Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ Дървояди

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Помощ Дървояди

Четох, четох и реших да взема Bochemit Plus и да намажа всичката дървесина.
    Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Още малко инфо:
      (@chrichri: Ицо, описаният от теб метод да не би да е вид фумигация, че виж какво казват...?)
      "Ларвите на бръмбари от няколко семейства са известни като "дървояди". Най-често става въпрос за сем. дървояди (Anobiidae), но могат и да са от сем. Сечковци (Cerambycidae). Първите са дребни, докато ларвите на едрите сечковци са твоите "два тлъсти като гъсеница". Обикновено ларвите се развиват в дървесината от 3 години нагоре. Гризка си дървото и по този начин прави ходове. Съответно от задния край кендза, поради което ходът след нея е запушен. Като се среже дървото ситният прашец, който се сипе от ходовете е изкендзаното от ларвата. Тази запушалка в ходовете пречи инсектицидите да достигнат до добичето вътре. Борбата се състои или във впръскване на инсектицид дупчица по дупчица, или да се проведе фумигация на засегнатите помещения. Фумигацията е като газовите камери от концлагерите - запушва се всяка зирка и прозирка и се опушва с инсектицид.
      ТОВА СЕ ПРАВИ САМО ОТ ЛИЦЕНЗИРАН СПЕЦИАЛИСТ!!! ЗАБРАВИ НЕЗАБАВНО И ЗАВИНАГИ ВСЯКАКВИ СЪВЕТИ ЗА САМОДЕЙНА ФУМИГАЦИЯ! ФУМИГАЦИЯТА СЕ ПРАВИ САМО ОТ СПЕЦИАЛИСТ, ЛИЦЕНЗИРАН СЛЕД КУРС НА ЕДНО-ЕДИНСТВЕНО МЯСТО В БЪЛГАРИЯ - ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В СОФИЯ."
      Последно редактирано от Ясен; 15-07-14, 17:30. Причина: заповядай без рамки
      ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Случка от тази зима. Купих дървен материаил за една скара. След месец се почна сагата с дървоядите. Купих препарат за третиране на вече заразена дървесина мазах 3 ръце после 2 ръце лак, месец нямаше гадини и помислих че съм ги ликвидирал, но ... Скарата на боклука, така аз се отървах.
        Nissan Patrol Y60

Коментар

Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение
          Още малко инфо:
          (@chrichri: Ицо, описаният от теб метод да не би да е вид фумигация, че виж какво казват...?)
          Ангажиран с изкуството да оцелявам в милата ни родина, нямам нито време, нито желание да опознавам духовността и творческото развитие на българските дървояди и банкери. Знам обаче какво помага против тях.

Коментар

У наше село ми разказват много откачена рецепта!!!При нападнат таван примерно смесваш горено масло и коресилин 1:1.Цялата смес я качваш на тавана и я изсипваш в едно метално корито за пране от старите.Туй корито го поставяш на два-три реда тухли и палиш сместта.Започвало страшно чадило,което опушвало де що дървено имало-мертеци,греди.....Не съм го виждал,а и не мога да си представя как ще седиш на тавана да контролираш ситуацията.В началото мислех че ме слагат на пързалката,но го чух и от хора на които имам доверие!Може би по-добре би било тая смес да я намажеш или напръскаш по дървенията.
            Jeep Grand Cherokee 4.7 WJ V8
            0888854582
            Дизел втора употреба за лична - НЕ!!!!
            Китайска поговорка "Не ти пожелавам да живееш в интересни времена" басси!!!

Коментар

Тия дни говорих с професионалисти в бранша, доста компетентни по темата, а именно- майстори на покриви ! Мнението им за Бохемита е, че ако се импрегнира с него преди монтажа новия материал -действа, т.е превенцията е успешна, но вече налазени от гадини стари дървении не могат да се спасят с него !
              0899 шест5313нула
              За всекиго по нещо

Коментар

Споделям последни новини от дървояд-ената сага: огледахме много подробно масата - никъде не открихме дупчица/ци, нито пък се ронят трици засега. Масата при направата е обилно омазана с байц и лак, а преди това по съвет от Димо (kro) талпите бяха намазани и с препарат против плесени, но дали и за дървояд - не знам.
                Дупката/ите от дървояда или са толкова миниатюрни, че трябва пак да се огледа с лупа, или си е бил вътре в латентно състояние и като се е излюпил/събудил е започнал да гризе. Между другото, откакто ви писах, гада спря да скърца и почти седмица-две никакъв го нямаше; тъкмо решихме, че е стигнал до обработените с химии повърхности и се е отровил, сега пак почна, но доста по-слабо отпреди?! Брех, тюх, язък, м@мка му...
                Та, наблюдението над врага продължава, но как да намерим откъде да го достигнем и унищожим, че масата е нова, хубава, по поръчка и хич не ни се изхвърля/гори...
                ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
                  Тия дни говорих с професионалисти в бранша, доста компетентни по темата, а именно- майстори на покриви ! Мнението им за Бохемита е, че ако се импрегнира с него преди монтажа новия материал -действа, т.е превенцията е успешна, но вече налазени от гадини стари дървении не могат да се спасят с него !

Именно.
                  Иначе: мазане предварително с "горено масло" или нафта, няколко пъти, да "попие".
                  Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
                    Именно.
                    Иначе: мазане предварително с "горено масло" или нафта, няколко пъти, да "попие".
                    Да, аз като ги гледах -не използваха четки за импрегнирането, а бяха наредили едни улуци , които пълнеха с препарат и в тях редяха летвите да престоят, а за по- обемистите греди- корита !
                    0899 шест5313нула
                    За всекиго по нещо

Коментар

....пълнене дупките на дървоядите с финно машинно масло (като им се смажат зъбите и не могат да гризат).....
                      Това ме изкефи !

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                      ......Препоръчвам леснодостъпен и силно ефективен метод. В прилично уплътнено помещение (стая) с "болните" мебели се палят хлорпикринови димки (броя им зависи от големината им). Оставя се 1-2 дни и после се проветрява добре. Няма вече дървояди. .....
                      .... това - също !

За съжаление , в последния случай освен дървояди , няма да има и живот . В смисъл обитаемост на помещението .

Иначе и аз следя с интерес темата и все още търся ефективна превантивна защита , щото ми предстои изработка и монтаж на дървена дограма .
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Масата при направата е обилно омазана с байц и лак, а преди това по съвет от Димо (kro) талпите бяха намазани и с препарат против плесени, но дали и за дървояд - не знам.
                        Фани, с какво я пръснахте масата против плесени?

В момента правя покрив. Пръскам обилно с Резистол целия дървен материал (около 600л. смес). Моя грешка беше, че не го потопих във вана, когато беше на пачки. Сега ми излиза през носа ...

Материала ми е хубав. Кора няма ... От описанието за Резистола си спомням, че е против гъби, мухъл, плесени, разни бубулечки дървояди и термити !!! Не, че имаме термити по нашите земи.

Едно е сигурно. Из северните страни (откъдето е Резистол-а) е напълно непозната гледката на сиви петна по сурова иглолистна дървесина, с която ние така безпроблемно свикнахме... Ето за това говоря:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cham.jpg
Прегледи:1
Размер:166.5 КБ
ID:5603514

Това обаче е за обработката преди. Не зная какво правим след като малката гад се появи и започне да хрупа един покрив да речем.

Номера с хлорпикриновите димки е правен. В дома ми някога ... Измряха милиони паяци, бубулечки, хлебарки, мишоци. Баща ми запали няколко в мазето на двуетажната къща. Отвори всички врати по етажите и отвора към тавана и евакуира семейството. След около половин час гъсти облаци дим започнаха да пълзят под стехите и керемидите. Дойде пожарната. Разбраха се някак Завърнахме се след две седмици. Къщата смърдеше поне месец. По спомени на родителите ми през следващите няколко години всички буболечки избягвали дома ни. Труповете на дървояди обаче никой не е броил. Не зная имало ли е преди и какво се е случило с тях след димката. Покрива си стои. Това е.
                        ______2
                        Е = MZ

Коментар

Май се използваха и пещи на 60-70 градуса за целта .
                          0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Дойде и моят ред за атака на нападната дървесина от дървояди.Става въпрос за гредоред и покривна конструкция на около 140 години.Не са били старателно чистени от кората дъб и акация.Там, където още има кора са и най-големите дупки в дървото. Но и там ,където няма кора, има частично отворчета. Не се чуват звуци ,но има издайнически следи от ситният прах,които продължават да се появяват.
                            Като всеобща първа мярка свалянето на корите е ясно.
                            Другото ясно е , че няма как да се ползват разни екзотични техники като димки, смърдящи във времето решения или фризери,ракията също не е вариант -трябва пряк достъп до казан.
                            Няма да ме спре и нуждата от инжектиране дупка по дупка.
                            Въпросите:
                            -с какво да се обработва локално-със спринцовка и общо като пръскане.По различни предложения:Резистол,Лигносан, Лакпром са извадили някакъв инсектициден грунд,Бохемит Плюс,Айкън.
                            -как да се проследи ефекта от обработката във времето-примерно след инжектирането ,колко време да се остави за контрол преди общото пръскане.
                            Не им знам латентни периоди и прочие на гадовете.
                            -между локалната и общата обработка ,трябва ли да се запечатват всички дупки и дупченца.
                            -вероятно като финиш ще има някакво покритие /на гредореда/, явно лак ще е по-добрият избор срещу маслото заради механични качества.

Склонен съм да пробвам и изчакам действието на два-три препарата.Само да знам кои са пробвани на тези материали.

Коментар

Първоначално публикуван от vuk varna Преглед на мнение
                              Така, и аз имам един и ме побърква.. Четох постовете с интерес, чух и рецепта с нафта - излизали веднага, но не съм пробвал ! Обработих всичко с Бохемит, и после пръсках с отрова за подобни гадове ! За сега още го чувам нощем но борбата ще продължи успех и не теб
                              Колега, има 3 вида Бохемит, когато имаш вече дървояди ти трябва Бохемит Форте, той върши работа, другите два са превантивни. Същия обачи се намира трудно и туба от 10 л струва около 160 лв.
                              Последно редактирано от белята; 26-08-15, 07:50. Причина: кривопис
                              Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X