Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.: БГН

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.:

    На килограм кайма (баща ми би сложил и двеста грама овнешко - именно овнешко, а не агнешко, но аз не съм особен привърженик - домашните ми жени пък, хептен), слагам две доста едри глави кромид лук, едната пасирана, другата много ситно нарязана (друго си е да хрусне), 20-30гр. кимион, 10-15гр. черен пипер, кафена лъжичка нелют червен пипер (може и щипка лют, според хората, които предстои да консумират), супена лъжица чубрица, съвсем малко, настъргано индийско орехче, 2-3 яица, разбити в половин кофичка кисело мляко, шише (500мл.) газирана вода, сол на вкус. Това се меси докато имам търпение, става лепкаво като тесто, тогава започвам да добавям вода (негазирана), докато поема. В хладилника за една-две цигари време и пак се меси, и добавя вода. Така, три-четири пъти. Добре е да отлежи едно денонощие.
    Това за кюфтета - в кебапчетата не слагам лук и чубрица, но пък кимиона е 40-50гр (горе-долу, двойно) и като приключа с месенето, забождам равномерно 5-7листа дафинов лист, със които седи докато отлежава (маха се преди формоването на кебапчетата много внимателно, защото сдъвканият дафинов лист е много неприятен).
    Колега по тази рецепта стават ли кюфтетата да се пекат на скара или барбекю?
    Няма ли да лепнат?
    Последно редактирано от maxxx; 03-08-10, 12:53. Причина: оправяне цитат
    Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
    Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

    Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

    Коментар


    • #32
      От: Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.:

      Пекат си се прекрасно на открит огън. Защо мислиш, че ще лепнат?
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

      Коментар


      • #33
        От: Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.:

        Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
        Табиетлийска рецепта, вярна.
        Адмирации.

        п.п.за овнешкото и аз не съм съгласен, Ако и на юг от нас да си правят скари само от това.Ял съм един път овчи кюфтета, не ми допаднаха, не дай Боже да изстинат.
        И пак е по-добрият вариант за смесване/ако някой държи, понеже за мен е безсмислено - както за вкуса, така и за консистенцията/, отколкото с говеждо - то е доста по - стегнато/жилаво от овнешкото.
        Аз пък сигурно съм малко турчинтака вика жена ми„до обед сърбин следобед турчин“та умрем за кюфте от ялова овцакюфте без овчо не е кюфте а ако има овнешко от чукан кочлеле мале Максе нема да разбереш каква е тая благиняАгите не са балами та ядат овнешко
        К мирной жизни не пригоден.
        Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

        Коментар


        • #34
          От: Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.:

          Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
          Аз пък сигурно съм малко турчинтака вика жена ми„до обед сърбин следобед турчин“та умрем за кюфте от ялова овцакюфте без овчо не е кюфте а ако има овнешко от чукан кочлеле мале Максе нема да разбереш каква е тая благиняАгите не са балами та ядат овнешко
          Ти първо гинеколог ли го раздаваш или завеждащ родословното дръвче, та после я колиш и правиш на кюфтета...
          Пък "чукан коч", хептен ми се отяде, да не му омекват бутовете покрай фитнеса, та да става деликатес след ханджара?
          Майтапа у лево, правихме една ограда на църква във Варненско и отчето на изпроводяк вика, ще заколя една овца и ще ви направя кюфтета, страшни стават.
          Добре, ама нали знаеш за вкуса и товарищ-а, като изстинаха, да ги сипя на дядо поп в килимявката, малко му е.Топли, иди-ела.Пък овцата беше голяма/ти поп виждал ли си да коли добиче, ние я бастисахме, зер той само да прави софрата/, хапнахме да не ни куркат червата и дотам.Раждала ли беше тая кранта, не беше ли, смърдеше на овчо мъжката.То и помощниците за дувара бърчеха нос, та не е да кажеш, че само на мен да ми е бил вкуса "французки".
          ...агите сигурно не са балами, ама ако подпукат свински скари по техните ширини, доста лев ще захлебят гробарите им и продавачите на чаршафи...

          Коментар


          • #35
            От: Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.:

            А-бе, има си нещо в овнешкото, но до 200гр./кг. е приемливата доза поне за мен.
            Инак, то точно затова е канелата, ние по инерция я възприемаме само като подправка за сладкиши, а най-близката ни асоциация е мляко с ориз. Канелата, обаче много сполучливо се съчетава със овнешко. Затова е и ракията, тя също успешно "тушира" острата, натрапчива компонента на овнешкото, а също така, разтваря и разнася евентуални обособени, концентрирани лоени съсредоточения (всъщност, точно лойта е носител на тази неособено желателна миризма).
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

            Коментар


            • #36
              От: Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.:

              Ами тя и канелата си е тяхна, намерили са вариант да ядат месо, което е поносимо здравословно в районите, в които живеят.За привкус в някакви количества, да пробваме как се получава - ама дето Старчето ме зарибява само овчо, да му го рекна, както титулярите на тези иширети - афидерсим...
              Да не сгъна едно сочно свинско кебапче/кюфте, ами да търся овца и нож...

              Коментар


              • #37
                От: Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.:

                От 100% овнешко става прекрасна саздърма, за разлика от козята, която лично на мен ми е някакси тричаво-стиропорена.
                А чия била канелата... А-ми чии са черният, червеният пипер и кимиона? То, ако го даваме такива "националисти" по отношение на подправките, би трябвало да ползваме само чубрица и чат-пат босилек!
                А-ми картофите, доматите и фасула - примерно. Фасула, дето минава за национално ястие.
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                Коментар


                • #38
                  От: Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.:

                  Е то като ще го раздаваме "интернационалисти", ракията чия е, понеже я има в рецептурата за обезмирисяване и окрехкотяване на овнешко?Червеният пипер е спорен, другото изброено от теб е индийско.Един от най-големите производители на свинско месо е Индонезия, и?Половината, другата са мусюлмани и рупат овче.
                  Босилека де го видя национална подправка, за последните три в поста ти винаги благодаря на индианците.

                  Коментар


                  • #39
                    От: Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.:

                    Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                    Е то като ще го раздаваме "интернационалисти", ракията чия е...
                    Е `айде де - к`ва стана тя!?
                    А червеният пипер изобщо не е спорен - и той ни е от Колумба.
                    Босилека, ако не е баш български, то поне определено е европейско-средиземноморски, то си и пише: "чат-пат".
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                    Коментар


                    • #40
                      От: Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.:

                      Еми стана, кой оспорва, че през вековете са се омесили и продукти и подправки междуконтинентално.Някои припознават бобът за национален продукт, други царевицата.Луканката, която до патент го докара, се прави с кардамон и чер пипер, кебапчето с основна и специфична за него подправка кимион.
                      Обаче, канелата не е успяла да се наложи при нас/при солените продукти/, както и скарите от мляно и цяло овче месо/ пастърма, саздърма и гювеч правим-печеното предпочитаме да е агнешко/.В арабската кухня и двете присъстват често и това имах предвид, казвайки, че канелата е "тяхна подправка".Може би защото канелата сладни, а овнешкото освен дъха има и кисел привкус, та са намерили във времето подходящ за тях вкусов баланс.
                      Забихме темата в трета глуха с това овнешко, което е минимален процент от консумираното месо тук/то агнешкото е с пикова консумация, какво да му коментираме родителите/.
                      ...коча да бъдел тунингован, овцата ялова, сигурно ще трябва и да се изкисва месото - не успя да ме спечели Старчето със следобедните си предпочитания за скара или пържено.
                      Предпочитам баналното свинско, пилешко и понякога говеждо.След като производителите злоупотребяват с тези меса и ги кръщават с какво ли не, значи това се консумира масово по нашите земи; други, както и специфични подправки от чужди кухни, са по-скоро екзотика и/или разнообразяване на асортимента от ястия.Който реши винаги може си приготви или да посети място, където готвят различно от традиционното тук.
                      Последно редактирано от maxxx; 04-08-10, 10:46.

                      Коментар


                      • #41
                        От: Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.:

                        По този въпрос да дам и аз становище.
                        Всяка година към края на месец август на жената на селото има сбор и се приготвя курбан, както казваше един стар познат/вода и мясо/, та в тази връзка аз купувам една овца и обезкостявам задните бутове, изчиствам ги от лойта доста прецизно и добавям свинска плешка 1 към 1. От тази смес си приготвям наденици зимата. Имам приятел който прави суджук от 100% овчо, но нещо не ми се нрави на мен.

                        А от останалата овца какъв курбан става
                        Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                        Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

                        Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

                        Коментар


                        • #42
                          От: Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.:

                          Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          Правя си каймата от плешка, меля си я вкъщи - едно, че ми прави удоволствие - друго, че меленето си е съществен етап от приготвянето. Меля първо на най-едрата решетка, после по-ситна и така три пъти - това вече представлява етап от месенето на каймата. Месенето, не е просто омешване - колкото повече се мачка, толкова повече колагена в месото "излиза" през разкъсаните клетъчни стени. Това има важна роля във структутирането на бъдещите кюфтета/кебабчета и тяхната хомогенна коричка, задържаща така желания сок. На килограм кайма (баща ми би сложил и двеста грама овнешко - именно овнешко, а не агнешко, ...), слагам две доста едри глави кромид лук, едната пасирана, другата много ситно нарязана (друго си е да хрусне), 20-30гр. кимион, 10-15гр. черен пипер, кафена лъжичка нелют червен пипер (може и щипка лют, според хората, които предстои да консумират), супена лъжица чубрица, съвсем малко, настъргано индийско орехче, 2-3 яица, разбити в половин кофичка кисело мляко, шише (500мл.) газирана вода, сол на вкус. Това се меси докато имам търпение, става лепкаво като тесто, тогава започвам да добавям вода (негазирана), докато поема. В хладилника за една-две цигари време и пак се меси, и добавя вода. Така, три-четири пъти. Добре е да отлежи едно денонощие.
                          Това за кюфтета - в кебапчетата не слагам лук и чубрица, но пък кимиона е 40-50гр (горе-долу, двойно) и като приключа с месенето, забождам равномерно 5-7листа дафинов лист, със които седи докато отлежава (маха се преди формоването на кебапчетата много внимателно, защото сдъвканият дафинов лист е много неприятен).
                          ...
                          В домашни условия "пека" на грил-тиган, леко намазан със свинска мас (каквото и да ви разправят, това е най-подходящата и здравословна мазнина за топлинна обработка при много високи температури). Готовите "изделия", след изпичане/изпържване ги слагам в затворен "йенски", или глинен съд, в който съм нарязал ситно кромид лук и ги разтърсвам, за да се овалят добре в него, така престояват 15-20мин. преди консумация.
                          Не мога да повярвам колко еднакво правим кюфтетата и кебабчетата. Това е рецептата за най-истинското и сочно кюфте и кебапче което съм ял. единственото което пропускам в рецептата е яйцето (и в двете) и червения пипер (в кебапчетата), а най важното е това което съм подчертал. Размесването го правя с миксера с накрайниците за тесто и въртяща купа(много по лесно е), като всяко размесване е около 20 минути с миксера. И като ориентир: Добре омесената кайма е бяла на цвят, а оформянето на кюфтетата и кебапчетата е много лесно(с ръце потопени във вода). Печенето го правя на много силна скара в началото от двете страни, а след това се намаля и обръща по още веднъж за да се доизпече отвътре и да стане загоряло на решетка.
                          Билките - алтернатива на коктейла от химикали - хапче.

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X