Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.: БГН

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.:

На килограм кайма (баща ми би сложил и двеста грама овнешко - именно овнешко, а не агнешко, но аз не съм особен привърженик - домашните ми жени пък, хептен), слагам две доста едри глави кромид лук, едната пасирана, другата много ситно нарязана (друго си е да хрусне), 20-30гр. кимион, 10-15гр. черен пипер, кафена лъжичка нелют червен пипер (може и щипка лют, според хората, които предстои да консумират), супена лъжица чубрица, съвсем малко, настъргано индийско орехче, 2-3 яица, разбити в половин кофичка кисело мляко, шише (500мл.) газирана вода, сол на вкус. Това се меси докато имам търпение, става лепкаво като тесто, тогава започвам да добавям вода (негазирана), докато поема. В хладилника за една-две цигари време и пак се меси, и добавя вода. Така, три-четири пъти. Добре е да отлежи едно денонощие.
    Това за кюфтета - в кебапчетата не слагам лук и чубрица, но пък кимиона е 40-50гр (горе-долу, двойно) и като приключа с месенето, забождам равномерно 5-7листа дафинов лист, със които седи докато отлежава (маха се преди формоването на кебапчетата много внимателно, защото сдъвканият дафинов лист е много неприятен).
    Колега по тази рецепта стават ли кюфтетата да се пекат на скара или барбекю?
    Няма ли да лепнат?
    Последно редактирано от maxxx; 03-08-10, 12:53. Причина: оправяне цитат
    Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
    Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

От: Кебапчетата вече ще са или от 100% свинско месо или от смес свинско-говеждо Сн.:

Пекат си се прекрасно на открит огън. Защо мислиш, че ще лепнат?
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
        Табиетлийска рецепта, вярна.
        Адмирации.

п.п.за овнешкото и аз не съм съгласен, Ако и на юг от нас да си правят скари само от това.Ял съм един път овчи кюфтета, не ми допаднаха, не дай Боже да изстинат.
        И пак е по-добрият вариант за смесване/ако някой държи, понеже за мен е безсмислено - както за вкуса, така и за консистенцията/, отколкото с говеждо - то е доста по - стегнато/жилаво от овнешкото.
        Аз пък сигурно съм малко турчинтака вика жена ми„до обед сърбин следобед турчин“та умрем за кюфте от ялова овцакюфте без овчо не е кюфте а ако има овнешко от чукан кочлеле мале Максе нема да разбереш каква е тая благиняАгите не са балами та ядат овнешко
        К мирной жизни не пригоден.
        Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
          Аз пък сигурно съм малко турчинтака вика жена ми„до обед сърбин следобед турчин“та умрем за кюфте от ялова овцакюфте без овчо не е кюфте а ако има овнешко от чукан кочлеле мале Максе нема да разбереш каква е тая благиняАгите не са балами та ядат овнешко
          Ти първо гинеколог ли го раздаваш или завеждащ родословното дръвче, та после я колиш и правиш на кюфтета...
          Пък "чукан коч", хептен ми се отяде, да не му омекват бутовете покрай фитнеса, та да става деликатес след ханджара?
          Майтапа у лево, правихме една ограда на църква във Варненско и отчето на изпроводяк вика, ще заколя една овца и ще ви направя кюфтета, страшни стават.
          Добре, ама нали знаеш за вкуса и товарищ-а, като изстинаха, да ги сипя на дядо поп в килимявката, малко му е.Топли, иди-ела.Пък овцата беше голяма/ти поп виждал ли си да коли добиче, ние я бастисахме, зер той само да прави софрата/, хапнахме да не ни куркат червата и дотам.Раждала ли беше тая кранта, не беше ли, смърдеше на овчо мъжката.То и помощниците за дувара бърчеха нос, та не е да кажеш, че само на мен да ми е бил вкуса "французки".
          ...агите сигурно не са балами, ама ако подпукат свински скари по техните ширини, доста лев ще захлебят гробарите им и продавачите на чаршафи...

Коментар

А-бе, има си нещо в овнешкото, но до 200гр./кг. е приемливата доза поне за мен.
            Инак, то точно затова е канелата, ние по инерция я възприемаме само като подправка за сладкиши, а най-близката ни асоциация е мляко с ориз. Канелата, обаче много сполучливо се съчетава със овнешко. Затова е и ракията, тя също успешно "тушира" острата, натрапчива компонента на овнешкото, а също така, разтваря и разнася евентуални обособени, концентрирани лоени съсредоточения (всъщност, точно лойта е носител на тази неособено желателна миризма).

Коментар

Ами тя и канелата си е тяхна, намерили са вариант да ядат месо, което е поносимо здравословно в районите, в които живеят.За привкус в някакви количества, да пробваме как се получава - ама дето Старчето ме зарибява само овчо, да му го рекна, както титулярите на тези иширети - афидерсим...
              Да не сгъна едно сочно свинско кебапче/кюфте, ами да търся овца и нож...

Коментар

От 100% овнешко става прекрасна саздърма, за разлика от козята, която лично на мен ми е някакси тричаво-стиропорена.
                А чия била канелата... А-ми чии са черният, червеният пипер и кимиона? То, ако го даваме такива "националисти" по отношение на подправките, би трябвало да ползваме само чубрица и чат-пат босилек!
                А-ми картофите, доматите и фасула - примерно. Фасула, дето минава за национално ястие.

Коментар

Е то като ще го раздаваме "интернационалисти", ракията чия е, понеже я има в рецептурата за обезмирисяване и окрехкотяване на овнешко?Червеният пипер е спорен, другото изброено от теб е индийско.Един от най-големите производители на свинско месо е Индонезия, и?Половината, другата са мусюлмани и рупат овче.
                  Босилека де го видя национална подправка, за последните три в поста ти винаги благодаря на индианците.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                    Е то като ще го раздаваме "интернационалисти", ракията чия е...
                    Е `айде де - к`ва стана тя!?
                    А червеният пипер изобщо не е спорен - и той ни е от Колумба.
                    Босилека, ако не е баш български, то поне определено е европейско-средиземноморски, то си и пише: "чат-пат".

Коментар

Еми стана, кой оспорва, че през вековете са се омесили и продукти и подправки междуконтинентално.Някои припознават бобът за национален продукт, други царевицата.Луканката, която до патент го докара, се прави с кардамон и чер пипер, кебапчето с основна и специфична за него подправка кимион.
                      Обаче, канелата не е успяла да се наложи при нас/при солените продукти/, както и скарите от мляно и цяло овче месо/ пастърма, саздърма и гювеч правим-печеното предпочитаме да е агнешко/.В арабската кухня и двете присъстват често и това имах предвид, казвайки, че канелата е "тяхна подправка".Може би защото канелата сладни, а овнешкото освен дъха има и кисел привкус, та са намерили във времето подходящ за тях вкусов баланс.
                      Забихме темата в трета глуха с това овнешко, което е минимален процент от консумираното месо тук/то агнешкото е с пикова консумация, какво да му коментираме родителите/.
                      ...коча да бъдел тунингован, овцата ялова, сигурно ще трябва и да се изкисва месото - не успя да ме спечели Старчето със следобедните си предпочитания за скара или пържено.
                      Предпочитам баналното свинско, пилешко и понякога говеждо.След като производителите злоупотребяват с тези меса и ги кръщават с какво ли не, значи това се консумира масово по нашите земи; други, както и специфични подправки от чужди кухни, са по-скоро екзотика и/или разнообразяване на асортимента от ястия.Който реши винаги може си приготви или да посети място, където готвят различно от традиционното тук.
                      Последно редактирано от maxxx; 04-08-10, 10:46.

Коментар

По този въпрос да дам и аз становище.
                        Всяка година към края на месец август на жената на селото има сбор и се приготвя курбан, както казваше един стар познат/вода и мясо/, та в тази връзка аз купувам една овца и обезкостявам задните бутове, изчиствам ги от лойта доста прецизно и добавям свинска плешка 1 към 1. От тази смес си приготвям наденици зимата. Имам приятел който прави суджук от 100% овчо, но нещо не ми се нрави на мен.

А от останалата овца какъв курбан става
                        Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                        Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          Правя си каймата от плешка, меля си я вкъщи - едно, че ми прави удоволствие - друго, че меленето си е съществен етап от приготвянето. Меля първо на най-едрата решетка, после по-ситна и така три пъти - това вече представлява етап от месенето на каймата. Месенето, не е просто омешване - колкото повече се мачка, толкова повече колагена в месото "излиза" през разкъсаните клетъчни стени. Това има важна роля във структутирането на бъдещите кюфтета/кебабчета и тяхната хомогенна коричка, задържаща така желания сок. На килограм кайма (баща ми би сложил и двеста грама овнешко - именно овнешко, а не агнешко, ...), слагам две доста едри глави кромид лук, едната пасирана, другата много ситно нарязана (друго си е да хрусне), 20-30гр. кимион, 10-15гр. черен пипер, кафена лъжичка нелют червен пипер (може и щипка лют, според хората, които предстои да консумират), супена лъжица чубрица, съвсем малко, настъргано индийско орехче, 2-3 яица, разбити в половин кофичка кисело мляко, шише (500мл.) газирана вода, сол на вкус. Това се меси докато имам търпение, става лепкаво като тесто, тогава започвам да добавям вода (негазирана), докато поема. В хладилника за една-две цигари време и пак се меси, и добавя вода. Така, три-четири пъти. Добре е да отлежи едно денонощие.
                          Това за кюфтета - в кебапчетата не слагам лук и чубрица, но пък кимиона е 40-50гр (горе-долу, двойно) и като приключа с месенето, забождам равномерно 5-7листа дафинов лист, със които седи докато отлежава (маха се преди формоването на кебапчетата много внимателно, защото сдъвканият дафинов лист е много неприятен).
                          ...
                          В домашни условия "пека" на грил-тиган, леко намазан със свинска мас (каквото и да ви разправят, това е най-подходящата и здравословна мазнина за топлинна обработка при много високи температури). Готовите "изделия", след изпичане/изпържване ги слагам в затворен "йенски", или глинен съд, в който съм нарязал ситно кромид лук и ги разтърсвам, за да се овалят добре в него, така престояват 15-20мин. преди консумация.
                          Не мога да повярвам колко еднакво правим кюфтетата и кебабчетата. Това е рецептата за най-истинското и сочно кюфте и кебапче което съм ял. единственото което пропускам в рецептата е яйцето (и в двете) и червения пипер (в кебапчетата), а най важното е това което съм подчертал. Размесването го правя с миксера с накрайниците за тесто и въртяща купа(много по лесно е), като всяко размесване е около 20 минути с миксера. И като ориентир: Добре омесената кайма е бяла на цвят, а оформянето на кюфтетата и кебапчетата е много лесно(с ръце потопени във вода). Печенето го правя на много силна скара в началото от двете страни, а след това се намаля и обръща по още веднъж за да се доизпече отвътре и да стане загоряло на решетка.
                          Билките - алтернатива на коктейла от химикали - хапче.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X