Сложил съм възвратен клапан, но и той не ми върши работа. Подобно е и положението зимата....
            Та според мен идеалното решение е ползвайки някаква електроника, която да ти пуска/спира помпата, тя да ти задейства и ел. клапан, който, при спряна помпа да ти спира и "паразитната" или "остатъчна" циркулация между бойлер и сл. панел, респ. котел и останали радиатори. Но за тази цел трябва този ел. клапан да е извън мокрото помещение, а аз за огромно мое съжаление не съм го предвидил като възможност. И ща не ща ще продължа да си спирам/пускам крана на бойлера...
            Казано е:
            -"Обичай ближния",
            щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

Коментар

Първоначално публикуван от bon40 Преглед на мнение
              Мен,не ме притеснява толкова на колко включва или изключва помпата,или пък на колко е настроен нагревателя.Защото,е ясно,че без термо-вентил или възвратен клапан,всичко това се обезсмисля!И,когато няма какво да спре циркулацията на вода след загасването на котела(респективно,спиране на помпата),ще започне бойлера да топли котела!Така или иначе,циркулацията си продължава,па макар и с по-бавни темпове.Затова,смятам да заделя още някой лев,и слагам термо-вентил!
              Прочети отново какво съм писал и помисли, после ела вкъщи да видиш как без термовентили си се справя перфектно.
              Ако е спряна помпата и температурата на котела е под тази на бойлера за каква естествена циркулация говорим.
              Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от Daikin1975 Преглед на мнение
                Аз съм нов във темата, но до скоро и аз имах същия проблем. Запознах се с един господин който прави платки за управление на бойлери. Та от него си купих една платка която командва котела и слънчевите ми батерии. Идеята при тази платка е, че има четири датчика. В котела, на слънчевите батерии и два на бойлера. Та тя командва двете ми помпи включва ги само тогава когато достигната температура в котела и съответно на солара е по-висока от температурата на бойлера. Като има възможност да се задават каква да им е разликата. Примерно аз съм им задал да се включва помпата при температура по висока от 10градуса, а да спира когато разликата стане 3градуса. По този начин помпата ми работи само тогава когато котела или солара е по-топъл от бойлера. Така напълвайки котела с дърва в 12 вечерта, сутринта все още е топло в къщи и бойлера ми е топъл. Ако някой се интересува има и платки които управляват само котел без солар (с два датчика). Слагам снимка на платката която управлява само котела и бойлера. Има подобно решение от една фирма от Поморие, но там нямаш такъв голям контрол върху температурите. При тези платки може и да зададеш ако не се пали котела в някои по-топли дни, бойлерът да се включва на ток. Но честно казано на мен ми се е налагало да пускам бойлера на ток за 3 години няма и 10пъти. Трябва до добавя, че е 200 литра и имам топла вода най-малко за два дни.
                Може да се свържете с мен за повече информация на v.lubomirov@gmail.com.
                Днес реших да ви споделя моя опит след повече от година ползване на управление от Натурела NHC-H41. http://www.naturela-bg.com/bg/produc...iniran-boiler/ . Контролера работи без забележки. Не ходя всяка вечер до мазата като идиот да затварям крановете на серпентината на бойлера. Защото преди, ако ги забравя на сутринта нито беше топла къщата нито имаше топла вода в бойлера. Друг плюс е, че двете помпи и на слънчевата система и на котела са включени в един UPS и не ми се налага лятото и зимата да прехвърлям захранването.
                Обяснявам за хората които не са разбрали, принципа на работа е същия като при слънчевата система - помпата на котела работи само когато котела е по-топъл от бойлера и по този начин само се добавя топлина в бойлера без да се отнема. Разликите в температурите си ги регулирам сам като има горна и долна граница. Аз съм си ги наместил да се вкл. при разлика 15 градуса и да спира когато стане 5 градуса, но всеки може да си експериментира сам. Най-хубавото беше, че цената беше около 100-тина лева, но все пак става дума за платка която може да управлява едновременно и слънчев колектор и котел на дърва и въглища. Поморийската INITIEL ми струваше 112лв и ми управляваше само слънчевия колектор. Сега съм я захвърлил в мазата и събира праха.

Коментар

Първоначално публикуван от Daikin1975 Преглед на мнение
                  Днес реших да ви споделя моя опит след повече от година ползване на управление от Натурела NHC-H41. http://www.naturela-bg.com/bg/produc...iniran-boiler/ . Контролера работи без забележки. Не ходя всяка вечер до мазата като идиот да затварям крановете на серпентината на бойлера. Защото преди, ако ги забравя на сутринта нито беше топла къщата нито имаше топла вода в бойлера. Друг плюс е, че двете помпи и на слънчевата система и на котела са включени в един UPS и не ми се налага лятото и зимата да прехвърлям захранването.
                  Обяснявам за хората които не са разбрали, принципа на работа е същия като при слънчевата система - помпата на котела работи само когато котела е по-топъл от бойлера и по този начин само се добавя топлина в бойлера без да се отнема. Разликите в температурите си ги регулирам сам като има горна и долна граница. Аз съм си ги наместил да се вкл. при разлика 15 градуса и да спира когато стане 5 градуса, но всеки може да си експериментира сам. Най-хубавото беше, че цената беше около 100-тина лева, но все пак става дума за платка която може да управлява едновременно и слънчев колектор и котел на дърва и въглища. Поморийската INITIEL ми струваше 112лв и ми управляваше само слънчевия колектор. Сега съм я захвърлил в мазата и събира праха.
                  Поморийската /не ракия/ ми струваше 65 лв и до сега вече няколко години си работят 2 бр. безгрижно.
                  Във контролера, който Вие произвеждате има ли датчици в комплекта и имате ли такъв с дист. връзка, че бойлера ми е на тавана до колектора, а котела в гаража.
                  Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                    Поморийската /не ракия/ ми струваше 65 лв и до сега вече няколко години си работят 2 бр. безгрижно.
                    Във контролера, който Вие произвеждате има ли датчици в комплекта и имате ли такъв с дист. връзка, че бойлера ми е на тавана до колектора, а котела в гаража.
                    Само да уточня, че не ги произвеждам аз. Купих си го от Натурела
                    http://www.naturela-bg.com/bg/produc...iniran-boiler/
                    Доколкото виждам от сайта им нямат такъв с дистанционен датчик, но може да ги питаш. Относно цената на поморийските, на мене ми взеха някъде около 80лв. преди три години, но не от магазин, а фирмата която ми монтира инсталацията, скоро гледах поморийското в един магазин и беше 112лв защото било с платинени датчици (натуревското е с платинени отдавна). Не може да се сравняват двете устройства едното е трабант другото мерцедес . Поморийското ти показва две цифри, а това ти показва всичко ясно на екрана. А и има много повече настройки, които са много полезни.
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Fig3_L.jpg
Прегледи:1
Размер:11.9 КБ
ID:5465660
                    Последно редактирано от Daikin1975; 29-03-13, 13:24.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X