Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се прави ракия?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Как се прави ракия?

Като начало в тенджера под налягане, на местото на изпускателното клапанче дето шшшшътка, се поставя маркуче / термоустойчиво /.

От маркучето се отвежда към охладителя, споралообразна тръбичка, от алуминий, или мед, горната част на спиралата е над нивото на кипене на течността. Потока преминава през охладителната спиралка от горе на долу, и се втечнява.Спиралката може да преминава през водна баня, за по добро топлоотдаване.

В тенджерата върху джибрите, се подтавя една решетка за варене на пиле, като и се удължат крачетата, и се уплътни решетката, да стане по ситна. Това се прави за да не лепнат джибрите по вентила.

Колегите химици да помагат ) с чалъми.
    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
      Като начало в тенджера под налягане, на местото на изпускателното клапанче дето шшшшътка, се поставя маркуче / термоустойчиво /.

От маркучето се отвежда към охладителя, споралообразна тръбичка, от алуминий, или мед, горната част на спиралата е над нивото на кипене на течността. Потока преминава през охладителната спиралка от горе на долу, и се втечнява.Спиралката може да преминава през водна баня, за по добро топлоотдаване.

В тенджерата върху джибрите, се подтавя една решетка за варене на пиле, като и се удължат крачетата, и се уплътни решетката, да стане по ситна. Това се прави за да не лепнат джибрите по вентила.

Колегите химици да помагат ) с чалъми.
      Това с тенджерата е само ако топлината ти е без пари...

иначе, като химик, мога да добавя: винервайс (млян варовик) да се добави, ако материалът е тръгнал към вкисване.

За спиралата е особено важно да няма "сифони" - като тръгне надолу, да върви само надолу. Т.е. на дъното на водната баня трябва да има изход за тръбата за ракията.

Маркучето е добре да е от материал, който не оставя миризми в дестилата. Каучуковите червени маркучи от хим. лаборатории категорично отпадат. Евентуално силиконов маркуч за бензин, като първо се свари една тенджера бракуван материал или поне вода, за да се отмирише и отмие маркуча и охлаждащата спирала.

Коментар

Винаги съм правил нещата по мой начин. Преди години, когато правех и пиех ракия се замислих защо винаги охладителят е спирална тръба? Ако търсим голяма топлообменна площ има много по-добри решения. И го направих от месингово радиаторче от парно за кола. То беше потопено в тенекия от маслини, в която циркулираше водата. Така охладителят намаля по обем от 200 литров варел със спирала вътре до размера на тенекията, като производителността му се увеличи заради много по-голямата площ на радиаторчето.
        Още едно предимство, ако ракиджийницата трябва да е секретна, както е в "ония" държави

Коментар

Доста объркващи и заблуждаващи неща се написаха
          Питайте тук http://www.rakiyata.com/
          или тук http://www.wineforum-bg.net

Имам от Замунда една книжка за дестилациите-като се прибера ще я кача

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Там как са със наказанията за незаконни спиртни напитки?
            Не знам, ама знам че 1 бира е 3 лв. и то най обикновенна .
            Аз да им кажа как става а те да се оправят! Само не ми е ясно какво е незаконно при тях,щом не е за продажба, а за удоволствие на ДУШАТА.
            В КАЗАН СИ СЕ ПЕКЛА
            ПРЕЗ СЛАМКА СИ ТЕКЛА
            (РАКИЙЧИЦЕ ,СВЕТАЯ МЪЧЕНИЧИЦЕ)
            ТИ НОСИШ НАПИЯНИЕ И ГЛАВОЗАМАЯНИЕ

Коментар

Първоначално публикуван от lyudo65 Преглед на мнение
              ...1 бира е 3 лв...
              Няма да ходя там, това е сигурно.

Коментар

дамммм
                а в петък сутрин бесят прелюбодейците....на стадиона
                BMW X6

Коментар

Уважаеми колеги,имам на село 140литров казан.Ама живея в апартамент и си направих 15л. казанче. На едно варене прави 2 л. ракия.Смятам, че правенето на ракия си е изкуство.Ако се интересувате обадете се и безплатно ще ви дам схемата.Бивш казанджия съм и разбирам от тези неща.

Коментар

Малко не по темата, но свързано.
                    Как може да се премахне /ако изобщо може/ миризмата на буре от ракията? Изпуснах я. Бурето ново. Ракията много. Уж го разработих това буре.

Коментар

Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение
                      Малко не по темата, но свързано.
                      Как може да се премахне /ако изобщо може/ миризмата на буре от ракията? Изпуснах я. Бурето ново. Ракията много. Уж го разработих това буре.
                      Има книжка 64 рецепти за домашна ракия.Премахва се с активен въглен и олио.Подробностите са в книжката.Продават я по РЕП-овете.Опитай и с преварка.

Коментар

Колега , изпрати ми имейла си на snejan@abv.bg ще ти дам лесно и просто описание на филтър направен в домашни условия, безплатно разбира се.
                        Поздрави от Разград: Сн.Стефанов

Коментар

Похвално за колегата, че се е постарал с обширния си пост, но има някои ... неточности, да ги кажем:

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          Дестилацията протича при температура около
                          110 градуса,
                          ........
                          Дестилацията май е по-удачно да се извършва с постъпателно повишаване на температурата с оглед извличането на отделните фракции. Метанолът има една температура на кипене, а етанолът - друга. И на двете вещества тя е доста под 110 градуса.

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          При дестилацията в началото се отделя "първак" около 10% от обема на казана -в него концентрацията на метилов спирт е голяма
                          ......
                          "първака" се употребява външно за разтривки,

..............
                          Знае се, че метанолът е изключително силна отрова, която може да прониква в организма не само чрез поглъщане, а и през кожата. Така, че вероятно ползите от разтривка с метанол биха били по-малки от вредата.

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                          И го направих от месингово радиаторче от парно за кола.
                          Аз пак да напомня за отровите.
                          Месингът, доколкото помня от училище, е сплав, в която влиза и цинк. А цинкът не беше ли токсичен, канцерогенен?
                          Да кажат химиците.

Първоначално публикуван от lyudo65 Преглед на мнение
                          В КАЗАН СИ СЕ ПЕКЛА
                          ПРЕЗ СЛАМКА СИ ТЕКЛА
                          ТИ НОСИШ НАПИЯНИЕ И ГЛАВОЗАМАЯНИЕ
                          Я ТЕ ПИЕМ ЗА ДОБРО,
                          ТИ МЕ УДРЯШ У ЗИДО.
                          Последно редактирано от cveti; 12-09-08, 21:50.
                          БИО пчелен мед и пчелни продукти
                          0888 66 59 73

Коментар

момчета, много хубаво си говорите за ракийката ама ще може ли някой да ме светне от А до Я как става номера и най-вече с тенджерката под налягане, че съм голям мераклия да си правя ракийца от де що плод мога да намеря. То и затова ми тряба с тенджера защото за повече от кило ракия от вид плод много пари отиват.
                            п.с. Пил съм ракия като се почне от грозде, слива, кайсия та през ябълки и смокини и стигнем до царевица Чувал съм и за такава от мандарини Помагайте че тряба всичко да се пробва.

Коментар

Първоначално публикуван от inp Преглед на мнение

Аз пак да напомня за отровите.
                              Месингът, доколкото помня от училище, е сплав, в която влиза и цинк. А цинкът не беше ли токсичен, канцерогенен?
                              Да кажат химиците.

Я ТЕ ПИЕМ ЗА ДОБРО,
                              ТИ МЕ УДРЯШ У ЗИДО.
                              По-скоро металоведите . Няма опасност. Именно защото е сплав. Месинга си има собствена кристална решетка. Не влиза в химична реакция с алкохола. Пий спокойно
                              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                                Пий спокойно
                                Аз съм спокоен. Казанът, в който варя ракия е от мед, а гарнитурите му са бронзови.
                                БИО пчелен мед и пчелни продукти
                                0888 66 59 73

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 4 потребители онлайн. 0 потребители и 4 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                                X