От: Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.:
Колега по тази рецепта стават ли кюфтетата да се пекат на скара или барбекю?
Няма ли да лепнат?
На килограм кайма (баща ми би сложил и двеста грама овнешко - именно овнешко, а не агнешко, но аз не съм особен привърженик - домашните ми жени пък, хептен), слагам две доста едри глави кромид лук, едната пасирана, другата много ситно нарязана (друго си е да хрусне), 20-30гр. кимион, 10-15гр. черен пипер, кафена лъжичка нелют червен пипер (може и щипка лют, според хората, които предстои да консумират), супена лъжица чубрица, съвсем малко, настъргано индийско орехче, 2-3 яица, разбити в половин кофичка кисело мляко, шише (500мл.) газирана вода, сол на вкус. Това се меси докато имам търпение, става лепкаво като тесто, тогава започвам да добавям вода (негазирана), докато поема. В хладилника за една-две цигари време и пак се меси, и добавя вода. Така, три-четири пъти. Добре е да отлежи едно денонощие.
Това за кюфтета - в кебапчетата не слагам лук и чубрица, но пък кимиона е 40-50гр (горе-долу, двойно) и като приключа с месенето, забождам равномерно 5-7листа дафинов лист, със които седи докато отлежава (маха се преди формоването на кебапчетата много внимателно, защото сдъвканият дафинов лист е много неприятен).
Това за кюфтета - в кебапчетата не слагам лук и чубрица, но пък кимиона е 40-50гр (горе-долу, двойно) и като приключа с месенето, забождам равномерно 5-7листа дафинов лист, със които седи докато отлежава (маха се преди формоването на кебапчетата много внимателно, защото сдъвканият дафинов лист е много неприятен).
Няма ли да лепнат?
Коментар