Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Шпековият салам от комунизма

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Шпековият салам от комунизма

колеги надявам се това да е една нова и добра тема за нас и нашите диети .всичко от суджука до ракията си го правя сам обаче
    така ми е омръзнало.със удоволствие бих си направил един комунистически ученически сандвич със масло шпек салам и кашкавал витоша от спомена по него чак и георги първанов би се просалзил от носталгиа по него/шпековиат салам/а него за сажеление го няма.поне за мен всичко по магазините е пълна измама...имали някой от колегите да знае как точно се прави съответно грамажи ,пропорции,в какво се пълни ,пуши лисе вее ли се тоест всичко.а забравих и дали въобще прави ли се в домашни условиа.ако ли не аз ще ба да първиат който ще опита.ще бъ
    да радостен колеги ако някой сподели мойта мъкаблагодаря предварително.

забравих ако някои сподели и дай боже успеем да го възродим има награда: а тя е че цял живот ще го ядем отново
    /имам предвид шпековиат салам от комунизма...../
    следваща тема кренвиршите от...........
    За тези които се мислят за дяволи да не забравят че и на него някой му е сложил рога!!!!!!!:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

До: шпековиат салам от комунизма

колегааа - след като си правиш сам най-важните неща - не се занимавай с несвойствени дела. По-добре си поръчай някой който пътува да ти донесе или онлайн от Австрия или Германия един Хамбугски и наденица. Хем ще ти мине мерака хем ще пазбереш че само спомените са сладки. И двете цитирани неща нищаго не са се правили по истинската им технология - винаги е било рога, копита (намирал съм парче ухо - барабар с козината).
    Не че искам да ти гася ентусиазма ... евала на хора като теб - които искат да си правят нещата сами за да стане както трябва.
    Може и да не съм прав,

Досега не съм срещал някой който е успял да направи салам от подобен тип у дома, или поне не и без наличието на сума ти машини, пушилни, черва и химикали.
    Поздрави и успех.

Коментар

колега мерси за мнението.прав си и то на 110% . ама нали знаеш

тръпката на нашенскиат чревоугодец

все пак ти благодаря за съвета
      За тези които се мислят за дяволи да не забравят че и на него някой му е сложил рога!!!!!!!:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Коментар

Първоначално публикуван от Slick Преглед на мнение
        колегааа - след като си правиш сам най-важните неща - не се занимавай с несвойствени дела. По-добре си поръчай някой който пътува да ти донесе или онлайн от Австрия или Германия един Хамбугски и наденица. Хем ще ти мине мерака хем ще пазбереш че само спомените са сладки. И двете цитирани неща нищаго не са се правили по истинската им технология - винаги е било рога, копита (намирал съм парче ухо - барабар с козината).
        Не че искам да ти гася ентусиазма ... евала на хора като теб - които искат да си правят нещата сами за да стане както трябва.
        Може и да не съм прав,

Досега не съм срещал някой който е успял да направи салам от подобен тип у дома, или поне не и без наличието на сума ти машини, пушилни, черва и химикали.
        Поздрави и успех.
        Подкрепям на 100%. За последно съм ял камчия есента на 1989, а кремвирши през 1993. И в двата случая миризмата на мърша въпреки прекрасния вид ме отказа форевър от тоя тип колбаси. Отказа от останалите полусухи, сухи и пушени колбаси колбаси made in Bulgaria, дойде няколко години по-късно. Вече не купувам дори и неща дето приличат, че са от чисто месо. Не ми се обяснява защо, пък и не искам да прекъсна закуската на някой! Освен това по време на прехваления соц и на мен ми се е случвало да режа шпек с уши и козина. За разлика от повечето хора обаче, аз никога не повтарям да купя нещо, което ме е разочаровало. За съжаление стигнах до крайности, но не по моя вина. Производителите и ниската култура на купувачите доведе до този резултат!
        Добре, че съществува движението направи си сам, и паднаха границите та човек да може да опита това онова в някоя от по-нормалните държави. Личното ми мнение е, че никъде в никоя от околните пък и по-далечни държави, където съм ходил няма толкова долнокачествена храна на толкова високи цени като в България. Всеки сам да си прави изводите. Всичките ми комшии произвеждат, два вида зеленчуци и плодове - едните са за продан, а другите за лично ползване.
        Евалла на такова мислене! Друго не мога да кажа!
        ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
          Подкрепям на 100%. За последно съм ял камчия есента на 1989, а кремвирши през 1993. И в двата случая миризмата на мърша въпреки прекрасния вид ме отказа форевър от тоя тип колбаси. Отказа от останалите полусухи, сухи и пушени колбаси колбаси made in Bulgaria, дойде няколко години по-късно. Вече не купувам дори и неща дето приличат, че са от чисто месо. Не ми се обяснява защо, пък и не искам да прекъсна закуската на някой! Освен това по време на прехваления соц и на мен ми се е случвало да режа шпек с уши и козина. За разлика от повечето хора обаче, аз никога не повтарям да купя нещо, което ме е разочаровало. За съжаление стигнах до крайности, но не по моя вина. Производителите и ниската култура на купувачите доведе до този резултат!
          Добре, че съществува движението направи си сам, и паднаха границите та човек да може да опита това онова в някоя от по-нормалните държави. Личното ми мнение е, че никъде в никоя от околните пък и по-далечни държави, където съм ходил няма толкова долнокачествена храна на толкова високи цени като в България. Всеки сам да си прави изводите. Всичките ми комшии произвеждат, два вида зеленчуци и плодове - едните са за продан, а другите за лично ползване.
          Евалла на такова мислене! Друго не мога да кажа!
          И аз като теб, наказвам с неуважение /или направо с презрение/ всяка фирма на която съм купил някакъв боклук.Ако повечко хора го направят няма логика тези да ги има, освен ако не перат пари което е много възможно!
          Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Преди около 2 години си купувахме от разградският Тера Маркет шпек " Поручик Галицин" . Удивително приличаше на шпека от преди 10ти. На етикета имаше един пияндурник в униформа - същински поручик Галицин.Както се появи така и изчезна.

Коментар

благодаря за мненията мом4ета но ако все пак някой има технологията ще му бъда благодарен

Коментар

Технологията не ми е проблем да ти я напиша/както и да я намериш в нет-а/,но нямаш варо-пушилна камера/атмус/ или пушилна камера/както беше в задни години/ и после да се свари колбаса,пак да се припуши и т.н.
                А дали е "Бургас","Търново","Ловеч"-месата са еднакви почти-свинско полутлъсто 60%,говеждо 30% и 10% гръбна сланина/с малки вариации/.
                Разликата е в подправките-чер пипер присъства навсякъде,в някои е подчертан индийски орех,при други чесън,при трети кориандър.
                Но това не касае технологията,а рецептурата.
                Лично на мен ми харесваше "Пресен шпек" в ония години-с филия хляб,намазана с краве масло/което се втвърдяваше в хладилника и миришеше на мляко/,домат порода биволско сърце и "Загорка" светло в стъклена бутилка/прясна,а не на парцали/,докато мятах въдици из водоеми,в които рибата не беше потрошена с ток,сетки,винтери и прочее бракониерщини...

Коментар

Първоначално публикуван от bravel Преглед на мнение
                  забравих ако някои сподели и дай боже успеем да го възродим има награда: а тя е че цял живот ще го ядем отново
                  /имам предвид шпековиат салам от комунизма...../
                  следваща тема кренвиршите от...........
                  И луканката! И луканката!

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                    Лично на мен ми харесваше "Пресен шпек" в ония години-с филия хляб,намазана с краве масло/което се втвърдяваше в хладилника и миришеше на мляко/,домат порода биволско сърце и "Загорка" светло в стъклена бутилка/прясна,а не на парцали/,докато мятах въдици из водоеми,в които рибата не беше потрошена с ток,сетки,винтери и прочее бракониерщини...
                    Гад си ти, гааад!
                    Що сипваш сол на раната?
                    יעבור
                    «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                      Гад си ти, гааад!
                      Що сипваш сол на раната?
                      Но поне сме опитвали, а спомените няма кой да ни ги отнеме.
                      А "кучешката радост" на скара, дето я продаваха по гарите - ауууууу
                      "Проблем имаме само когато нямаме решение" !
                      „Дори и да са те изяли, пак имаш два изхода.“

Коментар

та ма подсети за македонката и сервилата

до колегата скорпион бг

аз чисто по съфоромски

Коментар

До: Шпековият салам от комунизма

Това ми напомня за един случай отпреди година примерно.
                          Отиваме със съученици да обядваме след училище в един близък ресторант. Поръчахме си разни неща, сред които имаше и наденица. Отвратихме се от вкуса и ги оставихме настрани. Боднах с вилицата един от тези продукти с неизвестен произход и съдържание и го пуснах на тротора. След малко мина едно улично куче, подуши наденицата и избяга с междугалактическа скорост. Може би е разпознало някой роднина, знам ли.
                          От смях и от погнусна не можахме да продължим да се храним, станахме и си тръгнахме...
                          С "Фармахим" - непобедим
                          Дизел - само дънки!

Коментар

След девети, но преди десети имаше шпеков салам "Бургас". Можеше да се купи само в София. За бургазлии имаше салам "София", известен като "кучешка радост"!!!

Коментар

Първоначално публикуван от м20_маниак Преглед на мнение
                              След малко мина едно улично куче, подуши наденицата и...
                              Миналата година си купих за обяд готови, вакумирани пилешки кебапчета. Отхапах от първото (3 в опаковка) и се отказах да ям. Все едно бях лапнал мокра перушина! Не знам как я бяха направили да прилича на кайма. Оставих "храната" в градинката срещу магазина- да видя кога ще я надуши някой пес. Така си седя цял ден, видях 2 кучета (домашни) как само я подушиха и подминаха без интерес. После забравих за експеримента, може "помиарите" да не са били толкова придирчиви.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X