Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Самоделен слънчев колектор- въпроси.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Самоделен слънчев колектор- въпроси.

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Тсъ. Сложи го на сянка, и ще видиш какво ще "събере".
    Ako този радиатор е в парник, и топли водата в някакъв бойлер - имаме бюджетно ориентирано решение на задачата. Eдва ли някой се заблуждава, че може да се мери с вакуумните тръби. Друг е въпросът кога се изплаща 5 метра стъклена тръба + малко тенекия за 500 лева.
    А слънчев панел да работи на сянка не съм виждал.
    Последно редактирано от Rabin; 08-06-11, 13:50.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
      Ako този радиатор е в парник, и топли водата в някакъв бойлер - имаме бюджетно ориентирано решение на задачата. Eдва ли някой се заблуждава, че може да се мери с вакуумните тръби. Друг е въпросът кога се изплаща 5 метра стъклена тръба + малко тенекия за 500 лева.
      А слънчев панел да работи на сянка не съм виждал.
      Мисълта ми е, че под "слънчева" енергия, поне аз разбирам не да теглиш температурата на въздуха, а слънцето да нагрява нещото. И в парник да е, освен че се нагрява от въздуха, за да качи температура над въздушната, трябва му нещо повече. Като качи обаче по-висока температура, започва той да нагрява въздуха, а не въздуха - него. Те главно заради това са скъпи купешките панели.

А че е бюджетно и ще върши работа в слънчев летен ден - определено да. То и вода в леген на слънце се нагрява съвсем безгрижно. Още по-бюджетно решение - 2 лева за леген. Ако марков - 5лв.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Поздрави! Не се тормози с излишни глупости има вече от 600 до 1000 лв. вършат чудна работа!
        Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
          Поздрави! Не се тормози с излишни глупости има вече от 600 до 1000 лв. вършат чудна работа!
          От 600 до 1000 лв. е заплатата на средностатистически здрав мъж в разцвета на силите си. Може тъпо да звучи, ама една заплата за 1 кв.м. панел... Коментираният работяга тия пари ги спестява за има-няма 4 месеца .

Коментар

A цитираното от мен решение е за 330 лв/панел 1панел = приблизително 75 л.вода на 55 С независимо дали има пряка слънчева радиация или е на сянка.След някоя и друга година цената ще падне още, но тогава ще излязат и слънчевите климатици и чилъри.

Коментар

От 600 до 1000 лв. е заплатата на средностатистически здрав мъж в разцвета на силите си. Може тъпо да звучи, ама една заплата за 1 кв.м. панел... Коментираният работяга тия пари ги спестява за има-няма 4 месеца .
              Това е не само панел а и водосъдържател 160 или 200 литра със заводска гаранция всичко и слънчевите вакумни ампули са около 2кв. метра!Монтирам чат пат подобни на SUN SYSTEMS много са добри имат и проводник реотан на тръбите за зимно ползване имат си и ел.греене на бойлера за около 30-40 минути ти подгрява водата на 40-50 градуса а иначе варианти много.
              Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
                Това е не само панел а и водосъдържател 160 или 200 литра със заводска гаранция всичко и слънчевите вакумни ампули са около 2кв. метра!Монтирам чат пат подобни на SUN SYSTEMS много са добри имат и проводник реотан на тръбите за зимно ползване имат си и ел.греене на бойлера за около 30-40 минути ти подгрява водата на 40-50 градуса а иначе варианти много.
                Не казвам, че панелите са скъпи. Казвам, че ние сме бедни. Слънчевите панели, събиране на дъждовна вода, климатик от подпочвения хлад - това са най - безспорните инвестиции.

Коментар

Не казвам, че панелите са скъпи. Казвам, че ние сме бедни. Слънчевите панели, събиране на дъждовна вода, климатик от подпочвения хлад - това са най - безспорните инвестиции.
                  Мое мнение - тези "инвеститции" би следвало да са задължителни, независимо от доходите. И тук вече не става дума за спестяване на експлоатационни разходи, а за 1. по-"чиста" енергия и 2. относителна "независимост" от произвола на разни монополни измекяри. Колкото и да съм "богат" и да мога да си го позволя (по-високия експлоатационен разход), това не може да бъде достатъчен аргумент безконтролно да изливам кинти в алчното гърло на някаква номенклатурна пасмина.
                  Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Точно задължителните неща пълнят гушите на пасмината. Сакън! Като почне да мисли някой за мен и ми настръхва козината! Всеки да си решава.
                    "Мале, как мразя някой да мисли за мен" - Стария

Коментар

Точно задължителните неща пълнят гушите на пасмината. Сакън! Като почне да мисли някой за мен и ми настръхва козината! Всеки да си решава.
                      "Мале, как мразя някой да мисли за мен" - Стария
                      Под "задължителни" имах предвид от гледна точка на здравия разум.
                      Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Вярно че сме бедни ама няма да се даваме и аз съм на тоя хал!Монтирам скъпи системи ама за мене ще си купя евтинка гравитачна кво да се прави важното е да изплуваме въпреки всичко ! Поздрави и успех!

Коментар

Да събудя започната от мен тема:
                          Понеже бюджетно-естетично издържано решение за самоделка не можах да намеря а и намерих вакуумно - тръбен нов за почти без пари (излишен на познат), реших да попитам:
                          Дали ще има положителен ефект ако допълнително колектора се постави в предварително скована и изолирана "каса".Покрита отгоре със стъкло.
                          В "касата" от долната страна да се подложи нещо вълнообразно (ондулин, етернит, ламаринени вълнообразни материали) и те да се покрият с тънко алуминиево фолио. Да стане нещо като рефлектор.
                          Касата я мисля от дърво - рендосани и боядисани дъски. Изолацията от парчетии стиропор и вата, останали от ремонти.
                          Някой правил ли е такава заигравка?
                          Като + мисля че ще са защита от евентулна градушка и някакъво % увеличение на производителността на системата (ама дали, и с колко?).
                          Последно редактирано от //Радо//; 01-03-12, 15:41.
                          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Подробна урок за слънчеви колектори http://www.scribd.com/doc/58688545/К...лименки

Коментар

Първоначално публикуван от //Радо// Преглед на мнение
                              Да събудя започната от мен тема:
                              Понеже бюджетно-естетично издържано решение за самоделка не можах да намеря а и намерих вакуумно - тръбен нов за почти без пари (излишен на познат), реших да попитам:
                              Дали ще има положителен ефект ако допълнително колектора се постави в предварително скована и изолирана "каса".Покрита отгоре със стъкло.
                              В "касата" от долната страна да се подложи нещо вълнообразно (ондулин, етернит, ламаринени вълнообразни материали) и те да се покрият с тънко алуминиево фолио. Да стане нещо като рефлектор.
                              Касата я мисля от дърво - рендосани и боядисани дъски. Изолацията от парчетии стиропор и вата, останали от ремонти.
                              Някой правил ли е такава заигравка?
                              Като + мисля че ще са защита от евентулна градушка и някакъво % увеличение на производителността на системата (ама дали, и с колко?).
                              Ефекта от това дето си замислил е абсолютен.Само докато монтирам на слънчевия бойлер рефлекторните пластини под ампулите,хващам тен по муцуната даже при рехаво слънце.Алуминиевото фолио има същия ефект,единствения минус на горното остъкляване е че се запрашава и трябва да се почиства.Като цяло ще ти върши работа , с това се занимавам, колектори ,басейни,спа екстри.В къщи басейн от 4кубика едно време го греех с 25м. маркуч за 3,4часа от първоначално пълнене със студена вода.Не се колебай действай!За градушката триплекс или наклон по голям 45гр. и дебело стъкло.

Коментар

Всъщност се загледах в сянката която прави колектора и забелязах че от 12,00 до 15,00 при сегашното слънцестоене, колектора пропуска поне 40%(да не кажа 50%) от лъчите към земята. За времето от 8,00 до 12,00 е средно около 10% загуби, също така и след 15,00 до залез.
                                Като цяло мисля че ползата ще е 20-30% нагоре в производителността от рефлектора.
                                Наклона ми зависи от стойката на самият колектор и е напаравена тръбите да са на ок. 40 градуса ъгъл от земята.
                                Самият рефлектор го измислих от поцинкована ламарина между тръбите и стойката прихваната за стойката с винтове.Грундирана ламарината (дебело с четка) и докато е лепкав грунда залепям фолиото.
                                Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X