Ще ми се да закача някой свински калник на терасата,но не знам как се приготвя.Та въпроса ми е-ако някой е приготвял -моля да сподели накоя рецепта.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Свински бут
Свий
X
-
До: Свински бут
Рискът да го развалиш е по-голям от вероятността да го изсушиш.Дебело парче месо с костна структура в себе си-това в атмосферна среда е доста трудна задачка/развалянето около кокала,Ако и осолен бут,е доста вероятно/.Не напразно се подчертава спецификата на климата в Еленския балкан,където такова изделие се приготвя сравнително лесно.
В промишлени условия е друго,но това е и друг въпрос/пък и аз за фабрични условия и технологии обещах да не спамя/.
Съветът ми е,да разфасоваш калника и по общия ред на осоляване да си приготвиш парчета месо,които после да си изсушиш и овкусиш по твоя преценка външно/червен пипер,чубрица,чесън,чимен,чер пипер,кимион,сминдух,бяло вино,кориандър-вариации има/.
Решението си е твое,разбира се.
-
До: Свински бут
Заговорихме се с колега от Форума за приготвянето на цял бут.Не съм казвал,че е невъзможно,но спецификата наистина е голяма.Прочети линка и прецени-дори 1/10 от факторите можеш ли да покриеш-произход/качество на месото,атмосферни субстанции-в профила ти виждам "София" и всички произходни от това като климат/чистота на въздуха.
Дори и в Еленският балкан е задължително да подбираш суровината-естествения процес при зреенето/сушенето би бил компрометиран/не говоря за климатични сушилни,но и тогава от всяко дърво свирка не става/и неуспешен като краен продукт.
http://www.novinar.net/news/ispanski...wMDsxMQ==.html
Коментар
-
До: Свински бут
Благодаря за линка ,относно климата-в профила съм писал София,щото е по лесно,но съм близо до нея-между с.Панчарево и с.Кокаляне.Преобладаващ южен вятър от Самоков,на времето е имало белодробна клиника.Та мисля,че проблем със сушенето няма да има.Относно месото-ами казвам на един познат месар,че ми трябва калник с кожа и ми го носи,но какво е яло прасето-никой не знае-все пак няма да правиме испански бут.
Коментар
-
До: Свински бут
Изял съм доста свински бутове из Европа, но по-вкусен от българския сурово-пушен не съм срещал. Технологията е лесна: 1. Десен бут от домашно прасе, хранено с царевица и жир; 2. Стара къща с пещ и пушилня; 3. Дядо, който знае как се прави.ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"
Коментар
-
До: Свински бут
преди 2 г. клахме 3 прасета и осолихме 3 плешки и 3 бута... след престоя в солтта... ги качихме на вилата ни в еленския бълкан (село Буйновци на 8 км от град Елена по пътя към вечно затворения твърдишки проход) овити в тензухени торби и в направен мухарник в едната стая или таван... мисля 4е до края на пролетта бяха готови за ядене ...
бяха станали страхотни ... леко запържени на тиган чудесно мезе за квото и да е .. и климата там наистина е мн интересен.. като прекалиш с алкохола на сутринта липсва явлението махмурлук !!! ДОКАЗАНО
а сутринта щом се сабудиш ,.. второ заспиване няма ,,просто никога не ми е сънливо .. да се излежавам ..
вълшебно място!
а това е гледката от верандата ми
приемам гости оффроудари по всяко време!!!
п.с. разполагам с трактор и багер .. за спешна помощ
лошите неща .. ме правят по добър човек...
Коментар
-
До: Свински бут
Средната снимка най ми харесаПървоначално публикуван от Vlady_Rumenov Преглед на мнениепреди 2 г. клахме 3 прасета и осолихме 3 плешки и 3 бута... след престоя в солтта... ги качихме на вилата ни в еленския бълкан (село Буйновци на 8 км от град Елена по пътя към вечно затворения твърдишки проход) овити в тензухени торби и в направен мухарник в едната стая или таван... мисля 4е до края на пролетта бяха готови за ядене ...
бяха станали страхотни ... леко запържени на тиган чудесно мезе за квото и да е .. и климата там наистина е мн интересен.. като прекалиш с алкохола на сутринта липсва явлението махмурлук !!! ДОКАЗАНО
а сутринта щом се сабудиш ,.. второ заспиване няма ,,просто никога не ми е сънливо .. да се излежавам ..
вълшебно място!
а това е гледката от верандата ми
приемам гости оффроудари по всяко време!!!
п.с. разполагам с трактор и багер .. за спешна помощ
Имаш вкус Влади да си жив и здрав
И местенцето ти е прекрасно
К мирной жизни не пригоден.
Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157
Коментар
-
До: Свински бут
Рецептата е в предпоследният ми пост/ако броим този за последен/-специални животни,специални климатични условия,третиране на суровината строго определено при заготовката...Първоначално публикуван от nasko76 Преглед на мнениеТа рецепта никои не даде, ще има и награда кои даде наи хубавата рецепта.
Хората,колега,гледат в техния си вилает и с налични суровини да си приготвят нещо вкусно.
Мога да ти постна технологична карта на изделие "Сушен еленски бут",дори и оптималните килограми на животното и с какво да се храни последния месец.
Каква е наградата?
Коментар
-
До: Свински бут
Пращам от мезето плюс някоя бира.Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнениеРецептата е в предпоследният ми пост/ако броим този за последен/-специални животни,специални климатични условия,третиране на суровината строго определено при заготовката...
Хората,колега,гледат в техния си вилает и с налични суровини да си приготвят нещо вкусно.
Мога да ти постна технологична карта на изделие "Сушен еленски бут",дори и оптималните килограми на животното и с какво да се храни последния месец.
Каква е наградата?
Коментар
-
До: Свински бут
Браво, хубаво е, че има млади хора, които ги кефи дивата природа. Първите ми спомени от района са от 1984 г. Още тогава си помислих, че ако има рай, то той ще се намира някъде там .. Беше през зимата, спяхме в горския дом на ДЛС Преслав, до брега на яз. Тича. Кеф ти риба, кеф ти лов. Понеже нямаше ток и вода, пиехме вино и ракия. Но махмурлук - никога.Първоначално публикуван от Vlady_Rumenov Преглед на мнениепреди 2 г. клахме 3 прасета и осолихме 3 плешки и 3 бута... след престоя в солтта... ги качихме на вилата ни в еленския бълкан (село Буйновци на 8 км от град Елена по пътя към вечно затворения твърдишки проход) овити в тензухени торби и в направен мухарник в едната стая или таван... мисля 4е до края на пролетта бяха готови за ядене ...
бяха станали страхотни ... леко запържени на тиган чудесно мезе за квото и да е .. и климата там наистина е мн интересен.. като прекалиш с алкохола на сутринта липсва явлението махмурлук !!! ДОКАЗАНО
а сутринта щом се сабудиш ,.. второ заспиване няма ,,просто никога не ми е сънливо .. да се излежавам ..
вълшебно място!
а това е гледката от верандата ми
приемам гости оффроудари по всяко време!!!
п.с. разполагам с трактор и багер .. за спешна помощ
ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"
Коментар
-
До: Свински бут
Колега,без да имам претенции за специалист ще дам една технология от Странджа. Там става много хубав соленият,суровосушен бут.В дървен сандък порсваш едра сол и поставяш свинския бут с кожата нагоре. Заравяш го със сол и ако имаш сланина я редиш по същия начин отгоре .Ако го направиш сега го дръж в солта поне два месеца.После вадене,почистване от солта\сухо\ и паприковане на мястото без кожа с черен,червен пипер и чубрица.Закачаш на проветриво и сухо място и не след дълго с остър нож пълни чаши и хубави приятели.На следващата Коледа вариш куцата с боб и пак играеш същото упражнение ако е било успешно.\ Мустака
тия\Успех.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар